Grădina Morii & iPhone 4

photo 23

photo 8

photo 9

Hotel Grădina Morii. 23 septembrie 2014. A sta pe terasă la soare de toamnă și a asculta cum în liniște niște păsări se aud din când în când… un grup de câțiva pițigoi, dincolo e o ghionoaie; foșnetul plopilor, vezi cum galben-verzui se desprind frunzele de pe crengi… iar dincolo de Iza, Solovanul devine din ce în ce mai vizibil. Un trântor, un mascul de albină, se așează pe frișca din cafea. Își aranjează aripile… pare că îi place să stea la soare. Cu ochii lui mari vede lumea destul de bine. Caută regine. Nu se știe de unde a venit, din ce stup îndepărtat, nu se știe ce a făcut toată vara, dar e aici, splendid, viu, și pe cale de a își termina existența lui de trântor. Oare ce părere are despre mine sau despre prietenul cu care povestim câteva minute? Oare ce percepe din ființele care sunt fetele de la masa vecină? Sigur nu poate sesiza că celei mai frumoase dintre cele 3 îi place să fotografieze. Își deschide aripile, trupul lui de trântor îi strălucește în lumină. Este splendid și inutil. Mai că îmi pare rău că știu că trebuie să plece.

photo 3

photo 4

Hotel Grădina Morii. 24 septembrie 2014. Se vede diferenţa cum de ieri până azi plopii au devenit mult mai transparenți: le pică frunzele în mod continuu și peste câteva zile vor fi desfrunziți. Ceva nuanță firavă de toamnă se percepe deja pe mare parte a copacilor; dar încă sunt dominant verzi, aproape ca vara. Stejarii de pe Solovan, plantațiile de larice sunt verzi, dar castanii de prin parc au frunzele deja uscate-brune… cu pete verzi încă. Unii arbori sunt perfect-verzi, dar zilele clorofilei foioaselor sunt numărate: 10… 9… 8… pe rând se vor schimba culorile diferitelor specii și vor crea ele împreună un tablou al Maramureșului care întrece orice închipuire.

photo 1

photo 2

photo 5

Niște discuții cvasi-frugale despre gustul specialităților de pe masă, plus ceva despre filosofie în școala de azi, despre cultură și incultură în diverse zone ale Europei. Nu îmi imaginam că ea predă filosofie. Povestim și despre zboruri, cealaltă ea zice că sâmbătă a fost la pista de decolare, dar că nu a mai zburat, era vremea prea nefavorabilă. Există niște mici probleme cu zborul meu de început de octombrie… în sensul că o să fie și o conferință la București și câteva zile prin Făgărași… dar vom vedea. După. El zice că pleacă la Oktoberfest la München, cu mașina. Câteva codobaturi albe se plimbă pe gazon, apoi vin mai aproape, se bâțâie încontinuu fugărindu-se printre mese. E plăcut să le privești. Florile roșii ale mușcatelor se proiectează pe un cer albastru de vis. Nu cred că pe careva insulă tropicală m-aș simți mai bine. Paradisul este fix acolo unde omul îi poate crea condiții să existe. Ceva gaițe (mă refer la păsări) fac gălăgie.. gen ceartă între ele; sau poate că au descoperit o bufniță în desișul copacilor? (Cuibărește pe aici huhurez mic, există și ciuf de pădure, iar dincolo de Solovan cuibărește și buha mare.) Acum spre apus culorile devin și mai vii, parcă o ultimă flamă de culoare înainte de întuneric; și cafeaua are gustul excelent; dar cum ajunge ceva umbră peste noi, se simte deja că este toamnă… pe bune.

