Medievalism religios în societatea actuală

Religions are all alike – founded upon fables and mythologies. – Thomas Jefferson (1743 – 1826), principal author of the Declaration of Independence (1776) and the 3rd President of the United States (1801–1809).

Statele moderne de tip european sunt eminamente laice; combinația dintre religiozitate și structuri statale este prezentă și azi prin zone precum Statul Islamic și alte teritorii cu caracteristici teocratice medievale. Au existat și în Europa etape când religiozitatea era la putere, acestea fiind caracterizate de sărăcie, foamete, epidemii de ciumă, lepră, holeră șamd, stagnarea sau declinul cunoașterii științifice, oameni arși pe rug și utilizarea religioasă a unor variate instrumente de tortură prin care erau distruși cei care nu se supuneau fără rezerve clerului care spolia populația. Adică, în perioadele religioase, aici în Europa a existat Iadul pe Pământ. Pentru a impresiona și timora populația spoliată, biserica investea din banii storși de la oameni în ridicarea de catedrale, construcții monumentale pentru a căror edificare au fost golite buzunarele hoardelor de sărăntoci, muritori de foame la modul concret. Dacă te uiți la careva dintre marile domuri din vestul european, ele sunt și azi impresionante; dar dacă ai vedea “pierderile colaterale”, costul estimat în copiii care plângeau de foame, în oamenii care au murit de epuizare, în mizerie și boli ale căror manifestare a fost favorizată de acest tip de societate teocratică, atunci deja nu mai pare atât de frumos ceea ce vezi. Mare parte a oamenilor au fost atât de încovoiați sub greutățile existenței și atât de imbecilizați/ tarați intelectual, încât nu își puneau întrebări privind bunăstarea sfidătoare a clerului care huzurea în haine de purpură și în palate de marmură, în timp ce spoliații îmbrăcați în cârpe și lipsiți de încălțăminte trăgeau jugul pe câmp ca să nu moară de foame; cei care aveau ceva de comentat, erau imediat supuși diferitelor mecanisme ale Inchiziției, care sunt mult prea criminal-barbare pentru a merita să fie descrise aici (poate altădată?).

Dar după Evul Mediu întunecat și plin de grozăvii de nedescris, în secolele 14-17 a urmat Renașterea, apoi Iluminismul în secolele 17-19; mai apoi revoluția științifică modernă a permis dezvoltarea unor tehnologii care au făcut posibilă existența a ceea ce vezi azi: telecomunicații, Internet, medicină modernă, învățământ, cercetare științifică, zboruri intercontinentale și spațiale șamd. Este evident că un om european cu gândire rațională, bazat pe cunoașterea științifică actuală, nu poate să se mai lase îndobitocit și manipulat de sutaniști și credințe religioase primitive provenite din antichitate, dintr-un deșert asiatic locuit de păstori… fantasmagorii religioase halucinante produse de niște ciudați care se credeau poporul ales în timp ce auzeau șerpi și măgari vorbitori și își vindeau copiii. În statele vest-europene, declinul religiozității a ajuns să fie un fenomen de masă, iar bisericile sunt pe rând transformate în baruri, locuințe, supermarketuri, săli de sport șamd.

Interesant este că totuși pe la periferia spațiului cultural european există o revenire a medievalității. Spre exemplu în peisajul în care noi trăim, mai ales în zone rurale, medievalitatea a fost perturbată doar de instaurarea temporară a comunismului; odată cu sucombarea acestuia, structurile religioase de supunere și spoliere a oamenilor au re-înflorit ca un cancer… deși funcționau bine și în vremea comunistă, când erau în parteneriat cu statul-dictatorial și structurile securității; întrepătrunderea structurilor statale cu mafia religioasă a ajuns să se manifeste cu o virulență uluitoare în postcomunism. Finanțarea masivă a bisericii de la bugetul de stat, preluarea de clădiri, terenuri, păduri și dezvoltarea unor afaceri de miliarde de euro a creat un stat în stat, scăpat de sub orice control din partea structurilor guvernamentale. Cele peste 18.000 de biserici reprezintă tentaculele unei hidre care are o uriașă capacitate de manipulare, de influențare a oamenilor de tip medieval. De facto, în zone rurale uitate de lume, persistă și acum credințe și practici tipic medievale, iar scandalul iscat de exorcizarea de la Tanacu a fost doar un vârf de iceberg. Dacă vezi isteria sugătorilor de moaște și a celor care se târăsc în genunchi făcând ture în jurul unor construcții, îți poți da seama cam până unde merg efectele îndoctrinării și manipulării religioase. Mult mai dramatic este însă că până și în elitele intelectuale persistă multe primitivisme care în vestul european au fost demult eradicate prin Renaștere și Iluminism, prin științele înțelese la un mod mult mai concret în esența lor, în procesul de învățământ formal. Deși pe la noi sunt predate verzi și uscate în cantitate mare în cadrul procesului de învățământ, accentual pus pe memorare și nu pe gândire rațională critică precum și infestarea școlilor cu ore de religie aflate totalmente în contradicție cu gândirea rațională, face ca oamenii care trec prin acest sistem incoerent să fie atât de dobitoci la final încât nu ajung să perceapă nici măcar aspecte elementare ale științelor, așa cum este spre exemplu realitatea evoluției biologice, neînțelese și contestate de mare parte a oamenilor până și în sfere intelectuale.

