Legenda Potopului interferând cu Realitatea Rațională

Printre numeroasele legende biblice, una dintre cele mai absurde este cea a “potopului”, în care zeitatea cea binevoitoare ucide toți oamenii (deci toți copiii, femeile, bărbații, bătrânii… care mor înecați) împreună cu toate animalele de pe Pământ – adică, de facto, Bunul Zeu realizează un genocid de proporție planetară – incomparabil mai barbar decât ceea ce a făcut Hitler; sunt sortite supraviețuirii doar câteva ființe umane din familia de evrei a lui Noe… și câte 2 exemplare din speciile adunate de acesta pe arca lui de lemn… o jălnicie plină de animale claie peste grămadă… care plutește în derivă pe ape, timp de 40 de zile. Îți poți imagina din punct de vedere tehnic un vas de lemn care poate transporta câte două exemplare din milioanele de specii de animale? Amuzant, nu?

Din calculele actuale se poate observa că dacă toată gheața de pe Terra s-ar topi, nivelul Oceanului Planetar ar crește cu circa 66 metri; acesta ar fi de fapt situația normală, în sensul de obișnuită la nivelul erelor geologice… adică cea din afara scurtelor perioade glaciare când Planeta noastră are calote de gheață. Topirea gheții ar însemna că spre exemplu în Transilvania noastră dragă nu ar intra nici un fel de apă. Să nu mai zic de Podișul Tibet, ori de înălțimile din Himalaya. Ar fi desigur inundate numeroase și uneori vaste câmpii costiere, iar oierii și căprarii inculți de prin acele zone ar putea să considere aberant că tot Pământul este sub ape…. dar de facto tot ce este peste altitudinea de 66 m ar fi uscat ca și până acum. Nu există un proces prin care să se formeze norii din care să poată ploua 40 de zile în așa fel încât apele să se acumuleze și să acopere tot uscatul Planetei… iar apoi acele ape să dispară de parcă ele nici nu ar fi existat. Vrei să zici că de undeva din spațiul extraterestru a venit apă încât să acopere și Everestul, iar pe acea apă a plutit arca evreului Noe, plină de scolopendre, cobre, rinoceri, scorpioni? Iar apoi apele au dispărut. Și el, Noe, a eliberat dihăniile? Fain.

Totuși, legende biblice pot avea niște baze în realitate, interpretate din punctul de vedere al păstorilor din epoca bronzului. În urmă cu câteva mii de ani, bazinul mediteranean avea diferite subbazine separate, care în timpuri preistorice aveau și etape când nu comunicau între ele, iar nivelul apelor putea să fie foarte diferit; erau separate și Marea Neagră și multe alte bazine; azi Marea Moartă este separată de restul apelor, iar nivelul acestei mări este la minus 429 metri, deci cu atât se află sub nivelul Oceanului Planetar – îți poți imagina ce ar rezulta dacă s-ar deschide o cale de pătrundere a apelor marine ale Mediteranei către bazinul Mării Moarte – localnicii ar percepe că este un potop; când diferitele fenomene climatice, geologice, erozionale făceau în așa fel încât rezultanta era spargerea căreiva bariere despărțitoare, desigur urma o viitură care mătura totul în cale, iar apele puteau să acopere inclusiv așezările triburilor preistorice, chiar puteau să îi omoare pe toți oamenii care erau în acele locuri ce deveneau submerse, subacvatice. Desigur, cei care scăpau din astfel de fenomene puteau să aibă sentimente speciale față de forța unor fenomene atribuite unor entități divine, când de fapt ele erau simple manifestări ale naturalului. Sigur că asemenea traume sociale locale și regionale se transmiteau de la o generație la alta, istorisirile putând persista milenii. Păstorii cu capacitățile lor de înțelegere la nivelul Epocii Bronzului spre exemplu, auzind legende despre un asemenea Potop, le preluau în fantasmagoriile lor religioase, care se transmit până azi. Le poți asculta la biserică.

