Camorra silvo-cinegetică și Parcurile Naționale și Naturale

DSCN0686

Îți place Natura, am impresia. Vizitezi parcuri naționale și naturale de pe la noi și te miri că foarte rar mai vezi un cerb, care ar trebui să fie prezent peste tot prin păduri? Poți traversa munți întregi din parcuri naționale care cândva erau pline de capre negre protejate… iar acum să nu zărești niciuna… au fost împușcate fără milă. Locuri care până nu demult erau acoperite cu păduri seculare impresionante, acum sunt cimitire de cioate. Constați că ariile protejate se află sub barbar atac silvo-cinegetic. Cum ți se pare când auzi că în parcuri naturale – arii protejate, ursul – specie protejată, este vânat legal, cu acte în regulă? Natura este căsăpită, violată și ucisă până și în sanctuarele care au fost legiferate pentru protejarea ei. În teren constați că parcurile naționale și parcurile naturale sunt în multe cazuri simple forme fără fond.

055

A face eficient conservarea biodiversității cu oameni modelați-educați-needucați pentru a exploata pădurea și a împușca animale sălbatice este imposibil; a lăsa deciziile strategice de managerizare a valorilor naturale ale unui sistem de arii naturale protejate la cheremul unor persoane angajate de o structură de exploatare a lemnului și vânatului, ce poate să producă, oare? Profit. Și versanți despăduriți, animale protejate care dispar. Inundații devastatoare. Iar statul, ca un mare imbecil, privește și nu înțelege ce se întâmplă, nu este interesat, nu are treabă; de fapt, îți dai seama că statul nu există, ci avem de a face cu o mafie uriașă care își vede doar propriile ei interese.

060

Cine poartă vina pentru diminuarea dramatică a efectivelor de animale sălbatice protejate și pentru degradarea actuală a pădurilor la nivel de peisaj, pentru fragmentarea habitatelor și declinul biodiversității până și în parcurile naționale și parcurile naturale? Există o vină mai generală, a societății, și una mai concretă, a mafiilor cu interese de exploatare a pădurilor și de vânare-braconare. Iar aceste mafii care în general sunt destul de unificate sub forma unei camorra silvo-cinegetice nu au fost înfruntate de mecanisme funcționale de protejare a naturalului… care nu existau – pentru că nu au fost lăsate să existe. Aceste mafii silvo-cinegetice au infiltrat până la cele mai înalte niveluri mecanismele decizionale ale statului, incluzând aici parlament, ministere, guverne șamd… astfel încât au devenit capabile să dicteze legile în conformitate cu interesele lor; ele au anihilat orice inițiative orientate spre protejarea reală și coerentă a biodiversității ariilor protejate; au fost capabile aceste structuri mafiote să infiltreze oameni până și în mișcarea neguvernamentală de mediu, care a ajuns la cheremul unor astfel de interese. Fiecare a făcut ce a știut mai bine. Numărul brutelor, legăturile mafiote între aceste persoane, interesele lor de a exploata și a produce alți și alți bani din resursele naturale inclusiv din ariile protejate, a creat un context financiar transpus în influențe politice care s-au manifestat în toată perioada capitalismului-sălbatic al postcomunismului. Nu este vina unor indivizi, ci pur și simplu acești oameni au alte priorități, totalmente diferite de conservarea unor populații viabile ale unor specii de organisme despre care ei nu au habar, de care nu au fost interesați la modul mai serios absolut-niciodată, și pentru a căror înțelegere ei nu au nici capacitățile intelectuale necesare și nici contextul filosofico-spiritual. De la niște brute care se distrează împușcând cerbi sau ucigând capre negre aflate la marginea dispariției, ce te poți aștepta? De la niște cretini care consideră că arborii seculari din rezervație trebuie tăiați, cum poți spera să aibă ceva de a face cu conservarea diversității biologice? Astfel a fost posibil să fie rase pădurile pe mii de hectare în Parcul Național Munții Rodnei – Rezervație a Biosferei, arborii fiind tăiați inclusiv din rezervația științifică; emblematice sunt și devastările de pădure din Parcul Național Piatra Craiului, din Parcul Natural Apuseni, Parcul Natural Munții Maramureșului șamd. Și cred că îți dai seama că altele și altele vor urma. Praful se alege din ele.

DSC_6302

Create pentru a conserva diversitatea biologică, Parcurile Naționale și Parcurile Naturale, împreună cu Rezervațiile Biosferei – cele mai reprezentative arii naturale protejate ale unui peisaj, în principiu ar trebui să fie cele mai bine administrate. Asta ar presupune ca ele să aibă finanțare adecvată asigurată din fondurile de mediu colectate de stat, care să asigure un personal profesionalizat pe conservarea biodiversității și adecvat numeric, autoritate administrativă care să se impună cu putere inclusiv prin utilizarea unor rangeri înarmați care să poată stopa eficient braconajul, tăierile de pădure șamd. Tot sistemul de arii naturale protejate ar trebui să fie aflat sub tutela intelectual-spirituală a naturaliștilor: biologi, ecologi, ecologiști. Poate că ar mai trebui angajați și câțiva silvicultori, dar rolul lor ar trebui să fie evident marginal în acest sistem.

DSC_6711

Problema este că există țări europene în care până și instituțiile statului au fost mafiotizate, pervertite, fiind aflate acum la cheremul șleahtelor de vânători-braconieri, a mafiilor tăietorilor de păduri șamd. În aceste state, până și organele legislative, parlamentul, guverne în serie se află sub controlul sau sub influența mafiilor transpartinice, care își impun interesele la cele mai înalte niveluri decizionale. Doar așa a fost posibil să se întâmple ceea ce se poate vedea prin diferite parcuri naționale și naturale aflate prin peisajul carpato-danubiano-pontic.

173

În mod normal, Fondul pentru Mediu ar trebui alimentat din diferitele surse așa cum se face și azi, plus alte surse prin taxarea exploatării resurselor naturale, iar banii ar trebui alocați pentru finanțarea directă a unor structuri administrative care să facă management de arii protejate la nivel de performanță. Faptul că aceste structuri nu există, este consecința directă a mafiilor care erau interesate ca ele să nu existe.

341

Ceea ce este remarcabil și caracteristic oricărei structuri mafiote, este că această camorra silvo-cinegetică nu dorea să scape din mână nici măcar o mică parte a resurselor spoliate; deși se putea ocupa cu masacrarea animalelor sălbatice și defrișarea pădurilor la nivel de peisaj… în afara ariilor protejate, ea nu a dorit să piardă de sub controlul ei nici măcar cele câteva procente reprezentate de ariile care cumva au ajuns să fie desemnate ca parcuri naționale și parcuri naturale. Așa cum te aștepți de la o camorra est-europeană de secol 21, ea se prelinge perfid prin persoane de multe ori aparent bine-voitoare cu Natura, care ajung să ocupe poziții în punctele cheie ale sistemului, dar care atunci când vine momentul pentru a influența deciziile, de facto se poziționează în așa fel încât interesele defrișatorilor de pădure și ale braconierilor-ucigași să devină chiar Legea. Parlamentele alese democratic erau pline de reprezentanți ai acestor structuri silvo-cinegetice, atât prin persoane de nivel mediu din sistem dar de încredere pentru camorra, cât prin persoane apropiate de sistem. Altfel nu se poate înțelege cum se putea întâmpla ca drafturi de legi aprobate de multe ministere să fie terfelite într-o singură noapte când se aflau la ceva comisie în care colcăiau interesele drujbașilor și ucigașilor.

