Colinda TVR3, Imbecilitate & Manipulare

„The choice before human beings, is not, as a rule, between good and evil but between two evils. You can let the Nazis rule the world: that is evil; or you can overthrow them by war, which is also evil. There is no other choice before you, and whichever you choose you will not come out with clean hands.” — George Orwell, „No, Not One”

“Există Auschwitz, deci Dumnezeu nu are cum să existe!” – Primo Levi, supraviețuitor Auschwitz

„Au venit cu colindul nazisto-creștinesc.” Constat fără surprindere nivelul sub-intelectual și sub-cultural la care se coboară prin aceste peisaje mirifice, în Europa secolului 21. Un scandal recent a izbucnit din cauza transmiterii televizate a unei “colinde” interpretate de un “ansamblu folcloric”, care zice textual: “A născut un fiu frumos / Anume Iisus Hristos / Toată lumea i se-nchină, / Numai jidovii-îngâna. / Jidovan afuristit / Nu l-ar răbda Domnul sfânt / Nici în cer, nici pe pământ.. Numai la corlan [= horn], la fum, / Acolo-i jidovul bun, / Să iasă sfară [= fum] în drum.” (Emisiunea Alege Verde, TVR3, 6 decembrie 2013)

1701

Pe portalul Sigheteanul am văzut un editorial, “Colindă nazistă la TVR”, care începea cu: Incredibil, dar adevărat! Cu chipurile „luminate” de un fior mistic, colindătorii de pe TVR 3 i-au afurisit cu un patos demn de o cauză mai bună pe “jidovi”. Dealtfel, colindul a fost selectat de Centrul Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Cluj, iar din comunicatul TVR care se apăra în scandalul declanșat, reiese: “Colinda face parte din folclorul arhaic tradiţional şi este inclusă pe un CD care se comercializează în magazinele de specialitate.”

1614

1617

1627

1633

1604

1637

1644

1664

1667

1672

1679

1686

1691

Care sunt oare cauzele mai profunde pentru aceste realități? Acest tip de oameni care colindă sunt atât de înapoiați intelectual că nu au conștientizat: Iisus era un evreu (în text „jidovan afurisit”)? Și toți apostolii tot ‘jidovani afurisiți” erau. Așa că ei venerează niște „jidovani afurisiți”, și ideile acestora. Dar cât de tari au fost cei care au scris acele texte biblice, în care să îi convingă pe alții (mulți dar proști) că „Țara Sfântă” este fix în deșertul în care stau ei, și că „poporul ales” este fix cel al lor? Rezultă de aici că alte zone nu sunt sfinte și alte popoare sunt mai puțin alese? Sau, este doar o conjunctură, un interes al unui împărat roman care a ales să utilizeze niște oarecare scrieri religioase din puhoiul de variate halucinații, și astfel creștinismul a devenit un eficient mijloc de manipulare a maselor de imbeciles. Marile mase ale prostimii sunt la fel de ușor de manipulat și acum, în splendoarea secolului 21, cum era ușor să îi manipuleze pe primitivii din urmă cu secole și milenii. Totul este să ai un grup decizional care stabilește mesajul, să ai la dispoziție un sistem de transmitere a informației (spre exemplu adunări religioase), deschidere pentru ca informația să fie primită fără prea mare analiză (spre exemplu diferite stări provocate de atmosfere religioase). Cei care au reușit să îi facă pe oameni atât de iraționali încât să creadă că a existat un șarpe vorbitor, că toți oamenii actuali provin din Adam și Eva (deci se reproduceau în familie), că pe arca lui Noe au fost adunate toate speciile de animale cât timp zeul iubitor îneca toți oamenii planetei… aceia sunt capabili să le inducă orice idei masei uriașe de proști.

1707

1709

1714

1717

1805

1817

1725

1727

1735

1754

1759

După exercițiile creștinești de torturare/ ucidere din timpul Inchiziției, după Holocaustul Amerindienilor, ce mai era să se facă o extrapolare la 6 milioane de reprezentanți ai Poporului Ales în Europa secolului 20. Colindele astea au fost concepute de cineva, scrise, distribuite, în așa fel încât să îi manipuleze pe cei mulți dar proști, Turma Domnului, acele vite de muls și carne de tun care constituie „poporul”… La nivelul de imbecilitate a majorității, nu ai pe cine acuza, că sărmanele oi nu pricep nici măcar ce ele zic în limba lor, oricare ar fi acea limbă.