Orice om rațional își pune imediat problema… cum au fost adunate milioanele de specii de animale, din fiecare câte un mascul și o femelă… ceea ce știința nu a reușit până acum… și aduse pe o jalnică barcă de lemn… pe care ele să aibă hrana… condiții de a exista 40 de zile; din acest punct de vedere, biblic-legendar, un evreu numit Noe a fost cel mai performant biolog care a existat vreodată pe Planetă. Iar apoi, când le dai drumul din arcă, prima zi leii au ucis o gazelă, iar o specie a dispărut… și tot așa, în scurt timp se măcelăresc între ele; să nu mai zic de “restaurarea naturală” măcar a unei populații viabile a unei specii – pornind de la doar 2 exemplare. Dar culmea, toate speciile de animale pe care le vezi azi (cele terestre și probabil cele din ape dulci pentru care bănuiesc că Noe avea acvarii cât timp uscatul era invadat de apele marine) provin fiecare din singura pereche a acelei specii, acea pereche miraculoasă care a fost salvată de un evreu al deșertului. Asta da, Noe este prototip de persoană care se ocupă de conservarea biodiversității.

Deștept evreu Noe ăsta: a avut expertiză să vadă care este femelă și care mascul din fiecare gândac; plus că era destul dacă avea o singură pereche din fiecare, sistemul lui de menținere a condițiilor necesare fiecărei specii era atât de perfect că nu a avut nici un fel de “pierderi colaterale”. A fost anticul evreu Noe prin America de Nord, a prins doi bizoni și două exemplare de urs negru, (…) prin America de Sud a prins anaconde și colibri din variate specii, nenumărate insecte a colectat prin pădurea amazoniană; a adunat tot felul de cameleoni din Madagascar, iar prin Africa a fugărit struți și zebre, a prins rinoceri și facoceri, elefanți, hipopotami, girafe, antilope din variate specii, la fel diferite gazele, tot felul de țestoase de uscat de pe diferitele insule a adunat el, crocodili și pangolini; avea și boi moscați, yaci, sticleți și o groază de papagali; avea 2 gorile, doi cimpanzei (cimpanzeu și cimpanzeiță), doi orangutani și sute de alte specii de maimuțe? Avea mii de specii de șoareci, șobolani, mii de lilieci, nenumărați melci, miriapode, izopode, coropișnițe, mii și mii de broaște, tot felul de chițcani, orbeți, cârtițe și lupi, dihori și sconcși, dromaderi, cămile, tapiri. A fost prin China și a prins doi panda, prin Australia a prins 2 coala, și câte doi din fiecare specie de cangur, plus alte milioane și milioane de specii… câte două din fiecare; bănuiesc că a fost și pe la noi, prin peșteri din Apuseni să prindă ceva coleoptere endemice, iar din Argeș și Vâlsan a luat 2 pești în ceva borcan. A fost și prin Himalaya, prin Asia în nenumărate locuri, a adus pe arca lui jalnică câte 2 leoparzi ai zăpezilor, tigri, urși de variate feluri, și multe cobre, mambe, taipani, vipere, crotali șamd. A avut ceva treabă Noe ăsta, evreul din deșert. Îți poți imagina un oarecare evreu numit Noe, care poate prinde câte o femelă și un mascul din fiecare specie de animal de pe Pământ? Nu ești serios, dacă zic da. Adică, ești prost. Îți poți imagina toate aceste animale puse împreună, înghesuite claie peste grămadă pe o barcă? Îți poți imagina cam cum răcneau, stridulau, orăcăiau, râgâiau și trâmbițau aceste milioane de dihănii, adunate pe o arcă de lemn, o mizerabilă menajerie plutitoare? Ai zice că acolo este iadul pe Pământ! Fain.

Printre numeroasele legende biblice, una dintre cele mai absurde este cea a “potopului”, în care zeitatea cea binevoitoare ucide toți oamenii (deci toți copiii, femeile, bărbații, bătrânii… care mor înecați) împreună cu toate animalele de pe Pământ – adică, de facto, Bunul Zeu realizează un genocid de proporție planetară – incomparabil mai barbar decât ceea ce a făcut Hitler; sunt sortite supraviețuirii doar câteva ființe umane din familia de evrei a lui Noe… și câte 2 exemplare din speciile adunate de acesta pe arca lui de lemn… o jălnicie plină de animale claie peste grămadă… care plutește în derivă pe ape, timp de 40 de zile. Îți poți imagina din punct de vedere tehnic un vas de lemn care poate transporta câte două exemplare din milioanele de specii de animale? Amuzant, nu?

