Tele-vizuinele și Manipularea în Masă

A avea încredere în cele care se scurg prin “canalele mediatice”, era o mare naivitate, deja de multă vreme. Pe acest plan, nu avem nici o noutate. Dar parcă niciodată nu am văzut o prăpastie atât de adâncă între realitățile prezentate în surse de informații independente, precum comunicarea relativ liberă de pe FaceBook și ceea ce se prezenta pe „canalele de știri” de prin Rromânia.

Au ieșit mii de oameni în stradă în București, la fel la Cluj, dar au fost demonstrații semnificative la Iași, Budapesta, Brussels șamd… Când compari această prezență în stradă cu cele câteva zeci de persoane de la evenimente în esență similare din trecut… care erau atunci filmate din toate unghiurile și prezentate ca mare manifestație – atunci când careva canal-mizerabil avea interesul… vezi cam de ce este în stare presa corporatist-capitalistă care se vinde ca o curvă pe centură, la 2 bani. Modul în care „tele-vizuinele” au ajuns să prezinte ceea ce se derula în stradă, arată fără drept de replică un faliment moral total și iremediabil al jurnalismului în această țară.

Până când există mase mari de țărani inculți, care pot să fie manipulați lejer cu aceste mijloace de manipulare în masă, există și șanse de reușită pentru impunerea în conștiința publică a acelor teme care sunt decise, plătite… Populația, reprezentată majoritar de o mare masă de ființe plăpânde intelectual, care sunt expuse ușor manipulării religioase, politice, de orice fel… este așadar la cheremul unor mizerabili care se află la butoane. Dar cât va continua asta, într-o societate în care există milioane de necontrolabile surse difuze de informație de la fața locului… și platformele de comunicare apte să difuzeze și să multiplice informația? După cele întâmplate ieri, cine mai are chef să îi vadă moaca căruiva “jurnalist imbecil”, “analist politic”, “formator de opinie” care vorbește despre orice, dar evită subiectul zilei… la modul atât de evident, de grosolan și penibil… cum doar pe vremea lui Ceaușescu se putea face? Cât timp un deținător de trust mediatic are interesul să prezinte niște evenimente, le va prezenta de 1 milion de ori, în reluare și re-reluare, din mai multe unghiuri similare și redundante, până ce “ideea” ajunge la orice bucătăreasă sau taximetrist ori frizer…. Iar dacă nu are interesul, sau este plătit să nu aibă interesul… atunci este tăcere totală; mai există și varianta de a denigra pe cei care sunt de altă părere decât cea care trebuie indusă și impusă publicului… prin utilizarea unor jurnaliști selectați, care să arunce ceva mizerii unui public destul de imbecilizat, manelizat și becalizat, a pupătorilor de moaște și a celor care mai au ceva de lins de pe oase, a unui public care oricum greu poate “să facă diferența”.

Cei care au crezut că democrația și capitalismul o să însemne și cultură, libertate, dezbatere democratică a ideilor, precum și prosperitate, sustenabilitate ecologică, protejarea valorilor naturale șamd… au ocazia să mai analizeze odată acest subiect. Sub un asemenea control al informației, sub o asemenea forță de manipulare a opiniei publice, te întrebi cum mai poate exista o societate democratică? Este votul-democratic doar o manifestare a ideilor induse prin canalele-media la care creierele umane sunt conectate-și-manipulate.. ideile fiind induse de niște șarlatani – plătiți cu aur? Ce șanse are ecologismul, sau chiar democrația-reală într-un asemenea context mediatic? Oricum, modul în care tele-vizuinele de pe la noi s-au poziționat față de cele petrecute ieri, arată că ele sunt parte a unui pervers mecanism de exploatere-manipulare, o aberantă mafie mediatică multi-trust, un vierme lipsit de caracter și având multe capete… o mizerie care nu merită nici un fel de încredere din partea unui om cât de cât rațional. Primejdia și riscul pentru societate pe care îl reprezintă un asemenea mecanism de manipulare are efecte potențiale mult mai importante decât întreg subiectului Roșia Montană!

© dr. Peter Lengyel

PS. Iar cei care până acum erau oarecum indiferenți față de subiectul ecologist Roșia Montană, acum pot să se simtă mult mai apropiați de el.