DSCN2075

Când vezi cam care este situația în Ministerul Mediului din punct de vedere al expertizei și experienței profesionale a celor angajați în domeniul biodiversității, îți dai seama că o astfel de entitate este cvasi-inexistentă în fața presiunii mafiilor structurate care mișcă sume uriașe prin acțiunile ei – și care își apără interesele de a tăia pădure și a ucide animalele sălbatice fără nici un fel de reținere. Chiar dacă ar exista prin acest minister persoane cu intenții bune, ele sunt legate de mâini și de picioare. Cât timp comanda politică vine pe linie de partid, către vârful decizional evident mafiotizat, protejarea naturii chiar nu are nici o șansă. De fapt, interesele conservării biodiversității nu au fost prezente niciodată în sferele politice mafiotizate ale acestei țări, doar sub formă de amuzament. Biodiversitatea din ariile protejate, din Parcurile Naționale și Parcurile Naturale (șamd) nu a avut susținere politică, deoarece o clasă politică mafiotizată nu avea nici cultura necesară pentru a percepe asemenea valori, și nici dorința de a pune bariere în fața devastărilor pe care chiar ea le organiza și le patrona.

DSCN2094

Un stat care dă administrarea biodiversității parcurilor naționale și a parcurilor naturale (plante rare, lilieci, libelule, fluturi, păduri, peșteri șamd) în mâna unei structuri profit-orientate semi-militarizate care se ocupă de exploatarea de pădure, sau a unor consilii județene care nu au nici un fel de preocupare cu biodiversitatea… este din start un stat imbecil. Sub influența unui stat incapabil și a unor mafii agresive, a fost creat un sistem de fațadă. Dacă vezi uriașe zone din care pădurea a dispărut pe mii și mii de hectare, dacă vezi cum specii protejate precum caprele negre au fost masacrate aproape în totalitate… vezi de ce a fost capabil acest sistem. Problema este că poți extrapola în viitor, o degradare a naturaleții peisajelor din interiorul parcurilor naționale și naturale, o erodare a biodiversității acestora.

025

Tot sistemul acesta al conservării diversității biologice de pe la noi a fost conceput din start ca un mecanism găunos, o mare cârpeală, o struțo-cămilă morbidă și muribundă din start… Permanent sistemul a fost sub influența dominantă a intereselor mafiote, iar alte priorități nu au putut să se manifeste de facto niciodată. Cu toate că se putea să existe și un concept viabil, care să pună bazele unui sistem coerent ideatic și financiar, sustenabil și funcțional pe termen lung… acesta nu era în interesul mafiei silvo-cinegetice și a șleahtei politice cu care este în simbioză perfectă… atât de perfectă încât numeroși indivizi fac parte din ambele mecanisme. Îți dai seama că nici pădurea, nici populațiile de animale sălbatice protejate, nici “ariile protejate” nu puteau face față unei asemenea agresiuni devastatoare, iar consecințele se pot percepe ușor în teren. Mulți au constatat cum lupii au ajuns paznici la oi; un sistem de arii protejate aflat la cheremul intereselor silvo-cinegetice este ca un sistem de învățământ căzut la dispoziția pedofililor, sau ca și cum la pompieri ar fi aproape toți angajații piromani. Nu te poți aștepta de la el să funcționeze…

169

La ora actuală avem un sistem totalmente inversat față de ceva care ar putea să fie realmente unul care protejează valorile naturale: la cât de marginali sunt biologii în sistemul actual dominat de interesele silvo-cinegetice, la fel de marginali ar trebui să ajungă silvicultorii-vânătorii într-un sistem dominat și coordonat de biologi-ecologi-ecologiști. Dar o camorra atât de puternic instalată, care are tentacule până la cele mai înalte și cele mai periferice zone din societate, care spoliază oamenii și resursele naturale la cel mai brutal mod cu putință… nu o să se lase ușor dată la o parte. Există chiar posibilitatea ca ea, Camorra Silvo-Cinegetică să fie din ce în ce mai consolidată, mai agresivă și mai perfidă în acțiune. Sunt extrem de reduse șansele de a schimba un sistem-mafiot atât de tare înrădăcinat la toate nivelurile… Pădurile din Carpați dispar cu o viteză uluitoare – chiar și din “arii protejate”, caprele negre “protejate” sunt braconate, animalele sălbatice “protejate” sunt legal împușcate la grămadă, vin inundații care distrug așezări umane… dar nimic nu contează. Iar dacă ai ceva comentarii, poți și tu să dispari. Vei vedea.

(…)

Va urma

© dr. Peter Lengyel

PS. Există desigur printre silvici și destui oameni totalmente OK, unii chiar cu dăruire încercând să fie de partea binelui; probabil că existau și oameni cumsecade prin armata nazistă dar nu despre astfel de excepții este vorba, atunci când analizezi un sistem. Problema nu este cu anumiți indivizi umani ci cu un sistem pervers, care nedeslușibil este instalat în societate, în sufletele și în mintea oamenilor, chiar și a celor care nu percep că ei (sau ele, în unele cazuri relevante) ar aparține acestei mafii. Există și rare cazuri de bune practici, ca încercări mai mult personale în cadrul unui sistem ultra-aberant ideatic și falimentar din punct de vedere financiar, dar pe baza acestora nu se poate face ceva consistent la nivelul unei rețele de arii protejate. Doar așa, de fațadă, să nu se zică că nu există… Biodiversitatea din peisajele noastre este masacrată până și în ariile naturale protejate de acest cancer agresiv – camorra silvo-cinegetică. Aflate sub atac silvo-cinegetic, legal și ilegal se taie masiv în arii protejate și sunt împușcate la grămadă animalele sălbatice neprotejate, precum și ultimele exemplare ale unor specii protejate. Este destul de sumbru să vezi că pădurile bătrâne și animalele sălbatice de pe la noi nu sunt lăsate în pace nici măcar în ariile protejate, și că de fapt chiar nu este cine să le apere de drujbe și gloanțe. 

Recomand să citești și asta:

https://peterlengyel.wordpress.com/2015/01/29/statul-mafiot-romania-contra-naturii

Acest articol a fost publicat în Silvici contra Naturii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

31 de răspunsuri la Camorra silvo-cinegetică și Parcurile Naționale și Naturale

 1. Badescu Bogdan via FB zice:

  Un text cu foarte mult adevăr. Este necesara o schimbare radicală de atitudine si management în gestiunea ariilor protejate. Responsabilitatea pentru această schimbare majoră este a Guvernului României. Dreptate până la capăt?!

  Apreciază

 2. Florin Stoican via FB zice:

  Responsabilitatea e a noastra. Boii din guvern ar trebui sa traga cum dam noi cu biciul

  Apreciază

 3. Badescu Bogdan via FB zice:

  Florin, instituția abilitată este doar Guvernul. Atata timp cat noi societatea civila ne asumam responsabilitati care nu sunt de drept ale noastre, nu vom rezolva nimic! Trebuie sa lasam si sa sprijinim Guvernul sa indrepte lucrurile. Altfel …. o sa dam cu biciul si urmatorii 10 ani, degeaba.

  Apreciază

 4. Florin Stoican via FB zice:

  Problema mare e ca noi nu suntem in stare sa-i convingem ca asta e o problema.

  Apreciază

 5. Badescu Bogdan via FB zice:

  de acord! asta pentru ca unii dintre noi au interese duplicitare și sectorul neguv. este viciat. sti la ce ma refer.

  Apreciază

 6. cocstel via reddit zice:

  O fotografie cam NSFL, merge un tag pentru cei mai firavi de inger. In rest, felicitari lui Peter pentru treaba buna, chiar daca prefer articolele mai „vesele”.

