Casa lui Stalin și Fortăreața Gori – Georgia

Gori este un oraș din estul Georgiei, aflat la altitudinea de 588 m, având un climat stepic, cald-moderat; este situat la 75 km vest de capitala Tbilisi. Denumirea orașului vine de la termenul “deal”, cu referire la colina pe care a fost construită o fortificație, o cetate. În 2002 populația era cu ceva sub 50.000 de locuitori, dar semnificațiile acestei așezări sunt mult mai mari… locul acesta avea o însemnătate strategică, la confluența râurilor Mtkvari și Liakvi, pe rute comerciale importante.

Georgia_106

Zona este locuită din Epoca Bronzului; din datele cunoscute până azi, exista o comunitate urbană deja în antichitate, și pare că fortăreața exista deja în secolul 7 e.n., deși cronici menționează fondarea localității de către Regele David al IV-lea (1089-1125) care a dispus stabilirea de refugiați din Armenia în acest loc. În Evul Mediu, Gori era un centru militar important. În 1299 Gori a ajuns controlat de triburi alane din nordul Caucazului, care se retrăgeau din fața invaziei mongole a zonelor pe care le locuiau înainte; Regele George al V-lea a recucerit orașul în 1320, iar cei din triburile alane s-au întors în nordul Caucazului. Căderea Regatului Georgian a lăsat un vid de putere, urmat în secolele 15-16 de trecerea controlului asupra orașului la variate puteri din zona persană, turco-iraniană, otomană; georgienii au devenit din nou forța dominantă în 1599 sub Simon I, dar persanii au fost mai tari prin 1614, apoi otomanii și persanii au cucerit succesiv orașul în prima jumătate a secolului 18. Au revenit georgienii, apoi țara a fost anexată de Rusia. De ce este interesantă toată povestea asta? Să vezi cât de multă pace și cât război a fost pe aici în mileniile care au trecut… câți oameni au murit în bătăliile duse pentru a menține controlul sau a cuceri acest deal fortificat… și resursele care puteau să fie accesate prin preajmă, în zona de influență.

Georgia_109

Și povestea merge mai departe. În 2008, în timpul războiului Ruso-Georgian/ Războiul pentru Ossetia de Sud, centrul orașului și zone rezidențiale au fost bombardate de aviația militară rusă; orașul Gori a fost ocupat de trupele rusești și de trupele separatiștilor din Ossetia de Sud; ulterior, rușii s-au retras. Pentru câtă vreme?

Georgia_110

Georgia_111

Georgia_112

Georgia_100

Georgia_101

Georgia_102

Georgia_103

Georgia_104

Georgia_107

Georgia_108

Georgia_097

Georgia_096

Georgia_098

Georgia_099

Georgia_122

Georgia_116

La Gori s-a născut un băiat mic de tot, Ioseb Besarionis Dze Jugashvili; acesta a crescut până la înălțimea maximă de 1,63 m și spre mijlocul anilor 1920 a devenit marele lider sovietic Iosif Vissarionovich Stalin; numele lui rus/ sovietic a fost primit în cercuri revoluționare, zice ceva despre Omul de Oțel (și avea ceva baze). Cine a fost băiatul acesta, și ce reușite a avut în viață?

Georgia_117

Există aici la Gori casa modestă în care Stalin a fost născut de mama lui în 1878 (dar atunci era ca un nou-născut obișnuit). Aici a trăit primii 4 ani din viață. Tatăl lui era un cizmar/ pantofar care a ajuns alcoolist. Micul Stalin a făcut studii interesante la Seminarul Spiritual Ortodox Georgian; a fost un om sufletist, spiritual, dar a fost și capabil intelectual & ateu; bun organizator, propagandist și manager de asasinate; a ajuns implicat în Partidul Comunist, exilat prin Siberia, a participat la diferite lupte în poziții de conducere militară. A preluat puterea statului bolșevic după ce V. I. Lenin a murit în 1924; a eliminat orice opoziție. Au murit cu toții. Poliția secretă a devenit o putere uluitoare. Au devenit răspândite deportările în masă, adunarea oamenilor în închisori, executarea a sute de mii de persoane care nu erau în linia dorită de partidul-stat aflat la cheremul tiraniilor lui Stalin; a fost realizată inclusiv uciderea celorlați bolșevici precum Leon Trotsky, care îi puteau periclita puterea.

Este ciudat să te plimbi prin casa unde a copilărit băiețelul care apoi a devenit Stalin; te poți întreba, prin ce mecanisme se transformă acest copil inteligent în tiranul care ucide zeci de milioane de oameni? Îți poți imagina cum Stalin, copilaș, merge la școală. La fel și copilașul Hitler,… și cum ajunge un zugrav, ca mai apoi să fie votat democratic la conducerea Germaniei, să ia tot felul de decizii scelerate, crime împotriva umanității? La ora actuală nu există nici un om care să aibă puterea relativă pe care o aveau Stalin și Hitler… la vremea aceea. Sau cel puțin nu se manifestă atât de brutal, deoarece nu ajung să acumuleze atâta forță politică dictatorială, prin mandate mai scurte și un oarecare control societal, mediatic șamd. Dar tendința către acaparare de puteri dictatoriale nelimitate există în om, și se manifestă imediat ce are ocazia.