Acest articol a fost publicat în Ecologism politic. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

22 de răspunsuri la Tele-vizuinele și Manipularea în Masă

 1. Constantin Ciubuc via Conservarea Biodiversitatii zice:

  Dragă dle. Lengyel,
  Vă felicit ptr. articolul scris de dv. pe „conservarea biodiversităţii”. Şi eu am observat ieri pe canalele tv. o manipulare mizerabilă legată de tăcerea din jurul „Roşia Montană”. E mai important scandalul dintre romi decât problema asta!
  Aveam intenţia să scriu şi eu câteva rânduri pe această temă dar mi-aţi luat-o înainte şi vă felicit încă odată. Ar fi trebuit să le trimiteţi acest material şi televiziunilor respective!!
  Cu stimă!
  Ciubuc

  Apreciază

 2. gabi zice:

  Corect de o mie de ori (a 1001-a oara e faza ca si eu pup moaste, dar asta nu ma face sa inchid ochii la realitati!)
  Cu stima!

  Apreciază

 3. GABRIELA-ELENA HERTA zice:

  In aceasta dimineata, pe ecranul televizorului au aparut cateva cifre care arata raportul pro/contra RMGC si a altor proiecte asemanatoare. Ceea ce am vazut m-a facut sa ma indoiesc de profesionalismul celor care s-au interesat de subict. Daca ma insel, sunt gata sa imi cer iertare, dar vreau, pentru linistea mea, aflu cum s-a facut esantionarea subiectilor chestionati. Daca nu s-a realizat un studiu fictiv, eu am curajul sa afirm ca esantionul nu este reprezentativ. Poate ma sustin si altii care se pricep cu adevarat la asa ceva. Un alt gust amar mi l-a lasat manipularea prin media cand am vazut pe banda de sus, la unul dintre canalele tv „…proteste …Rosia Montana…” iar, sub o imagine in care apareau instantanee de la protest (din Bucuresti) scria mare „Proteste impotriva guvernului”. Ar mai fi si alte dar si asa e deja prea mult. Incep sa cred ca intuitia mea si empirismul sunt cu mult mai bune pentru viitorul omenirii. Decat sa mergem teleghidati inspre inainte, mai bine facem un pas inapoi si ne revenim.
  E adevarat ce spuneti in acest material si ma bucur ca lumea incepe sa se trezeasca.
  Cu stima, Gabriela H.

  Apreciază

 4. Nenorocirea e că mulţi dintre oamenii locului au fost momiţi cu cele o mie de locuri de muncă şi au devenit apărătorii acestui proiect criminal. Intervenţia prefectului judeţului Alba, de ieri seară la Tv B1, a fost o demonstraţie „de convertire”.Printre altele el afirma că este vorba de o problemă locală şi, dacă oamenii de acolo sunt dispuşi să-şi asume toate riscurile, Bucureştiul nu are dreptul să intervină. Avem aici încă un exemplu de calitatea morală a politicienilor noştri, ajunşi în posturi cheie, corupţi şi incompetenţi.

  Apreciază

 5. Robert Nita via FB zice:

  In primul rand, televiziunile sunt afaceri private, asa ca isi stabilesc singure programul si ce stiri sunt de interes. Presa ar trb sa beneficieze de independenta, ceea ce in esenta e ok, dar nu fezabil. Blocajul mediatic de ieri este condamnabil moral si dupa parerea mea, strict personala, una din cele mai mari manipulari din ultimii 23 de ani. Din pacate, in afara de a fi condamnat la nivel moral, nu poate fi atacat in altfel. Ca si multi altii, aveam asteptari mai mari de la numite agentii de presa.

  Apreciază

 6. Zwölf Wölfen via FB zice:

  Televiziunile sunt afaceri private, dar care se exercită prin și în public. Ca urmare, nu pot să-și stabilească „singure” programul și nici „știrile de interes”. În plus, a activa ca televiziune presupune a colabora cu plătitori de reclame, așa că nu se poate vorbi de independență decât în visele umede ale studenților de anul I, eminenți, de la facultatea de jurnalism. În momentul în care fac informația și răspândirea ei dependente de bani, televiziunile ies din menirea lor normală (în caz că o fi existat vreodată una) și devin canceroase. Iar de cancer se moare.

