Statul Mafiot România contra Naturii

Pentru a înțelege cele ce urmează, este necesar ca înainte să citești acest document din pdf. semnat de Preşedintele Consiliului Ştiinţific al Parcului Naţional Semenic‐Cheile Caraşului, către Academia Română
Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii. Linkul este aici, iar situații de acest gen se întâmplă acum în întreg sistemul:

Adresa-CMN_PNSCC-7

Acum că ai văzut documentul, putem trece mai departe.

“The idea of wilderness needs no defense, it only needs defenders.” – Edward Abbey

Un blestemat stat mafiot. Cel mai criminal act la adresa biodiversității din peisajul carpato-danubiano-pontic a fost decizia ca parcurile naționale și parcurile naturale ale acestei țări să fie date pe mâna silvicilor. Întotdeauna am fost împotriva acestei „soluții imorale”, de a da administrarea parcurilor către silvici; orice om rațional putea să prevadă ce urmează să se întâmple, era evident. Cel mai recent fenomen este epurarea oamenilor de știință din consiliile științifice ale parcurilor naționale administrate de structura mafiota silvică ce are tentacule prin minister, parlament, ONG-uri „de mediu” șamd. Se derulează acum înlocuirea oamenilor de știință cu tot felul de politruci, drujbiști și alți mafioți locali… ceea ce arată până unde se ajunge cu mizeria în țara asta… care devine locul unde Camorra italiană (ce pare o gașca de mici huligani) ar putea să vină să ia niște lecții de la mafioții din parlament, ministere, tăietorii de pădure pe zeci de mii și sute de mii de hectare… care managerizează „arii protejate”.

Au venit băieții cu drujbele și au intrat cu TAF-urile în aria protejată; versant după versant, este tăiată Pădurea. Au toate actele în regulă, aprobări, avize, ștampile. Au venit cei cu puștile și s-au înșirat în linie de tragere, pentru a executa câteva din ultimele exemplare a căreiva specii protejate. Au vândut pielea ursului din pădure. Capra neagră se zvârcolește de durere. Legal. Totul este legal, exact ca la Auschwitz – Birkenau. Cum se poate face asta? Frumos. Cu răbdare. Nu trebuie să te uiți la asta, nu trebuie să te implici, nu trebuie să te intereseze. Dacă nu înțelegi asta, imediat ajungi o țintă pentru ei.

Am o scârbă fantastică pentru cei care au creat monstruozitatea inimaginabilă ca marile “arii protejate” să fie administrate de silvici; acele fecale care erau pe funcție de ministru sau secretar de stat, pe la “ministerul mediului”… aceia sunt cei care sunt răspunzători de mafia lemnului, de braconarea în masă a animalelor sălbatice, de distrugerea ariilor protejate. Ce naiba au păzit? Nu îi interesa deloc subiectul. Dar, sigur, pot avea și ei o scuză, anume că dacă ridicau subiectele dificile – pentru care soluțiile erau voit blocate de mafie, erau imediat puși pe margine, imediat se găsea alt politruc care să fie pus ca o marionetă, ca o fată gonflabilă pe funcție, așa încât statul mafiotizat să își poată vedea liniștit de treburile lui.

Din păcate, eu nu mai pot avea nici un fel de încredere în statul român, în domeniul protejării naturii… și în multe alte domenii; pot să fie înșirate 1 milion de situații în care acest stat a arătat că se comportă ca un criminal de cea mai joasă speță – din cauza că se este captiv, îmbibat până la maxim cu reprezentanți ai grupurilor mafiote. Statul român se află de multă vreme la cheremul mafioților, și nu o să se schimbe asta prea curând; chiar dacă o să fie pline pușcăriile cu o mică parte dintre ei – câțiva care vor pica de fraieri – pe toți nu îi poate lua că nu rămâne afară aproape nimeni. Cum se poate împotrivi individul acestei mafii, când de fapt mafia este Sistemul? Când nici măcar portar la groapa de gunoi nu poți să te angajezi, dacă nu ești agreat unde trebuie? De facto, sistemele statului român sunt impregnate de acest stil, de jos până sus, de la nivel local până la cele mai centrale zone ale deciziilor guvernamentale. Acest cancer vrea să taie și zonele strict protejate ale parcurilor naționale, și din consiliile științifice îi înlătură pe oamenii de știință care doresc ca asta să nu se întâmple. Reușește să facă asta. Acest sistem mafiot la nivelul statului nu are nevoie de oameni de știință, de oameni cu gândire focalizată pe fenomene și procese derulate pe termen lung – pentru a putea avea o abordare strategică… nu are nevoie de oameni cu capacitate de a analiza lucrurile în interconexiunile lor. Dacă ai de a face cu un asemenea cancer omniprezent, agresiv și acaparator, care a intrat cam peste tot, te poți întreba cam câtă naivitate este necesară pentru a spera că lucrurile se pot schimba profund, radical, spre binele societății și spre binele naturii, spre o reală sustenabilitate ecologico-socială?

Cancerul se instalează pas cu pas, noi și noi metastaze se formează în diferitele organe… ale statului. Mafia pădurilor este atât de malefică încât nu îi ajungea să taie pădurile din afara ariilor protejate, ci avea nevoie de tot, de parcuri naționale, de parcuri naturale, de rezervațiile științifice, de zonele strict protejate. Pentru a putea distruge orice, avea nevoie de a își poziționa oameni peste tot în sistem: parlamentul colcăie de ei, dar sunt și pe la ministere, pe la regiile de stat, pe la parcuri naționale și naturale, în ONG-uri “de mediu” șamd. Pentru ca să nu existe nici un fel de opoziție față de dezastrul cu tăierile și împușcarea, managerizate de o mafie transpartinică, au fost anihilate toate baricadele. Interesant este că până și „organizații de mediu” care au nume ce sună bine pe scena internaționala, au ajuns la cheremul intereselor silvice – având pe la vârf, chiar la vârful vârfului ceva silvicultoare. Cu o astfel de situație la ce te puteai aștepta? Doar așa puteau să își asigure contextul în care să aibă tot controlul. În ariile protejate/ parcuri naționale/ rezervații științifice desemnate în scopul conservării ecosistemelor și speciilor – precum și pentru cercetarea proceselor ecosistemice și a biodiversității, acest sistem mafiot-silvic-canceros nu are nevoie de oameni de știință, ci de drujbiști. Are nevoie de executanți, de sclavi, de oameni care să găsească motive pentru a tăia până și rezervația științifică din parcurile naționale, repede, cât mai mult… fără comentarii. Sistemul nu permite să nu fii de acord cu el, pe baza ideilor tale din lumea ta științifică… nu permite păstrarea unor ultime fragmente de naturalețe, cât timp interesul mafioților este să taie și să împuște – că este țara lor. Iar cine comentează ceva, este imediat înlăturat din sistem, înlocuit cu un sclav loial mafiei silvice.

Blestematul de stat mafiot numit România a permis defrișarea rezervației științifice din Parcul Național Munții Rodnei – Rezervație a Biosferei. Tot de aici, caprele negre au fost împușcate în proporție de 95%… de la 600 au ajuns la un moment dat maxim 30. Ce este cu pădurile prin Parcul Național Piatra Craiului, sau prin Parcul Natural Apuseni sau Parcul Natural Munții Maramureșului… dezastru, dezastru, dezastru. Și se poate continua, rând pe rând, cu fiecare arie protejată, agresiunile asupra lor de multe ori întrec imaginația. Dar, ce îi interesa pe ei… că cei din Ucraina decolmatează canalul lor din partea de Deltă care este pe teritoriul lor… ideea de protejare a naturii a fost utilizată ca armă politică pe scena internațională, de a îi stresa pe alții, pentru a proteja interese strategice ale acestui stat mafiot, care nu are nici un fel de grijă pentru valorile naturale de pe propriul lui teritoriu. Și cu acest exemplu, se vede cât de perfid și lipsit de scrupule este Sistemul.

