Imperialismul American și Radicalizarea Islamului

Ceva fenomene socio-politice jalnice sunt în derulare. Văzând care era atmosfera socio-culturală în state precum Afganistan în anii 1970 – cu oameni normali în orașe normale, cum arăta turismul în Egipt până în urmă cu câțiva ani, cât de funcțional era Irakul, cum era Siria care acum a devenit o grămadă de moloz, îți dai seama că prin zona asta arabă se petrece un dezastru. Este din ce în ce mai vagă existența statelor laice, în care forțele politice sunt independente de variatele feluri de imami și lideri religioși ieșiți din grotele medievale…. Până și Turcia, care de la Mustafa Kemal Ataturk era un stat modern eliberat de mizerabilitățile imbecilităților religioase… are tendința de a aluneca înapoi către primitivisme. Efectele jalnice sunt vizibile pe multe planuri, începând de la schimbarea vestimentației moderne din Afganistan în veșmintele depersonificatoare sub care nu se mai vede nimic din femeie… huse uniforme sub care își duc traiul chinuit atâtea vietăți umane… Când auzi cam ce serii de decapitări se fac pe baza diferitelor acuzații legate de nerecunoașterea mahomedanismului… nu îți vine să crezi că ești în secolul 21. Pe baza unor texte religioase, apar diferite legi/ sharia din ce în ce mai aberante, de la interdicția pentru femei în Egipt de a mai face baie în apele marine (care este considerat adulter – îți dai seama?), până la biciuirea celor care dețin un câine care e considerat animal murdar în Iran. Spânzurarea unei femei care atunci când se apăra de cel care voia să o violeze l-a ucis pe agresor… este o altă minunăție; la fel cum o mică fetiță violată a fost ucisă pentru că nu s-a apărat. Statul Islamic este cel mai mare dezastru (până acum, dar să vedem ce urmează…), în sensul că spre exemplu sunt vândute fete pentru sume de circa 200 de dolari; mai ales dacă au origine creștină, ele sunt marfă pe care poți să o cumperi și apoi vezi tu ce faci. Îți dai seama că nu prea mai ai ce căuta prin zonele astea, că o vizită cu scop științific, la o arie protejată sau la o conferință (dacă mai este așa ceva pe acolo), poate lejer să te coste… decapitarea.

Te poți întreba, cum de a fost posibil așa-ceva. Mare parte din vină îi revine vestului, și mai ales capitalismului agresiv al americanilor, care își puneau politruci obedienți prin care controlau sistemele politice locale, spoliau resursele, se dădeau șmecheri prin zonă cu ifosele lor de rahați inculți și jalnici. Populațiile locale care nu vedeau ieșire din sărăcie, care se simțeau trădate de politicieni, dădeau mult mai ușor susținere unor grupări religioase care sub sigla religiozității, de fapt sunt o zvârcolire a durerilor umane, a disperării la care au ajuns mulți inculți și imbecilizați care au suferit atât de multă nedreptate, marginalizare, înjosire de variate feluri. Toată amărăciunea strânsă în sufletele lor terfelite se manifestă în forme structurate precum talibanii, statul islamic, variate grupări politico-religioase care mișună cu armament american și se ucid între ele, decapitând și câte un vestic dacă îl prind prin zonă. E un dezastru sistemic, nu un conflict local.

În toată această mizerie, America este un jucător permanent prezent, foarte vizibil sau doar prin influențe necunoscute. Invazia Irakului și distrugerea acestei țări, înarmarea diferitelor grupări care sunt pe placul americanilor pentru moment, apoi bombardarea lor și uciderea cu orice mijloace, lăsarea milioanelor de morți ca pierderi colaterale pe marginea drumului, a creat un focar atât de plin de puroi-social încât rezolvarea problemei nu se întrevede. Prin „lupta împotriva terorismului”, au reușit să creeze atât de multă nedreptate și durere încât au produs milioane de noi potențial-teroriști, care nu mai au nimic ce pierde. Pentru ca lucrurile să fie și mai frumoase, aceștia nu trebuie să fie din locurile respective, pot să fie cetățeni americani, englezi șamd, cu ceva filiație din zone arabe… iar în sufletul lor să se trezească dorința de a face ceva. Degeaba îi controlezi în aeroport, nu le poți scana sufletele. Iar când omul vrea ceva… și este hotărât să facă acțiunea… este doar o chestiune de timp ca ea să aibă loc.