photo 6

photo 7

photo 10

Septembrie 25, 2014. Cafea cu frișcă și nectar de piersici. Pare că pe terasa de la Grădina Morii ideal este să îți petreci o parte din zilele de toamnă, când nu e prea cald și nici prea rece; prin septembrie, octombrie, când este soare, e minunat. Și primăvara este aproximativ la fel de bine. Privești cum oamenii fac jogging pe digul de lângă Iza, care a fost asfaltat. Doi copii se joacă într-un fel de castel din povești. Un francez bătrân bea vin cu soția lui, și împreună se lasă încălziți de soare; liniștit, bătrânul răsfoiește ceva revistă din avion. Un codroș de casă mai prinde ceva insecte, dar cu încetul ar cam fi cazul să plece către sud. Ce jucărie bună este capacitatea de fotografiere de pe iPhon 4: se pot face poze destul de ok… dacă nu sunt subiecte dificile, ci paharul cu nectar, ceașca cu cafea, sau hotelul. Codroșul acesta tomnatic a început să cânte. Pare că îi place momentul… poate chiar se simte bine. Poți să stai pe terasă și să privești cum cerul albastru este străbătut de fuioare albe, aburi-noroși de-abia schițând niște forme firave, alteori dominând fondul acela al depărtărilor…

IMG_0345

IMG_0346

photo 11

photo 12

photo 13

IMG_0303

photo 14

IMG_0304

IMG_0328

photo 15

004

007

054

056

059

065

077

Terasă, Hotel Grădina Morii. 27 septembrie, 2014. Un fluture alb zboară peste iarba verde, și nimeni nu îl bagă în seamă; mai vine de undeva încă unul, tot imaculat, alb; pe fond verde, se dezlănțuie un dans de toamnă al albului în doi; pare că le place să se învârtă în aer, unul în jurul… celeilalte. O lăcustă plină de energie aterizează de undeva pe fața de masă, apoi, pleacă în zbor. Am mâncat slow food, fără nici un fel de grabă; toată după-masa am stat să povestim despre afaceri și politică. Un coleopter verde-sclipitor care arată ca un smaragd/ smarald… trece în zbor pe lângă noi; denumirea lui populară este “Ileana”. O libelulă mare survolează spațiul aerian deasupra plopilor; dacă ai văzut măcar una de aproape, cunoști ce splendoare este, cum sclipește și ce culori are, o bijuterie vie în fiecare detaliu; trece peste copaci, și zboară perfect la punct fix: vânează insecte… un feroce prădător; uneori se deplasează la o viteză incredibilă, apoi se oprește brusc, are o uluitoare capacitate de a face manevre; trece peste Iza și dispare în zare. Ca niște proiectile trec rațe sălbatice și întreg stolul se lasă pe apele râului. Poate că se uită și ele la Soarele portocaliu care apune după dealuri; sau poate că sunt totalmente indiferente.

photo 18

Grădina Morii este cel mai plăcut loc din Sighet, deoarece există combinația reușită dintre elementele naturale, Iza, dealul Solovan, care oferă un cadru adecvat… pitoresc chiar, parcul cu ai lui copaci monumentali (câți au mai rămas după intervențiile obieliștilor… care taie preventiv cam totul), cu alei și bănci și felinare care oferă o atmosferă civilizată… și este aici Hotelul Grădina Morii, cu terasa lui și restaurantul la care poți petrece o parte din vreme. Dacă ar lipsi careva dintre aceste elemente, cred că locul nu ar prezenta atractivitatea pe care acum o are. Un hotel, oricât de perfect, tot un hotel rămâne, un parc la fel, sau un râu cu un deal. Dar, dacă din combinația unor elemente se crează o atmosferă prietenoasă, un fel de sinergie, acel loc poate ajunge să fie o valoare mai mare decât suma părților. Cele mai plăcute sunt acele perioade când locul este mai liniștit, când de-abia dacă mai vezi când și când câte un om. Când poți inspira aromele Izei și Solovanului fără interferențe de alte feluri, când poți asculta cele mai fine sunete emise de cojoaice care caută hrană printre crăpăturile scoarței copacilor. Când vocea unui țiclean se aude de departe. Rar se găsesc locuri care să prezinte atât de mult calm natural și uman.

