Cutremure

Seria de peste 100 de cutremure manifestate în ultimele 12 zile localizate în zona Galați a produs dezbateri, multe dintre ele manifestări ale unor țărănisme primitive și penibile. Azi a fost o zguduitură și la București. Am simțit în 1990 cum este câte un cutremur în București (unul avea 6,9 grade)… apoi în 2011 unul în Maramureș, mai slab. Știu cum e senzația, știu că o serie de multe astfel de evenimente chiar dacă slabe fiecare în parte… dar care “nu se mai termină”, poate avea efecte dure asupra oamenilor. În 2004, după ce am plecat din Thailanda, am văzut în mass media cum e devastat peisajul costier de tsunamiul produs de un cutremur, care a produs prin preajma Oceanului Indian peste 155.000 victime umane confirmate… (și estimate vreo 475.000 de morți). Un cutremur din Pacific, de 9,1 pe scara Richter, a produs tsunami în Japonia (2011): pe lângă devastarea zonelor costiere, 28.000 de morți și dispăruți… a lăsat “bomba nucleară” de la Fukushima… care distruge sănătatea oamenilor din zonă, scurgerile și azi poluează radioactiv apele oceanice… iar hrana care este extrasă din mare este fix bună să te transforme: poate se naște ceva copil care e “specie nouă pentru știință”. Vezi deci despre ce este vorba…

 

Cutremurele sunt apte să ne amintească faptul că substratul pe care trăim este unul aflat în transformare. Tectonica globală explică ce se derulează și acum, la fel ca în trecut. Fenomene mărețe precum ruperea Indiei din Africa, translatarea către Asia și izbirea de ea, cu ridicarea lanțului muntos Himalaya… ce poate să fie mai frumos? Sau ruperea Africii de America de Sud și distanțarea lor odată cu lărgirea Atlanticului de Sud… Separarea Madagascarului de Africa. Formarea Riftului Est-African în care acum sunt marile lacuri…. dar cu timpul va exista o nouă separare. Desigur, astfel de procese, precum și vulcanismul prezent masiv spre exemplu pe Cercul de Foc al Pacificului… sunt asociate cu variate manifestări seismice. Există falii mai serioase, precum San Andreas… faptul că deștepții de oameni au construit fix acolo San Francisco este bine: evident că a fost afectat de cutremurul devastator din 1908 (și altele urmează). Aparenta stabilitate este dată mai ales de perioada scurtă în care individul uman poate percepe lucrurile; dar dacă este să analizezi perioade mai mari, constați cum reajustările, mișcările sunt parte din naturalețe; iar dacă te plimbi prin munții vulcanici Igniș-Gutâi-Țibleș-Călimani… sau prin craterul în care este lacul Sfânta Ana, îți poți imagina cam cum au apărut aceste frumuseți ale naturii: exploziv și zguduitor de frumos.

 

Ca lucrurile să fie și mai interesante, a apărut ideea de explorare-exploatare a gazelor de șist. Asta presupune realizarea de foraje și instalarea explozibilului în substrat, unde detonările să ducă la fisurarea rocilor, din care se pot eventual extrage gaze. Ce se injectează în acele foraje și ce riscuri de contaminare a apei există, este o problematică complexă. Dar ce riscuri există oare prin acele nenumărate explozii subterane? Pot ele să declanșeze cutremure? Pot oare țăranii din birturi sau cei din parlament să estimeze riscurile? O “încercare” poate să fie făcută prin instalarea unor asemenea foraje în zonele centrale din București, unde oricum clădirile au acea bulină roșie (sau acestea o să se prăbușească și fără experimente?).

 

© dr. Peter Lengyel

 

PS. Toate aceste cutremure obișnuite sunt fix spre zero ca efect, față de ce a fost când un asteroid a lovit Planeta… cataclism care în urmă cu circa 65 milioane de ani a dus la dispariția dinosaurilor.

