Pergamon – Pergamum – Bergama

246

Pergamon – Pergamum – Bergama este un oraș antic grecesc din Asia Mică; azi coastele Mării Egee se află la 26 km de localitate. Variatele edificii au fost construite pe terase bine consolidate, inclusiv având masive ziduri de susținere. Orașul a fost cucerit de Xenophon în anul 399 î.e.n. – fiind menționat prima dată de scrierile lui Xenophon, care a fost atât conducător militar cât și om de litere. În scurt timp este recucerit de persani. Apoi este un centru politic al Regatului Traciei. Între 281-133 î.e.n. a fost capitala Regatului Pergamonului. Până în anul 188 î.e.n. orașul ocupa 21 de hectare, dar o nouă fază de construire a dus la cuprinderea între ziduri masive de apărare, a unei suprafețe de 90 de hectare. În această perioadă, Acropolisul din Pergamon a fost remodelat după Acropolisul din Atena. Amfiteatrul grecesc avea circa 10.000 de locuri și este cel mai abrupt dintre toate amfiteatrele antice cunoscute. În perioada de dominație romană, Pergamon a fost un timp capitala provinciei Asia, înainte de a transfera capitala la Ephesus. A urmat la Pergamon o etapă de declin, iar apoi în perioada Împăratului Hadrian (117-138) a fost implementat un amplu program de construire, când au fost edificate temple, teatre, forum șamd… iar populația a ajuns la circa 200.000 de oameni. Marele Altar este azi la Pergamonmuseum din Berlin, Germania; are basoreliefuri cu zei și alte ființe mitologice; dedicat lui Zeus, probabil că la acest artefact se referea denumirea biblică de Tron al Satanei: în povestiri biblice Pergamon este considerat ca loc de existență a Satanei.

272 273 274

250

Templul zeului egiptean Isis sau Serapis (construcție numită azi Bazilica Roșie) este situat la circa 1 km de Acropole: era aici o zonă plină de construcții, unde se dorea ca “în centru” să fie ridicat templul în cauză. Astfel, construcția a fost realizată pe un pod de 196 m, sub care curge un râu condus pe două canale… Culmea este că podul de două milenii susține și azi variate construcții și trafic de vehicule. O incintă sacră, înconjurată de ziduri de 134 m înălțime, cu lungimea de 270 m și lățimea de 100 m, include pe o latură și monumentalele ziduri ale bazilicii: aceasta are 26 pe 60 m, iar ziduri ruinate ajung și acum la 19 m înălțime. Piesa de marmură de la poartă are peste 30 de tone. La acest templu, în anul 92, primul episcop al Pergamonului, Sf. Antipas, a căzut victimă confruntării dintre cei care venerau zeul Isis și creștini care venerau un alt zeu: cei care îl venerau pe Isis au fost mai iubiți de zei, sau erau doar mai mulți… iar episcopul creștin a fost ars de viu.

257251

254 255

256

238 239 240 241 242 243 244 245 248

În antichitate, Biblioteca de la Pergamon a fost a doua la nivel global, fiind depășită pe atunci doar de cea din Alexandria. Când nu mai aveau acces la importuri de papyrus dinspre Alexandria, la Pergamon a fost inventat pergaminus sau pergamena, denumit după numele orașului și produs din piele de animal; această invenție este datată undeva pe la 150 î.e.n.. Erau în această bibliotecă circa 200.000 de volume, care au fost oferite Cleopatrei – Faraon al Egiptului, cadou de nuntă de la Marcus Antonius… și duse la Biblioteca din Alexandria.

232 233 234 235 236 237 247 249 252 253 258

Galen/ Galenius (cca 129-200 (216?) e.n.) cel mai mare medic (grec…) al Imperiului Roman, și cel de-al doilea vestit medic al antichității (după Hippocrates), a fost născut la Pergamon și educat pentru început la Asclepeion (Esculap), un centru medical din vecinătate, la 3 km mai jos în vale. După studii prin alte centre de excelență ale antichității, Galenus a fost o vreme medic la o școală de gladiatori din Pergamon. Munca lui Galenus a dus la progrese semnificative în domeniul anatomiei, fiziologiei, patologiei, farmacologiei, dar și a filosofiei; a ajuns medic al mai multor împărați, la Roma. A executat inclusiv intervenții chirurgicale pe creier și ochi. A scris circa 500 de texte, dintre care o parte au persistat până azi. A descoperit că urina se formează în rinichi, a descoperit valvele inimii, faptul că prin vene și artere circulă sânge… idei care acum par banale dar pe atunci nici astfel de aspecte nu erau elucidate… spre exemplu se presupunea că prin vene și artere circulă aer… Deoarece era interzisă disecția corpurilor umane, cunoștințele de anatomie erau extrase din disecții ale animalelor, inclusiv primate (maimuțe, macaci din Gibraltar), de unde un om poate deduce aspectele anatomice… similare cu cele din corpul uman. Oare de ce, tu ce crezi?

265 266 267 268 269 270 271

La Pergamon un cutremur devastator din anul 262 e.n. a dus la mari distrugeri, apoi orașul a fost invadat de goți la o scurtă vreme după dezastrul natural. Perșii au invadat Asia Mică pe la nivelul anului 620, dar ulterior au fost alungați de forțele armate ale bizanțului; Pergamon a fost reconstruit, dar la un nivel mult mai restrâns față de aspectele sale din trecut. În drum către Constantinopol, armatele turce au devastat Pergamon în anul 717. Zona a fost dominată intermitent de bizantini și de turci, până când Imperiul Otoman a luat naștere și s-a consolidat, cucerind și Pergamon din 1357, apoi Constantinopole (Istambul) din 1453.

260 261 262 263 264259

229 230 231

Turismul este destul de dezvoltat, parcarea este plină de autocare (ce bine este că noi venim mai liberi…). Japonezi, germani, chinezi și alții se plimbă pe pietrele înfierbântate de soare. Unii desenează, mulți fac fotografii… unii se plimbă pe la suveniruri. Acum o vizită prin zonă îți oferă o impresie despre ce putea să existe cândva pe aici, cam ce oameni și ce societate a fost aptă să creeze o asemenea infrastructură… Ziduri masive, capiteluri sculptate, arhitectură creată în urmă cu 2 milenii… locuri care au ajuns în paragină. Oameni, civilizații s-au confruntat, cu zeii lor și ideile lor și forța lor intelectuală, economică și militară. Praful s-a ales. Nici Zeul Isis nu mai este venerat. Poți constata cum caprele se plimbă destinse, pe monumentele de marmură ale templelor antice.

© dr. Peter Lengyel

PS. Imagini realizate în urmă cu circa 10 ani, pe filme diapozitive, care au fost ulterior scanate. Constați ușor cât a crescut de atunci calitatea imaginii fotografice.

Acest articol a fost publicat în Asia. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s