  Apreciază

 7. Ioana T zice:

  Imi permit sa comentez, desi cunosc numai tangential problema la care va referiti in acest articol (foarte bun, de altfel, ca semnalare a cazurilor). Ma gindesc ca, in contextul noului val de implicare civica (vezi demonstratiile de sustinere pt. Rosia Montana) si a unei dorinte – care pare reala? – de a mai curata din mafia actuala (Voiculescu etc.), e un moment bun ca biologii, ecologii si oameni din profesii aferente (plus avocati si juristi, neaparat!) sa se organizeze pentru a stabili urmatoarele:
  1. Cine este responsabil pentru distrugerile din diverse arii protejate de care pomeniti (distrugeri ce ar trebui listate dupa tip: padure, animale etc.);
  2. In proprietatea cui se aflau acele terenuri la momentul distrugerii;
  3. Ce masuri pot fi luate pentru protectia zonelor ramase;
  4. Ce fel de structuri (ne/guvernamentale) pot fi intocmite pentru a functiona mai ales la nivel local pentru stoparea unor noi interventii ilegale;
  5. Intocmirea unei strategii coerente de protectie pentru viitor.
  etc.

  Realizez ca acestea sunt puncte la care cu siguranta v-ati gindit deja. Pe de alta parte, cunoscind tipul de reactie pesimist din Romania (gen „nu ne putem lupta cu mafia asta imensa”), imi permit sa sugerez ca descentralizarea e cheia succesului impotriva unor astfel de cazuri de interventie „centralizata”. Organizatii mici (locale si regionale) cu scopuri punctuale pot functiona mult mai bine atit la nivel de discutii, evaluarea unor situatii si in luarea de decizii, cit si la lupta efectiva pe cale legala (dare in judecata, procese) impotriva acestei mafii. Spre ex, daca se formeaza local mai multe organizatii mici care creaza o retea de profesionisti pt discutia punctelor pertinente si punerea la punct a unei strategii de interventie, iar aceste organizatii deschid ulterior mai multe procese simultan in diverse regiuni, mediatizarea va fi mai mare, sustinerea va fi mai mare si cistigul de cauza va fi mai sigur. Acest sistem descentralizat are si avantajul de a nu putea fi mituit cu usurinta, pentru ca e format din mult mai multi oameni care ar avea roluri diferite (si, de preferinta, bine definite!), dar care ar lucra impreuna pentru cauza comuna a salvarii patrimoniului natural. Cred cu tarie ca acest sistem mafiot poate fi inlaturat, si ca sunt inca multi romani bine intentionati si foarte capabili sa gaseasca solutii reale. Important e sa crezi ca se poate.

  Cu mult respect si admiratie,
  Ioana Teodorescu
  (Ottawa, Canada)

  PS – Locuiesc in capitala Canadei de peste 10 ani si cunosc multi angajati la departamentele guvernamentale care se ocupa de protejarea mediului, unul din marile puncte de interes pentru aceasta natie. In caz ca va intereseaza articole de legislatie, tipuri de organizatii, legaturi (network), va rog sa nu ezitati sa-mi scrieti si voi face tot posibilul sa facilitez legaturi. E modul in care pot ajuta „de departe” o cauza care mi-a fost intotdeauna draga.

  Apreciază

 8. Stan Cosmin Ovidiu via FB zice:

  Trist, dar foarte adevarat!

  Apreciază

 9. Osman Meda via FB zice:

  De unde si vorba:frumoasă tara, păcat ca e locuita. Nu mișcă nici unul un deget. Stau si privesc cum se taie pădurile, cum se poluează apele, cum se distruge tot. Vin ploi, zapezi, natura se dezlantuie si nimănui nu-i pasa.

  Apreciază

 10. Burlacu Dragos via FB zice:

  E si acesta un motiv pentru care am absolvit domeniul Ecologiei si vreau sa fac si master in domeniu. Dar e greu cand nu pot gasi o institutie serioasa sa fac macar voluntariat pe domeniu… Nu mai zic de angajari… Mai exista si tineri care vor sa faca ceva, dar nu sunt lasati…

  Apreciază

 11. 8in8 zice:

   Blog fantastic
  Multumesc
  ……………………..
  http://www.8ii.in

  Apreciază

 12. peterlengyel zice:

  La Luncşoara, moţii înfruntă mafia lemnului

  http://www.cotidianul.ro/alert-245927/

  REVOLTĂTOR: Cu drujba și TAF-ul prin pădurile virgine din Caraș, aflate în procedură de includere în Patrimoniul UNESCO. ATENȚIE: galerie foto dureroasă!

  http://romaniacurata.ro/revoltator-cu-drujba-si-taf-ul-prin-padurile-virgine-din-caras-aflate-in-procedura-de-includere-in-patrimoniul-unesco-atentie-galerie-foto-dureroasa/

  Apreciază

 13. Pingback: Statul Mafiot România contra Naturii

 14. peterlengyel zice:

  Metode mafiote pentru defrişarea pădurilor în zona Masivului Ceahlău. Pădurari mituiţi, firme fantomă şi un poliţist ameninţat cu moartea VIDEO

  http://www.romaniacurata.ro/metode-mafiote-pentru-defrisarea-padurilor-in-zona-masivului-ceahlau-padurari-mituiti-firme-fantoma-si-un-politist-amenintat-cu-moartea-video/?utm_source=newsletter&utm_content=Newsletter-258606-20150925&utm_campaign=MAFIA+PADURILOR.+Cum+functioneaza+o+retea+inter-judeteana+de+furat%09lemn.+Studiu+de+caz

  Procurorii DIICOT au reuşit recent să destructureze o reţea criminală din judeţul Neamţ, care a obţinut mari sume de bani din defrişarea ilegală unor suprafeţe întinse de pădure din judeţul Neamţ, în special în zone din apropierea Masivului Ceahlău sau pe valea râului Bistriţa.

  Pădurari mituiţi, firme fantomă pentru “acoperirea” cu acte a lemnului tăiat ilegal, un poliţist ameninţat cu moartea şi protecţie din partea politicienilor, acestea sunt coordonatele anchetei în acest caz.

  După doi ani de investigaţii, procurorii au reuşit să pună sub acuzare 25 de inculpaţi, dintre care cinci au fost reţinuţi de anchetatori.

  Nucleul grupării a fost format din membrii unei familii din judeţul Neamţ (Iulian Panţîr, Adrian Panţîr, Emil Panţîr şi Emil Moldovan), care a reuşit să dezvolte de-a lungul timpului un sistem performant de exploatare ilicită a materialului lemnos în zone din nordul Moldovei, în special în localităţile Bicaz Chei şi Bicazu Ardealean (lângă Masivul Ceahlău), dar şi comunele Hangu şi Alexandru cel Bun (în apropiere de Mănăstirea Bistriţa).

  Modalitatea specifică în care acţionau membrii grupării era aceea de a participa în mod frecvent la licitaţiile de atribuire a exploatărilor de masă lemnoasă de pe raza judeţului Neamţ şi de a oferi preţuri foarte mari, scopul fiind acela de a-şi asigura accesul în mod legal pe parcelele forestiere respective.

  Ulterior, în baza autorizaţiilor emise de către Direcţia Silvică Neamţ, membrii grupării exploatau lemnul marcat în mod legal, însă tăiau masiv şi arborii nemarcaţi, având complicitatea unor pădurari.

