contacte trans-temporale

Valorile culturale, științifice, arhitecturale șamd care dau oarecum sens vieții umane actuale, au fost create de oameni cu o personalitate aparte, excepționalii creatori de cunoaștere și artă. Dintre aceste ființe excepționale, fiecare dintre noi ar putea alege acele nume pe care le consideră esențiale. Desigur, fiecare astfel de listă va fi unică și irepetabilă, dependentă de modul în care, la un anume moment, oricare dintre noi interpretează lumea elitelor cultural-intelectuale cu care a avut contact. Foarte mulți dintre creatorii importanți vor rămâne în afara percepției individuale, din lipsă de timp pentru a le cunoaște opera sau din ne-suprapunerea stilurilor de exprimare… cu nevoile tale. Dacă eu sunt interesat mai mult de lumea vie, de biologie și de științele conexe, asta evident face ca în selecția făcută de mine, să fie o proporție mai mare a celor care au avut astfel de preocupări. Alegerile nu sunt simple… dar ele se pot face, pas cu pas. Rezultă astfel o listă personalizată cu oamenii pe care îi consideri cei-mai-relevanți, cei care contează… iar pentru a contura ideatic alegerile făcute, este necesar ca fiecare nume să aibă o descriere ultra-succintă a realizărilor.

Dacă rămânem la valori universale care au demonstrat că ele persistă în timp, eu cred că este important de menționat: Charles Darwin, Albert Einstein, Francois Villon, Ernest Hemingway, Martin Luther King, Confucius, Antoni Gaudi, Louis Pasteur, Ernst Mayr, Henry D. Thoreau șamd. Poate ar trebui adăugați și Michelangelo, Leonardo da Vinci, Botticelli, Van Gogh, Salvador Dali (cu toate că poți avea un oarecare dubiu?)… și greu este să nu incluzi genii precum Ludwig van Beethoven, Wolfgang Amadeus Mozart… ori Ansel Adams. În lumea actuală este greu să aloci timpul… și să existe atmosfera necesară pentru a citi Dostoyevsky, Tolstoy, Shakespeare… să nici nu amintesc de alte nume mai puțin sonore, dar poate la fel de interesante. În privința filosofilor, a defini acele nume care pot să fie sincer asumate… iar nu este ceva prea ușor. Influență mare asupra sufletului uman, și a percepției Lumii de către noi, pot avea și oameni relativ mai puțin cunoscuți, cum este spre exemplu Gerald Durrell, Dian Fossey, Louis Leakey șamd. Ai putea eventual include și personalități ale lumii actuale, precum Stephen Howking, Richard Dawkins șamd… dar la cei de acum este mai greu de perceput ce anume este valoare mai-mult-decât-a-momentului.

Dacă faci o analiză a acestui grup de oameni – cei menționați anterior, constați masiva prezență euro-americană, ceea ce arată cam ce a ajuns la noi în mod direct din cunoașterea orientală, chineză, indiană șamd… anume aproape zero; asta nu înseamnă că acea interpretare orientală a Lumii nu ar putea să fie chiar și mai valoroasă decât tot ce cunoaștem noi în lumea vestică, ci arată simplul fapt că suntem expuși masiv unor influențe cultural-științifice-religioase-filosofice ale culturii regionale din care facem parte și, de facto, nu avem nici un fel de cunoaștere & înțelegere a altor oameni.

Dacă nu existau aceste ființe umane excepționale, sau dacă nu ai avut contact cu realizările lor, este destul de probabil că a persistat starea nativă de gibon ori neanderthalian manelist, ceea ce este o stare perfectă pentru a deveni politruc local sau național sau pentru a te bate cu ceilalți pupători de moaște ca să ai mai multă agheasmă.

1. Charles Darwin (1809-1882) este naturalistul englez care a fost capabil să înțeleagă și să descrie evoluția biologică – fenomen esențial al lumii vii, la un mod care a permis perceperea caracteristicilor acesteia de către orice om rațional, apt să parcurgă niște cărți splendide, bazate pe interpretarea simplă și coerentă a exemplelor relevante. De menționat: Originea Speciilor (1859)… dar și celelalte cărți scrise de el care împreună compun o operă științifică extraordinară, texte scrise într-un stil foarte plăcut.

2. ….

3…

© dr. Peter Lengyel

PS. Putea să fie titlul: “umanist iluminat rațional cu suflet”. Dar parcă este mult prea lungă poveste.

PS2. Cred că îți este evident că aici mai este de continuat, cândva, odată.

Acest articol a fost publicat în Despre Cunoastere. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la contacte trans-temporale

 1. peterlengyel zice:

  Un fragment de text din Seneca, de pe FaceBook… 🙂

  „Am primit bunuri de seamă, nu puteam cuprinde bunuri mai mari de atît.”

  Uite cît de nedrepţi sînt oamenii cînd evaluează darurile zeilor, chiar şi cei care îşi declară înţelepciunea! Se plîng că nu sîntem deopotrivă cu elefanţii în mărimea trupului, deopotrivă cu cerbii – la iuţeală, că nu sîntem uşori ca păsările, năvalnici ca taurii; că pielea fiarelor este dură, a căprioarelor – mai fină, a urşilor – mai densă, a castorilor – mai moale; că ne întrec cîinii în fineţea mirosului, vulturii – în ascuţimea văzului, corbii – în durata vieţii, multe animale – în uşurinţa cu care înoată. Şi, cu toate că natura nu îngăduie ca unele calităţi – cum ar fi iuţeala trupului şi forţa – să se întîlnească în acelaşi animal, totuşi ei pretind că este o nedreptate faptul că omul nu este alcătuit din calităţi diferite şi incompatibile între ele şi îi acuză pe zei că au fost neglijenţi cu noi, pentru că nu ne-a fost dată o sănătate care să ţină piept chiar şi viciilor, pentru că nu ne-a fost dată cunoaşterea viitorului. De-abia se abţin să-şi împingă pînă-ntr-acolo neruşinarea încît să duşmănească natura pentru că sîntem mai prejos de zei, pentru că nu ne-am aşezat în rînd cu ei.