Aud de la un șef de consiliu științific că are RNP plan de tăiere în zone de protecție integrală din parcul în cauză. Este amenințat că dacă nu dă drumul la tăiere, el o să plătească… Amenințări, șantaj față de oamenii care vor să protejeze măcar zonele strict protejate…. să nu lase hoardele de drujbiști să radă tot. „Presiuni îngrozitoare asupra oamenilor, amenințări de toate felurile. Ei taie în rezervație și cine se opune este mazilit. Sunt păstrați doar băieții obedienți, care nu se împotrivesc tăierilor.” îmi zice… Se face presiune ca în consiliul științific să fie adus ceva avocat care îl apără pe un șef de la RNP în ceva procese cu DNA. Frumos.

Oricum, silvicii controlează întregul sistem de „parcuri naționale” și “parcuri naturale”, biologii – vai de pielea lor (câte un exemplar docil în fiecare parc) sunt un fel de a 17-a roată la căruța în cadrul administrațiilor. Până și consiliile științifice sunt în așa fel managerizate, încât sunt dominate de oameni care au legături cu silvicultura, ori cu orice altceva decât biologia. Din start a fost pe cât posibil evitată includerea măcar „de ochii lumii” a unor persoane care au eventual păreri mai bine conturate și public afirmate cu o voce destul de dură… în ceea ce privește modalitatea de oprire a braconajului, a tăierilor masive din ariile protejate… a respectului față de natura aflată în zonele desemnate ca rezervații științifice șamd. Iar dacă cineva comentează, măcar așa… vag… este imediat eliminat din sistem. Este găsită modalitatea. Și pentru a mai modifica cumva raportul de forțe, sunt aduși șefii de ocol, genii ale științei care știu ei cum e cu trichopterul și dipterul, miniopterul și efemeropterul.

Ce părere ai când auzi că directoarea unui parc național vine cu propunerea ca în consiliul științific al parcului (parc care are administrația oricum subordonată RNP și dependent de acesta)… să mai fie incluși 12 șefi de ocol, evident silvici (care au o capacitate extraordinară de a face studii științifice despre drujbă și pușcă). Când doamna respectivă constată opoziția din partea celor din consiliul științific, ea începe să plângă, zicând că dacă „nu trece” decizia de a îi include pe cei 12, deja îi este promis că o să fie dată afară. Așa că, se face cumva ca celor din consiliu să le fie milă, și ajunge să aibă decizia favorabila pentru a îi include. Numai că pe traseul deciziei, din fericire mai există și alte filtre care teoretic au capacitatea să elimine această „poluție”, această scurgere involuntară. Te poți însă întreba, cât de funcționale sunt mecanismele din Academia Română – Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii și din Ministerul Mediului – direcția pentru biodiversitate? Cât pot ele să reziste presiunilor mafiote venite dinspre structurile de exploatare… pentru a mai proteja măcar ultimele frânturi din valorile naturalistice ale ariilor protejate?

Acum degringolada este mare „ministerul este în reorganizare, dar puteți depune sesizări la registratură”… i se zice șefului unuia dintre consiliile științifice de parc. Din punct de vedere legal, consiliile existente sunt în funcție, încă; dar mârșăviile de a îi scoate pe oamenii valoroși și a crește proporția de papagali silvici și prietenii lor, se poate realiza cu complicitatea diferitelor structuri – mare parte atât de blazate și atât de terminate încât de facto ele aproape că nici nu există.

În privința subiectului parcurilor naționale în care consiliile științifice ajung epurate… înlocuind oameni preocupați de știință cu oameni preocupați de drujbărit și împușcare… am primit azi multe telefoane, e-mailuri, mesaje pe facebook. Bun. Ce se poate constata? Că există o scârbă mare atât la nivel de societate în general, cât mai ales printre cei care sunt apți intelectual de a se implica în dezbaterea unor subiecte științifice în cadrul acestor „arii protejate”… și analiza consecinței diferitelor decizii în privința diversității biologice ale respectivelor zone. Inteligenți, culți și scârbiți până la refuz. Probabil că acesta era scopul. Ca să îi sictirești pe toți, să ajungă să zică: gata, destul, eu nu mai sunt dispus să fiu cârpa voastră cu care să ștergeți căcatul de pe marginea veceului. Să ajungă oamenii capabili intelectual să zică… gata, nu mă mai interesează parcurile Voastre, pădurile Voastre, țara Voastră, guvernul Vostru de căcat. Că este inutil să mă zbat. Oricum, faceți cum vreți voi. Tăiați și împușcați totul. Și mai vreți și acte legale pentru asta. Să puteți dormi în liniște… nu?

Această situație realmente catastrofală nu se întâmplă de la sine, ci este consecința mafiilor silvice agresive, care taie pădure și om, care împușcă și apoi se uită ce a fost doborât cu arma; au nevoie de un stoc de imbecili pe care să îi manipuleze și să îi controleze – pentru a îi pune să facă avize și să semneze acte, pentru ca ei, mafioții, să își poată face liniștit afacerile jegoase. Dacă ești cretin, poți rămâne pe termen nedefinit în “consiliul științific”. Orice om mai inteligent și dornic de a proteja natura din ariile protejate… trebuie exclus… pas cu pas trebuie să dispară toți, în valuri. Nu trebuie să plece deodată, dintre cei care sunt mai tâmpi poți păstra câțiva – dintre cei care nu vor să se streseze și să intre în situații conflictuale, ci îi interesează goangele lor, să mai prindă încă ceva specie rară, endemică, sau nouă pentru știință… înainte de a fi tăiată Pădurea.

În fața mafiilor transpartinice – care alimentează diferite partide politice din banii produși prin tăierile de pădure inclusiv în zonele strict protejate ale parcurilor naționale, – Ministerul Mediului este ca pielea numită prepuț… care nu are prea mare relevanță. Cei câțiva angajați, vai de pielea lor, aflați la marginea subzistenței, se află ca niște potârnichi în bătaia puștilor, la cheremul politrucilor puși pe considerente politice să conducă „ministerul”… Sunt totalmente expuși forțelor mafiote care dețin de facto puterea în domeniul silvic… și mediul este terfelit prin activitatea lor… nu scapă nici biodiversitatea ariilor protejate, nimic nu scapă.

Ministerul Mediului este moale, ca un rahat în ploaie; este fleoșcăit, este ca și cum ai încerca să joci biliard cu o frânghie în loc de tac… nu prea ai mari speranțe să fie bine. Am fost chemat să lucrez la minister – de mai multe ori pe parcursul anilor -, dar salariul era de așa natură încât trebuia “să ai un sponsor” ca să poți să plătești o chirie de garsonieră în București; mâncai pe la gunoaie – erai ca ursul de la tomberon, umblai cu hainele lui bunicu-tău. De asta este capabil statul român. Măcar dacă aveai șansa să faci ceva bun pentru natură… dar erai oricum blocat. Erai un executant care freacă hârtiile. Astfel că în acele locuri prin minister, era plin de fetițe care terminau ceva facultate cu câteva luni mai înainte, care nu aveau nici un fel de experiență în domeniu, care nu aveau nici un fel de treabă cu biodiversitatea, dar frecau foile de căcat care veneau la minister, pentru a le pune în vrafuri și teancuri și dosare și a avea “documentații cu arii protejate” de te doare capul când ajungi să le citești – cât de lipsite de realism sunt. Mai mergea câte o proastă de asta la ceva comisie pe la Brussel, pe la ceva conferințe internaționale de te miri unde, și tăcea în engleză perfectă. Nivelul ei de înțelegere al domeniului “de care se ocupa la minister” este spre zero absolut, era capabilă eventual să zică despre țara asta “că e plin de urși prin pădure” și că “sunt pelicani, undeva parcă în est, dacă își aduce aminte bine”. A te aștepta de la ei sau ele să aibă o părere pe care să o poată impune, pe considerente profesionale, este o mare naivitate. Sunt puși acolo doar de formă, să nu se zică că nu există „autoritate responsabilă de protecția mediului” cu „compartiment de biodiversitate”. Dar, în esență, este un zero barat. Din păcate. Îți dai seama că mafioții pot să îi învârtă pe fraierii aceștia, exact cum vor ei.

Mulți au plecat din sistem după ce au constatat că nu mai are sens să își piardă viața, energia, entuziasmul, că nu mai au nici un fel de speranțe cu acest rahat monstruos și ucigător care este statul. Unde deciziile se iau de către politrucii “puși pe funcție”… care au susținere politică, agramați de căcat, “branconieri” și cei care cred că “Romulus și Remus sugeau de la o vulpe”. O sugeau pe vulpe, pe bune. O sugeau. Și le plăcea să o sugă.