  Arborii tăiaţi ilegal erau transportaţi la diverşi beneficiari, în special gatere, majoritatea transporturilor fiind efectuate cu avize de însoţire completate în mod fals sau documentele erau anulate ulterior la destinaţie.

  Pentru a face rost de documente de însoţire a transporturilor şi pentru a da o aparenţă de legalitate a lemnului tăiat, membrii grupării au înfiinţat firme fantomă sau firme intermediare.

  Zone calamitate şi pădurari mituiţi

  După ce câştigau licitaţia pe o parcelă de pădure, una din practicile folosite în mod frecvent de către membrii reţelei era aceea de a prelungi artificial perioada de exploatare, prin invocarea necesităţii de curăţenie sau prin apariţia unei situaţii de “calamitate”.

  Scopul era acela de a exista o prezenţă a utilajelor cât mai îndelungată în parcela respectivă, pentru a se exploata cât mai multă masă lemnoasă în mod ilicit.

  Tăierile ilicite au fost posibile graţie complicităţii active a pădurarilor Ioan Marcu (reţinut de procurori), care avea competenţa teritorială pe raza comunei Hangu, judeţul Neamţ şi Constantin Vidu, cu competenţă teritorială pe raza comunei Alexandru cel Bun, judeţul Neamţ.

  Cei doi pădurari au protejat tăierile masive şi ilegale de arbori, primind în schimb diverse sume de bani.

  Mai mult, chiar cei doi pădurari tăiau ilegal arbori, iar lemnul lor era transportat gratuit cu autovehiculele puse la dispoziţie de două firme deţinute de membrii grupării (SC Bradu Forest SRL Bicaz Chei – administrator Adrian Panţîr şi SC Mold Tranzit SRL – administrator Emil Moldovan).

  Poliţist ameninţat cu moartea

  În momentul în care organele de poliţie au iniţiat o investigaţie cu privire la tăierile respective, unul din membrii grupării, Emil Moldovan, a încercat prin toate mijloacele să stopeze ancheta.

  Aceste mijloace au constat inclusiv în încercarea de cumpărare a întregii parcele de teren de la proprietarul SC “Forest Home” SRL, pentru ca acesta să nu ridice vreo pretenţie ulterioară, intervenţia pe lângă factori politici de decizie dar şi ameninţarea indirectă cu moartea a poliţistului care efectua investigaţii în teren, pentru ca acesta să se oprească imediat din identificarea cioatelor şi arborilor tăiaţi ilegal.

  Firme fantomă

  Specific acestei grupări era folosirea unor firme intermediare sau firme fantomă pentru a evita plata unor taxe la bugetul de stat şi pentru a da o aparenţă de legalitate afecerii. Aceste firme îşi aveau sediul atât în Neamţ, dar şi în Bacău, Harghita, Mureş şi Argeş.

  Astfel, unul din capii reţelei, Iulian Panţîr, deţinea firma SC Pan Forest SRL Bicaz Chei, companie care în acte achiziţiona material lemnos de la alte firme (SC Alex Company Trans SRL Bicaz, SC Esfor Prod SRL Tarcău, SC Prektor SRL), care l-a rândul lor cumpărau de la alte firme (SC George Forest SRL Topliţa, Întreprinderea Individuală Vulcan Gheorghe Florin Topliţa, SC Sylvador Tranzit SRL Tulgheş şi SC Vipera Com SRL Mureş), însă toate aceste achiziţii erau fictive.

  Aceste tranzacţii realizate de firma Pan Forest SRL nu apăreau în aplicaţia SUMAL (sistem informaţional integrat de urmărire a materialelor lemnoase).

  Una din firmele fantomă identificată de anchetatori este SC Prektor SRL, care avea doi asociaţi de pe raza comunei Comăneşti, (judeţul Bacău) şi un administrator din Piteşti (judeţul Argeş). Administratorul acestei firme fantomă, Marilena Andreea Micu, a recunoscut în faţa procurorilor că a fost folosită ca unealtă de către alţi făptuitori, care i-au plătit o sumă lunară de bani doar pentru ca ea să figureze în calitate de administrator al societăţii şi să semneze în această calitate documentele financiar-contabile.

  Practic, asociaţii şi administratorii acestor firme fantomă erau racolaţi dintre persoanele fără posibilităţi materiale sau de educaţie, din rândul persoanelor credule, aceştia fiind ulterior determinaţi să semneze toate documentele societăţii, fără a cunoaşte natura activităţii şi circuitul mărfurilor.

  Numai în cazul firmei fantomă SC Prektor SRL livrările fictive de masă lemnoasă se ridică la 11 milioane de lei.

  Aceeaşi situaţie este reţinută şi în cazul lui Emil Panţîr şi Gheorghe Bobric, administratori ai SC Emidia Key SRL Bicaz Chei şi SC G&D Trans Forest SRL Bicaz, care au înregistrat în contabilitatea acestor societăţi facturi emise de către societăţi de tip fantomă, respectiv SC Sil Bif SRL Vânători Neamţ (una dintre societăţile comerciale folosite în scopul emiterii de documente fictive de către gruparea condusă de Claudia Apopei şi Ioan Rachieru) şi SC Alex Company Trans SRL Bicaz, administrată de către Asztaloş Peter Alexandru.

  Apreciază

 15. peterlengyel zice:

  ”Scoateți Romsilva din parcurile naționale!” Solicitare publică a organizațiilor civice

  Reprezentaţii a aproape 20 de asociaţii şi cluburi din domeniile protejării naturii, tursimului și speologiei au trimis Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor o rezoluţie prin care solicită oprirea exploatărilor forestiere în cele 12 parcuri naţionale. De asemenea, cer ca de administrarea acestor parcuri să nu mai răspundă Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, care are interes în exploatarea lemnului. Grupurile civice cred că guvernul ar trebui de urgenţă să înfiinţeze structuri în subordinea sa care să aibă misiunea de a gestiona şi proteja parcurile naţionale şi naturale.

  Iată conţinutul rezoluţiei:

  “Noi, inițiatorii acestei rezoluții, constatăm cu îngrijorare că administrarea ariilor protejate din România este într-o situație critică, iar politicile publice din ultimii 15 ani în acest domeniu se dovedesc fundamental greșite! Considerăm inacceptabilă continuarea exploatărilor forestiere în cele 12 parcuri naționale și administrarea acestora de către Regia Națională a Pădurilor Romsilva, agentul economic cu interes în exploatarea acestor păduri și a resurselor naturale. Solicităm Guvernului României reformarea de urgență a sistemului național de arii protejate, bazat pe următoarele direcții de acțiune:

