UNESCO World Heritage: Tartlau – Prázsmár – Prejmer

DSC_1997

DSC_2033

571

Tartlau – Prázsmár – Prejmer este situat la 15 km nord-est de Brașov, pe cursul din Transilvania a Oltului. Într-un document emis în 1211 de către II. András király – Regele Andrei al II-lea al Ungariei (domnitor între 1205-1235 aparținând de Dinastia Árpádiană) se menționează râul Tartillou: cavalerii teutoni primesc drepturi asupra acestui teritoriu din Barcaság – Țara Bârsei și ei încep construirea unui edificiu în 1212-1213 (1218?). Localitatea a început să se dezvolte din 1225, fiind cea mai estică prezență a saxonilor din Transilvania. Teutonii nu au avut privilegii pentru o perioadă prea lungă. În anul 1240, IV. Béla király – Regele Béla al IV-lea al Ungariei (care a domnit între 1235-1270) donează biserica Tartilleri și „toate veniturile și drepturile” ei – către Abația Citeaux din Burgundia (Franța)… centrul Ordinului Cistercian… care au realizat construirea bisericii.

484 492 500 504 564 573

În variate documente oficiale regale, se păstrează referiri la localitate, sub denumiri precum: Tartilleri, Torthlew, Tartlau, Tartlen, Bratschmer, Prásmé, Présmér, Presmer. Există date despre diverse aspecte legate de proprietăți, procese juridice, dreptul de a construi o moară, și nenumărate aspecte ale vieții umane. Denumirea Prasmar apare din 1360. Localitatea era expusă atacurilor frecvente ale turcilor, care intrau în Transilvania prin Bodzai szoros – pasul Buzău… pe unde Cetatea Carpaților era relativ mai ușor de penetrat. Decizia de ridicare a unor fortificații în Barcaság – Burzenland – Țara Bârsei a aparținut lui Zsigmond király – Regele Sigismund von Luxemburg al Ungariei, Boemiei, Germaniei și Croației și Împărat al Sfântului Imperiu Roman (Rege al Ungariei între 1387-1437… Luxemburgi Zsigmond a fost înhumat la Nagyvárad – Oradea). Fortificarea vizibilă azi a fost terminată în 1427, prin ridicarea unui zid înalt de 12 metri, gros de 3-4 metri… și rezistent, având și bastioane, porți de fier… Existau aici 4 bastioane sub formă de potcoavă… dintre care 2 se păstrează și acum. Cetatea avea depozite subterane de cereale – provizii care ajungeau pentru 6 luni, 272 de camere – locuri pentru adăpostirea sătenilor în cazul atacurilor… încăperi așezate pe 4 nivele supraterane. Numărul de pe ușile acestor camere era identic cu cel al locuinței din sat, și încăperea din cetate se moștenea. Cetatea putea găzdui 1200-1500 de localnici. În timpul unui atac, fiecare persoană știa ce trebuie să facă… unde îi este locul… fiecare bărbat, femeie… fiecare copil știa ce trebuie să facă. Interesant este că exista și sală pentru școală… chiar și în vremuri de asediu. Fortificația era înconjurată de un șanț cu apă, care avea 18 metri lățime și 2-4 metri adâncime, alimentat de apa izvoarelor din împrejurimi… peste acest șanț erau poduri care erau ridicate în cazul atacurilor. Apa unor izvoare din vecinătate era condusă în interiorul cetății, prin niște tuburi. Incinta fortificată a bisericii și incinta de la poartă sunt legate printr-un tunel care avea 5 puncte de închidere, cu porți și grilaje metalice. Barbacana – fortificația de la intrarea în cetate – avea și rol de Primărie. Pare că a existat și un tunel care făcea legătură cu exteriorul… Zidurile au nișe de tragere. Un mecanism de tragere numit Orga Morții era format din mai multe arme care trăgeau concomitent… ducând la pierderi grele pentru adversari.