Georgia_118

Stalin a organizat și Gulagul, tabere de muncă silnică, în care între 1929 și 1953 au trecut circa 14 milioane de oameni; alți 7-8 milioane au fost deportați sau exilați în alte locuri marginale; doar în anii 1937 și 1938 a comandat executarea a 700.000 de brutari, cizmari, profesori, curve, dulgheri șamd, care au fost aruncați creștinește în gropi comune. Între 1941 și 1949 au fost deportați în Siberia 3,3 milioane de oameni, din care peste 40% au murit de foame și boli.

Georgia_119

Deși era ateu, Stalin a utilizat structurile bisericii ortodoxe pentru manipularea hoardelor; popii aflați la cheremul lui Stalin influențau prostimea în felul care era dictat de la Moscova (modelul funcționa la perfecție și în statele satelitare, și funcționează uluitor de bine și azi). Ca rezultat al politicilor agricole implementate sub conducerea lui, au mai murit de foame 5-10 milioane de oameni, mai ales în 1932-1933 în episodul Holodomor din Ucraina, când oamenii ajungeau să se mânânce între ei, să își devoreze copii (unii consideră că doar la acest episod au murit de foame 5 milioane de ucrainieni). În regimul stalinist au fost uciși probabil circa 15-60 de milioane de oameni (asta în afara războaielor); niciodată nu se vor afla datele reale, pentru că ele nu există (cei care au trăit în comunism își mai amintesc stilul; unii chiar ei au fost torționari care ucideau, iar azi din banii publici ei primesc pensii uriașe, ca mulțumire pentru crimele oribile pe care le-au făcut).

Georgia_120

Culmea este că dacă nu era acest diavol de Stalin care să se lupte cu celălalt diavol, unul numit Hitler, nu se știa ce putea să iasă…; trupele Germaniei naziste erau deja aproape de Moscova… iar dacă Armata Roșie cădea, cred că azi erai un mic hitlerist, sau poate cenușă în vânt. Dar contraofensiva a dus rușii fix până în centrul Berlinului, deși în acest război au pierdut circa 35 milioane de soldați (la care se mai adaugă circa 20 de milioane de civili ruși/ sovietici, ca “pierderi colaterale”). Și diavolii sovietici au făcut ce au putut, ce a depins de ei, au violat câteva milioane de fete și femei în zonele ocupate, mare parte a acestora ajungând să se sinucidă (altele au trăit, dacă mai era viață acea stare… și au dat naștere la bastarzii care acum sunt mari politicieni spre exemplu).

Georgia_131

Cât de mari ironii ale sorții? Un ateu care a studiat la seminarul ortodox, Stalin, a învins un creștin, Hitler, care a exterminat o proporție semnificativă din “Poporul Ales”. Ce kitsch uriaș este istoria asta europeană de secol 21? Faptul că Stalin a fost liderul URSS atunci când sovieticii au învins Germania nazistă, i-a dat o forță politică și o aură special la nivel internațional. Serviciile secrete sovietice au infiltrat masiv servicii secrete străine; iar el era un tip bine informat. Stalin a fost un negociator desăvârșit, nu ridica tonul aproape niciodată, în general nimic nu era în plus când vorbea… așa că îi cam învârtea pe ceilalți mari lideri ai puterilor semnificative ale acestei planete. Stalin a întărit legăturile URSS cu China maoistă… știa cum să se poziționeze în marile jocuri politice ale Planetei; a fost de câteva ori Omul Anului în revista americană Time, era cât pe ce să ia și premiul Nobel.

Georgia_121

La Yalta în februarie 1945 a avut loc întâlnirea celor 3 conducători care au câștigat al 2-lea război mondial: Stalin din partea URSS, Roosevelt din partea SUA și Winston Churchill, premierul britanic; aici a fost decis ca statele est-europene să devină zone tampon, cu guverne loiale Moskovei, zonă de influență sovietică în care am trăit și noi… și ale cărei efecte le avem și acum prin parlament, prin universități, prin societate. A fost creat Blocul Sovietic, în care guvernele statelor satelitare erau niște caricaturi aflate la cheremul Moscovei, oameni inculți și jalnici precum erau și cei de pe la noi. Distrugerea elitelor intelectuale, naționalizarea, cooperativizarea, extragerea resurselor către Moscova, erau caracteristice în aceste zone satelitare ultraspoliate.

Așa au devenit țări precum Polonia, Cehoslovacia, Ungaria, România șamd niște colonii aflate totalmente la dispoziția lui Stalin; structurile statale ale acestora, cu clase politice obediente Kremlinului, niște simple slugi coordonate de consilieri sovietici, erau orientate în direcția dorită de Stalin. Intelectualitatea din statele satelitare a fost exterminată… au fost lăsați eventual niște specialiști care erau aliniați ideilor sovietice, elitele adevărate au fost șterse de pe fața pământului: cei care erau mai culți, mai deștepți deveneau ținte, iar cei care erau imbecili și obedienți, scursorile, ciurucurile… aceia erau promovați în funcții de conducere. Rezistența de orice fel a fost spartă – mulți oameni au dispărut fără urmă din aceste cauze. Spălarea creierelor, imbecilizarea maselor a fost realizată la nivel programatic. Resursele de orice fel (cereale, bușteni/ cherestea, minereuri șamd) au fost spoliate de sovietici, exact așa cum se întâmplă acum când puterile vesteuropene și americane spoliază economic aceste sărmane zone coloniale din estul european.