  1. Înființarea agenției/administrației ariilor naturale protejate din România, instituție publică, independentă, subordonată Ministerului Mediului, finanțată de la bugetul de stat, cu rol de coordonare și administrare a ariilor protejate ce ocupă o suprafață totală de 23% din teritoriul României. Guvernul României trebuie să fie unicul responsabil al administrării parcurilor naționale si naturale de interes național, european și internațional.
  2. Alocarea prin bugetul de stat, din fondul de rezervă al guvernului până la rectificarea bugetară, a minim 5 milioane euro pentru finanțarea înființării și funcționării instituțiilor de administrare a acestor parcuri la nivel național și local.
  3. Politicile publice de coordonare și administrare ale ariilor protejate să fie fundamentate în linie cu principiile de conservarea biodiversității și nu de exploatarea resurselor naturale cum a fost până în prezent.
  4. Consiliile științifice să fie organisme independente formate exclusiv din cercetători, cadre universitare și specialiști în conservarea naturii.
  5. Interzicerea prin lege (inclusiv eliminarea conflictului de interese) a posibilităţii de administrare sau implicare în managementul ariilor protejate a agenților economici (regii autonome, composesorate, societăți comerciale) cu interes și obiect de activitate în exploatarea resurselor naturale (silvicultură, vânătoare, piscicultură, ape, etc).
  6. Interzicerea prin lege a exploatărilor forestiere, curățirea pajiștilor și exploatarea altor resurse naturale în parcurile naționale, rezervațiile naturale, monumente ale naturii și rezervații ştiințifice. Aceste arii protejate reprezintă doar 2,5 % din teritoriul României, fiind unicele zone în care mai putem conserva pentru prezent și viitor un eșantion al biodiversității și geodiversității din țara noastră.
  7. Informatizarea gestiunii și a managementului ariilor protejate prin punerea obligatorie în aplicare a modelului SINCRON (aplicație dezvoltată de ANPM prin fonduri europene și neutilizată la nivel național până în prezent) pentru planurile de management, evaluarea stării de conservare și monitorizarea acestora.
  8. Realizarea procedurilor și alocarea fondurilor necesare pentru acordarea compensațiile proprietarilor de terenuri situate în arii protejate, prevăzute de lege. Achiziționarea de către Statul Român a terenurilor private din parcurile naționale acolo unde proprietarii doresc în mod voluntar să își vândă terenurile.
  9. Realizarea unui pachet legislativ referitor la ariile protejate de tip IUCN (International Union for Conservation of Nature) și Natura 2000. Preluarea în legislația națională a tuturor specificațiilor cu privire la categoriile IUCN precum și alte recomandări ale organizațiilor internaționale.
  10. Garantarea unui procent minim de arii protejate din suprafața țării care să fie administrate exclusiv pentru protecție și conservare și orice exploatare a resurselor naturale să fie excluse.
  11. Desfășurarea unui control guvernamental cu privire la avizarea ilegală de către administratori a exploatărilor forestiere în Rezervațiile Naturale, avizarea unor noi construcții în parcuri naționale sau tolerarea unor construcții ilegale, precum și alte aspecte legale care rezultă din actul de administrare începând din 1999″.

  Rezoluţia este semnată de Iosif Morac – Asociația Speologică Exploratorii, Andrei Szabo – Asociația Euroland Banat, Cornel Martin – Asociația Dunărea Moldova Nouă, Cătălin Gavrilă – Asociația Bike Attack, Nadia Potoceanu – Fundația Activity, Corneliu Sturza Popovici – Asociația GEC Nera, Emanuela Prahanca – Asociația ECO4EST, Alin Ciulă – Asociația Altitudine, Gabriel Păun – Agent Green, Ion Chiran – Asociația Speologică Speocaraș, Marian Anghel – Societatea Ghizilor și Liderilor Montani, Emilian Burdușel – Asociația UNESCO Pro Natura, Marius Prundaru – Asociația Ecologică Floare de Colț, Călin Țiru – Clubul de Turism Concordia, Cornel Galescu – Clubul Montan Caransebeș, Marin Cărămizaru – Asociația de Turism și Aventură Cazanele Dunării, şi Ion Mariș – Asociația Valea Verde.

  http://www.romaniacurata.ro/scoateti-romsilva-din-parcurile-nationale-solicitare-publica-a-organizatiilor-civice/?utm_sou

  Apreciază

 16. peterlengyel zice:

  „Ecologizare” in Parcul Natural Bucegi: Se curata muntele de paduri!
  Posted on octombrie 21, 2015 by buceginatura2000

  https://buceginatura2000.wordpress.com/2015/10/21/ecologizare-in-parcul-natural-bucegi-se-curata-muntele-de-paduri/

  Apreciază

 17. peterlengyel zice:

  http://inpolitics.ro/si-totusi-ce-jocuri-face-printul-charles-in-padurile-din-romania_18431237.html

  Si totusi, ce jocuri face printul Charles in padurile din Romania?

