Ecologie “tag” Gunoieri

_DSC8433

Din toată splendoarea naturalului, a speciilor și ecosistemelor, a urșilor și delfinilor, a munților și lacurilor, a ecologiei ca modalitate a înțelegerii contextului în care există viul, a proceselor evolutive extrem de interesante… inclusiv a înțelegerii realității ființei umane… te poți întreba oare prin ce blestem, în percepția publică ecologia a devenit ceva apropiat de gunoieri? Ce putea să fie mai aberant decât asta? Și cum de a fost posibil? Este evident de dorit să fie cât mai puține gunoaie în peisaj… și pentru asta e nevoie de reglementări și acțiuni, dar nicidecum nu la adunarea mizeriei se rezumă ecologismul și nicidecum nu de asta se preocupă ecologia. Nu cred că este nevoie de a psihanaliza decidenții, persoanele care au dus la formarea acestui malefic fenomen, dar efectele simbolistice ale ecologism-gunoierismului sunt perverse și profunde.

_DSC8453

“Groapă ecologică”, “toaletă ecologică”… adunarea de mizerie este denumită “ecologizare” și din toate acestea se conturează o anume imagine publică a sectorului. “E plin de jeg în zona asta… unde sunt ecologiștii să adune gunoaiele?” Conectarea ideatică a ecologiei cu activitatea de gunoier este o mare greșeală strategică a ecologismului; provine oare din naivitate, sau așa a fost conceput să fie? Ar putea exista tentația de a presupune că poziționarea mediatică a ecologiei/ ecologismului pe o asemenea traiectorie mizerabilă a fost un interes clar al celor care doreau ca ea să meargă către o zonă periferică, a scursorilor cloacale și mirosurilor de putrefacție, de unde nu are nici un fel de influență politică/ societală. Și pentru mass media a fost simplu să prezinte acțiunile de adunare de gunoaie care nu deranjau pe nimeni, erau „pozitive”, nu intrau în subiecte conflictuale… nu atingeau subiecte mai complexe greu de înțeles pentru marile mase de imbecilizați care se uitau la televizor, totodată nu atingeau nici un fel de “cuib de viespi” al intereselor economice. Și așa, odată cu “reușita” acțiunilor, se contura pas cu pas imaginea de gunoier-voluntar, apoi imaginea de gunoier. Ecologul/ ecologistul, în viziunea marilor mase de oameni, este cel care trebuie să adune ceea ce alții au aruncat… asta este treaba lui. Etichetarea este ceva de gen “tag” de care greu se va putea scăpa… sau poate niciodată.

Ieri la o discuție au fost invitate două fete binevoitoare, educate, care reprezentau un grup de tineret. Povesteau entuziasmate că ar dori să facă ceva pentru ecologie, anume să adune gunoaie de undeva; exista opțiunea de a face asta într-un fel de parc plin de jeg sau pe lângă o potecă turistică de pe un deal… unde conform celor mai recente informații, situația era ultra-jalnică. Cred că îți este clar că nu e greu de găsit un loc unde să se poată aduna oricâte “deșeuri”… în ceva după-masă de “ecologizare” cu câteva zeci de persoane. Cam ce găsești prin aceste locuri, îți poți imagina (sau nu îți poți închipui). Directorul unui liceu, care a participat la discuție, zicea că au fost elevii în număr mare, câte o zi mai mulți ani la rând pe o vale de unde au adunat tone de mizerii aruncate de la casele din zonă, și că anul următor a fost la fel. Îți poți imagina cam ce senzație plăcută este să mergi anual să aduni gunoaie din același loc; și eventual să fie și mai multe decât erau. Bine, cred că nu te surprinde că acțiunea eco-heirupistică este stil Sisif.

