Brenndorf – Botfalva – Bod

DSC_2086

În Depresiunea Bârsei, nu departe de cursul Oltului, la circa 15 km nord/nord-est de Brașov, există localitatea Brenndorf – Botfalva – Bod. În dialect săsesc, localitatea se numește Bronjderf, Brännderf, în germană este Brenndorf, Bringendorf, Brignendorf, în maghiară Botfalu, Botfalva, iar în română Bod, în trecut fiind Bota. Menționarea satului Botfalu se face începând cu documente din secolul 13, mai concret din anul 1211, când sașii au fost colonizați în zonă de către regii Ungariei. Localitatea a fost distrusă de năvăliri tătare, cumane, turce… Invazia tătarilor în 1241 a dus la incendieri masive, iar denumirea germană a localității – Brenndorf – are semnificație de Sat Ars. Acum populația umană de aici este de 3.907 persoane, dintre care 10 germani și 472 maghiari.

DSC_2101

DSC_2099

Aici se poate vedea biserica evanghelică luterană, un edificiu înscris la poziția 2661 în lista monumentelor istorice de pe la noi. Bazilica în stil romanic a fost construită pe la nivelul anului 1300, apoi restaurată în 1710… dar un cutremur din 6 aprilie 1790 a dus la prăbușirea turnului clopotniță… care a fost reconstruit în 1799 la forma actuală; un cutremur puternic din 26 octombrie 1802 a dus la prăbușirea altor părți ale bisericii-fortificate… inclusiv a zidurilor de apărare (iar părțile rămase din acele ziduri au fost dărâmate în 1865). O parte a construcției vechi s-a păstrat: portalul și bolta gotică. Forma actuală a bisericii a fost dată de construirea derulată între 1804-1806, în stil clasic/ neoclasic; sala are 24 m lungime și 12 m lățime; ceasul turnului este din 1869. O nouă restaurare a fost efectuată în 1965, iar acum, în 2013, acțiuni de restaurare/ izolare sunt iar în derulare. O piatră sculptată în formă de potir datează din 1491.

DSC_2073 DSC_2084

În cartea lui Orbán Balázs, A székelyföld leírása történelmi, régészeti, természetrajzi s népismei szempontból, Pest 1868, sunt descrise detaliat variate aspecte ale trecutului; există aici prezentări ale unor preluări a controlului asupra fortificației, spre exemplu în 1611 Quinten Nicola Mátyás i-a convins pe sași să primească în cetate (biserica fortificată) străjeri secui aflați de partea lui Báthori Gábor; dar la 2 august 1612 Böhmen János și vreo 50 de oameni de-ai lui, trimiși de Weis din Brașov, au găsit cetatea neprotejată și au ocupat-o, iar Quinten Nicola Mátyás care a încercat să reia controlul a fost capturat, dus la Brașov și decapitat la comanda lui Weis. Dealtfel, se arată aici că în 1612, când Báthori a preluat controlul asupra Țării Bârsei, doar această biserică fortificată și cea de la Hărman au fost capabile să reziste… iar la asedierea acesteia de la Bod a căzut chiar și conducătorul oștii, Némethi Gergely… care a fost rănit și a murit la 3 zile după aceea. Apărarea era condusă de un individ numit János, originar din Cehia, care știa multe șiretlicuri necesare câștigării unor astfel de lupte; relatările lui Krauszt, citate de Orbán Balázs, arată că aici au căzut 480 de secui. Citind astfel de relatări, îți dai seama că exista pe aici o fortificație destul de consistentă, din care azi nu se mai poate vedea nimic… în afară de ceva nesemnificativ rest de zid care este undeva prin localitate. Sunt detaliat descrise de către Orbán Balázs și evenimentele din 1848, cu luptători sași, huszári maghiari, soldați imperiali austrieci… Este descris cum prin 1865 localnicii au demolat zidurile vechi, inclusiv un bastion care avea picturi murale în culori vii și cu valoare artistică ridicată. Orbán Balázs arată că imaginea cetății se păstrează măcar în cartea lui Hunfalvi „Erdély és Magyarország”.

DSC_2046 DSC_2058

De ce ai opri la o asemenea construcție? De ce ai face o vizită? Acum, în mai 2013 este șantier în interior, dar pe tavan a fost deja frumos restaurat un simbol cu soare (lumină), triunghi și un ochi, având o semnificație evidentă. Dealtfel, tavanul nu avea alte simboluri. Ca să fie foarte clar.

© dr. Peter Lengyel

DSCN5720 DSCN5720X

to share or not to share?

Acest articol a fost publicat în Splendori in Iubita Noastra Transilvania. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la Brenndorf – Botfalva – Bod

 1. skorpion zice:

  buna ziua,
  frumos, foarte frumos.
  in urma cu vreo 2 ani am descoperit cetatea-biserica Hărman – descoperire minunata pentru mine…

 2. Mihaela zice:

  sa ai parte numai de bine Peter!!! este foarte frumos ce faci!!

 3. szep riport ..!gratula ..!

 4. Andrasy Jozsef zice:

  Kedves Peter! Barmirol ir, barmit fenykepez, legyen az termeszet vagy, mint jelen esetben helytortenet, nagyon magas szinvonalon teszi. Kitartast kivanok, csak igy tovabb!

 5. Festivitate la Biserica Evanghelică din Bod ȋn 01.10.2017

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s