Te poți întreba, oare ce ar face ei – elitele naturalistice ale trecutului, în situația de azi? Marile personalități ale trecutului, dintre cei care aveau preocupări naturalistice, oare ce ar zice de ar vedea adunăturile de pitecantropi grobieni, acești cârnați cu ochi, aceste moime silvice lobotomizate care au “dezbateri științifice” despre biodiversitate? Oare cum și-ar găsi ei „locul” în societatea actuală atât de mafiotizată încât până și “consiliile științifice” ale “parcurilor naționale”, unde nu primești bani și participi benevol/ voluntar… se află la cheremul celor mai jegoase grupări criminale? Ar prefera ei să se arunce în gol de pe o stâncă, decât să participe la “dezbateri” cu aceste nulități intelectule… până și dispariția este mai demnă de un om? Sau, ar prefera să lupte, să facă ceva, să nu tacă? Dacă trăia azi câte un om de genul a baronului Nopcsa Ferenc, a eruditului naturalist Brassai Sámuel care a scris despre evoluția biologică înainte de Darwin, sau a lui Grigore Antipa, a lui Apáthy István sau Emil Racoviță, botaniști precum Soó Rezső, Csűrös István sau Nyárády Erazmus Gyula, ori Nicolae Boșcaiu, Peter Weber… a ihtiologului Petre Mihai Bănărescu… toți aceștia erau eliminați din “consiliile științifice” ale “parcurilor naționale”, pentru ca ei să nu se împotrivească defrișărilor, împușcării animalelor și a altor mizerii pe care cu o nesimțită dezinvoltură silvicii din statul mafiot numit România sunt obișnuiți să le facă. Din aceste locuri poți ajunge exclus dacă ai IQ mai mare de 0.03. În locul lor ar fi aduși în consiliul științific ceva animale de genul lui Terente, ceva curve locale și ceva șmecherași care fac schimb valutar, ar fi făcute niște perfecte adunături de agramați care ar mai avea în plus și un sobor de preoți – care să le cânte când se îmbată de pică pe jos la ceva ședință de consiliu. Cum ar participa aceștia la “dezbateri” cu șleahtele de cretini care decid azi cum trebuie distrusă biodiversitatea? Marii naturaliști ai trecutului, dacă ar învia pentru un timp și ar vedea cam cum arată locurile pe care le iubeau și le studiau, locurile care aveau cândva o situație paradisiacă… oare ar prefera să moară din nou? Nu ar înțelege cum de au dispărut atâtea specii, cum au fost ucise, otrăvite, împușcate la grămadă… cine a făcut oare acest genocid prezent la nivel de peisaj? Nu ar dori să poarte nici un fel de conversație cu ceva jeg care managerizează defrișarea “zonelor strict protejate”… a ultimelor locuri unde ecosistemele naturale mai persistă cumva, în pofida situației. Dacă ar vedea cam cum arată progresul științific în domeniul naturalistic, dacă ar constata cum arată o bună parte din “elitele” actuale… cum se lasă ele la cheremul retardaților din politică, a drujbiștilor și braconierilor cu acte legale, cum nu își ridică măcar vocea… nu ar prea dori să poarte conversații, ar vedea că nu este cazul. Ar prefera să moară din nou? Sau, ar încerca să fie un factor pozitiv în toată mizeria asta? Poate că mai există ceva mică speranță, nefondată pe ceva baze mai serioase… dar există pe undeva: vă vine ziua, nu aveți nici un dubiu, vă vine și vouă momentul, retardaților și escrocilor… și vom vedea atunci. Sau, o să fie prea târziu, ca după Auschwitz?

© dr. Peter Lengyel

PS1. Poate că uneori este cam dură formularea, dar am impresia că dacă folosesc cuvinte mai fine, nu o să fie prea bine înțeles ce doresc să zic. Uneori, am impresia că oricum ai zice, efectele nu o să fie destul de clare, că nu există cuvinte și formulări pentru a descrie ceea ce se petrece. Mult prea multe finețuri au fost până acum. “A trage un semnal de alarmă” este stilul de flatulențe de doi bani care au dus la situația actuală. Prea mare bătaie de joc au făcut mafioții, până și din biodiversitatea parcurilor naționale și parcurilor naturale. Iar cu aceștia, dacă vorbești finuț, nu ai nici o șansă. Nici altfel nu e simplu, dar poate așa măcar o parte dintre ei poate ajung să perceapă că nu toți vor răbda în liniște, până nu mai este nimic de făcut.

PS2. Un director de parc național mă sună azi și îmi zice că la ei totul este OK, că au dorința să mențină oamenii de știință în consiliu, că oricum ei, săracii, vin benevol să ajute parcul… iar la ei la parc nu sunt frământări. Poate că există și locuri în care există silvici OK. Câțiva oameni, câteva locuri, poate. Există și corbi albi… numai că nu sunt prea frecvenți.

PS3. Februarie 4, 2015. Drujbărit cu omerta. Mai multe surse din interiorul silviculturii îmi fac cunoscută situația că în Sistem se strâng declarații în scris pentru a încerca să se afle de unde au putut să apară informațiile despre Consiliul Științific al Parcului Național X. Presiunile din sistem sunt enorme. Este în implementare încercarea de a impune omerta, pentru ca în societate să nu se știe ce ce face cu pădurea drujbărită până și în zonele strict protejate ale parcurilor naționale. Angajaților din sistem le este frică să vorbească, dar nu la toți. Fain? (plus că am mai auzit câteva lucruri perfecte). Va urma.

Recomand să citești și asta (are și câteva poze adecvate):

https://peterlengyel.wordpress.com/2014/08/17/camorra-silvo-cinegetica-si-parcurile-nationale-si-naturale/

Acest articol a fost publicat în Silvici contra Naturii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

77 de răspunsuri la Statul Mafiot România contra Naturii

 1. dan ionescu zice:

  CEL MAI CRIMINAL ACT LA ADRESA BIODIVERSITATII DIN ROMANIA ESTE CA STATUL ROMAN NU SE IMPLICA CUM AR TREBUI !!! Practic si-a luat mana de pe conservarea biodiversitatii dand in custodei si administrare, nealocand nici un leu pentru management etc.
  Nepasarea si fuga de respnsabilitate a Statului nostru este lucrul cel mai grav intamplat si care se perpetueaza ….

  Apreciază

 2. peterlengyel zice:

  -Cred ca daca exista trendul actual cu share-urile (peste 420 in 2 ore), se poate face ceva destul de viral din postarea asta. In sensul sa ajunga ideea la cei care mai au ceva dorinte legate de protejarea naturii, atat cat a mai ramas din ea.

  -Imi place ca in primele circa 12 ore de la publicarea pe blog, deja sunt peste 1.000 de share-uri la postarea asta. Pare ca subiectul este atat de interesant incat merita sa mai scriu un articol, azi-maine – tot despre asta.

  -In primele doua zile, deja sunt peste 2.000 de share-uri pe blog la postarea cu titlul Statul Mafiot Romania contra Naturii.

  Cred ca merita pregatit si urmatorul text, analiza mafiei silvice…. cum a luat nastere, cum a ajuns sa se dezvolte samd. Ceva frumos, sa placa la toata lumea.

  Apreciază

 3. y zice:

  de ce s-a reziliat contractul pe M.Fagaras? Erau prea incomozi cei de la administratie blocand tot felul de investitii ale „baietilor destepti”?

  Apreciază

 4. Valentin Grigore via FB zice:

  Citiți, inclusiv scrisoarea Dr. Silviu Constantin, Preşedintele Consiliului Ştiinţific al Parcului Naţional Semenic ‐ Cheile Caraşului către Academia Română.

  Pe scurt: Mafia a intrat acum și decimează parcurile naționale… Se taie pădurea din ariile protejate.
  Ca să poată tăia în voie, a început o acțiune de epurare a Consiliilor Științifice ale parcurilor naționale. Membrii acestora, specialiștii, care se opun tăierilor, sunt înlocuiți cu acoliți care nu au nicio treaba cu aceste consilii științifice (majoritatea mafioți care au lucrat prin regiile silvice).