Se poate percepe deci un fel de serie, de la spolierea și înjosirea arabilor de către americani, la destabilizarea Irakului sub directa agresiune americană, la crearea frustrărilor care au dus la distrugerea statelor laice din zonă și preluarea controlului de diferite grupări militante-religioase care mai de care mai agresive și mai aberante, la răspândirea problemei terorismului în societăți în care există musulmani, atât în SUA cât și în vestul european. Cea mai mare problemă în toată povestea asta este prezența semnificativă și local masivă a musulmanilor în SUA și vestul european: dacă era vorba doar de cei din țările respective, îi bombardau cu tot armamentul aflat în dotare, până nu rămânea nici unul; tehnic, poți să îi omori pe toți, sau să lași 5 exemplare. Doar că această abordare cinică nu funcționează, când domnii și doamnele respective, când tinerii și tinerele care îl au pe Allah în suflet sunt cetățeni americani și francezi și britanici; unii dintre ei în funcții importante, având acces la informație, resurse, butoane. Ce faci cu ei?

Care este concluzia de până acum? Că orice acțiune provoacă reacțiune, mai devreme sau mai târziu. Că nu trebuia hârâită și spoliată în așa-hal populația arabă, cu ifosele și impertinențele vestice. Costurile financiare ale intervențiilor militare de până acum din zonă apasă greu pe spatele contribuabililor americani (și au adus profituri uriașe producătorilor de armament); riscurile crescute ale unor atacuri teroriste din cauza deteriorării situației au dus la implementarea unor mecanisme de supraveghere și colectare de informație care au ajuns să vulnerabilizeze orice cetățean american… ale cărui telefoane sunt ascultate, e-mailurile citite șamd… statul american devenind un fel de Big Brother care înregistrează fiecare flatulență a propriilor cetățeni; iar odată ce informațiile respective există, ele pot să fie utilizate și împotriva omului, oricând, legal sau ilegal, doar să existe interesul și ocazia. Combinat cu cuștile în care sunt ținuți diferiți oameni la Guantanamo Bay, torturați cu mijloace variate… situația arată foarte frumos. Acești pași au dus nu doar la degradarea atmosferei în bună parte din țările arabe și riscul contaminării altora cu fanatisme religioase islamiste, ci și la premize pentru crearea contextului în care un oarecare om care trăiește în SUA sau în vestul european… în general cu origine din zona arabă dar nu neapărat, se poate alătura cauzei Jihadului. Războiul Religios Sfânt. Iar dacă există un număr mai semnificativ de oameni care fac acest pas… atât la nivel individual în cazul celor care sunt în preajma unor butoane cât la nivel de mici grupuri difuze și imperceptibile, atunci 9.11 poate să pară o glumă banală.

© dr. Peter Lengyel

PS. Pentru înțelegerea contextului este necesară cunoașterea unor date elementare despre Imperialismul American, despre prezența militară americană directă în peste 150 de țări din cele 200 ale acestei Planete… despre faptul că America este în război aproape permanent… din 1776 doar 21 de ani a avut pace… iar restul de peste 210, deci peste 90% se războia pe undeva… O anumită abordare se poate vedea și prin poziționarea din punct de vedere al cheltuielilor militare (pentru anul 2013, conform Stockholm International Peace Research Institute), cu 36,6% din totalul cheltuielilor militare de pe Planetă revenind americanilor (bine, pe datorie, cruntă… plătită eventual cândva de ultrataxarea maselor de boi contribuabili), urmată de China cu 10,8%, apoi de Rusia cu 5,0%… Dacă vezi că în 2013 SUA a avut cheltuieli militare de 640 miliarde de dolari, iar în 2012 de 682 miliarde de dolari șamd… îți dai seama că acest mecanism militar are nevoie de noi războaie. Iar dacă ele nu există, e probabil să găsească mecanisme să le creeze, de la invazia Irakului pe baza unor motive inexistente (arme biologice și chimice), până la bombardarea Belgradului. În rest este bine.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Imperialismul American și Radicalizarea Islamului

