Uplistsikhe, orașul în peșteri – Georgia

Uplistsikhe este un oraș-fortăreață dezvoltat în peșterile unui masiv muntos constituit din gresii, aflat la malul râului Mtkvari, la sud de lanțul muntos al Caucazului. Este situat la 10-15 km est de Gori, orașul georgian în care s-a născut Stalin. Uplistsikhe este cea mai veche așezare umană cunoscută din Georgia: vârsta ruinelor este impresionantă, există urme ale locuirii încă din Epoca de Fier; au fost găsite artefacte din mileniul 2 î.e.n., din urmă cu circa 4.000 de ani. Localitatea a fost un important centru administrativ, politic, cultural, religios-păgân al lumii antice (secolele 4 î.e.n. – 4 e.n.). Era situat în centrul regatului Kartli (cunoscut de antici sub numele de Iberia). După răspândirea creștinismului, prin secolul 4 acest loc și-a pierdut din importanță… față de Mtskheta și apoi Tbilisi; dar când restul țării a fost cucerit de musulmani, inclusiv Tbilisi prin secolele 8-9, atunci Uplistsikhe a redevenit centrul de rezistență a georgienilor. Încă în secolele 9-11 era o viață înfloritoare pe aici. Orașul a fost distrus în secolul 13 de către invazia mongolă; plus un cutremur mare în 1920 a cam făcut ravagii și printre ruinele părăsite demult de oameni.

Azi ruinele se întind pe circa 8 hectare, cu excavații, construcții subterane, săli ornamentate, conectate de galerii-tunele și poteci cu trepte. Sunt interesante templele păgâne, săpate în rocă, având pereți cu nișe care aveau rol în ceremonii; una dintre săli, are în tavan o deschidere pe care să poată ieși fumul. Există și multe încăperi de dimensiuni mai mici, care probabil aveau rol de locuințe. Formele abstracte sunt spectaculoase, iar colegul georgian ne zice de asemănarea lor cu formele create de Antoni Gaudi (pe care îl respectăm atât de mult pentru lucrările lui din Barcelona, printre care minunăția numită Sagrada Familia). La Uplistsikhe există și urmele unui amfiteatru elenistic. Cercetările arheologice au scos la lumină diferite obiecte, de la sculpturi și ceramică la bijuterii de bronz, aur, argint care sunt la muzeul din Tbilisi. Pe vârful colinei în secolul 9 creștinii au construit o bazilică, o construcție anostă, așa cum vezi oriunde.

În 2007, Ministerul Culturii din Georgia a transmis către UNESCO cererea de a include această entitate pe lista World Heritage…. iar până acum este în așteptare. Timp este. 4.000 de ani.

PS. Aceste imagini au fost realizate cu ocazia unei vizite din februarie 2003; se vede pe calitatea lor.

Georgia_139

Georgia_140

Georgia_141

Georgia_148

Georgia_150

Georgia_142

Georgia_143

Georgia_144

Georgia_145

Georgia_146

Georgia_147

Georgia_164

Georgia_165

Georgia_166

Georgia_156

Georgia_161

Georgia_157

Georgia_160

Georgia_158

Georgia_163

Georgia_162

Georgia_151

Georgia_170

Georgia_167

Georgia_152

Georgia_154

Georgia_155

Georgia_168

Georgia_169

Georgia_172

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în Asia. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Uplistsikhe, orașul în peșteri – Georgia

  1. Robert Nemeskeri via FB zice:

    Klasz képek egy különleges helyről.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s