466 531 545

Turcii au ocupat localitatea în 1441, dar au fost alungați de Hunyadi János. În 1454 are rang de oraș – oppidum regale. Fortificațiile au fost întărite în 1515 de către Zápolya / Szapolyai János – Voievod al Transilvaniei începând cu 1511 (care a fost apoi I. János – Rege al Ungariei între 1526-1540). Cetatea a fost atacată de circa 50 de ori, de mongoli, tătari, turci, cazaci șamd… plus conflicte mai locale cu moldoveni, maghiari, austrieci șamd. Oștile lui Ștefan cel Mare au făcut vraiște. Orașul a fost atacat de oștile lui Petru Rareș în 1529. Domnitorul moldovean Ștefan Lăcustă a incendiat orașul în 1552 (dealtfel, Lăcustă decapita boierii moldoveni pe la ospețe, așa că aceștia l-au ucis în Suceava…). Oștile lui Mihai Viteazu au jefuit localitatea în octombrie 1599… nu a rămas nici o casă nedistrusă, iar proviziile vitale – cereale, vite și alte valori au fost luate… În 1602, luptătorii imperiali ai lui Basta au fost pe aici… au distrus localitatea, dar nu au putut să cucerească cetatea. Cetatea a fost cucerită prin luptă doar o singură dată, în 1611, de către Báthory Gábor – Principe al Transilvaniei… în rest controlul asupra ei se schimba prin variate alianțe politice. În 1661, turcii lui Ali Pașa au luat cu ei 80 de localnici – în robie. Turcii lui Ahmed Pașa “au vizitat” locul în 1678. Gróf Thököli Imre, susținut de maghiari-antihabsburgici, tătari, turci și români a avut o victorie asupra armatei Imperiale, prin bătălia de la Zernyest – Zărnești din august 1690; apoi a stat o vreme la Prázsmár. Thököli Imre a devenit pentru o scurtă perioadă  Principe al Transilvaniei… având susținerea Sultanului Suleiman… dar în scurt timp, prin forța celor pro-vest (maghiari și austrieci) a fost forțat să se refugieze… în zone otomane, unde a și murit. Din cauza nenumăratelor conflicte militare, la Tartlau – Prázsmár –Prejmer a fost ridicată prin anii 1700 și o altă linie de fortificare, în exteriorul cetății, care apăra localitatea, având 5 porți de intrare; o nesemnificativă parte din aceste ziduri se păstrează și acum. Din surse scrise, pare că a existat și o a treia linie, care nu se mai recunoaște. Poarta exterioară a cetății-biserică a fost ridicată în 1788.

561 588 598

550

Biserica Tartlau – Prázsmár – Prejmer pe care o putem vedea la ora actuală, a fost construită în a doua treime a secolului 13, în stil gotic târziu, venit pe filiera cisterciană. Altarul triptic, pictat pe ambele fețe, este din 1450-1460, fiind cel mai vechi din Transilvania; personajele din picturi poartă hainele caracteristice saxonilor de atunci. Un clopot a fost turnat în 1471, conform lui Benkő Elek, Erdély középkori harangjai és bronz keresztelőmedencéi, Budapest – Kolozsvár, 2002. Unul dintre clopote este remarcat și de Orbán Balázs (1868) prin “basoreliefurile” pe care le are, reprezentând zmei, legendare păsări griffen (hibrid între o pasăre răpitoare și un leu) și alte animale-fantasmagorice…  La intrarea în biserică există o piatră de 100 kg, Piatra Rușinii, de care erau legate persoane din comunitate care au greșit ceva… au furat, au avut relații neprincipiale-extraconjugale șamd: aici ei erau văzuți de ceilalți membrii ai comunității. Atât.

604 641 732

În secolul 15 exista aici administrație locală, care decidea și în privința cazurilor de încălcare a legilor… inclusiv cu pedepse dure… dar exista și mecanism de supervizare cu magistrați din Brassó – Kronstadt – Brașov. Jurații erau aleși pe viață de către comunitate/ iar judecătorii erau aleși în fiecare an dintre/ de către/ bătrânii localității. Erau plătiți din bugetul local, care prezenta în fiecare an veniturile și cheltuielile realizate… Ulterior, prin secolul 16, exista o și mai mare performanță și detaliere în privința atribuțiilor consiliului local, a curățeniei din localitate, a delimitării proprietăților, managementului agricol și a altor aspecte administrative. În cartea lui Orbán Balázs, A székelyföld leírása történelmi, régészeti, természetrajzi s népismei szempontból, Pest 1868, sunt descrise variate aspecte la un grad de detaliu extraordinar; o lucrare excelent documentată, include o descriere a acestei localități (și a multor altora) incluzând aspecte legate de caracteristicile peisajului, cursuri de ape, izvoare, cât detalii ale istoriei, arhitecturii, bazate pe o cunoaștere amănunțită a datelor din variate scrieri, comparații cu aspecte arhitecturale similare…

