Modele și Reușite cu Finalizare

14

170Amsterdam_p1

El este descurcăreț și pragmatic, stil Ferentari. A văzut cum nu se descurcă profesorii, cercetătorii, medicii de pe aici și a auzit că există niște bani în vest, care așteaptă să fie preluați. Deja are mulți prieteni care au plecat, și le merge bine. Are atâta dezinvoltură încât îmi povestește destins, că merge în Spania la furat: o zice cu naturalețe și chiar mândrie, se destăinuie unui străin cu care călătorește pe un mijloc de transport în comun. Au fost mulți care “au lucrat la automatele de parcare”, care au buzunărit călătorii de pe tramvaie și din metrouri ale metropolelor occidentale, iar în ultima vreme au și acțiuni mai mari, precum atacarea bancomatelor. Au experiența Italiei, Spaniei, Franței, Germaniei, Angliei… au devenit vestici. Unii au rețele de management și promovare a produselor de carne vie… Alții s-au întors în țara de baștină și au deschis afaceri; cămătărie, cultură de plante care să te facă mai fericit șamd. Au afaceri serioase, bani și relații. La Piovra – caracatița are tentacule în afaceri, poliție, în justiție și în clasa politică, este o mare frăție-mafiotă. Oamenii implicați au experiența vieții și nu te pui cu ei. Au devenit modele de urmat pentru cei tineri și pragmatici, care vor ceva de la viață. Oameni cu asemenea reușite neapărat trebuie să intre în politică: este nevoie de banii lor în campania electorală de manipulare a prostimii, care va decide configurația structurilor de putere politică-mafiotă a democrației originale.

dsc_5250

Ea este sofisticată și pragmatică, tot stil Ferentari. A văzut că pe aici profesoarele, doamnele doctor șamd… nu se descurcă prea bine, nu reprezintă un model de succes în viață, așa că a preferat o scurtătură către bunăstare. A plecat așa cum au plecat și prietenele ei stilate, la produs în Italia. Este loc pentru multe la saloanele de masaj cu finalizare ori pe centură. A știut că la testele orale la care va participa, nu o să existe subiecte de gramatică… așa că îi era ușor să se descurce bine. A fost analizată profund, și fiecare nouă mișcare a mai adus ceva bani. A avut astfel din ce să își pună sâni de silicon, și-a făcut liposucție de toți banii, și-a botoxat buzele având acum bot de rață așa cum a văzut că e la modă și la cele care o reprezintă în Parlamentul European. Acum este perfectă și a devenit o divă, o vedetă de televiziune. A ajuns un model pentru tinerele fete care vor să ajungă să realizeze ceva în viață. De aici este doar un mic pas pentru a intra în politică, unde o parte dintre ele au deja “succesuri” în analize asupra marilor probleme cu care se confruntă societatea.

2101

040

Este bine că o parte dintre cei/ cele care au devenit astfel de oameni de succes, cu experiență vest-europeană realizată în economia reală, s-au întors în locurile de unde au plecat, pentru a explica și altora cum se face business și care sunt rețetele de succes în lumea actuală. Afaceri și politică cu finalizare. Grădina Zoologică locală este deja oricum bine populată, și este pe cale să se consolideze mafia financiar-politică oligarhică, amalgamul de oieri, strungari, deputatul “meseria mea este auto”, cei care devin “dă fazăr end ză mazăr of ză integreișăn”. Aleșii neamului prost au dat manelele la maxim în Parlament. Un parlamentar, ca semn al aprecierii pozitive a activității jurnaliștilor, le zice “vă dau Nota Bene”; la articol pe FB, era un comentariu perfect: “niște cârpe diem”. La aceștia trimiți tu petiție pentru stoparea distrugerii siturilor Natura 2000 prin agresarea lor cu sute de microhidrocentrale și mii de eoliene? Tu crezi că aici mai interesează pe cineva din zona “factorilor de decizie” faptul că se distrug iremediabil monumentele de arhitectură medievală ale Transilvaniei? Crezi că îi deranjează că sunt despăduriți munții la un mod brutal, că populațiile de animale sălbatice sunt braconate până spre extincție până și în arii protejate? Crezi că nu pot ei să doarmă de grija unui viitor imens lac cu cianuri sau de contaminarea pânzei freatice cu substanțe cancerigene injectate în intervențiile de fracturare hidraulică? Dezastrele din sistemele de învățământ și din sănătate, criza economică ce subminează viețile umane, sunt oricum irelevante, cât timp preafericiți sutaniști ridică zeci de mii de biserici care promovează obscurantismul și lipsa de raționalitate. Este evident că există toate premisele pentru promovarea vieții culturale, a științei, pentru dezvoltare durabilă, pentru bunăstare, protejarea valorilor naturale… dar nu aici.

dsc_5604

© dr. Peter Lengyel

PS. Și acum, o să întrebe careva: “Și totuși, unde este Speranța?” Păi, poate este retrasă în munți, poate este închisă în careva centru de re-educare pe modelul etapei comuniste, poate a emigrat de aici și este vânzătoare de blană la Amsterdam? Dacă te uiți pe fețele oamenilor, pare că nu mulți mai văd pe unde este ascunsă Ea, Speranța… cea de la capătul tunelului.

Acest articol a fost publicat în Europa Nostra. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Modele și Reușite cu Finalizare

 1. George zice:

  Adevarat. Trist… Dar, totusi, nu asta ne reprezinta.

  Apreciază

 2. Cam abrupta concluzia cu sutanistii … inca ceva mari intelectali ai taii ce fac ?! Stau cu capul in nisip. Asa ca lipsa de rationalitate nu e promovata de biserica atat de tare cat de cei care sunt rationali numai pentru ei si nu intra in politica ca sa poata fi rationali si pentru ceilati. La acestia adauga irationalii bine descrisi la inceputul articolului. Fericiti cei saraci cu duhul vorba cuiva !

  Apreciază

  • ion zice:

   Adevarul e ca ne trebuie cate o biserica la fiecare 500m in orase si minim una pe fiecare localitate (fie ca are 200 sau cateva mii de locuitori), fai unde sa-si lase saracii enoriasi putinul care-l au?! De altfel nu ca le-ar trebui vre-un dispensar sau vre-o cantina sociala… Dup ce ca s-au retrocedat bisericii extrem de multe, ca are afaceri de milioane de dolari, sa mai vorbim de faptul ca tot statul le plateste salariile si „mantuirea neamului”?! Bine ca ai tu duh, oare porti si sutana?!

   Apreciază

 3. Doru Ruşti zice:

  Poate n-ar strica să încercăm un portret al românului „mediu”:
  * talente = multiple;
  * realizări = mai subțiri, „datorită grelei moșteniri” ș.a.m.d.;
  * cultura muzicală = manelistică;
  * cultura științifică = practic nulă (da’ aici nici alții nu-s mai breji!);
  * cât îi pasă de mediu? = zero (vorba aia după care „codru-i frate cu românu'” e doar o ‘glumă’ „de dânșii inventată”! poate n-ar strica o analiză mai serioasă a subiectului);
  * personalitate = plăcut / amabil / ospitalier;
  * credibilitate / seriozitate = tinde spre zero;
  … și lista ar mai putea contiuna mult și bine da’ nu cred că scoru’ general s-ar modfica/îmbunătăți semnificativ.

  Evident că sunt și excepții remarcabile (unde ar intra după mine inclusiv „reușitele” celor care se căpătuiesc fraierind prin diverse proceduri vesticii), da’ trendu’ general mi se pare clar.

  Ce-i de făcut? … Cred că premiul Nobel e deja pregătit pentru cea/cel care găsește soluția 😉

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s