  Este ceva unic în Europa! Cine poate opri acest atentat la siguranța națională!

  Apreciază

  • marinel zice:

   Ne mai mira faptul ca se taie padurile „La ras „,se vede cine sunt reprezentantii ecologisti in parlament ,sau in varful formatiunilor ecologice si cat de mult reprezinta interesul pentru mediul ecologic Cernea de la Partidul Verde ,Pop este in varful Partidului Ecologist ,crede cineva ca ei au ceva legatura cu ecologia ….nici poveste ?!

   Apreciază

  • NyT zice:

   Noi,dacă suntem uniți!

   Apreciază

 5. Ciula, Alin via Alpinet zice:

  Si culmea culmilor, Academia Romana APROBA noua component a consiliilor stiintifice in parcuri…

  Recent a aprobat chiar pentru PNSCC, incluzand pe directorul RNP Romsilva Adam Craciunescu PSD, cel pe care il chemau la ordin Hrebenciucu si tata-socru Ilie Sarbu sa le acopere punerea in posesie ilegala a 43000 ha de padure (cat PN Retezat)!!!

  Alin

  Apreciază

 6. Mineral Joy via FB zice:

  ar trebui sa existe in buton ” agree ” si ” unlike ” cat despre subiect, cred ca este un scenariu de succes pentru un sumbru film romanesc … ca de obicei

  Apreciază

 7. Catalina Dragoi via FB zice:

  Pentru ca profitul e mai important decat natura. Intregul concept de arie protejata e discutabil in Romania, din moment ce legea permite taieri de padure si vanatoare in perimetru protejat, inclusiv la specii prioritare.

  Apreciază

 8. Anca Lucit via FB zice:

  Of….o sa ne-ajungă blestemele naturii.

  Apreciază

 9. Gabi Paun via Conservarea Biodiversitatii zice:

  Felicitari Peter!

  O capodoera artistica plina de continut!!!

  Am preluat-o si noi alaturi de petitia prin care cerem interzicerea de taieri in parcuri nationale, precum si inlocuirea Romsilva cu ANAP

  https://www.facebook.com/agentgreen.ro?ref=hl

  Petitia a adunat urgent peste 20 000 semnaturi si creste rapid !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Deci natiunea este cu noi

  https://www.causes.com/campaigns/87581-stop-taierilor-de-padure-din-parcuri-na-ionale

  tcb

  gabi paun

  Apreciază

  • peterlengyel zice:

   Imi permit sa fac public o parte din e-mailul scris ieri de tinei: „Peter, articolul tau rupe online; l-am pus pe Agent Green si in o ora aproape 5000 de oameni l-au vazut si peste 80 de share”

   Daca am invata sa utilizam mai bine mediul on-line, cred ca am putea avea eficienta mai buna… dar stiu ca nu e simplu.

   Cat despre ANAP, daca e pusa la conducere ceva (…..) silvicultoare, mai bine sa nu existe, ca degeaba se face. Desigur, ar fi perfect sa existe, dar pe concepte biologice nu pe cele de drujbisti si venatore.

   Apreciază

   • Gabi Paun via Conservarea Biodiversitatii zice:

    No problem Peter

    Informatia trebuie sa circule

    Pana la ora asta s-au deposit 15 000 de vizualizari si 234 de distribuiri doar de la noi

    Deci chiar rupe !

    De acord ca limbajul tau este unul dur, neasteptat de dur fata de cel cu care eram obisnuit, dar PLIN DE ADEVAR TRIST pe care trebuie sa il transformam in chemare la lupta.

    Daca se va face ANAP atunci cu siguranta ca structura trebuie sa fie un rezultat al natiunii si al expertilor, nu doar al politicului.

    gabi

    Apreciază

 10. Skolka Marius via Conservarea Biodiversitatii zice:

  Da, semnalele sunt bune. Incet-incet se contureaza o linie de opinie generala care – cred eu – nu va mai putea fi ignorata.
  Numai bine, 🙂

  Apreciază

 11. Niculae Radulescu-Dobrogea via FB zice:

  Cred ca unul din lucrurile care m-au deranjat foarte mult in ultimii 25 de ani este calitatea „consilierilor” vehiculati prin institutiile guvernamentale ori cele administrative de rang inferior. Imi aduc aminte cum un fost pilot, a venit pe post de consilier al APM-Bucuresti, sa ne tina o conferinta in domeniul pe care noi, cei din audienta, il batatorisem de mult… Asta a fost o exceptie, vorbitorul de la „catedra” avand cca 45 de ani. Ceilalti „consilieri” erau de maximum 30 de ani…

  Apreciază

 12. Ardelean Simona via FB zice:

  Din pacate, crudul adevar

  Apreciază

 13. wwfrectia zice:

  Ca veni vorba de organizatii internationale cu silvici in posturi de conducere care inchid ochii, sa dam macar un nume: Maria Mihul.

  Apreciază

 14. consuelo2811 zice:

  In urma cu cativa ani am urmarit un reportaj cutremurator despre mafia padurilor din Maramures. Stiti cine era nominalizat ca seful criminalilor de paduri maramuresene? Nimeni altul decat pesedistul Mircea Dusa, actualul ministru al Apararii. Sa ne mai miram de tacerea care se intinde la nivel mafioto-oficial de la un capat la altul al tarii?

  Apreciază

 15. Asociatia Floarea Reginei Sinaia via FB zice:

  Peter, prin 1995-1996 printr-un proiect finantat de Banca Mondiala au venit specialisti care ne spuneau (ONG-istilor) ca cea mai buna solutie este ca managementul Parcurilor sa fie oferit ROMSILVA. Experienta, Calificare, Personal numeros, etc, etc. Iata efectele!

  Apreciază

 16. Peter Lengyel via FB zice:

  banuiesc ca specialistii in cauza erau si vanatori si silvicultori, sau simplu, erau doar imbecili

  Apreciază

 17. Asociatia Floarea Reginei Sinaia via FB zice:

  Noi cei din zona Bucegi, Piatra Craiului am fost foarte vocali la acele intalniri. Am venit cu argumente, cu exemple. Rezultatul a fost rapid: s-a finantat rezervatia de la Vanatori Neamt…

  Apreciază

 18. Iurie Maxim via FB zice:

  Imi amintesc si eu cu Vanatori Neamt: proiectul Bancii Mondiale prevedea trei arii care trebuiau sa fie trei arii. Initial Bucegi, Piatra Craiului si Retezat. GEF a zis ca trebuiau sa fie diferite. Asa ca Erika Stanciu a „inventat” termenul de „Parc Forestier” pentru Vanatori Neamt si a picat Bucegiul.

  Apreciază

 19. Un Guru zice:

  domnul care hotaraste compozitia CS din PN

  „Directorul Romsilva, Adam Crăciunescu, al cărui nume apare în Dosarul retrocedărilor ilegale, este acuzat de procurori că a luat decizii care au prejudiciat Romsilva cu peste 300 de milioane de euro.”

  http://ziaruldevalcea.ro/2014/10/31/averea-fabuloasa-a-valceanului-adam-craciunescu-directorul-romsilva-implicat-in-dosarul-mafiei-retrocedarilor-2-milioane-de-metri-patrati-de-teren-2-apartamente-si-4-case/.

  Apreciază

 20. Pingback: Pe Net 30.01.2015 |

 21. peterlengyel zice:

  FW: Kovács Csongor – Salvati Padurea
  3 hrs · Cluj-Napoca ·

  Cu toate că a fost trimis în judecată în dosarul retrocedărilor ilegale, fiind acuzat de abuz în serviciu și sprijinirea unui grup infracțional organizat, Adam Crăciunescu are sprijinul PSD pentru a rămâne la șefia Romsilva. În schimb, fiindcă PSD „luptă” cu corupția, Crăciunescu și-a dat demisia din funcția de președinte executiv al PSD Timiș.

  http://debanat.ro/2015/01/anti-coruptie-la-misto-trimis-in-judecata-adam-craciunescu-ramane-director-romsilva/#ixzz3QJyuEZWV

  Apreciază

 22. Doru Șupeală via FB zice:

  De aceea avem noi expresia că se fură ca în codru.

  Apreciază

 23. Codruta M Nedelcu via FB zice:

  Pai bun, Peter – si in situatia asta (care e generalizata, nu e vorba DOAR despre „acel” Parc) CE sens mai are „radarul padurilor”??!!

