Maramureşul Satelor de Primăvară

În zeci de ani de peregrinări maramureşene, mai mult către arii mai naturale din munţi sau de pe lângă ape… au fost ocazii nenumărate de a vedea şi realitatea satelor din zonă. Pentru cineva care trăieşte în habitatul urban fie la Sighet, fie la Bucureşti, Cluj sau Budapesta… lumea satelor tradiţionale maramureşene este ceva foarte diferit de cele obişnuite… cu bune şi cu rele. Fotografii au fost realizate mai ales atunci când era nevoie de ele pentru nişte publicaţii – albume, sau când ieşeam cu turişti – vizitatori ai Maramureşului care vroiau să vadă astfel de locuri. A extrage ceea ce este frumos, idilic, estetic, din peisajul rural tradiţional aflat în degradare – transformare… este poate salvarea unor imagini care din ce în ce mai greu pot să fie realizate. Pe an ce trece, dispare acel stil de viaţă şi artefactele create de oamenii trecutului. Case de lemn sunt cumpărate de vestici şi duse de pe aici… în locul lor apar betoane, termopane. Manelizarea unei societăţi, asta este în derulare.

Din folderele cu imagini, cu încetul, vreau să selectez şi să postez aici 4 serii despre viaţa rurală maramureşeană tradiţională: primăvara, vara, toamnă, iarnă. Frumos ar fi să existe şi nişte descrieri, nişte istorisiri, povestioare, texte. Asta nu o să fie ceva rapid, ci lent, tradiţional… pas cu pas.

Primăvara, ca orice anotimp, este greu de definit când începe şi când se termină. De la peisaje cu zăpada care are tendinţe de topire, până la cele care sunt practic de vară… vor ajunge incluse aici nişte fotografii. Pentru început, sunt aici câteva de la începutul de primăvară… Desigur, în această perioadă în care culorile nu sunt prea exuberante, ci mai terne şi mai spălăcite după sfârşit de iarnă… peisajul satelor nu este cel mai fotogenic. Odată cu inverzirea plantelor, cu apariţia florilor, cu păsările îndrăgostite… situaţia este radical schimbată.

236 259 271 400 400X 405 405X

454 510

161 179 253

206… A

042 057 060 085 103 113 131 192 200

156 158

110 180

125

215 275

022

300 307

145.

150

142 169 481

DSC_0379 DSC_1826 DSC_3488

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în Maramures. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Maramureşul Satelor de Primăvară

 1. Pingback: Maramureşul Satelor de Primăvară | eVeste

 2. Georg Seidel zice:

  D-le Dr.Peter Lengyel santeti un geniu.
  Articolele sant foarte bune si pentru toata lumea care doreste sa mai stie si sa cunoasca ceva despre tara frumoasa Romania-Maramures.
  Imaginile pe care le prindeti au caldura ,finete,viata si redau la max. tot ce explicati!
  Felicitari ,sanatate ,putere de munca, imagini frumoase pe mai departe ,sa vada si altii o alta Romanie ,decat se tot vorbeste si ne-o mocirleste tot flul de MEDII!
  Sarbatori cu pace si liniste sufleteasca, va doreste un sincer admirator cu fam.lui si amicii de dincolo de Alpi.
  Georgica 08.12.2013

 3. peterlengyel zice:

  „Acesta este tabloul în acuarelă pe care îl port în suflet oriunde m-aş afla: o depresiune largă de un verde nemaiîntâlnit, clăi de fân singuratice şi case risipite de-a lungul unui râu şerpuit. Simt frigul pătrunzător al dimineţii, miros fumul hornurilor şi aud cântecul cocoşilor. Acesta este Maramureşul pentru mine, acesta este Maramureşul pentru prietenii mei americani şi străini văzut prin ochii mei.”

  Interviu cu Liudmila Mirică. Despre rusă şi engleză pe româneşte… (În căutarea sighetenilor din… diaspora) Interviu de Ion Maris

  http://www.sighet-online.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=24951:2014-11-12-13-33-28&catid=70:importante&Itemid=27

 4. Danu zice:

  „Pe an ce trece, dispare acel stil de viaţă şi artefactele create de oamenii trecutului. Case de lemn sunt cumpărate de vestici şi duse de pe aici… în locul lor apar betoane, termopane. Manelizarea unei societăţi, asta este în derulare.” Terifant…suntem o natiune in continua auto distrugere..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s