Din calculele actuale se poate observa că dacă toată gheața de pe Terra s-ar topi, nivelul Oceanului Planetar ar crește cu circa 66 metri; acesta ar fi de fapt situația normală, în sensul de obișnuită la nivelul erelor geologice… adică cea din afara scurtelor perioade glaciare când Planeta noastră are calote de gheață. Topirea gheții ar însemna că spre exemplu în Transilvania noastră dragă nu ar intra nici un fel de apă. Să nu mai zic de Podișul Tibet, ori de înălțimile din Himalaya. Ar fi desigur inundate numeroase și uneori vaste câmpii costiere, iar oierii și căprarii inculți de prin acele zone ar putea aberant să considere că tot Pământul este sub ape…. dar de facto tot ce este peste altitudinea de 66 m ar fi uscat ca și până acum. Nu există un proces prin care să se formeze norii din care să poată ploua 40 de zile în așa fel încât apele să se acumuleze și să acopere tot uscatul Planetei… iar apoi acele ape să dispară de parcă ele nici nu ar fi existat. Vrei să zici că de undeva din spațiul extraterestru a venit apă încât să acopere și Everestul, iar pe acea apă a plutit arca evreului Noe, plină de scolopendre, cobre, rinoceri, scorpioni? Iar apoi apele au dispărut. Și el, Noe, a eliberat dihăniile? Fain.

Totuși, legende biblice pot avea niște baze în realitate, interpretate din punctul de vedere al păstorilor din epoca bronzului. În urmă cu câteva mii de ani, bazinul mediteranean avea diferite subbazine separate, care în timpuri preistorice aveau și etape când nu comunicau între ele, iar nivelul apelor putea să fie foarte diferit; erau separate și Marea Neagră și multe alte bazine; azi Marea Moartă este separată de restul apelor, iar nivelul acestei mări este la minus 429 metri, deci cu atât se află sub nivelul Oceanului Planetar – îți poți imagina ce ar rezulta dacă s-ar deschide o cale de pătrundere a apelor marine ale Mediteranei către bazinul Mării Moarte – localnicii ar percepe că este un potop; când diferitele fenomene climatice, geologice, erozionale făceau în așa fel încât rezultanta era spargerea căreiva bariere despărțitoare, desigur urma o viitură care mătura totul în cale, iar apele puteau să acopere inclusiv așezările triburilor preistorice, chiar puteau să îi omoare pe toți oamenii care erau în acele locuri ce deveneau submerse, subacvatice. Desigur, cei care scăpau din astfel de fenomene puteau să aibă sentimente speciale față de forța unor fenomene atribuite unor entități divine, când de fapt ele erau simple manifestări ale naturalului. Sigur că asemenea traume sociale locale și regionale se transmiteau de la o generație la alta, istorisirile putând persista milenii. Păstorii cu capacitățile lor de înțelegere la nivelul Epocii Bronzului spre exemplu, auzind legende despre un asemenea Potop, le preluau în fantasmagoriile lor religioase, care se transmit până azi. Le poți asculta la biserică.

Orice om rațional își pune imediat problema… cum au fost adunate milioanele de specii de animale, din fiecare câte un mascul și o femelă… ceea ce știința nu a reușit până acum… și aduse pe o jalnică barcă de lemn… pe care ele să aibă hrana… condiții de a exista 40 de zile; din acest punct de vedere, biblic-legendar, un evreu numit Noe a fost cel mai performant biolog care a existat vreodată pe Planetă. Iar apoi, când le dai drumul din arcă, prima zi leii au ucis o gazelă, iar o specie a dispărut… și tot așa, în scurt timp se măcelăresc între ele; să nu mai zic de “restaurarea naturală” măcar a unei populații viabile a unei specii – pornind de la doar 2 exemplare. Dar culmea, toate speciile de animale pe care le vezi azi (cele terestre și probabil cele din ape dulci pentru care bănuiesc că Noe avea acvarii cât timp uscatul era invadat de apele marine) provin fiecare din singura pereche a acelei specii, acea pereche miraculoasă care a fost salvată de un evreu al deșertului. Asta da, Noe este prototip de persoană care se ocupă de conservarea biodiversității.