  Apreciază

 24. Raluca Crista via FB zice:

  Te-ai pornit puternic! Greu dar in forta! Keep it up!

  Apreciază

 25. marinel zice:

  Are sens Radarul Padurilor ,sa se vada prapadul ce a rezultat in urma defrisarilor „stiintific „aprobate ,ca doar si din zonele aflate in custodia Academiei s-a defrisat din greu .

  Apreciază

 26. Grupul Ecologic De Colaborare Nera via FB zice:

  ……intre timp filozofăm pe implementarea conceptului de Salbăticie, ori „sălbăticia” este baza Sistemului !

  Apreciază

 27. Daniel Petrescu via FB zice:

  Wake up call… No one is sleeping but there is no one to answer…

  Apreciază

 28. Mihaela Andreea Sava via FB zice:

  Despre mafia lemnului, braconaj în masă a animalelor sălbatice, distrugerea ariilor protejate – toate astea se întâmplă ACUM în ROMÂNIA!

  Apreciază

 29. Franco Dan Frunzetti via FB zice:

  Domnule Peter Lengyel poate ca e timpul sa dati o sansa politicii. Sa va implicati politic intr-o miscare politica ecologista. Nu este un sistem perfect dar atea sunt regulie jocului, sistemul trebuie invins cu propriile arme.

  Apreciază

 30. Andu Cristudor via FB zice:

  Negru pe alb!

  Apreciază

 31. Catalina Dragoi via FB zice:

  apropo…acuma nu mai sunt biologi la parcuri. S-a schimbat nomenclatura. Acuma e „specialist in stiintele vietii”. S-a largit considerabil termenul.

  Apreciază

 32. Pauca eugen zice:

  Ce pot zice, pe scurt sunt niște idioti parca nu trăiesc si ei si familia lor in aceasi tara

  Apreciază

 33. Dunca romeo zice:

  O realitate dureroasă, si nu se poate face nimic.Acum 3 ani credeam că pot salva ceva si mi-am atras asupra mea atentia silvicilor si a mafiei politice atunci cînd am sesizat ,filmat si difuzat jaful din vecinătatea parcului retezat,undeva intr-o zonă tampon. A fost un scandal national si o vreme s-au oprit….Acum se taie din nou tot in acea zonă….pe semne că si- au aranjat actele,probabil asa cum spune autorul articolului….dînd oligofrenilor putere de decizie….

  Apreciază

 34. Statul român se află de multă vreme la cheremul mafioților, Da, dar al mafiotilor internationali numiti investitori sau companii transnationale.

  Apreciază

 35. felciuc zice:

  Dupa ce am citit articolul cred ca cel mai bine ar fi sa schimbe si numele tarii din Romania in JAFONIA.

  Apreciază

 36. Mineral Joy via FB zice:

  locul lor este condamnati la locul de munca pe viata, la reimpadurire si reabilitarea sistematizarii pe verticala si orizontala a zonelor defrisate de ei in ultimii 25 de ani !!!

  Apreciază

 37. Zavalic Vasile-Nicolae via FB zice:

  Problema ca dupa ce ne-au furat 25 de ani stau in puscarii tot pe banii nostri.

  Apreciază

 38. peterlengyel zice:

  Reper 24: Ecologiștii protestează față de schimbările survenite în Consiliilor Stiinţifice ale ariilor naturale

  http://reper24.ro/ecologistii-protesteaza-fata-de-schimbarile-survenite-consiliilor-stiintifice-ale-ariilor-naturale

  Apreciază

 39. Nicu Parlog via FB zice:

  Şi cine să le ia? Oengeurile habarniste şi lipsite de orice putere reală de a proteja natura? Nu le iau în niciun caz apărarea silvicilor, căci îi ştiu suficient, dar pur şi simplu nu există alternativă.

  Apreciază

 40. Radu Mititean via FB zice:

  Nu exista alternativa pentru ca nu se doreste. E datoria statului sa finanteze adecvat protectia patrimoniului national natural, ca si a celui cultural. Ca de aia platim atatea impozite. Statul insa vrea sa PN sa le finanteze cineva din surse extrabugetare sau sa se autofinanteze? Statul este criminalul si cauza lipsei de alternative….

  Apreciază

 41. Radu Mititean via FB zice:

  Administratiile de PN-uri din subordinea RNP sunt REGII AUTONOME, ADICA OPERATORI ECONOMICI, A CAROR SCOP PRIN DEFINITIE ESTE OBTINEREA DE PROFIT, CUM ESTE SI PENTRU RNP INSASI. Ce e asa greu de inteles? Daca statul voia ca acele structuri sa aiba ca scop principal protectia padurii, gestiunea durabila, nu le dadea forma juridica ce operator economic!

  Apreciază

 42. Cristian Debreczy via FB zice:

  incredibil….la ce sa tii un specialist GIS de exemplu cand vei avea nevoie de un avocat sau un specialist in comercializarea materiei lemnoase… mi se face greata…

  Apreciază

 43. Boros Zoltán via FB zice:

  contraselecţie…

  Apreciază

 44. peterlengyel zice:

  La PN Semenic – Cheile Carasului, se doreste un nou Consiliu Stiintific compus din „baieti buni”, care sa nu supere ROMSILVA!

  http://www.stiriong.ro/actualitate/watchdog/la-pn-semenic-cheile-carasului-se-dor

  „Dupa incheierea in 2014 a noului contract de administrare dintre Regia Nationala a Padurilor ROMSILVA si Administratia Parcului National Semenic – Cheile Carasului, conducerea administratiei Parcului a considerat ca este momentul sa puna „pe liber” persoanele indezirabilie din Consiliul Stiintific care, pe perioada functionarii vechiului consiliu, s-au opus in permanenta activitatilor ilegale din Parc, in special taierilor de arbori.

  Regia Nationala a Padurilor ROMSILVA si Administratia Parcului National Semenic – Cheile Carasului nu au considerat importante nici pana acum parerile celor din Consiliul Stiintific, dovada sunt taierile de arbori care continua si in prezent in Parc, dar la nivelul celor doua institutii a deranjat pozitia ferma pe care unii dintre membrii Consiliului Stiintific au avut-o la nivelul factorilor majori de decizie (Ministerul Mediului, Guvern, Parlament), in forurile Academiei Romane si in informarile trimise Comisiei Europene.

  Dupa cum arata componenta noului Consiliu Stiintific, ce include persoane care au avut sau au stranse relatii de interese cu Regia Nationala a Padurilor ROMSILVA, probabil ca reuniunile Consiliului Stiintific vor include si memorabile partide de vanatoare…… si de ce nu chiar in Parc, ca tot s-a mai intamplat prin aceste locuri.”

  ***

  Apreciază

  • Ábrán Péter via Conservarea Biodiversitatii zice:

   Si la Parcul Naţional Călimani au făcut la fel.

   Au acum un CS care pe jumătate sudică a parcului /versantul sudic al Călimanilor, bazinul Mureş/
   nu mai un niciun specialist independent care să cunoască de acolo vastele păduri ,
   iar deciziile de exploatare a pădurilor, dacă vor mai ajunge in CS , vor primi girul uşor.

   Un exemplu . În zona tampon al parcului, tăiere de conservare cu peste 100 mc/ha !!!
   Firma nu a primit de la mediu autorizatie, dar ce credeţi ……

   Nu totdeauna administraţia este de vină , ci structurile superioare care comanda.

   Apreciază

 45. Ina zice:

  Daca fiecare pom e un suflet de om, ca doar codru-i frate cu romanul, e de inteles intristarea care ne cuprinde. Daca se omoara cite un suflet de cite ori se taie un pom? Incepind cu sufletele celor care fac lucrarea. Poata ca functioneaza si invers – daca nu ne mai lasam sufletele omorite atit de usor, nici pomii nu vor ma fi taiati…
  Va iubesc pe toti cei care va implicati si va doare. Sa dea Dumnezeu ca aceiasi care scriu aici sa schimbe ceva si prin faptele lor.

