Poporul ales

14639697_1207240726006996_8005906867142191942_n

Conform textelor biblice, există un popor ales – dumnezeiesc, evreii; rezultă de aici că celelalte popoare sunt de rangul 2, adică toți care nu sunt evrei au o valoare diminuată. Cât de mare aberație biblică este asta? Adică, a priori zeul a ales – îi iubește mai mult pe evrei decât pe alți oameni? Te naști belgian, maghiar, român, ceh, rus, austriac și cumva din start nu e OK… că nu ești din poporul ales, adică nu ești evreu? Adică, toate “popoarele” creștine au “o relație” cu un presupus zeu care este preocupat în primul rând de poporul ales, de evreii lui… în timp ce evreii nu sunt creștini? Fix evreii… “poporul ales” conform creștinilor… nu sunt creștini? Ironic, sau ce naiba? Iar dacă ești chinez confucianist sau indian hindus… sau din ceva trib din pădurea amazoniană… și nici nu ai auzit de creștini… atunci bunul zeu nu are deloc grijă de tine. Aberație peste aberație. Această “iubire și protecție divină” nu pare să le fi folosit prea tare evreilor „poporului ales” în timpul Holocaustului organizat de marele creștin Hitler. Argumentația devine dură nu doar pe plan rațional ci și pe cel sufletesc, formulat chiar de evrei: “Există Auschwitz, deci Dumnezeu nu are cum să existe!” afirma Primo Levi, supraviețuitor Auschwitz. “Nu poate exista nicio teologie după Auschwitz, şi nicio teologie despre Auschwitz.” scrie Eliezer “Elie” Wiesel, cel născut la Sighet, ajuns la Auschwitz și având azi Premiul Nobel pentru Pace. Dar, există și o veste bună: cu ceva naivitate-optimistă se poate avea încredere în bunătatea umană, în educație, știință – în omul care în esența lui este bun.

Dacă te uiți la careva evreu, îți devine evident din start că acesta este un exemplar din poporul ales de Dumnezeu, sau nu prea pare? Se diferențiază la un mod pozitiv din punct de vedere moral acest popor ales… în sensul că este mai puțin agresiv, îi exploatează mai puțin pe alții… sau mai mult, este mai abținut din punct de vedere al violenței prin armament ucigător? Oare bunul zeu este de acord când “poporul ales de el” masacrează oamenii-arabi încercuiți în acele abatoare palestine de unde nu au scăpare… unde sunt ținuți fără hrană, fără medicamente, fără materiale de construcții în orașe transformate în moloz,… unde copiii, femeile, bărbații, bătrânii sunt bombardați la grămadă zi și noapte la un mod dumnezeiesc-înălțător. Este pe modelul acela biblic când bunul dumnezeu a ucis copiii egiptenilor… care nu contau, că nu erau evrei… nu erau din poporul ales? În acest tip de local-holocaust-arab, zelul nu intervine deloc ci privește indiferent – nici nu se simte existența lui; așa cum a dormit bine și pe timpul Holocaustului evreilor exterminați vreo 6 milioane de către creștini, al amerindienilor masacrați în număr de circa 100 de milioane tot de către creștini, la dezastrele de la Darfur din Africa șamd. Din câte pare, acest zeu este cam indiferent la cele ce se întâmplă cu viața oamenilor – evrei, amerindieni, arabi sau orice altceva. Nu face diferențieri cu poporul ales sau cu ceilalți. Nu prea poți să te bazezi pe el. De parcă nici nu ar exista.

Ideea biblică conform căreia există un popor ales – anume evreii – este o jignire creștinească adusă Civilizației Umane. Oricum, aberațiile biblice sunt extrem de multe, insulte la adresa inteligenței și bunului-simț al oamenilor. Ce manipulare mai mare poate exista decât să îi faci pe alții să creadă despre ai tăi că ei sunt poporul ales de Dumnezeu? Dar pentru nivelul intelectual absolut jalnic la care sunt marile mase de credincioși, o asemenea problemă nu pare să existe, la fel cum alte aberații… de la potop la șarpele vorbitor… sunt înghițite la grămadă. Legende fantasmagorice reprezintă bazele pentru manifestări religioase cretine din secolul 21… ai de a face cu o situație ieșită din comun. Ele se puteau menține cu forța, la populații umane de o incultură crasă – ținute voit în întunericul medieval… dar pe viitor, dacă Iluminismul și Renașterea vor ajunge la sfere mai largi ale comunităților umane moderne, este previzibil cam care o să fie soarta acestor mecanisme religioase de manipulare și spoliere a maselor. Știința combinată cu o moralitate umanistă o să le ia locul.