Deștept evreu Noe ăsta: a avut expertiză să vadă care este femelă și care mascul din fiecare gândac; plus că era destul dacă avea o singură pereche din fiecare, sistemul lui de menținere a condițiilor necesare fiecărei specii era atât de perfect că nu a avut nici un fel de “pierderi colaterale”. A fost anticul evreu Noe prin America de Nord, a prins doi bizoni și două exemplare de urs negru, (…) prin America de Sud a prins anaconde și colibri din variate specii, nenumărate insecte a colectat prin pădurea amazoniană; a adunat tot felul de cameleoni din Madagascar, iar prin Africa a fugărit struți și zebre, a prins rinoceri și facoceri, elefanți, hipopotami, girafe, antilope din variate specii, la fel diferite gazele, – și toate au fost transportate peste mări și țări la jalnica lui barcă – tot felul de țestoase de uscat de pe diferitele insule a adunat el, crocodili și pangolini; avea și boi moscați, yaci, sticleți și o groază de papagali; avea 2 gorile, doi cimpanzei (cimpanzeu și cimpanzeiță), doi orangutani și sute de alte specii de maimuțe? Avea mii de specii de șoareci, șobolani, mii de lilieci, nenumărați melci, miriapode, izopode, coropișnițe, mii și mii de broaște, tot felul de chițcani, orbeți, cârtițe și lupi, dihori și sconcși, dromaderi, cămile, tapiri. A fost prin China și a prins doi panda, prin Australia a prins 2 coala, și câte doi din fiecare specie de cangur, plus alte milioane și milioane de specii… câte două din fiecare; bănuiesc că a fost și pe la noi, prin peșteri din Apuseni să prindă ceva coleoptere endemice, iar din Argeș și Vâlsan a luat 2 pești în ceva borcan. A fost și prin Himalaya, prin Asia în nenumărate locuri, a adus pe arca lui jalnică câte 2 leoparzi ai zăpezilor, tigri, urși de variate feluri de peste tot din Lume, și multe cobre, mambe, taipani, vipere, crotali șamd. A avut ceva treabă Noe ăsta, evreul din deșert. Îți poți imagina un oarecare evreu numit Noe, care poate prinde câte o femelă și un mascul din fiecare specie de animal de pe Pământ? Nu ești serios, dacă zici da. Adică, ești prost. Îți poți imagina toate aceste animale puse împreună, înghesuite claie peste grămadă pe o barcă? Îți poți imagina cam cum răcneau, stridulau, orăcăiau, râgâiau și trâmbițau aceste milioane de dihănii, adunate pe o arcă de lemn, o mizerabilă menajerie plutitoare? Ai zice că acolo este iadul pe Pământ! Fain.

Îți dai seama cam câte specii de muște, țânțari, viespi, trichoptere, efemeroptere, libelule, ploșnițe, fluturi șamd a fost nevoit sărmanul evreu Noe să prindă, plus să vadă dacă este mascul, femelă… fiecare. A dus cu el din fiecare specie de urechelniță, gândaci de bucătărie, turbelariate, viermi anelizi, avea o colecție exhaustivă de specii. Toată știința civilizației noastre nu a fost în stare să termine treaba asta până azi în secolul 21, așa că specialiștii biologi mai descriu anual circa 15.000 de specii noi pentru știință – și asta așa o să meargă mult timp de acum încolo, dar evreul Noe era mai tare decât toți laolaltă. Rapid i-a adunat pe toți și i-a băgat pe arcă. A fost oare în stare să le sorteze în milioane de recipiente, cuști, acvarii separate, să nu se omoare între ele, plus să le hrănească, pe fiecare cu hrana de care avea nevoie? Hai să fim serioși! Dacă ai fost măcar odată la Muzeul Antipa, sau la ceva colecție similară din centrele și mai urbanizate ale Planetei, îți dai seama cam ce “avea” Noe pe arca lui de lemn.

Oameni din triburi evreiești de păstori au scris texte pe piei de animale, amalgamuri de variate credințe religioase din epocile anterioare, multe dintre ele de o virulență și un primitivism de neimaginat. Gradul de compatibilitate cu a variatelor idei biblice cu realitatea este variabil, dar de foarte multe ori aceste păreri antice sunt evident niște cretinisme. Ulterior, aceste texte traduse, selectate și reinterpretate urmau să constituie biblia… și ea cu numeroase variante, pline de contradicții. Desigur, cei care au scris textele biblice aveau limitările inerente unor oameni inculți care au trăit în urmă cu două milenii. Legende bazate pe evenimente locale au devenit extrapolate în “adevăruri biblice” cu acoperire planetară… spre exemplu potopul… deși acei oameni habar nu aveau cum arată Planeta, care sunt continentele măcar, nu știau nici faptul că Pământul este relativ rotund (geoid) și nu plat, habar nu aveau de realităţile geografice ale înălţimilor montane, să nu mai vorbim de provenienţa apei care era necesară pentru a acoperi tot uscatul Planetei. Habar nu aveau despre diversitatea de specii care exista pe Pământ. Păstori de capre din deşerturi asiatice, conversau cu tufe şi măgari – care le răspundeau, îşi imaginau şerpi vorbitori, deci nu poţi avea prea mari pretenţii de la ei. Erau puțin duși cu pluta, lui Noe, sau consumau diferite substanțe halucinogene… nu vom afla. Nu sunt vinovaţi cu ceva. Atât puteau.