  Cu cît ar fi însă mai bine să ne întoarcem către contemplarea atîtor şi atîtor binefaceri şi să le aducem mulţumiri pentru că au voit să ne aşeze, imediat după ei, în acest sălaş atît de frumos, că ne-au făcut stăpîni peste pămînturi! Ne compară cineva cu aceste animale, peste care noi avem putere? Ce ne-a fost refuzat, nu ne putea fi dat.
  Apoi, oricine eşti tu, care cîntăreşti cu rea-voinţă soarta omenească, gîndeşte-te ce mult ne-a dăruit părintele nostru, cu cît sînt mai puternice decît noi animalele pe care le-am pus în jug, cu cît sînt mai iuţi cele pe care reuşim să le prindem, cum nimic din ceea ce este muritor nu poate scăpa de lovitura noastră.

  Am primit atît de multe calităţi, atît de multe abilităţi, chiar şi sufletul – pentru care nimic nu este inaccesibil chiar în momentul în care se concentrează, care este mai iute decît stelele, ale căror drumuri viitoare, peste multe veacuri, îl prefigurează; apoi, de asemenea, atîtea roade, atîtea bogăţii, atîtea alte binefaceri revărsate peste noi. Poţi să faci ocolul tuturor făpturilor şi, pentru că nu vei găsi nici una pe care să ţi-o preferi în întregime, să alegi de la toate trăsături care să vrei să-ţi fie dăruite: judecînd însă corect bunăvoinţa naturii, trebuie să recunoşti că ai fost preferatul ei. Aşa este: zeilor nemuritori le-am fost cei mai dragi şi le sîntem şi, dăruindu-ne cea mai mare cinstire cu putinţă, ne-au aşezat în vecinătatea lor nemijlocită. Am primit bunuri de seamă, nu puteam cuprinde bunuri mai mari de atît. Ramîi cu bine.

  Seneca.

  Apreciază

 2. peterlengyel zice:

  the man with the beautiful eyes – charles bukowski

  when we were kids
  there was a strange house
  all the shades were
  always
  drawn
  and we never heard voices
  in there
  and the yard was full of
  bamboo
  and we liked to play in
  the bamboo
  pretend we were
  Tarzan
  (although there was no
  Jane).
  and there was a
  fish pond
  a large one
  full of the
  fattest goldfish
  you ever saw
  and they were
  tame.
  they came to the
  surface of the water
  and took pieces of
  bread
  from our hands.

  Our parents had
  told us:
  “never go near that
  house.”
  so, of course,
  we went.
  we wondered if anybody
  liveed there.
  weeks went by and we
  never saw
  anybody.

  then one day
  we heard
  a voice
  from the house
  “YOU GOD DAMNED
  WHORE!”

  it was a man’s
  voice.

  then the screen
  door
  of the house was
  flung open
  and the man
  walked
  out.

  he was holding a
  fifth of whiskey
  in his right
  hand.
  he was about
  30.
  he had a cigar
  in his
  mouth,
  needed a shave.
  his hair was
  wild and
  and uncombed
  and he was
  barefoot
  in undershirt
  and pants.
  but his eyes
  were
  bright.
  they blazed
  with
  brightness
  and he said,
  “hey, little
  gentlemen,
  having a good
  time, I
  hope?”

  then he gave a
  little laugh
  and walked
  back into the
  house.

  we left,
  went back to my
  parents’ yard
  and thought
  about it.

  our parents,
  we decided,
  had wanted us
  to stay away
  from there
  because they
  never wanted us
  to see a man
  like
  that,
  a strong natural
  man
  with
  beautiful
  eyes.

  our parents
  were ashamed
  that they were
  not
  like that
  man,
  that’s why they
  wanted us
  to stay
  away.

  but
  we went back
  to that house
  and the bamboo
  and the tame
  goldfish.
  we went back
  many times
  for many weeks
  but we never
  saw
  or heard
  the man
  again.

  the shades were
  down
  as always
  and it was
  quiet.

  then one day
  as we came back from
  school
  we saw the
  house.

  it had burned
  down,
  there was nothing
  left,
  just a smouldering
  twisted black
  foundation
  and we went to
  the fish pond
  and there was
  no water
  in it
  and the fat
  orange goldfish
  were dead
  there,
  drying out.

  we went back to
  my parents’ yard
  and talked about
  it
  and decided that
  our parents had
  burned their
  house down,
  had killed
  them
  had killed the
  goldfish
  because it was
  all too
  beautiful,
  even the bamboo
  forest had
  burned.

  they had been
  afraid of
  the man with the
  beautiful
  eyes.

  and
  we were afraid
  then
  that
  all throughout our lives
  things like that
  would
  happen,
  that nobody
  wanted
  anybody
  to be
  strong and
  beautiful
  like that,
  that
  others would never
  allow it,
  and that
  many people
  would have to
  die.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s