  16 comentarii / 25111 vizualizări / 28 iulie 2015

  Sunt doar niște miliardari interesați de sănătatea planetei? Ori în spatele filantropiei lor se ascund interese financiare pe termen lung, care scapă, deocamdată, puterii de înțelegere a unor cetățeni mai preocupați de ce pun în strachină azi, decît de ce se va întîmpla cu țara lor peste niște ani? O întrebare legitimă, credem noi, în cazul misterioasei fundații patronate de Prințul Charles, despre care tocmai am aflat că vrea să cumpere o halcă uriașă din pădurile României. Prinț ai cărui co-naționali au creat proverbul de legendă ”nimeni nu îți dă un prînz gratuit”.
  Una dintre știrile de top ale zilei de ieri e cea preluată dintr-un ziar scoțian, potrivit căreia fundația Carpathia, patronată de prințul Charles, e interesată să cumpere nici mai mult, nici mai puțin decît peste 100 de mii de hectare de pădure din Carpați, pentru a le transforma în rezervație naturală.
  Fundaţia Conservation Carpathia (FCC) deține, deja, peste 16.000 de ha de pădure în România, după cum au declarat pentru economica.net oficiali ai Fundaţiei. Potrivit acestora, suprafeţele achizitionaţe deja se află la Leoata, Piatra Craiului şi Iezer Păpuşa, iar valoarea investiţiei de până acum se cifrează la aproximativ 40.000 de euro, banii provenind de la fundaţii şi filantropi internaţionali.
  16.000 de ha de pădure cu 40.000 de euro?? Adică nici trei euro hectarul?
  E ciudat că presa de la noi a descoperit știrea abia în ziarul The Scotsman, în condițiile în care siteul oficial al fundației Carpathia anunță, el însuși, fără echivoc, respectiva intenție de cumpărare a 100.000 de ha, ba chiar vorbește de 250.000 de ha, la un moment dat.
  De unde bani, totuși, pentru asemenea suprafețe?
  Peste o sută de mii de ha de pădure, cumpărate, nu concesionate, înseamnă că fundația devine cel mai mare proprietar de teren din România.
  La un preț al hectarului de pădure de minim 5000 de euro ar însemna o investiție de jumătate de miliard de euro. Chiar așa mulți bani vin din donații?
  Nemaivorbind că prețul per hectar poate atinge praguri mult mai mari, funcție de tipul de pădure (tînără sau bătrînă), de speciile de copaci șamd.
  Analizînd componența consiliului de administrație al fundației, lucrurile devin și mai interesante.
  Nume grele, foarte grele, din domeniul businessului.
  Veritabili rechini ai afacerilor.
  În cap de listă, alături de sora sa, se află miliardarul elvețian Hansjörg Wyss, unul dintre cei mai bogați afaceriști mondiali, cu peste 6,1 miliarde de euro avere. El e fondator al unei uriașe companii de proteze medicale, Synthes, aflată recent în epicentrul unui mega-scandal în SUA, după ce s-a descoperit că a derulat teste ilegale pe pacienți umani, avînd drept rezultat decese. Wyss s-a aflat pe lista acuzaților, reușind să scape de pușcărie, spre deosebire de directorii executivi ai companiei.
  Alt nume greu e al lui Anders Holch Povlsen. Famila Povlsen e a doua, ca forță financiară, din Danemarca, după cei de la Maersk, cu 5,8 miliarde de euro. Povlsen e patronul companiei de îmbrăcăminte Bestseller și un mare propietar de terenuri, în special în Scoția, unde tranzacțiile sale au născut vii controverse. De aici, în mod cert, interesul presei scoțiene pentru afacerile cu păduri ale fundației, la noi.
  Milionarul Markus Jebsen, urmașul celebrului designer industrial Jacob Jebsen, care a dus în lume gloria companiei de lux Bang & Olufsen, are ”doar” 680 milioane de euro avere și se ocupă, în prezent, cu aducerea de automobile de lux Porsche în China.
  Paul Lister este moștenitorului imperiului Mullard Furniture Industries creat de tatăl său, Noel, cîndva regele mobilei britanice, o afacere de peste un miliard de lire sterline, acum cîteva decenii. Ulterior, averea familiei a scăzut, din cauza concurenței acerbe, dar Lister stă, pe mai departe, foarte bine în top. Într-un interviu acordat presei noastre, el recunoștea, nu demult, că parte din bunăstarea sa se datorează lemnului importat din România.
  O figură de prim rang a fundației este Christoph Promberger, directorul executiv, neamț născut în România și omul care s-ar ocupa, efectiv, de achizițiile de pădure. Într-un interviu dat ecologic.rec.ro, el vorbește de suma de 20 de milioane de euro necesară achiziției a 14.000 de ha de pădure , o diferență uriașă față de cifrele vehiculate în presa de ieri, de numai 40.000 de euro.
  Ziarul ”Bună ziua, Brașov” relatează, însă, într-un articol de anul trecut, că Promberger este ajutat, în achizițiile de păduri, de către personaje precum Horațiu Hanganu, director al Parcului Naţional Piatra Craiului.
  ”Acelaşi Horaţiu Hanganu apare şi în dosarul „Hrebenciuc”, instrumentat de DNA, fiind suspectat (ca administrator al Geoprocesing SRL Braşov) că avea rolul de a întocmi nu numai documentaţia cadastrală, dar şi pe acela de a contacta şi „stimula” persoanele implicate în mod direct în procesul retrocedărilor (preşedinţi ai comisiilor locale de fond funciar, primari şi şefi de ocoale), fiind cel ce împărţea pădurea după… valoare” afirmă bzb.ro.
  Scandalurile retrocedărilor frauduloase de păduri, o avere inestimabilă a României, se țin lanț în ultimii ani, iar publicul află cifre șocante, în hectare sau milioane de euro.
  Tocmai de aceea ar trebui, poate, acordată o mult mai mare atenție tranzacțiilor care se fac în domeniu, fie ele și declarate a fi în interesul naturii, precum cele derulate sub umbrela fundației prințului Charles.
  E foarte greu de spus, în prezent, dacă uriașele achiziții de terenuri, în țări ca România ori Scoția, sunt motivate de dorința dezinteresată de conservare a mediului, ori, în realitate, există interese financiare majore, pe termen mediu și lung.
  Ce-i drept, FCC recunoaște, pe siteul oficial, că nu are doar gînduri caritabile, ci se va implica ”în crearea unei economii noi, non-distructive, în jurul Muntilor Fagaras, in beneficiul biodiversitatii si a comunitatilor locale”.
  Se vorbește, de asemenea de lansarea unei oferte turistice, începînd din 2016.
  Pădurile europene pot produce bani grei și fără să fie defrișate, pentru că Uniunea Europeană plătește sume uriașe pentru conservarea lor. Bani care pot ajunge în buzunarele statului român, ale unor cetățeni români ori doar ale unor investitori străini care au avut inspirația să cumpere cînd trebuia, și la prețuri de nimic.
  Nici nu are sens să amintim și de o altă eventualitate, terifiantă, ilustrînd-o cu deja celebru scandal Harvard.
  Reamintim că celebra universitate americană a cumpărat, ani de zile, terenuri forestiere la noi, fără a îngrijora pe cineva, tocmai pentru că era vorba de cea mai prestigioasă instituție de învățămînt a lumii, pînă a ajuns să dețină o suprafață impresionantă, de cca.35.000 de ha. Ulterior, însă, Harvard a vîndut pădurile respective către IKEA, marele producător scandinav de mobilă, o tranzacție ai cărui principali parametri sunt încă ținuți la secret.
  Ce ar însemna ca o suprafață de 100.000 de ha (nu mai spunem 250.000, ca pe siteul Carpathia) să fie trecută, la un moment dat, din parohia unor ecologiști în cea a unor exploatatori de lemn, sub diverse pretexte, nu e greu de imaginat. (Bogdan Tiberiu Iacob)

  http://inpolitics.ro/si-totusi-ce-jocuri-face-printul-charles-in-padurile-din-romania_18431237.html

  Apreciază

 18. peterlengyel zice:

  despre ipidele cu drujbe care devasteaza versantii:

  Avem aici un exemplu de cretinism silvic, care presupune ca daca padurea este lasata natural asa cum a fost milioane si sute de milioane de ani… ea se imbolnaveste… adica padure sanatoasa este doar cea drujbarita, hacuita. Si asta in arii protejate. Ce ecologie, ce biodiversitate, ce natura… sa le ia dracul. Cu asemenea oameni care iau decizii in privinta managementului parcurilor nationale, nu este de mirare ca exista un deastru incredibil in aproape toate. Nu din rautate face asta, pur si simplu atat poate din punct de vedere intelectual.

  „Prezent la şedinţă înaintea unui control, şeful Ocolului Silvic Văliug, Mihai Bona, a luat cuvântul: „Cine ne plăteşte deplasările pentru sesizările făcute în mass-media? Trebuie să ne autosesizăm pentru poze din mediul online şi asta costă…“, a exlicat inginerul silvic. Mihai Bona a mai făcut și precizări legate de faptul că reglementările restrictive din ariile protejate nu permit nici igienizări sau „lucrări de grădinărit“, precizând că „unele zone sunt ca la Cernobâl. Se îmbolnăveşte pădurea şi nu putem interveni. Şi alergăm după sesizări care ne ocupă timpul“, a explicat şeful de ocol de la Văliug.

  Imediat după ce Bona a finalizat explicaţiile, preşedintele filialei cărăşene a Blocului Naţional Sindical, Nicolae Drăgan, a intervenit. „Nu înţeleg cu ce e de vină mass – media. Pentru că arată lucrurile pe care încercaţi să le ascundeţi sub preş? Statistica prezentată de Garda Forestieră arată că se fură. Şi atunci? Şi nu ştiu cu ce scop vă aflaţi la această şedinţă (Comisia de Dialog Social – n.r.), cât timp trebuie să fie şeful dumneavoastră, pentru care avem întrebări. Noi, ceilalţi, suntem aici de drept, numiţi. Se fură şi riscăm să dispară păduri întregi. Să n-o mai dăm după cireş, că e tăiat şi ăla. Spuneaţi că e Cernobâl în păduri. Să nu fie şi mai rău“, a apreciat sindicalistul.”

  http://www.caon.ro/dragan-n-o-mai-dam-dupa-cires-ca-e-taiat-si-ala/1599126

  „Iubitorii de natură ar trebui să fie preocupați de alte aspecte, nu de faptul că în zona parcurilor naționale se taie arbori. Cu toate actele în regulă! Asta, potrivit reprezentanților Ocolului Silvic Văliug, care explică faptul că în pădure există un adevărat focar de ipide, instalat cu mulți ani în urmă din cauza celor care nu au avut curajul să doboare copacii la pământ. Șeful Ocolului Silvic Văliug, Mihai Bona, s-a supărat crunt atât pe cei care au fotografiat masa lemnoasă din zona Parcului Național Semenic, cât și pe reporterii cotidianului online Express de Banat, care au publicat fotografiile cu natura moartă.”

  http://expressdebanat.ro/genocidul-din-semenic-este-provocat-de-insectele-ipide-nu-de-om/

