UNESCO World Heritage: Hierapolis – Pamukkale

404

Hierapolis este o așezare antică aflată în sud-vestul Turciei actuale, în vecinătatea unor izvoare termale. A fost fondat de Eumenes, conducătorul de la Pergamon, pe la nivelul anului 190 î.e.n.; medicii se foloseau de binefacerile apelor termale, în tratarea pacienților cu variate boli. În epoca de înflorire a Hierapolisului, mii de oameni din variate zone ale Europei veneau la aceste băi termale din Asia Mică; mulți au rămas aici. Izvoarele termale, azi 17 la număr, au ape de 36-57 grade C (se menționează undeva și ape de 100 grade C); au sulfați, carbonați, fier și elemente radioactive. Curgând la suprafața, apele depun carbonat de calciu care creează depozite de travertin care pot ajunge la 10 m grosime; au început să se formeze din Cuaternar, pe baza izvoarelor care ies la suprafață la contactul rocilor cristaline mezozoice (marmură, șisturi și cuarțite) cu rocile neogene; aceste ape sunt debușeul unui sistem hidraulic subteran care se extinde până la o distanță de 70 km. Noile depuneri oferă spectaculozitate unui peisaj anatolian dealtfel tern și pârjolit de soare. Terase de calcită/ travertin, cascade de piatră, pereți albi, acoperă azi un versant pe o înălțime de 60-70 m și pe o lățime de circa 270 m. În secolul 20, formațiunile calcaroase alb-strălucitoare au devenit o atracție turistică, fiind denumite Pamukkale (Castelul de Bumbac), iar apele termale sunt din nou utilizate turistic. Cum o să fie peste 2.000 de ani?

396 397 398 399 400 401 402 403 405 406

Construcțiile antice de la Hierapolis au fost realizate prin îmbinarea unor mari blocuri de piatră, fără a fi utilizat liant. Mii de familii evreiești au venit din Babilon și Mesopotamia, iar numărul evreilor de la Hierapolis este estimat a ajunge pe la 50.000 la nivelul anului 62 î.e.n. Din anul 133 î.e.n., Hierapolis devine parte a provinciei Asia, aparținând de Imperiul Roman. În anul 17 e.n., un mare cutremur a zguduit orașul, iar apoi un cutremur și mai devastator a lovit orașul în anul 60 e.n.; reconstrucția ulterioară, cu suport financiar de la Roma, a creat imaginea care se păstrează parțial și azi. Strada principală avea 1,5 km lungime și 13,5 m lățime, de-a lungul ei fiind coloane; la ambele capete existau masive porți de piatră, fortificate cu turnuri. Din această arteră principală se deschideau străzi laterale cu lățimea de 3 m. Erau aici numeroase temple, un gimnaziu, 2 băi romane șamd. Teatrul a fost construit în 129 și renovat în 193-211; avea 15.000 de locuri, 6 intrări spectaculoase, cu coloane de marmură și statui splendide, mai cu seamă reprezentând creaturi mitologice. Cu 100.000 de locuitori, odată cu înflorirea comerțului, artei și filosofiei, Hierapolis a devenit unul dintre centrele importante ale Imperiului Roman.

407 408 409

Templul lui Apollo a fost construit pe o falie postvulcanică din care se emanau vapori (cu efecte halucinogene… ca la Delphi?); templul avea coloane dorice din marmură; în fața lui era Nympheaetum, o monumentală fântână cu nimfe. Lângă templu, un loc sacru este o grotă din care ies emanații de dioxid de carbon și există și un rapid curs de apă termală subterană care emite mirosuri puternice: acest loc numit Plutonium este menționat și în scrieri ale lui Strabo, Cassius Dio șamd. În antichitate erau aici preoți castrați… care vindeau păsări și alte animale cu care vizitatorii puteau încerca acțiunea letală a gazelor acumulate în zona desemnată. Odată cu răspândirea creștinismului, intrarea în grotă a fost zidită, fiind redeschisă doar recent. Sub influența Sfântului Paul care era la Ephesus, o biserică a fost ridicată în Hierapolis; apostolul Filip, unul dintre cei 12 apostoli, și-a petrecut aici ultimii ani, înainte de a ajunge crucificat în anul 80 e.n. Prin secolul 4, creștinismul a devenit dominant și a dus la suprimarea altor abordări religioase din Hierapolis. Necropola se extinde pe o distanță de circa 2 km de-a lungul unui drum, și are circa 1.200 monumente, sarcofage din roci sedimentare calcaroase – travertin și din roci metamorfice – marmură. Acestea au basoreliefuri, precum și multe inscripții, epitafuri vechi în limba greacă din perioada elenistică, altele din perioada romană și cea creștină.

410 411 412 413 414 415 416

În secolul 7 Hierapolis a fost devastat de armata persană, apoi în secolul 12 a ajuns sub controlul Sultanatului Seljuk, iar din 1190 a ajuns sub control bizantin, după cruciada condusă de Frederick Barbarossa – rege al Germaniei și Italiei și Împărat Roman. În epoca bizantină, o vreme orașul a rămas un semnificativ centru de putere. Ulterior orașul a fost abandonat, mai apoi a fost construit un castel, care și el a devenit abandonat, iar totul a fost dărâmat de marele cutremur din 1354. Ruinele au fost acoperite de depuneri calcaroase – travertin, ca rezultat al izvoarelor termale cu conținut mare de calcar.

417 418 419 420 421 422 423 424

Săpăturile au început în 1887, inițiativă a arheologului german Carl Humann care apoi, în 1889, a publicat cartea Altertümer von Hierapolis. Activitatea arheologică a fost reluată în 1957, sub conducerea savantului italian Paolo Verzone. Au devenit vizibile numeroase construcții antice, frize, statui, basoreliefuri, dar multe dintre artefacte au fost duse la Londra, Roma, Berlin… Din anul 1988, Hierapolis este inclus pe lista UNESCO World Heritage, ca sit natural și cultural, pe o suprafată de 1.077 hectare. Valorile naturale ale zonei sunt protejate de Parcul Național Pamukkale, care cuprinde terenuri din Munții Cokelez, ajungând până la 1840 m altitudine… iar în afara lui există și vârfuri mai înalte, precum Babadag care ajunge la 2308 m și Honaz care ajunge la 2571 m.

© dr. Peter Lengyel

PS. Aceste imagini au fost realizate în urmă cu circa 10 ani.

Acest articol a fost publicat în Asia. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la UNESCO World Heritage: Hierapolis – Pamukkale

  1. cezar zice:

    frumos, sper sa ajung si eu aici !

  2. Georgeta Elisabeta Ionescu via FB zice:

    o zona mirifica si un fenomen geologic care se manifesta la scara impresionanta asa cum in putine locuri de pe planeta le poti vedea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s