Rezervația Lacul Albastru – Munții Gutâi

DSC_2274

Lacul Albastru este situat în nordul Carpaților Orientali, în zona joasă a Munților Gutâi, în vecinătatea orașului Baia Sprie; este de origine antropică – o consecință a surpării unor lucrări miniere, dar are un chimism aparte, unic pe la noi, și totodată este interesant coloristic-peisagistic. Este situat pe versantul sudic al Dealului Minei (care ajunge la 730 m altitudine), într-o pădure de gorun cu pini la altitudinea de 530 m, într-o mică depresiune formată de surparea unor lucrări miniere de pe filonul Domnișoara (în 1919-1920). Lacul este situat pe o platformă relativ orizontalizată, care are o extindere est-vest de 150 m și o extindere nord-sud de 110 m; această platformă are numeroase excavații, surpături, urme ale haldelor de steril provenite din activitățile miniere. Conform datelor geologice, rocile acestei zone sunt reprezentate de andezite cu piroxeni, hornblendă și cuarț de Baia Sprie, având și nivele de brecii, tufuri și marne cărbunoase, roci cu puternică transformare hidrotermală (argilizare, silicifiere, adularizare).

DSC_2279

Lacul Albastru are formă cvasicircular-eliptică, cu diametrul de 40-45 m (în diverse documente apare greșit ca fiind raza de 40-45 metri) și adâncime de circa 4 metri. Bazinul hidrografic din care adună ape are o suprafață de doar 6.370 m, apa având proveniență din precipitații și izvoare, inclusiv ape care se scurg prin galeriile fostelor mine. Culoarea verde-intens cu tente albăstrui-smarald a apelor lacustre este dată de substanțe provenite din substrat, mobilizate de activitățile miniere din trecut (sulfat de fier (0,3 mg/l) melanterit FeSO4, 7H2O şi calcanit CuSO4, 5H2O, acid sulfuric liber (7,8 mg/l)); pH-ul apelor lacului este 4. Mineralizația totală este de 227,8 mg/litru, conform V. Bologa, A Pricăja, 1973. În acest lac cu ape destul de acide supraviețuiesc doar unele specii de microrganisme.

DSC_2284

La 16 martie 1977, zona a fost declarată Monument al Naturii, prin Hotărârea Consiliului Județean nr. 204/ 1977. Aria este menționată și în “CJ 37/1994”. Lacul Albastru este rezervație naturală având codul 2.564 în Legea 5/2000; aria protejată este de 0,5 hectare; în Legea 5/2000 se menționează doar codul ariei, denumirea ei, localitatea pe a cărei teritoriu administrativ este situată ea și suprafața în hectare, fără a se da limitele zonei protejate. În documentația care a stat la baza includerii ariei în lista din Legea 5/2000, este dată denumirea Rezervația Lacul Albastru; există inclusă o hartă a curbelor de nivel pe care a fost trasat un fel de pătrat/ trapez, cu latura de circa 70 metri, iar suprafața ariei protejate este dată ca fiind de 0,5 hectare, din care habitat de apă dulce este 80%, adică 0,4 hectare, pădurea este 20%, adică 0,1 hectare; limitele ariei protejate la nord, est și sud sunt menționate ca fiind limita cuvetei lacustre, iar la vest este dată limita cuvetei lacustre – excavația Jobi; aria este cuprinsă între altitudinile 527-535 metri, cu o medie altitudinală de 530 m; totodată, mai este inclusă în documentație o hartă cu lucrările miniere din zonă. Bibliografia utilizată în elaborarea acestei documentații include:
Bologa V., Pricăjan A., Observații hidrogeologice asupra Lacului Albastru de la Baia Sprie, Ocrotirea Naturii, tom 17, nr. 1/1973, pg. 89-95.
Bologa V., Lacul Albastru – un lac unic în țară, ziarul Pentru Socialism, Baia Mare, nr. 4740/ 20.04.1969.
Gâștescu P., Lacurile din R.P.R., Ed. Academiei, 1963.
Manilici V., Giușcă D., Stiopol V., Studiul zăcământului de la Baia Sprie (reg. Baia Mare), Memoriile Comitetului Geologic, vol. VII, București 1965.

_DSC0934

Limita în format GIS a fost trasată în cadrul proiectului GEF – Managementul Conservării Biodiversității; ca suport au fost folosite hărți topografice 1:25.000 editate de către Direcţia Topografică Militară (1982) care au fost scanate, georeferențiate și transpuse în sistemul de proiecție Stereo 70; totodată au fost folosite și imagini satelitare Landsat (2000). Această limită are formă eliptică și cuprinde lacul în zona de nord-vest a perimetrului protejat.

_DSC0931

Conform regulamentului acestei arii protejate, Monumentul Naturii Lacul Albastru aflat în cadrul OS Baia Sprie protejează o suprafață de 0,2 ha, în U.P. I, u.a. 65T. Scopul pentru care aria protejată a fost înființată este ocrotirea peisajului și facilitarea cercetării științifice și a educației ecologice. Consider că suprafața de 0,2 hectare, sau de 0,5 hectare nu ajunge să protejeze la un nivel satisfăcător peisajul acesta, fiind nevoie de cel puțin 1 hectar (100 pe 100 m), zonă unde exploatarea pădurii să nu se mai facă și care să devină cu timpul un fel de rezervație peisagistică interesantă, aptă de a proteja și a pune în valoare entitatea pentru care locul a devenit Monument al Naturii.

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în Arii Protejate in Maramures. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s