  Apreciază

 19. peterlengyel zice:

  harta padurilor Ungariei (inclusiv Transilvania) la 1896… daca maresti imaginea se poate intra in detalii

  :::::::::::::::

  A Magyar Állam összes erdőségeinek átnézeti térképe az egyes községek határában uralkodó főfanem kitüntetésével, 1896

  Übersichtskarte sämmtlicher Wälder des Ungarischen Staates mit Ersichtligung der, in den einzelnen Gemeinden vorherrschenden Hauptholzarten. (Hadtörténeti Intézet és Múzeum, B IX c 726/2)

  Itt, nagyítható.
  http://maps.hungaricana.hu/en/view/50025/?pg=0&bbox=-653%2C-8511%2C9325%2C1070

  Apreciază

 20. peterlengyel zice:

  SCANDALOS. Biolog al unui parc național, amenințat de tăietorii de păduri! [VIDEO]

  „biologul unui parc naţional, care a vrut să verifice cele sesizate în presă şi care s-a trezit că nu poate trece pentru că nu este lăsat de cei care încărcau lemnele. Mai mult, tăietorii de lemne o şi ameninţă pe specialistă: ”Dacă îmi mai fotografiezi oamenii îţi sparg telefonul!”, spune unul dintre şefii firmei de exploatare. Degeaba îi explică femeia că este pe domeniul public şi că poate fotografia, ameninţările continuă. ”Las că te prind eu prin pădure, ai să vezi tu! Ţi-am luat numărul de la maşină, o să te găesesc eu!”, ”

  http://expressdebanat.ro/scandalos-biolog-al-unui-parc-national-amenintat-de-taietorii-de-paduri-video/

  Apreciază

 21. peterlengyel zice:

  „Propunerea pentru includerea în zona de protecție a 70% din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, a fost blocată de Romsilva. Cercetătorii au înțeles că argumentele lor nu au puterea de a se măsura cu ”interesele economice” și au ciuntit zonele de protecție la 55%. Romsilva le-a luat Planul de Management și l-a ciuntit până la 40%. Cercetătorii nu-și asumă aceste cifre, care contrazic concluziile anilor lor de cercetare, însă vocea lor oricum nu contează. Romsilva și-a tras Consiliu Științific ”nou”, care astăzi (luni) va vota noul Plan de Management, croit după chipul Romsilvei, adevăratul stăpân al Parcurilor Naționale. Ministerul Mediului are puterea, dar îi trebuie voința politică ca să-și asume la vârf decizia de a sparge în mod simbolic hegemonia RNP Romsilva asupra destinului ariilor protejate.”

  ALERTĂ! Astăzi se votează pentru masacrul pădurilor din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița! Incredibilă serie de presiuni și abuzuri marca Romsilva

  http://www.romaniacurata.ro/alerta-astazi-se-voteaza-pentru-masacrul-padurilor-din-parcul-national-cheile-nerei-beusnita-incredibila-serie-de-presiuni-si-abuzuri-marca-romsilva/

  Apreciază

 22. mihai zice:

  Uniunea europeana nu zice nimic?chiar nu o intereseaza ce se intampla in Romania cu natura?

  Apreciază

 23. peterlengyel zice:

  Stiri TVR: Poliţişti de frontieră, agresaţi de localnicii care sprijină mafia lemnului în localitatea Poienile de Sub Munte, Maramureş

  Poliţişti sechestraţi în Maramureş! Unul dintre oamenii legii a ajuns la spital, după o confruntare cu 100 de localnici, care au sărit în sprijinul mafiei lemnului. Confruntarea dintre forţele de ordine şi localnici a avut loc în localitatea Poienile de Sub Munte şi a durat câteva ore. Cazul a fost preluat de Parchetul local. Până acum au fost audiaţi mai mulţi localnici. Unii dintre ei au fost amendaţi sau cercetaţi, în trecut, inclusiv pentru transport ilegal de lemne.

  Imagini incredibile, filmate luni seara, la 19.30, în timp ce o patrulă a poliţiei de frontieră din Maramureş urmăreşte un autoturism de teren care rulează în mare viteză şi fără număr de înmatriculare. Maşina se îndrepta către zona unde copacii tăiaţi sunt aduşi de pe munte pentru a fi preluaţi de mijlocele de transport.

  În jur de 100 de localnici au luat cu asalt maşina forţelor de ordine, în care se aflau doi poliţişti.

  Poliţiştii de frontieră au chemat întăriri, maşina lor fiind blocată de hoţii de lemne şi susţinătorii lor. Potrivit Poliţiei Sighetu Marmaţiei, unii dintre localnici sunt certaţi cu legea: au fost amendaţi ori sunt cerceţi pentru fapte penale, inclusiv pentru transport ilegal de lemn.

  Pentru a nu agrava situaţia, poliţiştii de frontieră nu au folosit armamentul din dotare. Conflictul a fost aplanat către miezul nopţii şi doar după ce în zonă au ajuns primarul comunei, şeful poliţiei rurale din Leordina şi al sectorului de frontieră. Unul dintre poliţişti a fost internat în spital, după loviturile primite la nivelul feţei şi în abdomen. Cazul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Vişeul de Sus.

  Organizaţiile de mediu cer premierului să ia măsuri, zona respectivă fiind cunoscută drept pol al tăierilor ilegale de păduri. Agent Green a publicat pe Facebook o fotografie din satelit, de la frontiera noastră cu Ucraina, demarcată cu galben. Zona defrişată de la noi este marcată cu roşu şi arată dimensiunea dezastrului din pădurile maramureşene.

  http://stiri.tvr.ro/politisti-de-frontiera–agresati-de-localnicii-care-sprijina-mafia-lemnului-in-localitatea-poienile-de-sub-munte–maramures_75936.html

  Apreciază

 24. peterlengyel zice:

  un citat frumos din articol:

  „Stimată doamnă ministrul al Mediului Cristiana Pașca Palmer este cazul să luați o decizie, care nu are legătură doar cu Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, ci și cu imaginea cu care vreți să rămâneți în ochii opiniei publice după încheierea mandatului. Puteți să le cereți colaboratorilor și subordonaților d-voastră să ne asalteze cu hârtii și adrese și alte documente ”acoperitoare”. Mai era unul, Piedone, care se considera ”acoperit de hârtii”, ei bine, dacă veți continua în acest mod, cu o asemenea imagine veți rămâne.

  Sau puteți să faceți, pentru început, o sesizare către DNA, să vadă cine își permite să convoace un Consiliu cu o ordine de zi abuzivă, iar apoi să descindeți în Cheile Nerei să vedeți la fața locului de ce un Parc Național nu poate fi salvat și nici nu se poate dezvolta durabil cu drujba ori cu TAF-ul. Să vă întrebați câte dintre cascadele și peisajele de poveste de aici vor mai supraviețui după ce pădurea va fi făcută varză și cine ar mai fi curios să vadă așa ceva.

  E alegerea d-voastră cum veți acționa în continuare, dar să nu vă închipuiți vreun moment că adrese precum cea transmisă astăzi de Ministerul Mediului mai reușesc să inducă în eroare opinia publică. Maxim o irită și o revoltă!”