Pe la începutul anilor 1990, au apărut ONG-uri de mediu, iar acțiunile acestora au fost de multe ori legate de strângerea de gunoaie; respectivele activități simple au provenit de multe ori din dorința sinceră și nevoia de a face ceva pentru mediul nostru de viață; și finanțările disponibile au favorizat oarecum această alăturare… în încercarea de a face ceva concret, vizibil, măsurabil. Pentru a nu sta și doar a comenta, trebuia ca oamenii să se afle în treabă. Au fost scoși în general copiii, să adune tot felul de mizerii; în cazurile bune, au existat mânuși de protecție. Nu cred că au fost probleme prea mari cu riscurile de infecție… dar a crea o legătură ideatică între ecologie și adunarea de gunoaie este mai mult decât o contaminare. Pe de o parte, adunarea de mizerii din te miri ce locuri, probabil că nu este cea mai pozitivă experiență a celor implicați… poate nici nu se ajunge la conștientizare dar probabil rămâne ceva scârbă față de tot ce a fost legat de asta; pe de altă parte, impresia nu este un început prea atractiv pentru a te apropia de subiectul ecologiei; există un risc destul de mare ca acei copii care au participat la o asemenea acțiune de adunare de gunoaie să aibă prima-și-ultima lor experiență cu “ecologia”. Ca o adunătură de copii-proști, “ecologiștii” s-au lăsat momiți și orientați spre acțiuni atât de puțin semnificative pentru ideile majore ale ecologiei/ ecologismului, cum este adunarea de gunoaie… și să facă din asta ceva care devenea vrând-nevrând destul de simbolic pentru întreaga mișcare. Au apărut și abordări de gen greenwashing, când firme sponsorizau ieșirea “ecologiștilor” cu băscuțe și tricouri inscripționate cu sloganurile PR ale firmei, să adune mizeriile lăsate de gunoaie pe plajă. Și, cu o astfel de abordare, a mai fost realizată o (mică?) contribuție pentru a submina dezvoltarea ecologismului și ecologiei, încă de la rădăcină, încă de la tineri… care au perceput implicarea în acest domeniu ca o activitate de gunoier.

Miza educației ecologice era să facă ceva atractiv, interesant, încât idea de ecologie să merite să aloci energie subiectului, ceva pentru care eventual are sens să îți dedici Viața. Educația ecologică presupunea o abordare mult mai complexă/ complicată, care necesita timp, expertiză, tact pedagogic, echipamente (binoclu, lunetă, lupă șamd), necesita oameni specializați pentru a putea conduce Copiii în Natură, a le arăta diferitele aspecte ale adaptărilor care pentru ei sunt interesante, a le vorbi pe înțeles depinzând de vârstă… despre ciocănitori și șerpi, despre cerbi și veverițe, licheni și ferigi, ecolocație, simbioză, despre migrația berzelor și observarea în natură a proceselor ecosistemice, înțelegerea corelațiilor, fluxurilor de materie, energie, informație, despre evoluția biologică, rezistența la antibiotice a bacteriilor șamd… despre resurse, sustenabilitate ecologică a civilizațiilor, despre sensul percepției ecologice/ ecologiste pentru societatea umană dependentă de această cunoaștere. Era mult mai simplu să îi pui să adune gunoaie, iar azi, la nivel societal ecologia este percepută cumva în acest fel, ceva marginal. Pauperitatea intelectuală a celor care au organizat mișcarea ecologistă pe la începuturile ei postcomuniste, combinată cu (și direcționată de-) finanțarea toxică antiecologistă și antiecologică a acelor acțiuni și-a atins scopul strategic mai bine decât se putea spera.

© dr. Peter Lengyel

to share… not to share, who knows?

Acest articol a fost publicat în Ecologism politic. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

11 răspunsuri la Ecologie “tag” Gunoieri

 1. Statu-Palmă Barbă-Cot via FB zice:

  imi amintesc de interviul luat de un ziar unui muntoman de 25-26 ani, cu ocazia unei ecologizari, in care acesta spunea ca printre pasiunile lui se numara fotografia si ecologia…

  Apreciază

 2. Mihai zice:

  ….. fain! pe mine ma revolta cei de la garda de mediu care participa la acțiuni de strângerea deseurilor aruncate prin padure si pe malurile apelor și pe langa case ….. insă nu am auzit in cei 7 ani in care am lucrat mai mult sau mai putin aproape de ei sa dea o amenda primăriei sau proprietarului de teren …. căci de multe ori gropile de gunoi sunt pe râpa din spatele casei care duce spre râu care duce ….. biciul e singura solutie pentru …. preventie.

