Nostalgie cu Mugurari

655

Iarna, Maramureș, tufe încărcate cu zăpadă. Printre crengi se hrănesc cu semințe câteva mici păsări stridente prin culoare, cu penaj din care iese în evidență un roșu carmin ireal de frumos… Mugurarii… masculi. Dacă te oprești și privești mai atent, poți vedea și femelele, mai terne. Fine șuierături melancolice plutesc peste peisajul cu ceață și zăpadă… păsările care mențin contact unele cu altele. La noi poți remarca aceste vietăți mai ales iarna, când ele apar prin parcuri, grădini, tufărișuri. Pe timp de cuibărit, ele sunt retrase în păduri din Carpați, unde duc o viață mai ferită de ochii privitorului uman; multe dintre cele care iernează pe la noi, sunt mugurari care vin dinspre nord, uneori de la mii de km distanță.

275 277 282 297 315 317 327 332 337 345 346 347 350

Cine are ocazia să observe mugurarii, rămâne impresionat de splendoarea culorilor, combinațiile de o eleganță aparte… strident-nobila culoare roșu-carmin-trandafiriu a penajului de pe pieptul masculilor, negrul-mat de pe cap, aripi și coadă, cenușiul-fin-cu-tentă-albăstruie de pe spate… niște alb pe abdomen, târtiță și parțial pe aripi… La schimbarea condițiilor de lumină, nuanțele devin când mai vii-înflăcărate, când mai mate, dar oricum mugurarul mascul este spectaculos în orice condiții. Femelele sunt mai terne, cu pieptul cafeniu-roșcat-cenușiu, dar dimorfismul sexual evident face ca apariția-împreună a acestor păsări să fie și mai interesantă. Pare că perechile formate se mențin toată viața lor scurtă, împreună. Șuieratul pe un ton melancolic-trist mai adaugă ceva la impresia unei apartenențe la o lume care nu ne este deloc cunoscută.

380 390

Când eram copil, am prins cu mâna un mascul “mai bleg”… atât de puțin sperios încât a putut să fie capturat de copilul care eram… (faptul că există exemplare foarte credule, chiar tâmpe, este remarcat și de Schmidt Egon, la pg. 204 în cartea Mozaikok a természetből, Új Ember Kiadó, Budapest, 2005). Era o după-masă târzie spre seară, iarnă cu multă-multă zăpadă, iar păsările acestea erau în stoluri mici dar multe, pe tufele din oraș, unde liniștite se hrăneau cu semințe mărunte, muguri. Așa era și acest mascul care se hrănea pe o tufă de liliac. A avea ocazia de a admira față în față vietatea, a vedea de aproape acele culori fantastice, ochișorii negri și strălucitori care nu se prea percep de la distanță din cauza penajului negru de pe cap, cu care culoarea lor este similară… A îi simți căldura, zvâcnirile inimii… dorința de a exista… și de a ajunge liberă din nou… sălbatică prin Carpați sau mai larg prin Eurasia… Parcă regreți că din nevoia copilărească de a cunoaște… de a vedea… de a avea o impresie personală directă și imediată, ajungi să capturezi pentru un minut o asemenea firavă bijuterie, o reală minune vie. O întâlnire dintre ființe aparent atât de diferite, dar în esență atât de similare… Experiența contactului-direct nu se poate preda la nici un fel de școală. Fără aceste ancore-sentimentale cu care individul uman experimentează realitatea, scolastice și fade cavalcadele de date despre natură-moartă… predate-și-memorate sub presiunea obligațiilor școlare… sunt violuri asupra intelectului uman și evident sunt șterse imediat… ele rămân în cel mai bun caz lipsite de relevanță. Te miri că puțini sunt cei care știu cum arată mugurarul, cel splendid, care se hrănește liniștit pe tufa de lângă intrarea în blocul în care locuiești?

1261 1281 1286

Dacă ajungi să te intereseze Natura măcar la nivelul vietăților pe care le poți vedea prin vecinătatea ta imediată, vei afla că mugurarul are denumirea științifică Pyrrhula pyrrhula, este o pasăre cântătoare răspândită în nordul Eurasiei din Irlanda până în Japonia… unde se pot deosebi 2-10 subspecii, depinzând de opiniile variaților specialiști… dintre care 3 pot să ajungă considerate ca specii separate…. Populațiile nordice iarna se retrag către sud, cele din zone montane se pot retrage la altitudine mai joasă; date obținute prin inelare arată că există mari diferențe între distanțele la care migrează, chiar și același individ putând să ierneze la diferențe de 2.000 km în careva iarnă, față de locul în care trăia în iarna anterioară. Pot să apară și migrații invazive, când numeroase exemplare se retrag din fața iernilor nordice dure sau a lipsei de hrană accesibilă. Interesant este că pe lângă exemplarele care au șuieratul caracteristic, pot să vină de la distanță mare, dinspre orient, mugurari care au alt fel de sunet, mai metalic.