602 631 643 646 655

648 660

Sigiliul orașului în 1698 are inscripția: Sigillvm Prásmárensi. Incendii mari au fost mai multe, dar cel din 23 februarie 1767 a distrus 200 de locuințe. Pe lângă agricultori, la 1785 existau bresle de fierari, țesători șamd. Localnicii din Tartlau – Prázsmár – Prejmer făceau bere care se vindea la Brassó – Kronstadt – Brașov. În 1786 erau 2838 de locuitori. În 1850, dintre cei 3351 locuitori, sașii (germani) erau 2136. La Tartlau – Prázsmár – Prejmer s-a născut cel care avea să devină scriitorul german Erwin Neustädter (1897-1992): a studiat la München, Viena etc, apoi a fost profesor de literatură germană la Gimnaziul Honterus din Brașov… iar mai apoi a emigrat în Germania. În 2002, aici erau 8316 locuitori, dintre care sașii erau doar 110. În 2011, germanii (sașii) mai reprezentau doar 0,8%. Preotul evanghelic maghiar Pál András – păstorește o comunitate evanghelică germană aproape de Inexistent – oameni bătrâni.

719

664 675 691 700 710 713 716

Cetatea-biserică de la Prejmer este cea mai puternică și mai bine păstrată astfel de construcție medievală în Estul Europei. Ea este rezultatul activității de construire realizate de-a lungul celor 8 secole, a numeroase modificări, transformări…. Multe edificii istorice ale Transilvaniei au fost voit degradate de imbecilii comunismului și post-comunismului… dar aici avem o excepție. În 1999, acest edificiu a fost înscris pe Lista Patrimoniului Cultural Mondial al UNESCO. Deși sunt interesante arhitectural, interesante prin istoria lor… totuși aceste edificii saxone au ceva sumbru la modul profund. Ele ne amintesc de comunități înfloritoare, performante pentru vremea lor… care apoi au dispărut… a venit vremea când cei în cauză au ajuns să decidă că în acest loc nu mai există nici un fel de viitor.

© dr. Peter Lengyel

to share or not to share?

Acest articol a fost publicat în Splendori in Iubita Noastra Transilvania. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la UNESCO World Heritage: Tartlau – Prázsmár – Prejmer

 1. DM Ruști zice:

  As fi f.curios dc și cat se știe despre limba vorbită de Sigismund de Luxemburg, de ex.; știu că oficială pe-atunci era latina, probabil ca știa și germană, maghiară, cehă etc.; asta în contextu’ în care de multe ori limba vorbită de elite (care oricum erau cosmopolite) era una diferită de cea a poporului de rând, de ex. Cezar vorbea în greacă cu Brutus & Co., Richard Inima de Leu era francofon (și nici n-a prea stat în Anglia), iar elita Imperiului Țarist tot la francofonie tragea ..

  • saxonu zice:

   Din cate am inteles, in Luxemburg sunt trei limbi oficiale. Una din ele este cea saseasca ( luxemburgheza ). Sasii, la origini , se trag din Luxemburg. Banuiesc ca vorbea limba natala. Cu siguranta nu vorbea romaneste ! 🙂

 2. saxonu zice:

  Felicitari pentru articol . Pacat, acum se incearca, in special de actuala conducere a primariei din Prejmer, musamalizarea , devierea istoriei in directii de interes local si, poate chiar si national. Sa-i faci statuie lui Mihai Viteazu si sa nominalizezi exclusiv ” eroi romani „, cazuti in razboaiele duse pentru localitate , stiind ca romanii au aparut foarte tarziu in „ecuatia” asta din istorie , mi se pare , tipic unui popor fara istorie reala, ci doar una imprumutata si denaturata dupa propiul plac si interes ! Mai urmeaza sa se spuna ca tot ce-i in Ardeal construit , a fost din ordinul lui ” Stefan Voda ” … :))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s