UNESCO World Heritage: Ilion – Troia – Ilium

521

Ilion – Troia – Ilium este o așezare antică din Asia Mică, nu departe de Strâmtoarea Dardanele. Era un loc important pentru controlul navigației și a schimburilor comerciale derulate deja în urmă cu mai multe milenii pe Marea Mediterană, M. Egee, M. Marmara, M. Neagră. Ceea ce se poate vedea azi la Troia este o palidă urmă a unei existențe urbane antice. Poți vedea niște panouri care prezintă trecutul zonei. Iluzia (nefondată…) că dacă un loc este vestit, atunci el trebuie să fie și spectaculos, ajunge să se destrame la o vizită printre acele pietre dispuse pe un spațiu restrâns și lipsite de prea mare măreție… chiar nesemnificative în comparație cu ceea ce se poate vedea la Ephesos sau Pergamon spre exemplu.

522 524

510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520

În general este destul de greu de stabilit unde este limita dintre legende, istorie, realitate… în cazul unor evenimente petrecute în urmă cu mai multe mii de ani, iar în cazul Troia și a războiului legendar de aici, această constatare este valabilă în mod special. Războiul Troian, derulat undeva pe la anul 1260-1240 î.e.n., este un eveniment prezentat în scrieri ale istoricilor din antichitate; mai mult decât atât, este un subiect important din mitologia greacă, descris în numeroase texte epice, precum în scrierile lui Homer: Iliada (care descrie ultima parte a războiului) și Odisea (care prezintă drumul de întoarcere acasă a lui Odiseus, către insula Ithaca… o călătorie derulată pe timp de 10 ani); variate alte etape ale acestui război sunt prezente în fragmente de opera literare, multe transmise timp de secole pe cale orală, apoi prelucrate în operele unor scriitori și poeți ai antichității greco-romane. Povestiri despre Mărul Discordiei, Calul Troian oferit cadou-otrăvit plin de soldați, Zeus, Afrodita, Agamemnon, Ahile, Ajax, Hector, ciclopi, nimfa Calypso șamd… au fost considerate pure fabulații, epistole imaginare bazate pe contopirea unor crâmpeie din evenimente ale trecutului antic cu fantasmagorii produse de imaginația debordantă a poeților și prozatorilor… În timpurile recente oamenii de știință, arheologii, au constatat că există niște baze reale pentru istorisiri legendare ale bătăliilor, similarități în privința așezării, dispunerii geografice, a unor elemente arhitecturale șamd… legate de locul care este definit ca fiind cel al Troiei antice.

526 527 528 529 530

În anul 334 î.e.n. Troia a fost vizitată de Alexandru cel Mare, care a făcut și sacrificii la tumuli ai unor personaje istorice legendare (Achile, spre exemplu). Locul a fost distrus de războaie, apoi în perioada romană, în timpul Împăratului Augustus a fost înființat un nou oraș sub numele Ilium. Declinul a urmat și pentru acesta, mai ales în perioada bizantină.

523 525

Redescoperirea sitului este realizată în 1868, prin săpături ralizate de arheologul englez Frank Calvert, frate al consulului american din zonă, care a cercetat terenuri aflate în proprietatea familiei; bazat pe ideile oferite de Calvert, mult mai impresionante sunt cercetările realizate de arheologul și omul de afaceri german Heinrich Schliemann, începute în 1868. Au urmat săpături realizate sub coordonarea lui Wilhelm Dörpfeld și apoi ale lui Carl Blegen… fiecare adăugând câte ceva la înțelegerea realităților antice ale locului. Au fost astfel descoperite nivele succesive de locuire, orașe diferite separate între ele. La Troia există nivelele de la I la IX: variate nivele au fost distruse de cauze diferite, de la incendieri la cutremure sau războaie. Cei care controlau localitatea erau din diferite popoare, incluzând hitiți, perși, greci, romani șamd. Cel mai vechi este nivelul de locuire Troia I, creat între anii 3000-2600 î.e.n., deci în urmă cu 5.000 de ani. Troia VIIa, realizat între anii 1300-1190 î.e.n. este cel mai probabil nivelul de locuire prezentat în scrierile lui Homer. Troia IX este din secolul 1 î.e.n., din această perioadă au fost “recuperate” monezi grecești. În urmă cu 2000 de ani orașul a pierdut din importanță și ulterior… poate în urmă cu 1600 de ani, el a devenit abandonat… definitiv. Pentru a descoperi detalii ale trecutului, munca arheologilor continuă și azi, ca la majoritatea siturilor antice mai reprezentative. Oricând pot să apară noi artefacte, poate chiar impresionante, spectaculoase, poate palide scrijelituri care primesc semnificație prin înțelegerea sensului lor. În 1998, situl arheologic Troia a fost inclus pe lista UNESCO World Heritage.

© dr. Peter Lengyel

PS. Aceste imagini au fost realizate în urmă cu circa 10 ani. A fost fotografiat și marele kitsch turistic al calului troian de la intrare.

508 509

to share or not to share?

Acest articol a fost publicat în Asia. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la UNESCO World Heritage: Ilion – Troia – Ilium

 1. Paul Silva via FB zice:

  like x 3 !! so good work, thank you Peter

 2. cezar zice:

  frumos , multumim !

 3. Bogdan Calcan via FB zice:

  really nice

 4. Doru Ruşti zice:

  in poza #518 se vede un Parnassius? nu prea pare habitatul lui pe-acolo, sunt niste munti in zona, sau ce vrea sa zica respectivul panou?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s