 1. peterlengyel zice:

  http://www.ibtimes.co.uk/iran-dog-owners-be-lashed-74-times-new-national-ban-1473709
  Dog owners in Iran will be sentenced to 74 lashes if they are caught keeping the pets at home or walking them in public.

  http://indiatoday.intoday.in/story/fatwa-al-azhar-university-cairo-women-swimming-in-sea-adultresses/1/326883.html
  Fatwa: Women who swim in the sea commit adultery, should be punished

  Apreciază

  • nraducanu zice:

   Am aflat abia acum despre acest blog interesant si am de gand sa il urmaresc cu regularitate, caci contin articole judicioase. In luna octombrie am publicat pe blogul meu (nraducanu.wordpress.com) un articol din care tin sa reproduc aici un pasaj ce corespunde in buna parte ideilor din articolul d-lui Peter Lengyel :

   Toate rasturnarile de regim din ultimii ani, salutate si sprijinite de tarile occidentale (Afganistan, Irak, Libia, Egipt, Siria) s-au soldat cu esecuri si, mai ales, cu pierderea de numeroase vieti omenesti.

   Pentru doborarea regimului Assad din Siria, trupe de insurgenti au fost dotate cu armament modern, venit din SUA prin intermediul Arabiei saudite (tara cu regim dictatorial), care acum se dovedesc a fi o forta de temut antioccidentala. In Egipt, doborarea lui Mubarak a fost urmata de alegeri democratice, care insa i-au adus la putere pe Fratii Musulmani, un adevarat pericol pentru Israel si pentru pacea in Orientul apropiat. S-a simtit imediat nevoia sa se renunte la retorica despre democratie si sa se dea sprijin unui general pentru a impune cu armata masuri autoritare. In Afganistan se fac pregatiri pentru retragerea in anul ce vine a majoritatii trupelor tarilor occidentale, fara nici o garantie ca aceasta tara , greu incercata, se va bucura dupa aceea de un regim democratic. Din Irak s-au retras deja majoritatea trupelor americane, dar haosul survenit pune problema cine va putea sustine durabil noul guvern instalat. In Libia se infrunta violent doua tabere, care au divizat tara dupa moartea lui Ghadafi. Nimeni nu indrazneste sa marturiseasca, cu sinceritate, ca solutiile politice sustinute prin forta militara, aplicate in acest spatiu, sunt gresite si provoaca in continuare mii de victime. Tema aducerii si instalarii durabile a unor regimuri dupa modelul democratiei occidentale ca justificare a interventiilor militare straine, nu mai este amintita, probabil de teama ridicolului.

   Interesant este ca in articolele din presa occidentala se pomeneste doar in treacat despre doua tari carora li s-a acordat de SUA si UE calificativul de tari autocrate : China si Rusia. Succesele economice ale acestora sunt trecute sub tacere sau minimalizate, in schimb sunt semnalate drept acte abuzive unele masuri ce urmaresc asigurarea securitatii statului. Cum li se poate nega caracterul democratic unor tari in care atat alegerile, cat si cele mai recente sondaje au aratat ca peste 80% din populatie sustine actuala conducere ? Propaganda diabolizarii lui Putin, manifestatiile studentilor de la Hongkong care « sufera » sub dictatul birocratilor de la Beijing, sunt teme dragi mediilor occidentale care zilnic arata publicului care este « gandirea corecta ». Desigur insa ca suntem abia la inceputul unei campanii publicitare in care televiziunea, internetul si cinematografia isi vor aduce aportul la lamurirea problemei democratiei in interesul unei lumi ce nu accepta mutipolaritatea.

   Apreciază

 2. Andra zice:

  A clip were women in Irak are solded in 2014 ! source: Radio Info France.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s