Russia, Yesterday, Today, Tomorrow

9 mai 2014. Moscova, Piața Roșie: 11.000 de militari, 150 de vehicule terestre de război, 69 de aparate de zbor ale armatei. Plus Putin, ceea ce este și mai dur. O combinație impresionantă, recunoscută ca atare și în mass media din vest… care poate vedea și înțelege perfect în engleză cele prezentate pe Russia Today… Timp de o oră se face un fel de update de imagine asupra forței politico-militare rusești, într-o perioadă când subiectul este de actualitate. Rușii și ceilalți oameni ai Planetei au ocazia să își facă o impresie vizuală cam cu cine ai de a face: cam ce trecut, ce prezent și mai ales ce viitor are dihania asta? Îți poți închipui cam câți oameni vor vedea azi acele imagini? Ce semnificație globală are o asemenea prezență mediatică… ce dă impresia de forță și ordine impecabilă, putere politică într-o lume terfelită de variate crize, mizerii și manifestații de durere locală?

După incorporarea Crimeii, Putin are o cotă de popularitate de peste 85%… ceea ce alți lideri nu au nici în vis. Ține un discurs despre înfrângerea naziștilor-germani și costurile umane ale acelor lupte date cu “hotărârea de fier a oamenilor sovietici care au salvat europenii de sub tirania fascistă”. Rusia a pierdut în al 2-lea Război Mondial 27 milioane de oameni, dar te poți întreba oare câți alții au fost uciși de ruși…. inclusiv după război. Vezi azi o paradă militară cu marșuri în formațiuni perfect-aliniate; masivă tehnologie militară rusească, de la vehicule de teren, la transportoare-amfibii, coloane de tancuri de câte 40 de tone, rachete intercontinentale, unități mobile lansatoare de rachete nucleare; aviația militară, participă cu 69 de aparate de zbor, la aniversarea a 69 de ani de la victoria supra naziștilor-germani; roiuri de elicoptere cu o mare stea roșie pe ele, variate feluri de avioane cu diferite specializări, bombardiere nucleare, coloși de transport de 400 de tone, agile avioane de vânătoare șamd. Filmările au fost de calitate cvasi-artistică, incluzând cadre despre fețe umane, șenile de tancuri și rotoare de elicoptere în zbor peste capitală… Mai sunt alte manifestări în 20-25 de orașe din Rusia, dar sigur că prin Moscova este esența. Apoi Putin a zburat la Sevastopol, în Crimeea, și rostește un alt discurs… susținut de flota militară din Marea Neagră și paradă aviatică. Poți extrapola cele văzute, și te poți întreba, oare câte blindate și tancuri și elicoptere și avioane și submarine șamd are armata rusă? Și ce vrea să facă cu ele? Și te mai poți întreba, oare ce valorează toate hardware-urile astea de metal și plutoniu, dacă nu există forța politică aptă de a le controla și utiliza în interesul ei? Și cât valorează un om în schema asta? Dacă în loc de Putin discursul era ținut de Ielțân, oare nu era o parodie doar?

În principiu, ceea ce se poate vedea este o reușită lovitură de imagine. Credeai în urmă cu doar câțiva ani că Rusia va avea din nou o asemenea forță politică și mediatică? Nu trebuie confundată parada militară cu forța reală… dar ceva corelație totuși există. Dealtfel, ca idée, conform datelor disponibile Rusia are printre altele 15.500 de tancuri, 27.607 vehicule blindate, 3.781 sisteme de lansare de rachete, 3.082 de aparate militare de zbor dintre care 736 avioane de atac, 973 elicoptere, 114 elicoptere de atac, 352 nave militare dintre care 1 portavion, 63 de submarine… Dar cine poate să știe care sunt datele reale, poate jumătate dintre astea nu funcționează, sau poate există de 2-3 ori mai multe? Poate că echipamentele militare rusești nu sunt atât de sofisticate precum cele americane (sau…?)… ci sunt mai butucănoase, mai masive… dar și cu sofisticarea tehnologică am văzut câteva “reușite” de gen Challenger, Columbia sau bombardarea ambasadei chineze din Belgrad… Plus dacă vezi cam cum zboară un Suhoy… și cum arată Ruslan și fețele acelor generali… care nici nu trebuie să zică ceva, deja sunt mai convingători decât cel care vorbește în numele NATO (pare că alianța nu își permite un consilier de imagine). Înțelegi simplu de ce blocul NATO-UE-SUA dorește să evite consolidarea unei alianțe Rusia-China… dar ea deja este oarecum în formare; până și separat sunt destul de butucănoase, China devine anul acesta cea mai puternică economie a acestei Planete, și dacă mai adaugi și trendurile lor de creștere-fortificare… garantat că raporturile de putere sunt în schimbare la nivel global. Oare ce presupune asta în 30-50 de ani?

© dr. Peter Lengyel

PS. Ce frumos ar putea să fie să existe timp și dispoziție pentru a analiza cât de cât cele aflate în background, în creierul manifest al lui Alexandr Dugin.

PS2. Russia Today:
https://peterlengyel.wordpress.com/2014/03/18/russia-today/

HD Russian Army Parade Victory Day, 2014 Парад Победы

Acest articol a fost publicat în Europa Nostra. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Russia, Yesterday, Today, Tomorrow

  1. peterlengyel zice:

    Despre criza actuală NATO – Federația Rusă (autor: Prof. dr. Nicolae Iuga)

    „Ucraina face gesturi din ce în ce mai periculoase, ca de exemplu lansarea, pe la sfârșitul lunii iulie, a patru rachete balistice, care ar putea avea la o adică și încărcătură nucleară sau biologică, împotriva rebelilor pro-ruși. Aceste rachete, deși non-nucleare, sunt o atenționare pentru Rusia cu privire la faptul că Ucraina este în stare să folosească inclusiv arme tactice extrem de puternice.”

    http://www.sighet-online.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=24461:despre-criza-actual-nato–federaia-rus-autor-prof-dr-nicolae-iuga&catid=100:editorial&Itemid=161

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s