Dulăii Kamikaze

Dacă te deplasezi cu mașina, câinii nu au ce să îți facă, teoretic. Practic, latră la mașină, că nu le place culoarea, modelul, roțile care se învârt încă; sau atacă mașina din obișnuință, consecvență & plictiseală. Odată cu creșterea numărului javrelor care au ajuns să stăpânească zona, ne puteam aștepta la creșterea numărului accidentelor de circulație create de aceste drăgălașe animale. Când ele sunt cu sutele și miile și sutele de mii, milioane la nivel de țară, iar regulile de circulație nu se referă la mișcarea lor liberă și incalculabilă pe șosele… evident că vehiculele aflate în deplasare interferează cu aceste entități ferale. Devine obișnuit să auzi șoferi care au cunoștințe în domeniul teologiei… care înjură toți sfinții și dumnezeii din cauza unui câine care a intrat în fața mașinii și a spart cu capul lui solid botul vehiculului aflat în deplasare. Aceștia sunt câinii kamikaze care în goana lor prin proprietatea pe care ei o dețin (zonă din oraș sau sat ori sector din câmp, pădure etc), fugărindu-se unii pe alții sau văzând ceva poștaș antipatic la care vor să îi rupă pantalonii… ajung pe traiectorie de coliziune cu autovehiculul care circulă regulamentar pe șosea. În general aceste coliziuni se termină cu un far spart și înjurături… plus ceva schelăituri și pierdere colaterală nonumană. Pe lângă drumuri se pot observa vizual sau detecta olfactiv destul de frecvent hoiturile câinilor kamikaze care prin descompunere se integrează lent în peisajul mioritic…. cel care atrage turiști cu frunza.

Probleme mai mari apar când șoferul fericit că gropile nu îl limitează la o deplasare de ev mediu, ajunge să crească viteza automobilului la un nivel care să nu dea impresia că stă pe loc. În asemenea context, dacă prinzi un câine mai bine dezvoltat multilateral, există șanse și de accidente mai serioase. E destul o frână bruscă, te lovește un tir din spate și te face piftie, eventual scapă copilul care a zburat prin parbriz. Să o vezi pe Iubi gând se grăbea după fetiță la grădiniță… și pentru ca să nu lovească o turmă de cuțu-cuțu a pișcat puțin frâna… pe gheață: o poți vizita la terapie intensivă, să îți iei adio. Problema este că aceste evenimente se produc brusc, incalculabil, cu efecte incontrolabile și uneori cu consecințe iremediabile. Soarta oamenilor poate să depindă de dispoziția câinilor care au dreptul să circule liber și cu prioritate pe arterele de circulație. Recent ne deplasam tractând o mașină de teren aflată pe o platformă… șoseaua era plină de gropi plus apă din cauza ploilor de vară… când un câine adecvat pentru această situație sare de niciunde fix în fața noastră: din reflex șoferul trage de volan să îl evite, dar îl lovește, frânează, platforma cu mașina de teren intră în balans incontrolabil și dezechilibrează și vehiculul din față. Momente mirifice, liniștite. Doar norocul face ca lucrurile să nu fie pierdute de sub control și să nu rămânem lipiți de stâlpul de beton de la marginea drumului… împreună cu dulăul. La o astfel de frânare, ușor se poate pierde controlul asupra mașinii și apoi urmează câteva secunde când îți amintești de toate fetele frumoase și aspectele nasoale, de la cine trebuia să îți ceri iertare… și se apropie impactul de camionul de pe contrasens. Nimeni nu va afla care a fost cauza traiectoriei și nici nu contează.

 

După acest eveniment de impact evitat, ne deplasăm și mai precaut, timp avem prea mult… și în noapte vedem cum un câine/ fost câine este întins pe mijlocul drumului… Șoferul încearcă să îl ocolească cât poate… eventual e viu… și când suntem lângă el… unde crezi că sare? Unde putea să sară un câine kamikaze? Partea bună este că dacă staționezi cu mașina, câinii nu au ce să îți facă.

 

Un caz interesant a fost în urmă cu câțiva ani pe valea Vișeului; Miki, Mark și cu mine rulam liniștiți cu mașina în seara unei zile excelente de fotografiere; câțiva câini ciobănești goneau perpendicular din lateral spre mașină, o Mazda, iar unul dintre ei dă cu capul în ușa șoferului… și mai gonește după noi o vreme; oprim și constatăm că ușa șoferului a fost lovită cu atâta putere încât nu se mai deschide… și se poate ieși doar pe partea cealaltă; sună aproape incredibil că un câine care a dat cu capul în așa măsură de un obiect metalic, mai continua să fugă după mașină; la un asemenea impact, un om ar fi ajuns la terapie intensivă în cel mai bun caz.