1767

1769

1801

1775

1789

Oricum, biserica a (re)devenit o forță malefică, ce absoarbe resurse la un mod agresiv. Când bolnavii nu au medicamente de care depinde viața lor, când este foarte frig în locuințe, când bătrânilor le este foame, când copilul nu are pantofi, când pleacă medicii la modul masiv din spitale care tind să se dărâme și profesorii & elevii sunt vai de pielea lor în școli care devin din ce în ce mai jalnice, când dezastrul social se adâncește, nu uita unde sunt banii: se construiesc mii de biserici. Un sobor de preoți în sutane negre este doar partea vizibilă a unei caracatițe mafiote care deține influență politică, financiară și chiar juridică: vezi diferite procese în care biserica-de-stat nu pierde niciodată. Dacă se merge pe traiectoria de acum, o nouă Inchiziție este previzibilă.

© dr. Peter Lengyel

PS. Îmi aduc aminte de un șofer de taxi din Thailanda, care văzând că nu suntem din zonă, ne-a întrebat: Sper că nu sunteți creștini? Probabil știa el ceva.

PS2. Am inclus și niște imagini care arată despre ce este această „frumoasă colindă tradițională creștinească”, „în spiritul iubirii aproapelui”, legat de sărbătorirea nașterii unui copil evreu în urmă cu 2 milenii. Despre copii evrei din crematorii, nu se amintește la modul direct în text… dar indirect?

PS3. O altă învățăminte care ar trebui trasă din cele întâmplate, este că dacă ceea ce a fost considerat în urmă cu 100 de ani ca fiind imposibil să se întâmple în Europa, totuși a avut loc… garanția minimală pentru ca ceva asemănător să nu se repete cu oricare alt popor, este ca orice similaritate de abordare să fie din start un semnal de alarmă… indiferent unde și cum se întâmplă; chiar dacă este o simplă colindă cântată de niște aberanți la un post de televiziune de stat a unei țări marginale din Uniunea Europeană.

PS4. Mai menționez că nu am și nu am avut în familie nici un evreu (că știu că mulți vă întrebați acum), dar acest eveniment în consider de o josnicie inimaginabilă și nu îmi vine să cred că a putut avea loc pe un post public de televiziune în Europa secolului 21, după toate cele întâmplate la Auschwitz. Consider totodată că orice om rezonabil, care se crede om de cultură, și care nu ia public atitudine față de o astfel de mizerie, este de fapt un fel de lepră de 2 bani. Cred că este adecvat aici un citat din Elie Wiesel: “The opposite of life is not death, it is indifference.”

1835

1840

1827

PS5. 17 mai 2014, Sighet. Este seară și plouă și este frig afară. Dar e bine la discuții prietenești, sorbind capucino sau nectar de piersici la barul unui hotel pe care îl simțim sufletește apropiat. Apoi, Noaptea Muzeelor, câteva publicații noi, câteva strângeri de mână, câteva idei despre fosile, specii endemice și pictură. Nici nu mai plouă, ieșim și ne întâlnim și cu alți prieteni, câțiva din comunitatea maghiară. Suntem liberi, putem face glume despre orice, fără limite, ne facem viața mai rezonabilă. Conjunctural ajungem la un eveniment de comemorare a deportării evreilor: o coloană de oameni se îndreaptă dinspre un hotel central către gara de cale ferată. Printre șine se adună peste 100 de oameni, mare parte “străini”; sunt aprinse candele printre șine, se cântă și se rostesc discursuri în limba lor. Unii oameni plâng, alții lăcrimează, alții au fața de piatră, chipuri de rabini și chipuri de tinere; o fată de 23 de ani din New York a venit singură, trimisă de bunica ei să participe la eveniment. Se filmează, se fac fotografii, se cântă. Câteva fraze au fost traduse, amintind de faptul că din Maramureșul Istoric au fost duși 70.000 de evrei, dintre care 20.000 din zona care pentru moment aparține de România; pe timp de noapte au fost înghesuiți în trenuri de marfă, cu ușile vagoanelor bătute în scânduri. Cu cât stai mai mult pe margine și asculți cum cântă acei oameni care lăcrimează, cum privești candele aflate lângă șine, simți că noaptea aceasta este foarte întunecată și umedă și rece. Ce înțelegem noi din asta? Cântecele acelea în ebraică par și mai puțin inteligibile, ca și trecutul, cele întâmplate aici în urmă cu 70 de ani.

