Conservarea biodiversității în Statul Mafiot România

Care este menirea biologului naturalist, care este rolul ONG-urilor de mediu și care este atitudinea statului în domeniul conservării biodiversității? În statul mafiot România, cei din “organele statului” ori au ajuns să fie de partea mafioților, ori se cacă pe ei, preventiv, înainte de a se lega de aceștia, asta în cazul în care vor să fie sinuciși.

Într-un stat mafiot, orice este posibil, și mai ales sunt posibile devastarea, distrugerea – la nivel sistemic. Acest mecanism a făcut prăpăd cu valorile naturale; păduri defrișate versant după versant după versant, tăieri sălbatice la ras până și în parcuri naționale și naturale. Diferitele mafii 1. cu sute de microhidrocentrale pe ultimele cursuri de ape naturale din Carpați și 2. parcuri de mii de eoliene în arii protejate prin Dobrogea – pe calea de migrație a păsărilor numită Via Pontica au fost subvenționate din bani publici pentru “efectele lor benefice mediului” – strigător la cer, nu? Vânătoarea și braconajul au fost demult scăpate de sub orice control, iar mafioții cu puști își făceau și actele legale, cu cote de vânătoare la specii protejate… Populații de animale sălbatice au ajuns masacrate la grămadă… încât greu mai vezi câte un exemplar de cerb, specie care ar trebui să fie banal de comună în acest peisaj. Caprele negre sunt aproape exterminate în multe dintre “ariile protejate” unde cândva – nu demult – era plin de ele. Ce este cu braconajul piscicol, cu sturionii și icrele negre pe Dunăre și prin Deltă… nici nu mai vrei să auzi. Aici a ajuns democrația mafiotă neo-liberală în 25 de ani. Și, culmea, nu a fost cină să vadă asta. Este un cancer uriaș de la minister până la administrațiile de parcuri naționale și câteva ONG-uri “de mediu” lingușitoare și complice la jaf, care devastează natura din acest peisaj.

Orice activitate umană, deci inclusiv toate cele legate de conservarea biodiversității, protejarea valorilor naturale, desemnarea, finanțarea și managementul ariilor protejate, educația ecologică șamd… se derulează nu în ceva vacuum, ci într-o realitate istorică, socială, economică, politică, instituțională a momentului. Te poți întreba cam ce șanse de reușită există cu dorințe de a proteja valori naturale fără a înțelege restul sistemului, fără a lua în calcul această parte a realității… sau atunci când constați fără surprindere că întreaga mizerie a devenit o mare mafie care colcăie – iar elementele ei se luptă între ele? Unde este locul biologului naturalist care încearcă să facă ceva pentru conservarea diversității biologice?

Hai să presupunem că este adevărată măcar o mică fracțiune din cele afirmate în această luptă jegoasă între oamenii din “instituțiile statului”; le poți lua în serie, de la DIICOT la SRI, de la Curtea Constituțională la miniștrii rând pe rând – plus vestita “justiție”; pe lângă asta, te poți întreba, cam ce poate să fie pe acolo dacă o asemenea parte devine vizibilă… ca un vârf de iceberg care iese din ceață. E bună lupta asta între ele, îți dai seama mai bine cam cu cine ai de a face. Te trezești dimineața și constați că ești la cheremul mafiilor care se numesc organele statului; “instituțiile statului de drept”; în aceste momente din februarie 2015, diferitele cancere se luptă între ele, se măcelăresc, se agresează, se masacrează – un spectacol de zile mari; până acum acționau mai discret… nu cu atâta vizibilitate; ei decid ce este legal și ce nu este, ei decid ce se poate face și de către cine și cum, ei decid ce este constituțional sau nu, ei interpretează totul; ei decid ce se poate zice, ce întrebări pot să fie puse, plus că te ascultă și în baie, cu urechile lor instalate până și în budă; securiștii, The Big Brother & Co.; ei pun Președinte; ei dictează legile exact cum le convine lor pentru a putea fura și jefui mai mult, ei le implementează; structurile acestea trag jos pielea de pe oameni, devastează resursele naturale, fac ele ce vor pe orice plan… iar tu, prostul… poți să taci; eventual, poți să comentezi, dar pe riscul tău, că vor găsi mai devreme sau mai târziu modalitatea să te facă să mai taci odată. Metode securistice sofisticate sau barbare le stau la dispoziție. Se poate înființa de pe acum Asociația Viitorilor Deținuți Politici.

