Europa 21

DSC_5419

Europa este vitală pentru noi, cei care suntem europenii de azi și de mâine. Când zic Europa, mă refer la ceea ce mai oficial este denumit Uniunea Europeană, o entitate politică foarte tânără și firavă. Raporturile externe ale UE constată existența unei realități politice în care se consolidează entități masive, cu puterea și interesele lor la fel de masive. Rusia a reușit să își revină din perioada de după Războiul Rece, iar acum este conștientă de resursele pe care le are, și funcționarea ei dă impresia de mult mai multă coerență decât în trecutul recent; poate închide robinetele cu care state europene sunt alimentate cu energie vitală pe timp de iarnă. SUA este cea mai mare putere militară actuală, dar economic are probleme uriașe, îndatorare, crize social-financiare care devin evidente și dramatice; asta nu îi oprește să finanțeze războaie care mai de care mai interesa(n)te; asta nu îi oprește pe americani să spioneze președinții statelor aliate, argumentând penibil cu nevoia de a preveni atacuri teroriste. China a devenit o entitate puternică din punct de vedere economic, ceea ce îi întărește și poziția politică… și militară. Africa, în urmă cu un secol colonia statelor europene, acum este din ce în ce mai mult sub influența Chinei, care își permite să acționeze și să devină un factor de influență al continentului care are multe resurse exploatabile. Deși societăți non-europene au în general aparent caractere mai primitive, mai puțină sofisticare filosofică, dar ele sunt mai ancorate în realitate. O astfel de situație le este pentru moment benefică.

DSC_5265

În trecut, Europa avea loc pentru expansiune, prin zonele cu primitivi băștinași; exploatarea noilor teritorii a creat suportul pentru bunăstarea care încă mai persistă prin unele țări ale vestului. Azi, nu mai poate Europa să facă ce a făcut cu Americile unde invazia europeană a dus la eradicarea civilizației amerindiene, nici nu mai poate prelua din nou Australia; nici cu India nu mai poate să se joace; nu mai poate să facă ce a făcut prin Africa. Luând în considerare aceste aspecte, Europa este oarecum izolată, în sensul că interesele europene se izbesc de masivele interese ale altor entități relevante global. De la un stil ofensiv, Europa este mai mult sau mai puțin conștientizat, pe un stil defensiv. O asemenea realitate economico-politică la nivel global a făcut extrem de necesară consolidarea Uniuni Europene, deoarece separate, statele mărunte ale continentului nu puteau să facă față situației, decât prin marginalizare și pierdere de relevanță… cu consecințe previzibile. Probleme ale UE sunt fragmentarea internă, complexitatea intereselor statelor naționale, mecanismele decizionale hipergreoaie și o birocrație sufocantă. Aceste aspecte subminează concurența eficientă a europenilor pe o piață globală dinamică, în care alte entități concurente nu au asemenea dificultăți. Europa dă senzația că permanent este cu 1 sau 2 pași în urmă, că face eforturi pentru a crea “strategii” variate în care vorbește de diferite aspecte de detaliu, dar nu este capabilă să își găsească linia strategică ce ar permite poziționarea globală demnă de capitalul intelectual pe care Europa îl mai are. Ruptura dintre teoriile splendide-luminoase și realitatea din teren, pe plan financiar, social și politic, se constată în șomajul masiv din flancul sudic, stale europene falimentare, consolidarea extremismului șamd. Problema nu este doar realitatea momentului, ci trendurile declinului, care pot avea o semnificație. Astfel de probleme interne pot să fie utilizate de “concurență” și inevitabil ele sunt folosite. Când vezi că mai multe state membre ale UE sunt la cheremul deciziilor internaționale de a le ține pe linia de plutire… nu este bine. O problemă destul de mare este deziluzia în europenism, reticența din ce în ce mai mare la variatele directive aberante venite dinspre Brussels, prăpastia uriașă dintre promisiunile recente și situația concretă a familiilor europene, a oamenilor cu datorii, a frigiderului din ce în ce mai gol. Involuntar situația europeană, îți amintește de discursul comunist despre înaintarea către o societate multilateral dezvoltată, care nu vedea cum oamenii înfometați stau la rând pentru pâinea pe cartelă și îngheață în locuințe, în întuneric – curentul fiind tăiat.

DSC_5458

Ce se poate spera, eventual? Dezvoltare durabilă, protejarea naturalului… mai este așa ceva în discuție, te poți întreba? Pot exista echilibre macroeconomice sustenabile, existența unei stabilități demografice… nu actual-prefigurata dramatică spirală a declinului demografic european… contrarul exploziei demografice din alte zone… Existența UE permite speranțe că nu vor exista conflicte militare în interiorul Europei, cât timp această structură persistă. Se poate spera o apariție/ consolidare a sentimentului de European la nivelul elitelor intelectuale și politice; aici Europa este defavorizată, deoarece există clar sentimentul de american, rus, chinez… dar mai greu cel de european. Este necesar a nu mai gândi (doar) din prisma provincialismului, cât timp există un asemenea context al globalizării – cu oportunitățile mari dar și pericolele pe măsură. Probabil că Europa are materia cenușie care să o facă entitatea cea mi performantă la nivel global, dar la momentul actual este evident că îi lipsește capacitatea de structurare eficientă, adecvată contextului. De aici rezultă nevoia unor reforme profunde, care să permită apariția unor șanse cu efecte pozitive pentru viitorul european. Miza este prosperitatea viitoare, menținerea poziției relative față de alte entități majore, sau declinul relativ și inevitabila consecință a acestuia, ajungerea la cheremul intereselor altor șacali. Astfel de aspecte nu pot să fie o preocupare a celor mulți-deștepți cu drept de vot, ci a unor elite intelectuale și politice reale (evident, aici nu mă refer la oierii, tâmpiții sau târfele care ajung conjunctural și în Parlamentul European, sau la politruci cu relevanță locală sau națională care se luptă pentru puterea momentului și sunt focalizați eventual pe subiecte de termen-scurt). Dacă o asemenea elită intelectuală și politică la nivel european nu se va putea consolida, este previzibil cam care este riscul pentru europeni și oportunitatea pentru alții.

© dr. Peter Lengyel

xx

Acest articol a fost publicat în Europa Nostra. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Europa 21

 1. peterlengyel zice:

  Pentru a intelege despre ce este vorba, este bine de vazut cam care este situatia din Detroit – USA.
  Detroit, a city in decay
  http://desertedplaces.blogspot.com/2013/07/detroit-city-in-decay.html

  Rusia şi-a definit misiunea şi obiectivele strategice pentru actualul secol
  http://romanian.ruvr.ru/2013_12_17/Rusia-Si-a-definit-misiunea-Si-obiectivele-strategice-pentru-actualul-secol-8488/

 2. peterlengyel zice:

  De la IUCN a venit linkul… cu toate ca saraca pasare…

  oricum e spectaculos cat de razant trece pe langa obstacole/ arbori…

  Watch this beautiful White-tailed Eagle take off from the top of the Eiffel Tower, and enjoy a literal bird’s-eye view of Paris! Thanks to our friends at SOS – Save Our Species for sharing.

  Flying eagle point of view #4 (A flight over Paris)

  Flying eagle point of view #1

  Flying eagle point of view #2

  Flying eagle point of view #3

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s