  Apreciază

 46. peterlengyel zice:

  SCANDALOS. DNA bate la ușa parcurilor naționale din Caraș-Severin!
  De Oana Bejenariu în 02 februarie 2015, ora 9:02 AM
  http://expressdebanat.ro/scandalos-dna-bate-la-usa-parcurilor-nationale-din-caras-severin/

  „Reguli nou inventate, periclitări în adoptarea planurilor de management și “mutilări” în masă ale zonelor protejate! Acestea sunt pe scurt acuzele pe care ONG-urile de mediul din Caraș-Severin le aduc celor care gestionează parcurile naționale.

  Județul are ghinionul ca mare parte din suprafața sa să fie protejată de lege. Acest lucru a generat mai multe scandaluri de-a lungul vremii în care au fost implicate fie autorități, fie oameni de afaceri. Cu toții au dorit să construiască, nu să taie! Cum legea nu a permis acest lucru însă, s-a ajuns la ample dezbateri publice și chiar la instanță. Dacă investițiile au fost interzise, acum reprezentanții ONG-urilor privesc cu uimire de pe marginea terenului cum printr-un amplu plan elaborat chiar la nivel național sunt permise tot mai mult defrișările masive și tăierile de masă lemnoasă din “inima” parcurilor naționale.

  Oamenii explică faptul că problema este una națională și pleacă de la influența unor oameni din RNP, care au făcut ca legea ariilor protejate să permită exploatarea silvică. În plus, România nu are nici până la acest moment o agenție guvernamentală care să administreze ariile protejate ca în toate țările civilizate, nu sunt alocați bani de la bugetul de stat, nu sunt acordate compensații financiare oamenilor care au proprietăți în arii protejate și există libertate deplină la exploatare peste tot în pădurile valoroase.

  Exemplele pot continua în opinia iubitorilor de mediu, care sunt pregătiți să ajungă la organele statului cu plângerile lor, mai ales că planurile de management, care trebuia aprobate acum 8 ani, intenționat au fost întârziate pentru a perpetua incertitudinea pe plan juridic.”

  Apreciază

 47. Gabriel Paun via Conservarea Biodiversitatii zice:

  Un nou episod de agresiune impotriva naturii. VIDEO cu lemn din Semenic care ajunge in Siria: https://www.facebook.com/video.php?v=843195525739160 Arbori din padure de fag ce a crescut in sute de ani in Parcul National Semenic sunt transportati la o fabrica din Bania, judetul Caras-Severin. Zeci de tiruri incarcate cu cherestea aburita pleaca lunar din Bania la portul Constanta si de aici mai departe in Siria. Rumegusul din acesti copaci monumente ale naturii ajunge la fabrica Kronospan din Sebes. Kronospan, o companie austriaca, este liderul mondial in productia de panouri din lemn. Investigatiile AGENT GREEN arata ca in ultimii 6 ani Romsilva a dus o politica de exploatare agresiva in Parcul National Semenic. Intre 2009-2014 in acest parc national cel putin 390 000 de metri cubi de lemn au au fost exploatati din care Romsilva a incasat cel putin 8,14 milioane euro. AGENT GREEN cere Guvernului Romaniei sa interzica taierile de paduri in parcuri nationale, sa puna in functiune ANAP si sa includa de urgenta Cosava Mica, Barzavita si Groposu in zone de protectie integrala din Parcul National Semenic – Cheie Carasului.

  Apreciază

 48. peterlengyel zice:

  despre statul acesta de cacat este vorba:

  “Activitatea noastră a fost constant împiedicată de Romsilva şi reprezentanţii săi. Pentru că nu am fost de acord cu tăierile ilegale în rezervaţia naturală Bârzăviţa, am fost ameninţaţi. Toate aceste ameninţări pot fi probate cu documente emise de Direcţia Silvică”, a precizat dr. Silviu Constantin, preşedintele Consiliului ştiinţific al Parcului Naţional Semenic ‐ Cheile Caraşului.”

  „Pentru ca pădurea să poată fi culcată la pământ, oamenii incomozi din Consiliul Ştiinţific al Parcului trebuiau schimbaţi. Mai ales aceia care s-au opus tăierilor de arbori. Faptul că aceştia au ţinut piept Romsilva şi au trimis proteste Academiei Române, Ministerului Mediului, Guvernului, Parlamentului şi Comsiei Europene nu putea avea ca rezultat decât excluderea lor din Consiliul Ştiinţific al Parcului.”

  „O altă propunere este Dragoş Mihai, angajat Romsilva. “Are activitate ştiinţifică nulă, nu are alt merit decât acela de a fi nominalizat de RNP drept vătaf al ariilor protejate. Exact aşa se şi comportă. Deşi nu are ce căuta într‐o şedinţă de Consiliu Ştiinţific, îşi arogă dreptul de a fi prezent şi de a da cu pumnul în masă atunci când părerile membrilor nu îl satisfac. Conform legii, RNP nu trebuie să aibă un reprezentant în Consiliu, acesta fiind automat în conflict de interese întrucât este superiorul administratorului de arie protejată”, este mesajul trimis către Academie de către preşedintele Consiliului Ştiinţific.”

  http://jurnalul.ro/special-jurnalul/anchete/politruci-in-loc-de-academicieni-romsilva-incalca-legea-sa-si-puna-vatafi-peste-padure-pentru-ca-parcurile-nationale-sa-dispara-684276.html

  Apreciază

 49. Rozalia Ciocan via FB zice:

  Pacat ca aceasta tara se clatina din toate incheieturile. Politicul putred este prezent peste tot. Nu exista o activitate care sa nu fie parazitata de politic si de cine ?De toti astia care pica ca si mustele, sapte dintr-o lovitura ! Absolut toate partidele pline de putregai urit mirositor. Chiar iti vine sa pleci in bejenie! Imi cer scuze ca mi-am iesit din pepeni dar sunt scirbita de toata pleava asta care ne inconjoara.

  Apreciază

 50. Maramuresenii.ro zice:

  Va veni ziua când toți cei implicați în jaful pădurilor vor trebui să răspundă: parlamentari, prefecți, șefi de Romsilva, miniștri, Biserica Ortodoxă și companiile implicate în vânzarea de cherestea.
  Toți vor avea de dat socoteală.

  http://maramuresenii.ro/statul-mafiot-romania-contra-naturii/

  Apreciază

 51. peterlengyel zice:

  In Romania, right now we do have a new scandal regarding the big protected areas, like national parks and nature parks. The „management” of these areas is done by the forestry sector, but also they have „scientific councils”. Now, the forestry is eliminating the biologists and experts opposing the timber extraction from the strictly protected parts of these parks. In Romania, regarding the biodiversity even in „protected areas”, there is an ongoing genocide – a 21st century Auschwith-Birkenau.

  If the state is a big Mafia structure, it is difficult to change the situation. The Government, including the Ministry of Environment, is not able – and not willing to change something. Actually, those getting to control the environmental structures at political level, are there just to make the things most suitable for these Mafias. The most recent changes, eliminating the scientists from the scientific councils of the parks, and changing them with the puppets of the foresters… here we are with the aggresive Timber Mafia of this country.

  But, the situation in other parts of the World is also not very bright.

  IUCN: World’s governments are failing on protected areas for nature

  http://iucn.org/about/work/programmes/species/?18871/Worlds-governments-are-failing-on-protected-areas-for-nature

  Apreciază

 52. Alex Pantea via FB zice:

  Cat mai rabdam pana facem potere si ii pleznim pe aia cu propriile topoare?

  Apreciază

 53. Alin Ciprian Ciulă via FB zice:

  Declaratii se pot scrie si catre parchet sau DNA. Depinde ce aleg unii, sa taca si sa inghita, sau sa scoata putregaiul la iveala. Slugi, sau liberi? Sau, le-o fi frica?

  Apreciază

 54. peterlengyel zice:

  Trebuie facut un calcul, cat profit a obtinut RNP din taierea padurilor din parcurile nationale si naturale (MULT)… in comparatie cu sumele platite pentru administratiile de parcuri (PUTIN), care fiind subordonate RNP fac ceea ce li se cere… Plus ca daca zici ca ai platit rangeri, de facto padurarii care pazeau padurile pe care tu le taiai… nu suna prea bine. Si nici ceilalti angajati pe care ii aveai la cheremul tau, sa implementeze politicile tale, bazate pe interesul exploatarii padurilor… in timp ce teoretic faceau „managementul ariilor protejate si conservarea biodiversitatii”

  Cel mai tare argument care arata ca silvicii au dorit parcurile in primul rand pentru a le exploata padurile, este dorinta lor de a renunat la parcurile care nu le mai sunt rentabile, acolo unde padurile au trecut in mare parte la proprietari privati/ composesorate…. asa cum este Parcul National Muntii Rodnei. Despre acest subiect exista un document detaliat…. doar ca ar trebui frumos analizat.