Deci, văzând astea, te pui în situația omului de rând, care dorește să rezolve ceva legat de restituirea unui teren care a fost confiscat de strămoșii acestor jeguri actuale, care erau structurile statului dictatorial-comunist – pădure care este acum jefuită de silvici. Îți dai seama ce frumos este. Sau, și mai amuzant, să vezi cam cum se poziționează acest stat față de conceptele de protejare a naturii, de conservare a diversității biologice; cam cum se uită la specii endemice și relictare. La listele de “specii de interes comunitar”. Cam ce importanță pune acest stat pentru a creea un sistem de arii protejate în care să existe realmente prioritate pentru conservarea diversității biologice, cercetare, educație ecologică șamd. Așa e că îți vine să mori de râs?

Deci, se taie pădure în zonele strict protejate ale ariilor protejate… ale parcurilor naționale? Se dau cote de împușcare la speciile protejate. Te poți întreba, unde naiba este locul tău în acest sistem? Poți să cooperezi cu sistemul, poți să faci parte din el – deci să ajungi parte a problemei, poți să te situezi pe margine și să comentezi, sau combinații ale acestor variante. Repoziționare, pe zi ce trece. Din ce trăiești, dacă nu accepți să faci parte din sistem? Iar dacă faci parte din el, la ce mai trăiești? Te poți întreba totodată, cum se poate păstra un om cât mai puțin contaminat de mizeriile care se află în derulare? Pentru a exista, încetul cu încetul te integrezi în el, te duce cu el valul, te absoarbe inevitabil acest canal pestilențial? Bun venit în Europa secolului 21.

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Conservarea biodiversității în Statul Mafiot România

  1. Andrei Știrbu zice:

    Rolul dvs ;i al altor biologiști este, în primul rând, de a contribui la informarea populației despre situația reală a zonelor naturale. Există în România un oarecare procentaj de oameni normali la cap, responsabili și nepervertiți moral, care se pot organiza pentru a-i pune la punct pe ceilalți, masa, poate majoritară de bestii puși pe furat și distrus. Nu prin violență ci prin manipulare și folosirea sistemelor existente (sau crearea unor sisteme noi) prin care jegurile să fie ținute sub control. Vestea proastă e că sunt milioane de hoți în România. Vestea bună e că hoții, ca și orice altă categorie de indivizi puși pe rele, nu sunt foarte inteligenți, de fapt sunt cam retardați, fiindcă tocmai prostia îi împinge la rău. Și fiind proști, pot fi manipulați și constrânși în scopul salvării valorilor naturale (și culturale, fiindcă și ele sunt amenințate).

    Deci în primul rând e nevoie de informare, ca oamenii de bună credință să ști ce se întâmplă. În ciuda unor posibile aparențe, e o mare lipsă de informație în acest domeniu. M-am gândit la crearea unui site web sau a mai multor site-uri, însoțite și de forumuri, unde să fie prezentate la zi unltimele distrugeri, sau pericolul unor proiecte distrugătoare, unde oamenii să schimbe (pe forum) informați și imagini din zonele pe unde au fost și au sesizat probleme. Aș fi creat eu însumi un asemenea site dar pe moment nu am resursele financiare și nici nu mă pricep la crearea de baze de date, crearea de intefețe etc, dar mă pricep la comunicare și l-aș putea proiecta de așa natură încât să-și atingă scopul la cote maxime, adică să devină rapid popular. Numele / adresa site-ului poate fi monitorul-defrisarilor.ro sau ceva asemenator. În caz că cineva crede că se poate alătura acestei inițiative, vă rog să mă contactați. Deci ar fi nevoie de cineva care se pricepe la realizarea tehnică de baze de date și crearea de interfețe web la un nivel estetic decent și de asemeni de un sprijin financiar pentru achizițiorarea unui spațiu web și domeniu.

    Andrei Știrbu, andreistirbu72@gmail.com, tel: 0743169909.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s