La Editura Valea Verde, condusă de colegul și prietenul Ionică Mariș, a apărut în urmă cu câteva zile o carte scrisă de Ioan J. Popescu, Cartea Sinagogilor – Sighetu Marmației. Am răsfoit publicația de 108 pagini, plină de poze vechi cu sinagogi din Sighet care nu mai există demult (cu o excepție)… Sinagoga sefardă veche, Marea Sinagogă Ortodoxă, Sinagoga Talmud Torah, Sinagoga Mahazikei Torah, Sinagoga Malbish Arumim, Sinagoga Etz Chaim șamd, cu portrete de rabini… Rabbi Chaim Tzvi Teitelbaum, Rabbi Yekusiel Yehuda, Rabbi Shamuel Kahan, Rabbi Betzalel Stern, Rabbi Iehuda Scharff, Rabbi Matitiahu Appel, Rabbi Joshua Weiss, Rabbi Jezekiel Halpert, Rabbi Iosef Lichtenshtain, Rabbi Eliezer Zeev “Wolf” Rosenbaum, Rabbi dr. Samuel Benjamin Bar Mordehai Danzig etc, o lume atât de diferită încât pare că nici nu a existat. Pentru mare parte a locuitorilor actuali ai zonei… inclusiv “elite”, acest trecut recent nici nu există, nu prezintă nici un fel de interes… este mai ușor de trăit așa. Adică, este greu de admis pe plan sufletesc, că acei oameni, bărbați, femei, copii au fost adunați cu toții, zeci de mii… și duși în lagăre naziste de exterminare. Este greu să vezi ce poate face omul, când există condițiile să devină o fiară. Și mai greu de admis este că ceea ce a fost posibil odată… Ce înțelegem noi din asta?

Acest articol a fost publicat în Europa Nostra. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

15 răspunsuri la Colinda TVR3, Imbecilitate & Manipulare

 1. Dan Ghenea zice:

  Da, „colindul” respectiv este o mare idiotenie.
  Pe de alta parte, nu a fost dat pe un post TV al bisericii si pe un post al statului. Asa ca nu inteleg diatriba impotriva bisericii si catalogarea crestinilor ca imbecili. Sunt de acord ca nu trebuie sa se mai intample un Auschwitz, dar la ce serveste acest discurs care aduce iarasi vorba despre „suboameni” (in cazul de fata crestinii).
  Nu in ultimul rand, tara care a proclamat oficial, pentru prima data in istorie, drepturile omului are inscrisa pe bancnote deviza „In God we trust”.

  Apreciază

  • peterlengyel zice:

   Oamenii simpli, indiferent ca sunt crestini sau nu, sunt simpla masa de manevra a unui cler care ii exploateaza, ii manipuleaza si ii detine ca pe niste animale. Vezi chestiuni precum cele cu gelul tixotrop care se lichefieaza la zguduire si devine „sange” si alte astfel de mizerii jenante folosite spre exemplu de biserica catolica. Iar in privinta statului cu bancnotele respective, ma intreb ce parere ai de drepturile oamenilor amerindieni care au fost exterminati in numar de circa 100 de milioane, sau de distractia oamenilor torturati la Guantanamo bay. In rest, sigur ca ai dreptate.

   Apreciază

   • Dan Ghenea zice:

    Ce sa spun? Ca nu ai fi avut astazi poze de la Auschwitz daca armata aceea nu ar fi debarcat in Normandia, murind intr-un ritm de 6000 pe ora? Ca Auschwitzul ar fi fost un fapt divers al istoriei daca ar fi prevalat „morala” darwinismului social, aplicat atat de Hitler cat si de Stalin?

    Apreciază

   • peterlengyel zice:

    Crestinii europeni sunt cei care au creat genocidul amerindian, cum ziceam circa 100 de milioane de oameni ucisi, adica numeric de circa 15 ori cat holocaustul produs de nazistii crestini. Totodata, crestinii europeni au facut comert cu sclavii africani pe care ii prindeau si ii duceau pe plantatii in America; putini ramaneau vii dupa tratmentul crestinesc. Europenii crestini au impartit toata Africa in colonii si au exploatat tot ce se putea. Crestineste au colonizat Australia si i-au terfelit pe bastinasi, ii omorau ca pe niste animale… Despre instrumentele speciale de tortura create de crestinii care faceau managementul Inchizitiei sa nu mai dau detalii. In rest, este bine.

    Apreciază

 2. peterlengyel zice:

  ‘In the Chimney as Smoke’: Romanian TV Airs Shocking Christmas Carol Using Nasty Slur and Promoting the Burning of Jews

  A new Romanian public television channel aired a Christmas carol with anti-Semitic lyrics during its first broadcast that appeared to promote the burning of Jews.