 

PS2. În acest domeniu, al seismologiei, capacitatea noastră de previzionare este de facto inexistentă. Nu seamănă cu ifosele aberante ale anilor 1950 când se susținea cu șmecherie cum omul va învinge natura. Până și la Fukusima, tehnologia performantă a înfrânt.

 

PS3. Gluma cu forarea în mijlocul Bucureștiului, este o glumă: trebuie să menționez asta pentru cei în atât de mare măsură imbecili încât nu au capacitatea să perceapă – și constat că avem și de aceștia în marea turmă a pupătorilor de moaște & alte creaturi primitive; dar sigur, acest text nu este scris pentru ei.

 

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la Cutremure

 1. viesparul zice:

  imi place expresia „țăranii din birturi sau cei din parlament”. este si cat se poate de adevarata, insa as inlocui cuvantul „taran” cu cel de „marlan”.

 2. Sau Yellowstone…. citisem de curand ca s-au intensificat semnalele pe care monstrul adormit le da: intensitatea si frecventa cutremurelor care se produc in zona precum si rata cu care „creste pamantul”.

 3. Maria zice:

  ? Care este teza acestui articol? Ca ar trebui sa nu ne intereseze, ca nu sunt atat de puternice ca in Thailanda?

  • peterlengyel zice:

   Ideea este ca ar trebui sa intelegem mai bine ce se intampla din punct de vedere al transformarilor naturale; fara o astfel de intelegere, orice analiza este totalmente aberanta. Iar daca intrebarea are si referire voalata la exploatare/ forare/ gaze de sist etc, atunci raspunsul este ca eu sunt impotriva acestor mizerabile smecherii: au riscuri prea mari, atat din cauza exploziilor subterane, cat din cauza riscului de contaminare a apelor cu un mix hipertoxic de substante utilizate in procedura respectiva (inclusiv multe substanțe cancerigene).

 4. Florin Stoican zice:

  Peter, fisurarea rocilor pt. recuperarea gazelor de sist nu se face prin detonare de explozibil in subteran, ci prin injectarea de lichide (apa cu ceva activatori) la presiune f. mare.

 5. Florin Stoican zice:

  Si da, pot produce cutremure de pana la gradul 3 Richter.

 6. Se pare ca respectivele cutremure de la Galati ar putea fi legate de injectarea de apa in sol,la presiuni mari,pentru extragerea petrolului de acolo:
  Iata cateva articole pe aceasta tema:
  http://www.in-cuiul-catarii.info/2013/10/07/concluziile-specialistilor-privind-cutremurele-de-la-izvoarele-5361
  http://www.in-cuiul-catarii.info/2013/10/03/adevarul-despre-cutremurele-din-izvoarele-de-ce-tac-televiziunile-5289
  http://www.monitoruldevaslui.ro/2013/10/ipoteza-cutremuratoare.html
  Aveti informatii,daca OMV injecteaza in sol apa la presiuni mari,pentru a extrage petrolul,din acea zona?
  Va rog sa distribuiti.

 7. Alexandru Costin zice:

  Imi place sa traiesc constient de Natura din jurul meu, in fiecare dimineata urmaresc noutati din lumea mineralogica: mindat.org, geology news ; vremea: http://euro.wx.propilots.net/ ; activitatea solara : http://www.solarham.net/ ; activitatea seismica: http://www.emsc-csem.org, http://earthquake.usgs.gov, http://www.infp.ro si asta o practic de multi ani astfel ca m-au frapat doua lucruri : cele peste 200 cutremure consecutive in aceeasi zona fara activitate seismica anterioara, petrecute intr-un timp scurt, iar acum de 7 zile, nici un cutremur pe raza de 1000 km !
  Nu sant seismolog de profesie, doar amator, dar cred ca urmeaza ceva major…
  In legatura cu explorarile conventionale/neconventionale de petrol/gaz metan va recomand National Geografic march 2013 ca sa vedeti cam ce se poate petrece cu ocazia unei astfel de agresiuni impotriva naturii in North Dakota si nu oriunde ci in USA !!!
  PS. Multumesc pentru bucuria de a studia articolele prezentate.
  Alex.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s