  Apreciază

  • Incerc sa va transmit dupa o experienta de 50 de ani in domeniul educatiei ecologice catevaremarci privind ecologia si ecologismul subsemnatul avand o experienta in cadrul invatamantului la toate nivelele de la prescolar la universitar,facand parte dintr-un ONG-Fundatia VERDE 2000 si facand candva parte din MER,FER,PER abandonand activitatea politica fiindca in partidele ecologiste nu se face politica ecologista e nevoie de o alfabetizare ecologica actualele formatiuni,n-au nimic cu ecologia.Am fost printre prmele tari care au avut un manual de ecologie modern in anii 70 autor iB.Stugren si H.Kilien manual respins de profesorii care n-au facut ecologie in facultate speriati de trimiterile in teren a profesorilor si incapacitatea de a facilita contactul elevului cu natura.De fapt nu exista un sistem de educatie ecologica care presupune o spirala ce incepe cu SENSIBILIZAREA(intrarea in natura cu ajutorul analizatorilor)urmeaza INTERESAREA,MOTIVAREA,INFORMAREA(se pare singura veriga pe care se pune accent) urmeaza FORMAREA ATITUDINI si atunci e natural sa se confundeLOR,a COMPORTAMENTELOR,RESPONSABILIZAREA,FORMAREA UNEI CONDUITE si in final FORMAREA UNEI CONSTIINTE ECOLOGICE.VEDETI un drum lung cu multe spirale care trebuie realizate in CENTRE DE EDUCATIE ECOLOGICA in CENTRE DE RESURSE si in CENTRE DE FORMARE A FORMATORILOR trei verigi care nu trebuie sa lipsesca din SISTEMUL NATIONAL DE EDUCATIE ECOLOGICA propus ministrilor mediului si refuzat din motive de dezinteres si redusa ecologia la colectarea gunoaielor-deseurilor o singura tema cu care incep si proiectele internationale dar care asociaza,biodiversitatea, ,poluarea,energiile ,transporturile Teme care normal gasesc nepregatiti pe formatori inclusiv cei din massmedia V-as invita sa vedti ce a mai ramas dintr-o scoala ecologica la Or.Victoria cu laboratoare ,coridoare ecologice,cabana pe valea Arpasului,cu un cerc de ecologie FLOARE DE COLTI azi toate o ruina. cauza una singura au disparut adevaratii iubitori ai naturii.

   Apreciază

 3. Radu Mititean via FB zice:

  Cati ”ecologisti” si ONG-isti de mediu mi-am sculat eu in cap in ultimii 20 de ani pentru ca am taxat de fiecare data dur si in public utiliarea termenului ecologie, ecologism etc. in asociere cu adunatul de gunoaie…

  Apreciază

 4. Tzuk Jdu via FB zice:

  Bine spus

  Apreciază

 5. Timi Müller via FB zice:

  Un articol fantastic. Ai aratat exact goliciunea imparatului. Astfel de actiuni hei-rupiste sunt organizate si de diferite partide in campania electorala. Acest articol ar trebui introdus obligatoriu in mapa tuturor ONG-urilor de pe la sate si nu numai.

  Apreciază

 6. Marian zice:

  Peter felicitări, un articol foarte bun şi care ar trebui să ajungă la urechile tuturor!

  Apreciază

 7. Ovidiu Ionescu zice:

  Ce faci daca esti custodele unei arii protejate si vine Garda de mediu si te amendeaza pentru gunoaiele aruncate de toti nesimtitii ?
  Anual peste 600 de saci de gunoaie de 200 l sunt adunati numai din zona Prejmer, Lunca Calnicului , Sanpetru prin actiuni organizate de Fundatia Carpati. Pana acum nu s-a dat nici o amenda pentru cei care au aruncat gunoaie si bineinteles ca s-a creat sentimentul de munca de Sisif. S-a mai creat un sentiment: sa-i strangi de gat pe cei care arunca gunoaie in padure. Si totusi poti lasa o arie protejata sa fie invadata de gunoaie? poti sa nu incerci sa educi macar copiii sa nu faca la fel ca adultii? Da , preventia ar fi mai buna iar actiunile astea nu plac nimanui. Poate ca educatia ar fi mult mai eficienta cand ar fi combinata cu aplicarea legii. Pana atunci vrand nevrand se cheltuie multa energie si bani pentru strangerea gunoaielor.

  Apreciază

 8. mircescu elly zice:

  Vezi de ce nu imi place sa ii spun educatie ecologica si prefer termenul educatie pentru mediu. Pana la urma cum poate sa fie o forma de educatie Ecologica, sau orice altceva – cum poate fi ecologic? la noi termenul asta inlocuieste de fapt acel environmental friendly.

  Apreciază

 9. Alin Rosca via FB zice:

  De ce nu sunt un „ecologizator” 🙂 ? Sunt doar ecologist 🙂 Un subiect actual … pe care multi il ignora si nu-l pricep …

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s