  According to the Jewish Telegraphic Agency (JTA), rural television channel, TVR3 Verde, aired the carol sung by the Dor Transilvan ensemble which included these shocking lyrics riddled with the repeated use of an offensive anti-Semitic slur and an apparent call to violence: “The kikes, damn kikes, Holy God would not leave the kike alive, neither in heaven nor on earth, only in the chimney as smoke, this is what the kike is good for, to make kike smoke through the chimney on the street.”

  http://www.theblaze.com/stories/2013/12/12/in-the-chimney-as-smoke-romanian-tv-airs-shocking-christmas-carol-using-nasty-slur-and-promoting-the-burning-of-jews/

  U.S. embassy condemns Romanian broadcast of anti-Semitic carol
  The U.S. embassy called it „an unacceptable display of anti-Semitism that must be condemned in the strongest, most unequivocal terms”.

  Only in the early 2000s did Romanian officials admit that death trains, mass deportations and pogroms took place in Romania during World War Two and that anti-Semitism was a state-sponsored ideology even before the war started in 1939.

  http://in.reuters.com/article/2013/12/12/romania-holocaust-idINL6N0JR3UA20131212

  „Advocacy groups are incensed after a Romanian government-owned channel broadcast a Christmas song glorifying the Holocaust and calling for Jews to be burned. The channel is blaming a local group for the performance.”

  http://www.spiegel.de/international/europe/romania-anti-semitic-christmas-song-causes-uproar-a-938703.html

  Tiberiu Groza: “Desi le-am ascultat de multe ori, nu am realizat ca ele pot sa ofenseze o comunitate pentru care am tot respectul. (…) Se pare ca nici realizatorii emisiunii nu au descoperit nimic nepotrivit si au acceptat colindele propuse. (…) nimeni nu a considerat vre-odata ca aceste colinde si colindatul ar putea contine ceva rau sau periculos. (…) Cu ocazia acestor festivaluri am vizitat de doua ori muzeele de la Aushwitz si Birkenau pentru a cunoaste atrocitatile suferite de poporul evreu.”

  http://www.napocanews.ro/2013/12/tiberiu-groza-cere-scuze-public-comunitatii-evreiesti-si-celor-care-s-au-simtit-ofensati-de-versurile-colindului-arhaic.html

  „Pogromul de la Iași din 27 iunie 1941 și până pe 29 iunie 1941 a fost unul din cele mai violente pogromuri din istoria evreilor din România, inițiat de generalul Ion Antonescu, secondat de autoritățile publice locale, împotriva cetățenilor de etnie evreiască din orașul Iași. În conformitate cu datele prezentate de autoritățile române, în cele trei zile au fost uciși 13.266 de evrei.”

  http://ro.wikipedia.org/wiki/Pogromul_de_la_Iași

  Apreciază

 3. Mihai Valentin zice:

  Eu nu am luat referirile la evrei si genocidul impotriva lor (caci in acelasi timp au murit in lagare si socialisti germani, rusi, polonezi, tigani, francezi etc.) ad-litteram. Daca cauti cat de cat, vei gasi destule rele care s-au petrecut in ultimii 2000 de ani, justificate de religie, o ideologie sau alta, idei „de progres” etc. Putem aminti sclavii din Africa, razboiul israelo-palestinian, diverse alte razboaie, faptele lui Stalin, anul 1907, aroganta claselor conducatoare romanesti si de aiurea etc. etc. Oamenii nu prea gandesc cu capul lor, n-au adoptat ideile lui Buddha, Isus, Mahomed, Homer, Socrate, Nansen, Curwood, Muir si ale altora, destui (lista este, evident, foarte incompleta 🙂 ). Si azi avem secui care ii urasc pe romani (si viceversa) doar pt. ca aceia fac parte din etnia respectiva. Cati dintre noi nu subscriu la principiul (fundamental in mintea lor) „Sunt mandru ca sunt … – se mai poate compara alt popor cu noi ?!” Cati dintre oameni nu sunt convinsi ca ei, ca specie, trec in mod firesc inaintea plantelor si animalelor cu care convietsc pe Terra ?! Problemele la care se refera dl. Lengyel fac parte, zic eu, dintr-o grupa mult mai larga si mai raspandita. Stiinta si perspectivea dobandite in ultimele 2-3 secole ar fi trebuit sa ne schimbe semnificativ modul de gandire, dar iata ca n-au facut-o. Cat despre TVR si clasa politica romanesca de astazi, ce poti spune ? Ai vorbi degeaba…

  Apreciază

 4. peterlengyel zice:

  „Ienoriasii” despre „sfintele sarbatori de Craciun si de Paste”. Nu degeaba exista atat de multe biserici si atat de putine scoli. Vezi aici o mostra de credulitate si incultura („traditia stramoseasca pura”)… care neaparat trebuie promovata si mentinuta. Dealtfel, pe intelepciunea si pe votul lor se bazeaza democratia.