069 072 076 077 087 090 264 267 351 352 357 361

Lungimea lor este de circa 15-17 cm, anvergura de 25 cm, iar greutatea este de doar 25 grame. Ciocul este scurt și puternic, tăios, încât pasărea poate consuma semințe și muguri. Cuibărește în păduri de conifere cu luminișuri, tufărișuri și subarbuști, precum și în păduri mixte, foioase cu conifere… Cuibăritul se derulează în aprilie-august, existând în general două ponte depuse în fiecare an, în aprilie-mai și în iunie-iulie. Cuibul este construit doar de femelă, la fel ea se preocupă de clocitul ouălor… timp în care este hrănită de mascul. Femela depune 4-7 ouă albăstrui-deschis cu pete roșiatice sau negricioase, care eclozează după 12-14 zile… Ca și la multe alte specii de păsări granivore, consumatoare de semințe, puii sunt hrăniți cu insecte, iar în această perioadă și păsările adulte se hrănesc cu hrană de origine animală. Puii sunt la început acoperiți/ protejați de femelă… cât timp masculul aduce hrană, apoi după câteva zile sunt hrăniți de ambii părinți și devin zburători la vârsta de 14-16 zile, dar o perioadă mai stau împreună cu părinții. Maturitatea sexuală este atinsă la vârsta de 1 an. O astfel de pasăre trăiește în medie doar 2-4 ani; există date despre atingerea vârstei de 12 ani și 7 luni (Staav R. & Fransson T., 2006, EURING list for longevity records for European birds, http://www.euring.org). În Europa populația mugurarilor este estimată ca fiind de 7,3-14 milioane de perechi cuibăritoare… ceea ce înseamnă 21,9-42 milioane de exemplare (BirdLife International, 2004). Extrapolat la arealul eurasiatic al speciei, se consideră că ar exista în total 44,7-168 milioane de mugurari, dar trendul efectivelor este lent descrescător. La criza generală de mediu aflată în derulare, nu te miri că efectivele sunt în scădere, nu e așa?

639

Dacă te interesează vietatea aceea de pe tufă, care este frumos-colorată și cântă melancolic, poate deschizi o carte sau dai un search pe Internet. La următoarea întâlnire cu mugurarul… vei avea o nouă și plăcută senzație de admirație, poate chiar iubire, față de această formă de manifestare a viului.

641

PS. Aceste imagini au fost realizate în Maramureș; voi mai include și alte imagini cu mugurari, rezultate ale unor ședințe de fotografiere ale căror produse-brute încă nu au ajuns să fie vizionate și selectate.

© dr. Peter Lengyel

August 2021. Zona Izvoare, Platoul Vulcanic Igniș. O pădure de amestec, dominată de molizi. De undeva de sus se aud șuierăturile nostalgice ale mugurarilor. Astea sunt zonele lor de cuibărire, etajul montan cu climat răcoros pe timp de vară; bănuiesc că sunt ceva păsări adulte cu puii lor. Sunetele astea inconfundabile instantaneu îmi aduc aminte de zilele de iarnă cu zăpezi mari, cu peisaje albe imaculate în zonele depresionare ale Maramureșului, zone în care pe tufe vezi când și unde grupuri de mugurari care se hrănesc cu semințe. Păsări blânde, ne-sperioase, te lasă în apropierea lor, probabil mai ales exemplare venite din pustietăți nordice, care nu au avut contact prea semnificativ cu omul. Iarna, privite de aproape, cu penajul carmin-roșu pe pieptul masculilor, cu capul lor negru și ochii întunecați și blânzi, cu șuierăturile lor plăpânde și molcome, aproape că ai putea zice că ele sunt prototipul blândeții și al vulnerabilității viului în fața realității necruțătoare.

to share or not to share?

Acest articol a fost publicat în Pasari. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la Nostalgie cu Mugurari

 1. Corina Torsin via FB zice:

  sunt preferatii mei!

  Apreciază

 2. Superbe fotografii! Cu ce aparat si obiectiv/obiective ai surprins minunatiile astea, Peter?

  Apreciază

 3. Frumoase studii si documentare, multumesc.

  Apreciază

 4. Paul Silva via FB zice:

  splendid collection !

  Apreciază

 5. herema31 zice:

  Felicitări…Am savurat articolul şi fotografiile împreună cu fiica mea care e fascinată de păsări.

  Apreciază

  • peterlengyel zice:

   Pasarile au fost calea apropierii de Natura a multor personalitati care au contribuit la elucidarea unor aspecte fundamentale ale viului… sa amintesc doar de James D. Watson / dublu-helix ADN. Pana si placerea de a le vedea de aproape, a le asculta, de a le admira fara nici un fel de „pretentii stiintifice”… face ca milioane de oameni sa aiba o calitate a vietii mai ridicata prin birdwatching, o activitate recreational-naturalistica a societatilor mai putin mizerabile decat cea de pe la noi.

   Apreciază

 6. Ruxandra zice:

  Superb, sunt fara grai ..Multumesc

  Apreciază

 7. skorpion zice:

  Foarte interesant articol si splendid scris…
  primavara asta am savurat citeva ciripituri de pasarele de ….oras, chiar si de vrabii,
  numai ciripit sa fie in plina expansiune a primaverii
  🙂
  (asta probabil dintr-un instinctiv birdwatching)
  🙂

  Apreciază

 8. Daniel Ion via FB zice:

  superb

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s