Zice ceva despre pădure…

226

 

În urmă cu mai mulți ani am participat la o conferință internațională de mediu, în Ucraina. Eram acolo și oameni care nu cunoșteam limba ucraineană, iar un translator ne traducea prezentările care nu erau susținute în engleză. Vorbea un academician din Ucraina, și vorbea și tot vorbea, gesticula și părea că cei care îl înțeleg sunt atenți la ceea ce explică… dar pentru noi era totul ermetic-închis. Tipul care traducea, nu zicea nimic. La un moment dat, a fost întrebat de careva dintre noi: Ce zice? La care el: Zice ceva despre pădure. De-atunci a rămas o glumă între noi: Zice ceva despre pădure.

174

Aproape fiecare dintre noi are ceva amintiri interesante cu Pădurea. Și tu, și el, și ea, și eu. Cred că dacă ar ajunge formulate ideile la un mod cât de cât coerent, ar fi un experiment interesant să fie postate pe blogul Alianței pentru Conservarea Biodiversității. Nu trebuie să fie un roman, e destul dacă e jumătate de pagină sau 2-3 pagini… O poză cu copacul tău preferat, o imagine cu o ciupercă extraordinară din pădurea de lângă casa ta de vacanță sau de lângă cabană… atmosfera unui loc care îți este apropiat sufletului. Ceva ce crezi că ar merita să fie văzut și de alții, de prietenii care ar putea să te înțeleagă.

274

Probabil că ar fi bine ca în domeniul acesta al ecologismului să fie mai puțină încrâncenare, mai puțin despre poluare și defrișare și mai mult despre contactul sufletesc între naturalul uman și non-uman, faptul că mă pot minuna de existența vietăților, oferta de aventură și sublim pe care mediul îl oferă, dacă are cui. Eu aș considera un succes dacă ar putea să apară câteva texte mai interesante, câteva imagini autentice, publicabile pe blogul ACB… Nu este nevoie de apariția unor capodopere, ci de un început de implicare. Cum a fost cu liliacul găsit lângă cabană, cum a fost cu puiul de acvilă sau cu ariciul… Ceva story din copilărie, ceva ce ar fi fost frumos să se întâmple? Câteva situații amuzante, interesante… care sigur că au fost povestite între prieteni, dar care nu au ajuns să fie formulate și accesibile online.

DSC_3677

Deci: Zici ceva despre pădure? Dacă da, să trimiți textul, eventual și ceva fotografie la adresa: lengyelpeter@yahoo.com

 

© dr. Peter Lengyel

PS: Blogul Alianței pentru Conservarea Biodiversității are acum câteva zeci de articole:

http://aliantapentruconservareabiodiversitatii.wordpress.com

 

 

Acest articol a fost publicat în Miscarea de Mediu. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Zice ceva despre pădure…

 1. Bogdan Paranici via FB zice:

  Esti un povestitor desavarsit.

  Apreciază

 2. Gyongyi-Maria Iuhos via FB zice:

  Mi-a plăcut. Hm, poate zic și eu ceva despre pădure

  Apreciază

 3. Pacat ca si legile pentru padure sunt facute de persoane care ar trebui sa stie mult mai mult decat ”ceva” despre padure …

  Apreciază

 4. peterlengyel zice:

  „Arheologia lingvistica in România mai are inca multe mlastini de traversat inaintea ei.”

  Doina mistretului (sau despre originea lifto-pagâneascã a doinei)…
  http://cabalinkabul.wordpress.com/2013/02/15/doina-mistretului-sau-despre-originea-lifto-paganeasca-a-doinei/

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s