Georgia_123

La vremea lui de glorie, Stalin era poate cel mai puternic om al Planetei. Îi plăcea să bea vin georgian, mai rar vodcă rusească și prefera mâncarea rusească tradițională; juca bine biliard și citea circa 500 de pagini pe zi, având și o impresionantă bibliotecă de peste 20.000 de volume (și nu Coelio & Sandra Brown). Îți dai seama că Stalin era mai cult decât orice imbecil de prin structurile politice aflate pe la noi (incluzând aici șleahta cizmarului Ceaușescu – Geniul Carpaților, precum și politrucii postcomuniști). Orice epitete i se pot atașa, dar nu că ar fi fost un pămpălău sau un incult, un fel de marginal fraier… așa cum vezi printre politrucii de vârf pe care ai fericirea să îi cunoști bine. Îți poți imagina cam câte cărți au fost scrise despre el, câte articole științifice au analizat milioanele de detalii ale deciziilor lui și consecințele acestora în mersul istoriei la nivel planetar. Îi mergea bine lui Stalin. Cultul personalității era în floare… Stalin devenea un mare om, uriaș om, cu caracteristici supranaturale, de zeu… (așa cum simțea nevoia și cizmarul Ceaușescu să fie). Dar nu ține prea mult. A murit în 1953, la vârsta de 74 de ani, și a ajuns în necropola din Kremlin, Moscova.

Georgia_124

Georgia_113

Georgia_115

Georgia_128

Georgia_125

În orașul lui natal, la Gori, deja din 1951 a început construirea unui palat în stil Gotic-Stalinist; multe dintre obiectele personale ale lui Stalin sunt expuse aici, inclusiv biroul la care lucra, documente, fotografii, articole șamd. Stalin călătorea doar cu mașina și mai ales cu trenul, a zburat cu un avion doar la conferința din Teheran – 1943; vagonul de cale ferată cu care circula Stalin este și el expus în vecinătatea clădirii muzeului; este un vagon blindat, de 83 de tone, cu care el a circulat din anul 1941; cu acest vagon a călătorit în februarie 1945 la conferința de la Yalta… Muzeul dedicat lui Stalin a fost deschis în 1957, iar în 1989 a fost închis după ce Georgia și-a câștigat independența de Uniunea Sovietică; dar apoi muzeul a fost re-deschis și este o atracție turistică importantă. Totodată, în fața Primăriei din Gori era o statuie a lui Stalin, care a fost mutată de aici în 2010, dar în 2012 a fost votată reinstalarea Statuii la locul ei. Stalin, înapoi în fața Primăriei! Au cei din zonă, georgienii aceștia ai locului, un fel de iubire și ură față de al lor Stalin și sovietici… o stare destul de confuză din câte pare. Dealtfel, sondaje de opinie în Rusia 2006 arătau că peste 35% dintre oameni l-ar vota pe Stalin acum dacă acesta ar fi în viață; în 2007, 54% dintre tinerii ruși considerau că Stalin a făcut mai mult bine decât rău. Iar distracțiile viitorului nu sunt cu nimic mai prejos decât cele din trecut. Un mic Stalin, un mic Hitler, este născut deja în careva casă. Doar să aibă șansa. Fain, nu?

Georgia_126

De ce trebuie ca un om inteligent să perceapă cam ce și cum a fost în trecutul istoric? Pentru a putea extrapola niște aspecte relevante către viitor, și a nu ajunge surprins prea tare de evoluții care oricând pot să urmeze; totodată, pentru a ridica vocea atunci când încă se poate, când se constată primele semne ale unor derapaje periculoase. Dar ce te poți aștepta de la marile mase? Nici oamenii de la început de secol 20, europeni, nu își puteau închipui că “pe bune” ar putea să urmeze ceva de genul evenimentelor care au urmat. Erau cam naivi, dar nu a durat mult. În timpul regimului stalinist, ca în cel hitlerist, valoarea individului uman era echivalentă cu zero. Nu era nevoie decât de o decizie arbitrară și erai ucis; întregi comunități umane au fost eradicate. Procese înscenate, acuzații venite “din partea poporului”… Nu erau avocați care să caute vicii procedurale, nu era nevoie decât de o banală situație de conjunctură și era executat sumar oricare om. Problema cu stalinismul și hitlerismul este nu doar că ele au existat, ci și proiecția lor în viitor; dacă odată au fost posibile, printre creștinii aceștia din Europa secolului 20, se mai poate de oricâte ori; doar imbecilii, fraierii cei optimiști nu conștientizează asta.

Georgia_127

Georgia_129

Georgia_135

Georgia_133

Georgia_134

Georgia_136

Georgia_138

Georgia_105

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în Asia. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s