  :::::::::::::::::::::::::::

  RNP ROMSILVA – drept la replica: Regia este un administrator responsabil al fondului forestier –

  http://www.amosnews.ro/rnp-romsilva-drept-la-replica-regia-este-un-administrator-responsabil-al-fondului-forestier-2015-02

  Apreciază

 55. Stanciu Catalin-Razvan via FB zice:

  Niște scursuri! Se bagă la pârnaie unii pe alții! Puțin câte puțin poate scăpăm de ei! Și poate ne rămâne și ceva din natură pentru conservat…

  Apreciază

 56. peterlengyel zice:

  EXCLUSIV: Defrișări masive în arii protejate. Investiția Transelectrica se realizează fără avize de la Consiliul Științific!

  „Redacția Express de Banat a intrat în posesia avizelor negative pe care Consiliul Științific al Parcului Național Semenic-Cheile Carașului le-a dat pentru investiția de milioane de euro a societății Transelectrica. Chiar și așa, pădurea va fi, totuși, mutilată. Asta, în ciuda părerii specialiștilor!”

  http://expressdebanat.ro/exclusiv-defrisari-masive-in-arii-protejate-investitia-transelectrica-se-realizeaza-fara-avize-de-la-consiliul-stiintific/

  Apreciază

 57. peterlengyel zice:

  Manipulare grosolană în cazul tăierilor ilegale. Planul de management, arma secretă a mutilării pădurilor!
  http://expressdebanat.ro/manipulare-grosolana-in-cazul-taierilor-ilegale-planul-de-management-arma-secreta-a-mutilarii-padurilor/
  Deși documentul care reglementează tăierile ilegale ar fi trebuit adoptat în urmă cu 11 ani, procesul este prelungit la nesfârșit. Neregulile întâlnite la Parcul Național Semenic-Cheile Carașului se lasă însă cu demisii la nivel înalt.

  Surse apropiate Express de Banat au precizat faptul că modul dezastruos în care este gestionat unul dintre cele mai prețioase parcuri naționale din zonă a dus la demisia directorului Sorinel Tudorescu. Deși acesta a fost deschis față de deciziile pe care le-a luat în legătură cu Parcul Național, atitudinea sa pare că i-a nemulțumit pe șefii la vârf ai Romsilva. Șeful parcului a purtat zilele trecute discuții la București, dar acestea nu i-au salvat scaunul și se pare că în cele din urmă ar fi decis să își prezinte demisia.

  Directorul parcului a acționat, totuși, așa cum s-a cerut de ,,mai sus”. A ținut departe de aprobare planul de management, a dat avize pentru defrișări în zona Semenic-Cheile Carașului și a închis ochii în cazul tăierilor ilegale, așa cum susțin reprezentanții ONG-urilor care luptă pentru conservarea mediului. În ciuda acestor lucruri și forțat de împrejurări, astăzi trebuie să anunțe că renunță la funcția de director.

  Potrivit acelorași surse, apropiate http://www.expressdebanat.ro, cea mai recentă întâlnire pe tema planului de management a avut loc săptămâna trecută. În cadrul acesteia, neavând cine să redacteze procesul-verbal, același director, sub amenințarea schimbării din funcție, a promis că îl va redacta ulterior, fără niciun fel de problemă. De precizat este faptul că la pseudo-dezbatere au participat doar reprezentanții primăriilor și ai ocoalelor silvice, fără ca toți membrii Consiliului Consultativ să fie invitați să participe.

  În cadrul întâlnirii, ,,directorul Sorinel Tudorescu nu prezintă niciun draft al planului de management, în schimb prezintă zonarea parcului care a fost aprobată de Consiliul Științific și filiala Timișoara a Academiei Române. Acesta repetă obsesiv că nu este de acord cu zonarea internă și se conturează ideea că participanții trebuie să semneze un proces-verbal în care să arate dezacordul lor față de zonarea internă și planul de management”, susțin sursele Express de Banat.

  Una peste alta, lucrurile sunt extrem de simple. Cum nu există plan de management, care să spună clar unde se poate tăia masa lemnoasă și unde nu, mutilarea pădurilor se poate face în voie.

  Apreciază

 58. peterlengyel zice:

  nou sef de defrisari la Parcul National Semenic Cheile Carasului

  informatia primita azi – 20 februarie 2015. „Jalnic si josnic cu astia de la RNP care defriseaza parcurile nationale. Vor taia tot ce se mai poate. Petru Parvulescu – sef formatie exploatari forestiere OS Bocsa se numeste azi pe o perioada de 60 zile Director Parc Semenic – Cheile Carasului. Tipul a fost ranger la Domogled si apoi la cabinetul parlamentar a lui Tabugan. Apoi la firma Eurolemn Herculane – exploatari forestiere. Faptic si mai nasol.”

  Apreciază

 59. peterlengyel zice:

  Agent Green

  UPDATE TAIERI PADURI SEMENIC
  DEMSIE DIRECTOR PARC
  FOTO AERIALA IN PREMIERA DIN SEMENIC CU TAIERI RASE

  BRAKING NEWS:
  Sorinel Tudorescu – Directorul Parcului National Semenic – Cheile Carasului si-a prezentat astazi demisia. De maine va fi paznic

  FOTO: AGENT GREEN / Gabriel PAUN
  Februarie 2015, Taierile rase si in ochiuri din Semenic au ajuns pana in buza padurilor virgine din rezervatia stricta Izvoarele Nerei !!!

  AGENT GREEN apreciaza interventia personala rapida a domnului Craciunescu, directorul general ROMSILVA urmarit penal pentru retrocedari ilegale de paduri.

  Problema principala nu este la directorul parcului ci in sistemul central. Niciun director nu va fi capabil sa protejeze parcul atata timp cat nu se interzic cu desavarsire taierile in parcurile nationale.

  AGENT GREEN cere Guvernului Romaniei sa interzica taierile in Parcurile Nationale.

  Apreciază

 60. peterlengyel zice:

  http://ziuadevest.ro/economic/52042-ocolul-silvic-valiug-si-directia-silvica-caras-severin-tin-la-secret-taierile-de-arbori-in-zona-parcului-national-semenic-cheile-carasului

  Ocolul Silvic Văliug şi Direcţia Silvică Caraş – Severin ţin „la secret” tăierile de arbori în zona Parcului Naţional Semenic – Cheile Caraşului

  Grupul Ecologic de Colaborare Nera, organizaţie nonguvernamentală, apolitică şi nonprofit (detalii pe http://www.gecnera.ro), a realizat în perioada octombrie 2014 – februarie 2015 o monitorizarea în teren a agresiunilor împotriva pădurilor din interiorul şi din zonele limitrofe ale Parcului Naţional Semenic – Cheile Caraşului, precum şi informaţiile apărute în presă în această perioadă care vizează tăierile de arbori care au loc în această zonă. Pentru o corectă interpretare a informaţiilor colectate, GEC Nera s-a adresat Ocolului Silvic Văliug şi Direcţiei Silvice Caraş – Severin cu scrisoarea nr. 1532/17.02.2015 şi a solicitat, în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţii de interes public, o listă a zonelelor cu aprobate de arbori aflate în exploatare în perioada 2014 – 2015 care sunt amplasate în interiorul şi în zona de vecinătate Parcului Naţional Semenic – Cheile Caraşului, listă care să includă numărul de identificare a unităţilor amenajistice aflate în exploatare, categoriile de masă lemnoasă exploatate şi baza legală. Reprezentanţii Ocolului Silvic Văliug au informat telefonic GEC Nera că asemenea informaţii pot fi furnizate doar cu aprobarea Direcţiei Silvice Caraş – Severin iar OS Văliug urmează să solicite DS Caraş Severin un punct de vedere.
  Până la expirarea termenului legal de furnizare a informaţiilor GEC Nera nu a primit un răspuns la scrisoarea nr. 1532/17.02.2015 din partea instituţiilor vizate. Probabil se aşteaptă o aprobare de la directorul general al RNP Romsilva pentru aplicarea Legii 544/2001. Între timp GEC Nera a cerut un răspuns din partea d-nei ministru al mediului care, cu siguranţă, cunoaşte în detaliu conţinutul Legii 544/2001. Monitorizările au fost realizate în cadrul proiectului „STOP tăierilor ilegale de arbori în pădurile din zona parcurilor naturale plasate în sudul Banatului” realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru inocare civică care este un program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank şi administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.