© dr. Peter Lengyel

PS. Am prieteni evrei, nu îi consider mai buni sau mai răi decât alți oameni. Prin Europa antisemitismul prinde putere iar… se afirmă prin mass media. Așa să fie oare? Poate da, poate nu. Sau, orice comentariu la adresa evreilor este din start catalogat ca fiind inadmisibil? În uriașa și nelimitata libertate de exprimare, baza civilizației vest-europene – se pot face caricaturi cu orice și cu oricine – excepție fiind evreii. Dacă evreii îi bombardează pe palestinieni, trebuie să privești în altă direcție,.. puțini riscă să comenteze măcar vag; orice poate să fie făcut de poporul ales de Dumnezeu! Dar dacă analizezi cam care este abordarea din Talmud a evreilor față de non-evrei… deja ești antisemit din start, ceva grav și condamnabil? Ceva nu este bine cu dezechilibrele acestea.

work in progress

Acest articol a fost publicat în Religie si Societate. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

12 răspunsuri la Poporul ales

 1. peterlengyel zice:

  Human Rights Watch
  Israel: Dangerous Ruling in Rachel Corrie Case
  http://www.hrw.org/news/2015/02/17/israel-dangerous-ruling-rachel-corrie-case

  Corrie, 23, was killed on March 16, 2003, while attempting to prevent an armored Israeli bulldozer from demolishing the home of a Palestinian family near Rafah, in the southern Gaza Strip. She and other foreign nationals, wearing bright orange vests and using megaphones, shouted at and stood in front of bulldozers over the course of several hours to prevent them from destroying homes. Corrie climbed to the top of a mound of earth created by the front blade of a bulldozer, which continued forward, crushing her. The bulldozer operator claimed he didn’t see her.

  Apreciază

 2. „Știința combinată cu o moralitate umanistă o să le ia locul.” ….sper sa traiesc sa apuc momentul acesta. Sunt tare curioasa cum va arata o omenire curata la suflet pentru ca este guvernata de bine si frumos si nu de frica de Dumnezeu.

  Apreciază

 3. csuporj zice:

  Eu cred ca dupa crestinism vine religia incalzirii globale. Si dupa ce ne arata si aia cat de buna e, cu un razboi de niste milioane de morti si schilozi, poate avem sansa sa nu se inventeze alta poveste de prostit poporul.

  Apreciază

 4. Este de bun simt ca nu se poate accepta ideea fascista ca un anume popor este eles e Dumnezeu. Ceştinii au rezolvat dilema de a păstra şi Vechiul Testament (plin de mointruozităţi) în textele sfiinte prin ideea că aşa a fost pînă la naşterea Fiului lui Dumnezeu. O rezolvre stupidă – adică pînă atunci exista un Popor Ales ir celelalte (Romanii, Chinezii) erau doar demianimale?

  Apreciază

 5. Dan Ghenea zice:

  100 de milioane de amerindieni exterminaţi e o cifră muuuult exagerată (cifrele mai documentate nu trec de 10 milioane). Ce sursa ati folosit?
  Dacă ar fi reală, cifra ar fi oricum inferioara numărului de victime ale comunismului ateu. Iar comunismul a reuşit performanta in doar 50 de ani, nu în 400!

  Apreciază

  • peterlengyel zice:

   un exemplu mai cunoscut, de la o autoritate stiintifica ultra-recunoscuta in domeniu:

   „David Edward Stannard (born 1941) is an American historian and Professor of American Studies at the University of Hawaii. He is particularly known for his book American Holocaust (Oxford University Press, 1992), in which he depicts the genocide of the Native American population. (…) While acknowledging that the majority of the indigenous peoples fell victim to the ravages of European disease, he estimates that almost 100 million died in what he calls the American Holocaust.”
   http://en.wikipedia.org/wiki/David_Stannard

   aici se poate vedea cam cine este omul in cauza…

   Apreciază

   • Dan Ghenea zice:

    Pai… e o mică problema… razboiul bacteriologic nu se inventase inca… Asa că daca vreti sa includeti si victimele epidemiilor, macar admiteti ca folosirea termenului de Holocaust pute a ideologie de la o posta, iar numaratoarea este clar bazată pe o premisa falsa, plus aberatia de a crede că poti sti precis de ce au murit oamenii aia (ca doar nu le-a dat şamanul certificat sau analize de laborator!)