photo 19

În ziua de azi pe la noi aproape oricine are deja un telefon mobil destul de bun; un iPhone 4 a ajuns să coste second-hand pe la 100 de euro, din câte îmi zice Mark. Acum, iPhone 4 este un fel de vechitură printre cei maniaci cu gadgeturi smartphone… existând deja nu doar iPhone 5 dar și 6… Mulți dintre cei care purtăm prim buzunar un asemenea telefon, nici nu ne punem problema să facem „poze serioase” cu el… și există destule cauze. Dar, a vedea cam ce poate, de ce este în stare un astfel de aparat… după ani de zile de a îl avea cu tine, poate-poate merită încercat. Calitatea pozelor la subiecte obișnuite poate să fie surprinzător de bună (dacă te gândești că le faci cu telefonul nu cu ceva aparatură foto profesională); desigur, subiectele mai speciale nu prea pot să fie abordate cu succes, iar cele dificile nici nu are sens să le încerci… dar cele obișnuite pot să fie testate.

IMG_0204

IMG_0211

IMG_0201

IMG_0202

IMG_0208

IMG_0209

photo 24

photo 22

photo 20

photo 21

IMG_0216

IMG_0217

Oricum, nu ai cum să porți cu tine la modul uzual aparatură fotografică serioasă, când mergi pe o terasă sau prin parc, dacă ieși la o plimbare; nu doar că este un bagaj greoi și de care trebuie să ai grijă… dar riști să pari un ciudat care nu se mai desprinde de jalnicul de aparat de fotografiat, să nu mai zic de obiective și alte mizerii atașate. Există ocazii, baluri, recepții, unde nu poți să apari cu tot harnașamentul, sau măcar cu o geantă foto, că nu mai pari unul dintre participanți ci pare că ești un fotograf prieten cu careva chelner. Plus că nici nu te poți distra prea tare… (…) dacă mai ai și grija aparatelor serioase. Dar a scoate un telefon și a face discret 2-3 poze, nu e atât de penibil. Ideea este că dacă ai cunoaște ce poate să facă telefonul, când vezi un subiect care merită fotografiat, nu te-ai mai jena să îl scoți din buzunar și să faci o poză… poate să aibă ceva sens ceea ce faci. La unul dintre balurile Rotary de la Grădina Morii, au fost lansate într-o seară un mare număr de lampioane, și cred că era frumos să fie surprinse în ceva imagine: era o combinație specială lumina lor, cum în amurg se înălțau spre cer… și în imagini putea să se vadă și hotelul… era ceva splendoare în atmosfera aceea. Dacă surprinde ceea ce trebuie, o poză cu telefonul poate avea în ea mai multă viață decât o fotografie “cu pretenții”, perfectă tehnic și făcută cu aparatură profesională ultimul răcnet… dar imagine care este moartă în esența ei.

photo 25

IMG_0277

IMG_0237

IMG_0240

IMG_0250

IMG_0262

Idea unei fotografii reușite este ca ea să surprindă o anumită atmosferă, să ajungă să transmită o anume senzație; dacă reușește să facă asta, totul e OK; calitatea tehnică este desigur importantă, dar esențial este ca imaginea să aibă ceva de zis, să aibă un sens, să fie făcută cu suflet. Încadrarea și compoziția este mai greu de făcut cu un telefon, detaliile mai greu se pot percepe pe un ecran, dar asta este viața. Perfecțiunea este dincolo de noi, iar aici se poate spera un fel de compromis-rezonabil.