  Doamnă ministru Cristiana Pașca Palmer, nu nouă trebuia Ministerul Mediului să ne trimită o adresă, ci procurorilor DNA!

  http://www.romaniacurata.ro/doamna-ministru-cristiana-pasca-palmer-nu-noua-trebuia-ministerul-mediului-sa-ne-trimita-o-adresa-ci-procurorilor-dna/

  Apreciază

 25. peterlengyel zice:

  o noua mutare… sah

  „Având în vedere că Planul propus iniţial, supus procedurii SEA, elaborat de către USAMVB cu protecţie de 55%, va suferi modificări, este obligatorie o nouă parcurgere a evaluării strategice de mediu, conform HG 1076/2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluării de mediu pentru planuri şi programe, art. 26 citat mai sus.

  Mai mult, considerăm că modificările propuse de Romsilva pot pune în pericol grav cele peste 50 de specii protejate prin Directiva 2009/147/CE privind conservarea păsărilor sălbatice, precum si o serie de specii de mamifere, declarate specii în pericol pe lista CITES şi protejate prin Directiva Habitate (92/43/EEC) şi 462/2001, deoarece situl Natura 2000 Cheile Nerei-Beusnita se suprapune cu Parcul, iar zonarea afectează sistemul de protecţie al speciilor protejate.

  În acest context solicităm următoarele:

  intervenţia Corpului de Control al Cancelariei pentru a ancheta procedura de evaluare realizată de către Direcţia Biodiversitate din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor pentru propunerea de Plan elaborat de USAMVB;
  în cazul reducerii zonei protejate sub 55% în varianta finală a Planului de Management, solicităm supunerea acestuia unei noi proceduri SEA;
  descrierea tranziției către 75% zonă protejată conform recomandărilor organizatiei The International Union for Conservation of Nature (IUCN), pentru Planurile de Management ale tuturor celor 13 Parcuri Naționale din România.

  În cazul în care Planul de Management va fi adoptat cu protecție redusă sub 55%, fără o nouă procedură SEA, îl vom ataca în instanţele judecătoreşti şi vom sesiza Comisia Europeană.”

  Scrisoare către premierul Dacian Cioloș, în cazul Parcului Național Cheile Nerei. Grupurile de mediu amenință cu procese și cu sesizarea Comisiei Europene
  http://www.romaniacurata.ro/scrisoare-catre-premierul-dacian-ciolos-in-cazul-parcului-national-cheile-nerei-grupurile-de-mediu-ameninta-cu-procese-si-cu-sesizarea-comisiei-europene/

  Apreciază

 26. peterlengyel zice:

  ‘în măsura în care tot ce se întâmplă în jur e ”mai urât mirositor”, rezistența unui Consiliu Științific al unui Parc Național, este din ce în ce mai slabă și nu știu cum se va putea face față.”

  INTERVIU: ”Parcurile Naționale oferă un model pe care noi suntem pe cale să-l pierdem, așa cum ne pierdem eroii în care am crezut” (VIDEO)

  http://www.romaniacurata.ro/interviu-parcurile-nationale-ofera-un-model-pe-care-noi-suntem-pe-cale-sa-l-pierdem-asa-cum-ne-pierdem-eroii-in-care-am-crezut-video/

  Apreciază

 27. peterlengyel zice:

  ANCHETĂ: Lunga și revoltătoarea poveste a modului în care Romsilva, cu complicitatea Ministerului Mediului, reușește să devoreze pădurile din Parcul Național Semenic

  http://www.romaniacurata.ro/ancheta-lunga-si-revoltatoarea-poveste-a-modului-in-care-romsilva-cu-complicitatea-ministerului-mediului-reuseste-sa-devoreze-padurile-din-parcul-national-semenic/

  Apreciază

 28. peterlengyel zice:

  The trouble with National Parks in Europe
  By Zoltan Kun on October 5, 2016

  „What’s wrong with national parks in Europe?

  (…)

  I believe something is really wrong with our National Parks in Europe, because the examples of Pollino and Appenino Lucano are not isolated! See the logging in Sumava, Czech Republic, the Tatras, Slovakia, the logging of the primeval Białowieża forests or the deforestation across Romanian National Parks. Allowing this, we do something really wrong in Europe.”

  http://wilderness-society.org/main-trouble-national-parks-across-europe/

  Apreciază

 29. peterlengyel zice:

  Riseproject: CUM SĂ FURI O PĂDURE

  Romana PUIULEȚ

  „A fost odată o pădure, undeva, la nord, în Munții Maramureșului. Apoi, un deputat a adus niște interlopi cu drujbe și pădurea a început să moară.

  Interlopilor li se spune “Butanii”, sunt un clan violent din Borșa care a speriat și defrișat regiunea în timp ce SRI îi monitoriza. Până la urmă, în 2009, a fost nevoie de un batalion de jandarmi echipați de război ca să-i salte de acasă pe liderii grupării. Atunci, operațiunea s-a numit “Buldozerul” pentru că interlopii protejau o rețea continentală de contrabandă cu utilaje forestiere. Acum sunt liberi, însă, și, ca termitele, distrug sistematic parcul natural în care trăiesc. Nu sunt singuri.

  Deputatul e Nuțu Fonta, cel mai influent și bogat politician din zonă, cumătru cu Gabriel Oprea și conectat dintotdeauna la clanul interlop. În schemă au fost implicați direct soția și șoferul lui. Ultimul a murit subit.

  Pădurea a fost revendicată și obținută abuziv pe parcursul unui adevărat “lanț trofic” de ilegalități instituționale care duc la dispariția ei chiar acum, sub ochii proprietarilor de drept.

  Banii vin de la Holzindustrie Schweighofer, corporația austriacă în ale cărei gatere sfârșesc buștenii tăiați ilegal de interlopi.

  Acesta-i un caz-școală, relatat în #ClearCutCrimes, documentarul RISE despre mafia care tunde Carpații. Vi-l prezentăm acum, piesă cu piesă, așa cum l-am găsit pe teren.

  (…)

  Zeci de mii de hectare de pădure au ajuns la persoane care nu aveau dreptul să le revendice, dar au facut-o.

  Consecința? Mare parte din pădure a fost rasă complet. La peste 1.600 de metri altitudine, în Parcul Național Maramureș, un cimitir de cioate rânjește în kilometri. Din 17 mii de hectare au mai rămas în picioare doar 134, dar și restul ăsta de pădure a intrat acum pe mâna interlopilor.

  (…)

  Compania de transport și exploatări silvice, cedată inițial șoferului, a trecut ulterior la Gheorghe Usciuc, un afacerist local cercetat penal pentru evaziune după ce a vândut bușteni, prin firme fantomă, către concernul austriac Holzindustrie Schweighofer.

  Garda Forestieră a analizat parcursul retrocedării suspecte, trimițând raportul la DNA Cluj. Aici, sesizarea legată de retrocedare a fost clasată iar dosarul a fost trimis la Baia Mare pentru a continua cercetările pe alte fapte.

  (…)

  Toader Timiș, fratele lui Grigore, a ieșit anul trecut din închisoare, după ce a ispășit o condamnare de peste doi ani pentru tăieri ilegale și ultraj. Ambii au fost implicați în incidente violente care au terorizat regiunea – de la descinderi cu sabia în primării și tentative de omor în pădure până la la arme de foc deținute ilegal și amenințări de față cu poliția.

  (…) Schweighofer

  Afacerile corporației în România sunt investigate acum de procurorii antimafia.”

  http://snip.ly/e19gz#http://www.riseproject.ro/cum-sa-furi-o-padure/

  Apreciază

 30. Pingback: Camorra silvo-cinegetică și Parcurile Naționale și Naturale — peterlengyel https://peterlengyel.wordpress.com/2014/08/17/camorra-silvo-cinegetica-si-parcurile-nationale-si-naturale/ – „Ingerii sunt spirite inaripate, prietene cu spiritul tau

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s