  Apreciază

 7. Daniel Kiss via FB zice:

  Oricum sunt pe duca, totul va fi pe net de acum incolo….

  Apreciază

 8. Zwölf Wölfen via FB zice:

  Da. Numai că este vorba de un faliment al sistemului per ansamblu, nu al unei părți din el. Falimentul presei este strâns legat de falimentul politic – adică al relațiilor de putere. Iar faliment politic nu poate exista decât într-o lume în care economia, cultura și morala au ajuns falimentare. Iar acestea trei din urmă încep să falimenteze în momentul în care oamenii renunță la tradiție. Evident, în numele „libertății”.

  Apreciază

 9. Husac Lucian via FB zice:

  Iar, din pacate, in contextul asta dazvaluit si in articolul tau, oamenii capabili nu se mai indreapta catre politica – si data viitoare, cand vom vota, riscam sa o luam de la capat – exact asa cum se tot intampla de 23 de ani incoace. Cum luptam cu problema asta?

  Apreciază

 10. Anca Silvia via FB zice:

  Credeţi că vreuna din cele 4 televiziuni care i-au luat mamei mele interviu au chiar prezentat ştirea cu protestul din Cluj-Napoca???

  Apreciază

 11. Serin Jura via FB zice:

  Unul din multele motive pentru care consider că democrația este cea mai mârșavă formă de guvernământ: iluzia libertății de a alege.

  Apreciază

 12. peterlengyel zice:

  Articolul acesta, preluat pe TOTB are pana acum 1.086 de like-uri. Acolo a fost pusa si o poza frumoasa, sugestiva.

  http://totb.ro/tele-vizuinele-si-manipularea-in-masa/

  Apreciază

 13. peterlengyel zice:

  Toader Paleologu a scris pe FaceBook: „Cenzura goldista si sfidatorul blocaj mediatic in privinta protestelor anti-RMGC sint prin ele insele o dovada a nocivitatii acestui proiect.” Interesant. Felicitari pentru formulare, arata destul de bine esenta situatiei!

  Apreciază

 14. peterlengyel zice:

  Mass media demascata (Rosia Montana)

  http://vimeo.com/74502539

  Apreciază

 15. peterlengyel zice:

  Nu doar televiziunile manipuleaza… ci paternuri de selectare a mesajelor care ajung transmise prin retelele de socializare pot avea influente mari, cel putin in timp:

  TOTB: Facebook a facut un experiment psihologic fara stirea utilizatorilor

  „Una dintre principalele concluzii ale studiului arată că “stările emoţionale pot fi transferate altora prin contagiune emoţională, determinându-i pe oameni să experimenteze aceleaşi emoţii fără ştirea lor.””

  „o modificare a comportamentelor echivalentă cu o zecime dintr-un procent”

  http://totb.ro/facebook-a-facut-un-experiment-psihologic-fara-stirea-utilizatorilor/

  Apreciază

 16. peterlengyel zice:

  Mircea Cărtărescu: Televiziunile, la fel de infestate de mafioţi şi de lichele ca şi lumea politică

  „La fel de infestate de mafioţi şi de lichele ca şi lumea politică, aparţinând uneori unor securişti şi infractori dovediţi, televiziunile au fost permanent în slujba grupărilor politico-economice care-au confiscat România. Au servit ca instrumente de şantaj, de defăimare, de calomnie, de împroşcare cu noroi nu doar a adversarilor politici, ci a tot ce e valoros în această ţară. Au promovat un limbaj suburban, de o violenţă pamfletară fără limite. Au indus dispreţul pentru educaţie şi cultură prin promovarea unor emisiuni kitsch, la a căror vedere ţi se face ruşine că eşti om.”

  http://m.adevarul.ro/cultura/arte/mirceacartarescu-televiziunile-fel-infestate-mafioti-lichele-silumea-politica-1_5640869df5eaafab2c6f7eeb/index.html

  Apreciază

 17. Pingback: Televizunile și manipularea în masă - Anonimus

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s