IMG_0170

IMG_0172

IMG_0185

IMG_0186

IMG_0188

IMG_0189

IMG_0317

IMG_0321

IMG_0181

IMG_0184

IMG_0192

IMG_0176

IMG_0178

IMG_0308

IMG_0309

IMG_0312

IMG_0315

IMG_0322

IMG_0194

IMG_0195

IMG_0199

Aici la noi în Maramureș (nu în Thailanda…), cu un obiect pe care îl ai în mod obișnuit la tine, se pot face imagini utilizabile, care să aibă ceva de zis, un fel de fotografii cu suflet; dacă ar fi ele de 100 de ori mai bune din punct de vedere tehnic, tot nu ar ajuta cu nimic atât timp cât ele nu au nimic de zis. Din acest punct de vedere, a prinde clipa, lumina, atmosfera – chiar și cu iPhone, a surprinde ceea ce contează, a transpune realitatea într-o compoziție fotografică personală… aici este taina fotografiilor de succes.

IMG_0288

IMG_0300

Cred că o mare problemă a omului actual este că nu mai percepe frumusețea din jurul lui, are impresia că doar altundeva este bine și frumos… că are permanent pretenții exagerate de la el, de la ceilalți… și de aici vin milioane de frustrări și durere cât încape. Cu mai multă dezinvoltură… ceva împăcare cu realitatea… poate să fie percepută fericirea unei plimbări prin parc, la marginea apei… care să te încarce sufletește mai mult decât te-ai aștepta. Fericirea e să vezi o mie de concursuri la care nu dorești să participi.

IMG_0294

IMG_0296

IMG_0267

IMG_0269

IMG_0272

Cred că dacă Ansel Adams era un om al zilelor noastre și avea la îndemână doar un iPhone de acest gen, făcea imagini mai bune & mai spectaculoase decât vasta majoritate a celor care au aparatură profesională Nikon sau Canon; se poate constata că fotografia este dependentă în primul rând de capacitatea intelectual-artistică a celui care realizează imaginile, iar aparatura profesionistă sofisticată sau lipsa ei nu este cea care face neapărat diferența… cât timp vorbim de subiectele uzuale; nu mă refer la fotografiere prin hiperteleobiective, fotografiere macro/ nano și altele asemenea domenii mai specializate… unde fără să ai la îndemână acele aparate adevărate, nu ai cum să faci chiar nimic. Concluzia esențială din toată această poveste este că azi se poate face imagine spectaculoasă până și cu telefonul.

IMG_0221

IMG_0223

© dr. Peter Lengyel

PS. Cum se poate face o poză de genul acesta? Faci imaginea cu telefonul, apoi o trimiți pe e-mail pe adresa pe care o ai; e posibil să se poată descărca cumva direct de pe telefon, dar nu apare ceva loc unde să se poată atașa un cablu de date și nu am chef să desfac totul; am auzit că nici măcar bacteria nu se poate schimba la iPhone… (Mark îmi zice că se poate conecta prin cablul de alimentare, care are usb). Important este să trimiți poza în cel mai mare format, apoi poți face câteva ajustări prin AC/DC spre exemplu să faci un crop/ decupare, să reglezi contrastul, să vezi culorile (cerul poate avea nuanțe verzui… ceea ce este evident o ciudățenie), eventual să mai remediezi ceva aberație precum un cablu albastru care iese din pământ (că muncitorii nu au terminat de instalat felinarele de pe malul Izei de 2 ani), sau un arbore care avea o creangă ruptă de furtună (iar simțul estetic inexistent al drujbiștilor de la urbanism a lăsat acolo o cioată care nu pare nici naturală ci pare imbecilitate pură… aptă doar să submineze estetica întregii imagini).

PS2. Cât timp este vorba despre fotografie relativ standard, adică fără condiții prea speciale… se poate face ceva până și cu un iPhone. Dar, în momentul în care ai ieșit din zona obișnuitului… altfel se pune problema. Acolo deja ai nevoie imediată de echipamente fotografice serioase. Desigur, cu aparatură adecvată se pot realiza imagini în condiții mult mai dificile… și se percepe că ele sunt făcute cu un Nikon profesional și obiective de ultraperformanță; problema este să ai acele aparate la dispoziție… să le porți cu tine… să le ai când apare o ocazie ceea ce nu este prea fezabil în viața-reală.

Acest articol a fost publicat în Maramures. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s