 

© dr. Peter Lengyel

Despre animale ferale de pe la noi mai pot să fie citite:

Javre

https://peterlengyel.wordpress.com/2011/12/18/javre/

Atacat de 600 kilograme de câine

https://peterlengyel.wordpress.com/2013/06/01/atacat-de-600-kilograme-de-caine/

Edilii castrați și iubitorii de animale

https://peterlengyel.wordpress.com/2013/06/03/edilii-castrati-si-iubitorii-de-animale/

Iubitorii javrelor vor să îl omoare pe primar?

https://peterlengyel.wordpress.com/2013/06/05/iubitorii-javrelor-vor-sa-il-omoare-pe-primar/

to share or not to share?

Acest articol a fost publicat în Animale ferale. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la Dulăii Kamikaze

 1. Alex Avram-Rusu via FB zice:

  Maidanezii tre sa dispara!

  Apreciază

 2. adi zice:

  am sperat ca problema maidanezilor se va rezolva prin bunavointa autoritatilor.se vede insa ca fara sa iesim in strada nu este nici o sansa

  Apreciază

 3. peterlengyel zice:

  Libertatea> Femeie mutilată pe viaţă de câini! Uite cum arată! FOTO

  Mai mult: Femeie mutilată pe viaţă de câini! Uite cum arată! FOTO – Ştiri interne | Libertatea.ro

  http://www.libertatea.ro/detalii/articol/femeie-mutilata-pe-viata-caini-454234.html

  Apreciază

 4. peterlengyel zice:

  http://www.observatorbn.ro
  Un cioban din Bistriţa-Năsăud, sancţionat pentru că avea… prea mulţi câini! Ce amenzi se pot da în astfel de cazuri

  Jandarmii bistriţeni au aplicat o sancţiune unui cioban de la o stână din apropierea localităţii Herina, pentru că acesta deţinea prea mulţi câini.

  Sanţiunea este perfect legală, pentru că, în conformitate cu legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic, numărul de câini pe care îi poate deţine o stână diferă în funcţie de zona unde se află aceasta. Conform actului normative amintit, art. 23, alin.1, lit. k, prevede “în scopul gestionării durabile a faunei de interes cinegetic, se interzice permiterea însoţirii turmelor şi cirezilor de către câini însoţitori al căror număr este mai mare de 3 în zona de munte, de 2 în zona de deal şi de 1 la câmpie. În acest număr se includ şi câinii care asigură paza stânei”.

  Astfel, în timpul unei acţiuni specifice pe linie cinegetică, jandarmii Detaşamentului 1 Mobil Bistriţa au constatat faptul că la o stână din apropierea localităţii Herina, în zona cunoscută sub denumirea de ”Dealul Herinei”, există un număr de 5 (cinci) câini, depăşind numărul prevăzut de lege prevăzut pentru zona de deal. Ca urmare, jandarmii l-au sancţionat pe Mircea B. de 41 de ani, din Sînpetru de Câmpie, jud. Mureş, cu avertisment scris şi l-au informat pe acesta în legătură cu prevederile legale încălcate.

  Jandarmeria avertizează pe cei interesaţi că deţinerea la o stână a unui număr de câini mai mare decât cel prevăzut de legislaţia în vigoare, se sancţionează cu amendă cuprinsă între 500 şi 1.500 de lei.

  http://www.observatorbn.ro/articol.php?categorie=2&articol=10837

  Apreciază

  • Daniela Stanciuc via FB zice:

   Pe Giumalău am întâlnit acum vreo 2 ani 9 câini ciobăneşti, o turmă relativ mică de oi şi un cioban ţeapăn de beat, ce dormea în timp ce ăştia urcau dealul spre noi (nu eram decât patru oameni)

   Apreciază

   • Bogdan Obreja via FB zice:

    Am patit-o pe Rarau, am fost alergat de o turma de caini….la fel si pe Ousorul, cred ca ma plac ciobanestii. In plus legea mai spune ca toti cainii trebuie sa mai aiba la gat o bucata de lemn lunga de 25 de cm si prinsa pana la nivelul genunchilor ptr a impiedica cainele sa alerge foarte tare. Dar eu nu am vazut niciunul ca poarte asa ceva la gat.

    Apreciază

   • Robert Dobai J. via FB zice:

    Cu siguranță cel mai mare pericol care te pândește în munții din România!

    Apreciază

 5. Transylvania Bike Trails Network via FB zice:

  Un pericol din ce in ce mai des intalnit care ameninta atat animalele salbatice cat si turistii uneori. Avand in vedere ca numarul stanelor a crescut habitatul animalelor salbatice scade si acestea sunt puse in conflict ori cu oamenii ori cu noii invadatori cainii de la stana.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s