    Apreciază

 6. peterlengyel zice:

  In aceasta postare subiectul principal este aberatia cretina/ crestina de a ii defini pe evrei in scrierile biblice „sfinte” ca fiind „poporul ales”.

  Cat priveste subiectul ridicat de dvs…: nu poti sa cunosti exact ce a fost in urma cu cateva sute de ani in America, dar poti cunoaste exact cu lux de amanunte cele intamplate in urma cu mii de ani in Asia… cu baiatul numit Iisus… nu?

  Daca a devasta populatiile bastinase ale Americii de Nord, Centrale si a Americii de Sud nu inseamna genocid, inseamna ca…. nu avem despre ce discuta. Au disparut intregi civilizatii amerindiene, ca urmare a masacrului de variate feluri produse de omul alb, cel crestin, care in plus a mai adus si sclavi negrii din Africa pe plantatiile „lui” din America. Acesta este crestinul, cu frica de Dumnezeu – un adevarat diavol.

  Cat despre efectele bolilor introduse de europeni in americi, se vede ca habar nu aveti despre cele intamplate. Dar, puteti sa cititi cateva aspecte, daca doriti sa aveti o minima informare in domeniul acesta:

  Devastation of Smallpox on American and Canadian Indians

  „Native populations of the Americas lacked immunity to the infectious diseases that ravaged Europe and Asia for centuries. Sparse populations on the Plains and the pristine valleys of the Rocky Mountains prevented a buildup of communicable diseases. The „white man” diseases…measles, chicken pox, typhus, typhoid fever, dysentery, scarlet fever, diphtheria, and after 1832, cholera…devastated the American Indian. Lumped together, these diseases did not equal the havoc of smallpox in terms of number of deaths, realignment of tribal alliances, and subsequent changes in Canadian and American Indian Cultures.”
  http://www.thefurtrapper.com/indian_smallpox.htm

  „The diseases brought to this continent by the Europeans included bubonic plague, chicken pox, pneumonic plague, cholera, diphtheria, influenza, measles, scarlet fever, smallpox, typhus, tuberculosis, and whooping cough.”

  http://nativeamericannetroots.net/diary/1142

  Apreciază

 7. Genetica arata in mod clar cat de „ales” e poporul in cauza: o amestecatura interesanta in care apar indivizi de toate originile posibile, de la africani la fosti asiatici (chazari) si iberici.
  Cat despre inexistenta „holocaustului american”….. In vremea cand Cabeza de Vaca strabatea sudul actualelor SUA a dat peste un mare numar de sate, fiecare cuprinzand sute sau mi de locuitori… peste alti 100 de ani, acolo nu mai era nimic. Ca urmare, celor care scriu pe bloguri combatand de dragul de a combate, le dau un sfat: mai cititi. Recomand Jarred Diamond, Guns, germs and steel ( a fost tradusa si in romana).

  Apreciază

 8. peterlengyel zice:

  un text de pe facebook, la „Biblia pentru sceptici”:

  „Ceva ce nu știu sau ignoră majoritatea creștinilor referitor la Dumnezeul din Biblie este faptul că în textele biblice originale nu apare cuvântul „Dumnezeu” așa cum citim în Biblie, edițiile pe care le avem astăzi, ci mai multe cuvinte (nume) cum ar fi: Adonay, Eli, Shabaot, El-Shadai, Yahve (sau Yehova), Elohim etc.
  După părerea mea, atunci când traduci ceva, numele nu trebuie tradus, ci transcris așa cum este.
  De ce avem în bibliile de astăzi cuvântul „Dumnezeu” în loc de aceste cuvinte pe care le-am precizat mai sus? Pentru că în secolul 3 e.n., călugarul Ieronim, când a tradus Biblia în limba latină, a înlocuit cuvintele acelea cu Dominus Dei, păstrând însă faptele abominabile.
  Eu din asta am tras concluzia că de fapt nu este vorba de Dumnezeu, ci de zeii triburilor Israelite, zei care cer jertfe, instigă la război, dau legi privind circumcizia sau menstruația la femei, curățarea leproșilor, etc.
  O altă mică dilemă este cuvântul „Elohim”. Cei care ați studiat limba ebraică știți că terminatia „im” este pluralul. Deci, Elohim este pluralul zeului Eli. Asa că adio ideea de monoteism în iudaism și creștinism!”

  Apreciază

 9. Pingback: Vraja (sau vrăjeala) lui Platon » (re)flexii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s