  http://ziuadevest.ro/economic/52042-ocolul-silvic-valiug-si-directia-silvica-caras-severin-tin-la-secret-taierile-de-arbori-in-zona-parcului-national-semenic-cheile-carasului

  Apreciază

 61. peterlengyel zice:

  Se strâng semnături pentru salvarea parcurilor naţionale, inclusiv a Parcului Naţional Retezat

  http://gazetadedimineata.ro/comunitate/se-strang-semnaturi-pentru-salvarea-parcurilor-nationale-inclusiv-a-parcului-national-retezat/

  4.296 de semnături au fost strânse în cadrul unei petiţii adresate primului ministru Victor Ponta, pentru stoparea tăierilor de păduri din parcurile naţionale ale României. Reprezentanţii Agent Green încearcă, astfel, să obţină stoparea tăierilor şi în Parcul Naţional Retezat.

  „În acest moment, Romsilva administrează toate pădurile statului, inclusiv pe cele din parcuri naţionale şi naturale. Romsilva încasează de 10 ori mai mulţi bani din vânzarea de lemn din parcuri decât investeşte în ele. Romsilva nu vede în ariile protejate nevoia de conservare a biodiversităţii ci exclusiv profitul din tăieri! Dovada stă şi în faptul că anul trecut au dorit să scape de parcurile Rodna, Defileul Jiului, Putna Vrancea şi Cefa pentru că nu mai pot face suficient profit din păduri de când statul a pierdut suprafeţe mari de acolo. Nu vă cer prea mult atunci când spun că este timpul să interziceţi prin Hotărâre de Guvern tăierile de păduri din parcuri naţionale şi naturale şi să operaţionalizaţi de urgenţă ANAP (Agenţia Naţională pentru Arii Protejate) care să fie condusă de specialişti în domeniul conservării biodiversităţii şi nu de Romsilva”, se arată în petiţia Agent Green.

  În ultimii 10 ani, Romsilva a administrat 23 de parcuri naţionale şi doar şapte dintre acestea au plan de management aprobat, iar oficialii asociaţiei susţin că se taie, sub semnul legalităţii, păduri extrem de valoroase.

  „Nu în ultimul rând, am aflat cu deosebită tristeţe că păduri de o valoare inestimabilă din zona Râu Şes din Retezat se taie, încă din primăvara anului 2014, iar nimeni nu face nimic. Lemnul din Retezat a ajuns la o fabricp din Sebeş, unde a devenit un banal material de foc pentru şeminee; brichete şi peleţi care se vând în supermarket-uri, benzinării şi magazine de bricolaj din Europa de Vest”, se mai precizează în petiţia către Victor Ponta.

  Oficialii Agent Green speră să strângă 100.000 de semnături.

  Anamaria SANDA

  Apreciază

 62. Coita Florin Lucian zice:

  Poate că o soluție ar fi coagularea intereselor celor care efectiv doresc sa protejeze natura, într-un partid care sa fie intr-adevăr ecologist,nu doar cu numele. Un partid care să ajungă să conducă Ministerul Mediului, să impună o legislatie care să scoată Romsilva din Parcurile Nationale. Poate părea o utopie în acest moment, dar rămânând în spațiul politic, asa părea și alegerea actualului președinte. Trebuie să ”le dăm la cap”, să lovim această mafie silvico-politică și din interior, din sistem, să îl fisurăm. Pentru asta să folosim toate mijloacele, fără milă, pentru că urmărim un scop nobil. Eu zic că ar trebui să ne gândim serios la asta, sa ne aliem cu tot ”râul și ramul”, pentru a obține ceea ce dorim, extincția ”drujbiștilor” și a braconierilor.

  Apreciază

 63. peterlengyel zice:

  bine, daca te uiti cam cine apare in poze si din partea „ONGurilor de mediu”, vei vedea ca experienta de defrisare, taiere cu drujba cat incape in ariile protejate exista si de partea asta… la modul serios.

  ::::::::::::::::
  Cu drujba la mijloc, impotriva frustrarilor
  http://www.caon.ro/cu-drujba-la-mijloc-impotriva-frustrarilor/1518513

  Apreciază

 64. peterlengyel zice:

  imbecilitate supraetajata in 3.000 de ani

  Tragicomedie, cretinism, idiotenie, habar nu am cum se poate cataloga asta. Daca vezi cele afirmate de drujbistii-telectuali, ai impresia ca padurea nu a putut exista inainte de aparitia defrisarilor. Le face bine sa fie taiate. Protejarea padurilor batrane se face prin taierea arborilor seculari. Daca nu sunt taiati, toti se vor usca si dispare fondul genetic. Ai inteles, nu? Comentezi? Oare la drujbistii acestia exista un „fond genetic corespunzator”… te poti intreba.

  Nu se poate nega ca teoretic ar putea exista si situatii mai speciale: unele monoculturi, plantatii cu arbori din aceeasi specie cu aceeasi varsta, unde niste interventii cu drujba ar putea creste diversitatea de habitate si de varste, eventual si de specii de arbori prin exemplare plantate sau seminte ajunse aici pe cale naturala… O astfel de situatie ar putea prezenta beneficii… pentru a ne apropia de o compozitie cat mai naturala… Numai ca in interventiile silviculturale care mai de care mai halucinante inclusiv in zone denumite ciudat ca fiind „arii protejate”, managerizate de drujbisti care prin ceva gluma a sortii au ajuns sa administreze astfel de arii, de facto se face o exploatare de masa lemnoasa prin taierea fara mila a exemplarelor seculare. Astfel de interventii naziste asupra padurilor distrug numeroase habitate care pot sa fie oferite doar de exemplarele seculare, scorburi pentru tot felul de specii de lilieci, bufnite, lemn in descompunere pentru specii de croitori samd. Dar, ce te poti astepta de la drujbisti? Sa iti taie gatul cu drujba. Sa mai taci odata!

  Hai sa facem analiza pe text:

  „În realitatea este vorba despre a crea o structură supraetajată a pădurii, cu vârste diferite, o structură care să se apropie de o structură naturală. Ea este creată în mod artificial. În mod natural, o pădure din zona temperată ajunge la o astfel de structură pe parcursul a 3.000 de ani în condiții de neintervenție”, a explicat șeful serviciului arii protejate din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor”

  “Dacă nu s-ar face nici un fel de intervenție și toți arborii bătrâni s-ar usca, bineînțeles că asta ar duce la pierderea acelui fond genetic (…) astfel încât să păstrăm o structură și un fond genetic corespunzător al pădurilor respective”, a concluzionat reprezentantul RNP.”

  http://expressdebanat.ro/aberant-rezervatia-naturala-barzavita-este-forestiera-taierile-masive-inseamna-tratament/

  Apreciază

 65. peterlengyel zice:

  GHEORGHE CIONOIU, inginer silvic român rezident în Germania: “Tăierile ilegale de pădure din România sunt opera unor firme care întreţin relaţii de esenţă mafiotă, cu administraţia silvică!”

  http://gandeste.org/general/gheorghe-cionoiu-inginer-silvic-roman-rezident-in-germania-taierile-ilegale-de-padure-din-romania-sunt-opera-unor-firme-care-intretin-relatii-de-esenta-mafiota-cu-administratia-silvica/52021

  Apreciază

 66. peterlengyel zice:

  Realitatea.net> Defrişări ilegale. Percheziții DNA la Direcția Silvică Bistrița-Năsăud

  http://www.realitatea.net/defrisari-ilegale-perchezi-ii-dna-la-direc-ia-silvica-bistri-a-nasaud_1697644.html

  Apreciază

 67. Pingback: Illegal logging in Romania

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s