Cu imbecilizarea religioasă a oamenilor reușita a fost atât de mare încât până și în zone de elite intelectuale, între universitari și cercetători poți constata pe la noi o proporție semnificativă de persoane care au tot felul de credințe aflate în evidentă contradicție cu bazele acelor domenii pe care ei le studiază, le cercetează sau ajung să le predea la facultate. Îți dai seama cam ce efecte au astfel de situații asupra domeniilor respective, și ce arată ele despre societatea în care trăim noi. De la variate “miracole religioase” acceptate ca realitate, calea este deschisă spre “astrologie”, “horoscop” și tot felul de alte aberații care subminează capacitatea de gândire rațională. Lipsa de capacitate de gândire rațională critică, evitarea acceptării realităților până și în situația în care respectivele fenomene sunt evidente, ultra-recunoscute în domeniul științei de secole și totalmente necontestate în lumea științifică actuală arată că acest tip de societate medievală cu îndoctrinarea religioasă din copilărie este aptă să distrugă până și firavele elite intelectuale pe care eventual ar putea să le aibă. Elitele intelectuale reale nu reprezintă nici măcar 0,1% din populația de pe la noi, iar efectul lor societal este totalmente insesizabil, astfel că se poate derula liniștit alunecarea maselor est-europene către primitivismul medieval și reafundarea în marasmul de dinaintea Renașterii și Iluminismului, două perioade ale căror influențe modernizatoare nu a ajuns niciodată la aceste periferii ale continentului decât la indivizi și grupuri totalmente nesemnificative din punct de vedere numeric.

Gradul de primitivism la care este societatea de pe la noi se poate observa pe nenumărate paliere. Este evident modul în care politrucii și cei din mass media în vasta lor majoritate afișează o religiozitate medievală. La aceste persoane există varianta ca ele să fi fost îndoctrinate în așa măsură încât nu au capacitate de gândire rațională… ceea ce este jalnic; sau, există varianta ca ele să mimeze religiozitatea, pentru a face pe plac hoardelor de îndobitociți, ceea ce este din nou jalnic. Oricum, prin manifestările religioase ale politrucilor și ale celor din mass media, precum și a multora din firava elită intelectuală, societatea de la noi este mult mai apropiată de Iran, Afganistan, Pakistan și Statul Islamic decât de Finlanda, Suedia, Franța, Danemarca, Anglia, Olanda. Cu o populație aflată la cheremul manipulărilor religioase, tarată intelectual, nu este de mirare nivelul medieval de percepție, în care circa 42% a oamenilor din spațiul carpato-danubiano-pontic azi consideră că Soarele se învârte în jurul Pământului. Este interesant ca în Europa de azi să poți vedea și studia populații umane cu nivel de percepție medieval asupra Lumii. Este ca și cum ai avea șansa să studiezi comportamentele a 2-3 dinosauri.

© dr. Peter Lengyel

PS1. Cât de subțire este gheața pe care se plimbă cei care sunt preocupați de subiecte sensibile… cred că îți poți imagina dacă vezi cam care a fost soarta multora pe parcursul istoriei. Ai putea avea senzația că aproape niciodată societatea nu este pregătită să îți schimbe viziunea, decât atunci când nu prea mai are altă variantă. Imbecilități biblice cu un Pământ plat deasupra căruia trece intermitent Soarele au fost greu corectate de știință până și în Europa; și, culmea-culmilor este că acum în secolul 21 există lideri religioși musulmani care neagă evidențele…. În 1993, la Universitatea Islamică din Medina (Saud-Arabia) autoritatea religioasă supremă Sheykh ‘Abdul-‘Azeez ibn ‘Abdullaah ibn Baaz scria în cartea “Evidence that the Earth is Standing Still”: “The earth is flat, and anyone who disputes this claim is an atheist who deserves to be punished.” Este un exemplu elocvent care arată cam cât de contaminată este mintea oamenilor cu tot felul de imbecilități religioase, cât de retardați pot să fie până și cei care ajung în poziții cheie prin Universități… dar asta nu doar pe la arabi este așa, ci în multe centre universitare europene și mai ales americane există colecții întregi de cretini. Pentru că imbecilitatea umană nu are limite, există și “oameni de știință” care pot să susțină ceva de genul: “This science is heretic innovation that has no confirmation in the Koran. No verse in the Koran indicates that the Earth is round or that it rotates. Anything that has no indication in the Koran is false.” – Iraki Researcher on Astronomy Fadhel Al-Said, în 2007. Aici este încă un exemplu care arată că religiile pot eradica orice urmă de gândire rațională din creierul uman până și în cazul oamenilor celor mai educați și mai inteligenți, care sunt oamenii de știință/ savanții/ cercetătorii. Este destul de trist să vezi asta.