  Ce sarbatorim de Craciun?
  http://www.clipo.ro/ce-sarbatorim-de-craciun

  Ce sărbătorim de Paşte? Best of

  Apreciază

 5. peterlengyel zice:

  Live Interview with Elie Wiesel

  … the opening of the first public Holocaust education center in Romania in Prof. Wiesel’s childhood home in the town of Sighet.

  The “Holocaust Cellar” will become a new feature of the existing Holocaust museum in Prof. Wiesel’s pre-war home, in the old Jewish Ghetto of Sighet in Maramures County. The Cellar will serve as a learning center dedicated to the 13,000 local Jewish Holocaust victims.

  http://www.claimscon.org/what-we-do/allocations/red/education/live-interview-with-elie-wiesel/

  Apreciază

 6. peterlengyel zice:

  Holokauszt 70 éve – Máramarossziget

  Apreciază

 7. peterlengyel zice:

  „Kertész Imre Nobel-díjas magyar író szerint Auschwitz nem „a történelem kisiklása” volt… hanem szükségszerűség, és sok jel utal arra, hogy megismétlődik – mondta Kertész az auschwitz-birkenaui náci koncentrációs tábor felszabadításának 70. évfordulója alkalmából a DPA német hírügynökségnek adott interjúban.”

  http://kolozsvaros.ro/web/kolozsvaros/-/auschwitz-megismetlodhet-

  Apreciază

 8. peterlengyel zice:

  ‘Blood oozed through the soil at grave sites. You could see the pits move, some of them were still alive’: The secrets of Ukraine’s shameful ‘Holocaust of Bullets’ killing centre where 1.6million Jews were executed

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-3205754/Blood-oozed-soil-grave-sites-pits-alive-secrets-Ukraine-s-shameful-Holocaust-Bullets-killing-centre-1-6million-Jews-executed.html#ixzz3jn2xvlSU

  Apreciază

 9. peterlengyel zice:

  Ady Endre Menjünk vissza Ázsiába című vezércikkét 1902. január 31-én közölte a Nagyváradi Napló.
  „(…) Néznek bennünket kultúrnépek. Látják képtelenségünket a haladásra, látják, hogy szamojéd erkölcsökkel terpeszkedünk, okvetetlenkedünk Európa közepén, mint egy kis itt felejtett középkor, látják, hogy üresek és könnyűk vagyunk, ha nagyot akarunk csinálni zsidót ütünk, ha egy kicsit már józanodni kezdünk rögtön sietünk felkortyantani bizonyos ezeréves múlt kiszínezett dicsőségének édes italából, látják, hogy semmittevők és mihasznák vagyunk, nagy népek sziklavára, a parlament, nekünk csak arra jó, hogy lejárassuk. Mi lesz ennek a vége szeretett úri véreim? Mert magam is ősmagyar volnék s nem handlézsidó, mint ahogy ti címeztek mindenkit aki különb mint ti. A vége az lesz, hogy úgy kitessékelnek bennünket innen mintha itt sem lettünk volna.”

  http://librarius.hu/2015/08/30/ady-dobbenetes-gondolatai-113-evvel-ezelott/

  Apreciază

 10. peterlengyel zice:

  Imre Kertesz, Nobel Laureate Who Survived Holocaust, Dies at 86

  “You cannot imagine what it’s like to be allowed to lie in the camp’s hospital, or to have a 10-minute break from indescribable labor. To be very close to death is also a kind of happiness. Just surviving becomes the greatest freedom of all.”

  (…)

  “It is often said of me — some intend it as a compliment, others as a complaint — that I write about a single subject: the Holocaust,” Mr. Kertesz said in his Nobel acceptance speech. “What I discovered in Auschwitz is the human condition, the end point of a great adventure, where the European traveler arrived after his 2,000-year-old moral and cultural history.”

  http://www.nytimes.com/2016/04/01/world/europe/imre-kertesz-dies.html

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s