Munții Rodnei – aspecte naturalistice generale

Munții Rodnei constituie cea mai semnificativă zonă montană din Carpații Orientali, prin înălțimile vârfurilor și crestelor sale, prin relieful glaciar bine dezvoltat și prin biodiversitatea alpină în care există numeroase specii relicte glaciare și endemisme locale. Deși preponderent constituit din șisturi cristaline modelate de glaciațiune, Rodnei deține și stâncării calcaroase în general mai periferice, unele având abrupturi impresionante cum este zona Piatra Rea, prezentând doline, lapiezuri, impresionante peșteri precum Tăușoare, Peștera Iza, avene, ponoare… sau zona de chei/ defileu din sectorul superior al râului Iza – toate acestea crescând mult diversitatea geomorfologică pe care se instalează comunitățile de organisme. Luând în considerare aceste câteva aspecte definitorii, de la început devine evident nivelul de complexitate al fenomenelor naturale care au dus la această realitate. Pentru a putea înțelege diversitatea habitatelor care permit existența diversității biologice excepționale din aceste locuri, este necesară înțelegerea pas cu pas a contextului orogenetic – geologic al edificării muntelui, perceperea modelării glaciare, înțelegerea evoluției fenomenelor exocarstice și endocarstice șamd.

O asemenea încercare de a înțelege realitățile naturalistice ale zonei, este o aventură intelectuală interesantă. Înseamnă să lași ca intelectul tău să zboare peste muntele care este în formare, să vadă cum se depun calcarele în apele marine, să perceapă cum se ridică uriașele stive de rocă sub forțele plăcilor care se apropie și presează totul ca o menghină, cum prin fisuri magmele pătrund în munte și se consolidează. Înseamnă să simți frigul și gerul și vânturile perioadei de glaciațiune, să vezi cum se instalează ghețarii care scrijelesc stâncile și scobesc versanți, ducând cu ele bucăți de rocă pe care le depun sub formă de morene. Înseamnă să lași intelectul tău să se strecoare pe firul apelor care pătrund în masa de calcare, să perceapă cum acestea sunt corodate și cum apar ponoare, galerii subterane, avenuri, resurgențe șamd. Intelectul tău ajunge să perceapă o lume dinamică, în care acțiunea diferitelor fenomene își lasă amprenta asupra peisajului, iar omul de știință este singurul apt să perceapă ceea ce a fost, ceea ce este și ceea ce o să fie.

În cadrul Carpaților Orientali, relieful glaciar din Rodnei este cel mai dezvoltat, cel mai amplu, cel mai spectaculos. Modelarea reliefului produsă prin glaciațiunea cuaternară este mult mai impresionantă pe versantul nordic, acolo unde soarele nu topea zăpada și gheața, iar acumularea maselor de firn și formarea ghețarilor iar apoi eroziunea produsă de aceștia a putut avea loc la un nivel reprezentativ.

Dacă privești azi muntele, poți percepe esența lui ca fiind o insulă înaltă dominată de climatul rece; există aici condițiile pentru persistența unor comunități relicte glaciare… specii criofile retrase pe munte odată cu încălzirea climatului postglaciar/ interglaciar. Se pot deosebi două etaje altitudinale, semnificativ diferite ca aspect: golul alpin și etajul pădurilor de conifere. Zona înaltă – golul alpin – prezintă stâncării masive, grohotișuri, relief glaciar și periglaciar peste care sunt instalate fitocenoze apte să persiste în climatul rece; pot să fie observate comunități de plante ale stâncăriilor, zone cu vegetație ierboasă, tufărișuri de rododendroni și jnepeni… plus câteva mici pâlcuri de zâmbru; caprele negre au habitatele care le sunt necesare. Zona mai joasă – a molidișurilor – în privința pădurilor bătrâne este azi dramatic afectată de tăieri de o agresivitate incredibilă având în vedere că aria este desemnată Parc Național, Rezervație a Biosferei UNESCO – MaB, sit Natura 2000 SPA și SCI pe baza Directivei Păsări și a Directivei Habitate a Uniunii Europene.

© dr. Peter Lengyel

Work in progress…

Acest articol a fost publicat în Muntii Rodnei. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s