PS2. Se mai pot citi aici:

Preoții și Savantul
https://peterlengyel.wordpress.com/2014/08/03/preotii-si-savantul/

Imbecilizarea maselor
https://peterlengyel.wordpress.com/2014/07/27/imbecilizarea-maselor/

Acest articol a fost publicat în Religie si Societate. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la Medievalism religios în societatea actuală

 1. peterlengyel zice:

  Inca niste biserici si gata

  România are cei mai puțini studenți și cel mai mare număr de tineri care abia știu să scrie din Europa

  https://ro.stiri.yahoo.com/rom%C3%A2nia-cei-mai-pu%C8%9Bini-studen%C8%9Bi-%C8%99i-cel-mai-211417995.html

  „România alocă educaţiei un buget de doar 3,7% din PIB, în timp ce media în Europa de Est este de 4,7%. Iar media uniunii europene urcă până la 5,4 procente.” … dar la rahatii de preoti cat crezi ca aloca?

  Statul roman a castigat procesul cu biserica ortodoxa pentru 166.000 de hectare de padure

  http://totb.ro/statul-roman-a-castigat-procesul-cu-biserica-ortodoxa-pentru-166-000-de-hectare-de-padure/

  Apreciază

 2. peterlengyel zice:

  Muslim scientist says world is flat and the sun revolves around the earth because Quran says so.

  Apreciază

 3. peterlengyel zice:

  Biserica ca catolica ca are niste mici probleme cu sondarea anala de catre preoti a baieteilor care naivi vin la ore de religie – unde pot afla pe viu cum este sa te violeze pedofil-sodomista sluga a lui Dumnnezeu.

  „Well, here is yet another chapter to the scandal: LOADS of child pornography, including images, videos, and everything in between, has been found within the walls of the Vatican. This, of course, comes as no surprise to anyone who sees the Roman Catholic Church as the child-abusing religious cult and protector of pedophiles that it is.”

  Just As We Suspected: Plenty Of Child P*rn Found At The Vatican

  http://churchandstate.org.uk/2015/02/just-as-we-suspected-plenty-of-child-prn-found-at-the-vatican/

  Apreciază

 4. peterlengyel zice:

  Deci, un lider religios a convins 400 de barbati sa se castreze sa fie mai aproape de Zeu? In secolul 21?

  http://www.patheos.com/blogs/progressivesecularhumanist/2015/02/guru-convinced-400-men-to-castrate-themselves-to-be-closer-to-god/

  Guru convinced 400 men to castrate themselves to be closer to God
  February 28, 2015 by Michael Stone 1 Comment

  ‘Guru of Bling’ collects testicles for God: An Indian spiritual leader is accused of convincing up to 400 followers to remove their testicles, claiming that by doing so the men would be able to speak directly to God.

  Gurmeet Ram Rahim Singh, known as “The Guru in Bling,” is accused of coercing hundreds of followers to undergo the procedure at a hospital run by his spiritual organization.

  India’s Central Bureau of Investigation has reportedly obtained statements from victims, saying the castrations took place at a hospital run by Ram Rahim’s organization.

  The Sydney Morning Herald reports officers from India’s elite Central Bureau of Investigation appear to have made a crucial breakthrough in the long-running investigation into the alleged mass castrations, last week gathering important testimony from victims and other witnesses as they prepare charges of grievous bodily harm against Ram Rahim.

  Previously a “cone of silence” has surrounded the accusations against the wildly popular guru, who has around 50 million followers worldwide, and is worth an estimated $50 million.

  According to reports, most of the victims feared for their lives if they dare spoke out against the figure revered by millions.

  Ram Rahim Singh and his organization deny that they had anything to do with the castrations, claiming:

  This business of castration is not part of the doctrine … No such practice can be attributed to either the guru or our organization.

  This is not the first time the guru has been accused of wrongdoing. In 2002, he faced conspiracy charges over the murder of a journalist who was investigating him, and there have also been allegations of sexual abuse of female followers.

  Adding to Rahim Singh’s cult of celebrity, the guru is currently starring as the lead in a recently made Bollywood film titled “MSG: Messenger of God.” In January, the film opened to a world-record audience of over 150,000 at a public premiere in Gurgaon, a city just outside Delhi. The film supposedly shows Ram Rahim breaking a tree trunk with his bare hands and walking on air, among other miracles.

  Apreciază

 5. peterlengyel zice:

  23.55 minute: Christopher Hitchens – Mother Teresa: Hell’s Angel

  Despre maica-tereza, unul dintre diavolii care au existat pe aceasta planeta.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s