Cât de importanți se credeau acești evrei, este bine vizibil când în textele biblice scrise de ei, se auto-denumesc “poporul ales”. O altă constatare interesantă este că “planurile divine” descrise de ei pe piei de animale… nu includeau alți oameni decât o singură familie de evrei care trebuiau salvați de la moarte; pe “bunul dumnezeu” nu îl interesau ceilalți, tot felul de tătari și daci, egipteni, protomaghiari, popoare germanice, aborigeni și triburi din te miri ce pădure tropicală – toți au fost uciși prin înec de către dumnezeul iubitor, conform acestei frumoase legende biblice evreiești. În schimb, zeul se comportă frumos cu speciile de triton, colembole, păienjeni, bufnițe, șobolani șamd; pare simpatic la faza asta, un fel de zoolog pasionat de biodiversitate.

Îți dai seama cât de multe aberații iraționale și situații imposibile sunt adunate în asemenea legende biblice, care luate cuvânt cu cuvânt de cei îndobitociți crează impresii despre situații și evenimente care nu au existat. Mai jalnic este când intelectuali din secolul 21, printre care unii au diplome universitare în domenii precum geografia, geologia sau biologia, sunt atât de retardaţi/ tâmpiţi încât chiar având la dispoziţie datele ştiinţifice actuale… ei de facto sunt la nivelul de înţelegere a unor păstori care se plimbau cu caprele prin deşert, în urmă cu 2 milenii, și conversau cu măgarii și tufele care ardeau. Cum se poate întâmpla așa-ceva? Este destul de simplu. Copiii, tinerii îndoctrinați cu tot felul de stupizenii religioase antiștiințifice – predate inclusiv prin școlile unor țări de 2 bani, ajung ulterior în situații conflictuale când își dau seama de contradicțiile dintre credințele lipsite de baze și realitățile științifice rezultate din cunoaștere rațională. Încearcă ei să le îmbine cumva, dar iese o mare varză, când raționalitatea este combinată cu tot felul de halucinații ale evreilor. În principiu, universitățile cu ale lor facultăți de științe sunt centre de excelență ale gândirii raționale,… dar nici măcar ele nu sunt în afara riscului contaminărilor cu diferite imbecilități de un primitivism de neimaginat, idei totalmente antiștiințifice care persistă până azi ca o maladie de care nu se poate scăpa nici în secolul 21. Cred că este evident pentru orice copil cât de cât inteligent și desigur pentru orice adult rațional, să nu mai vorbesc de oameni de știință… că legendele biblice de genul “potopului planetar” sunt descrieri legendare/ mitice ale unor fenomene naturale, interpretări pe care mintea umană le-a putut da atunci când era la un stadiu primitiv de înțelegere a realităților. Dar, cretini pot să fie oriunde – chiar și printre elitele academice actuale: în acest fel, gândirea rațională, științifică, inclusiv în unele centre universitare est-europene sau nord-americane mai de 2 bani… se află uneori la nivelul de percepție al unor păstori de capre din acele deșerturi unde și acum oamenii se omoară între ei; dacă te uiți la știri vezi cam ce măcel este și azi prin acele zone numite de evrei Pământul Făgăduinței/ Țara Sfântă. Ai impresia că un astfel de fenomen precum cel al potopului biblic arată bine cam cât de perverse efecte pot avea îndoctrinările religioase de diferite tipuri asupra capacităților umane de gândire rațională… inclusiv în privința unor aspecte destul de ușor de înțeles.

© dr. Peter Lengyel

PS. Asta e pe scurt situația din punctul de vedere al unui om care are sinceritate intelectuală, raționamentul bazat pe aspecte elementare ușor de înțeles azi în secolul 21, așa cum i-am povestit sincer… onest… unei ființe apropiate, când m-a întrebat ce cred despre subiect.

Acest articol a fost publicat în Religie si Societate. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Legenda Potopului interferând cu Realitatea Rațională

  1. Generalul zice:

    Hehe, frumos articol, keep up the good work! Am scris si eu acum vreun an despre povestioara asta de mana a 3-a 😛
    http://unicornulroz.info/2014/01/08/curcubeul-si-dumnezeu/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s