Comunicarea Naturii – 2 Ani de Blogging

301

Sistemul wordpress îmi aduce aminte că acum blogul acesta are doi ani. Știam. Ce repede au trecut, anii. Între timp au fost postate aici peste 200 de articole, cu zeci de mii de imagini, vizionate de sute de mii de vizitatori, iar împreună cu cei care au citit respectivele texte preluate de alte platforme online și/sau publicate pe hârtie… se ajunge la câteva milioane de oameni. În principiu, situația este rezonabilă. Ideea acestor articole este să inspire, să trezească interesul pentru cunoaștere, admirare a naturalului și a valorilor create de oameni. Simt că este o reușită când aud: nu credeam că așa ceva există pe la noi; nu credeam că există atâția pelicani în Deltă… extraordinar de frumoși sunt, nu credeam că este atât de splendid Maramureșul privit de sus, nu bănuiam că este atât de frumos în Munții Măcin sau în Gutâi, că în Transilvania există abație cisterciană, castele și palate și atâtea alte splendori. Nu aveai cine să te facă să bănuiești că aceste splendori Există.

275

Vezi realitățile actuale ale variatelor mecanisme virtuale care se conectează între ele, de la portaluri la bloguri și liste de discuții și social-media… “clouds”… eco-clouds… rețele interconectate în moduri variate… având propria lor dinamică… și cu o permanentă dezvoltare. În acest mediu virtual trebuie să acționezi.  Prin rețele social-media se poate facilita pătrunderea mesajelor despre natură – în locuri dealtfel inaccesibile. Cum anume se răspândesc ideile, în rețele informale care acționează după propriile lor legi, cu agilitate și răspunsuri imediate…? Cât de bune trebuie să fie articolele, cât de interesante, cum anume se poate realiza o comunicare autentică în lumea aceasta din ce în ce mai virtualizată? Oricum, este o zonă cu permanentă mișcare-restructurare, iar creativitatea-genială face diferența dintre „banal” și „viral”. În principiu, organizațiile neguvernamentale de mediu, și mai cu seamă liderii acestora, ar trebui să privească potențialul pe care îl are comunicarea online nu ca pe o activitate marginală, conexă… ci mult mai mult de atât. Prezența în societate, discutarea ideilor eco, comunicarea intrasectorială și mai ales cea cu oamenii din afara domeniului de specialitate… deschiderea și păstrarea a noi canale de interacțiune… A face designul unor articole în așa fel încât ele să aibă șanse mai mari de a avea „share”,… presupune abilitate, concepte inovatoare și interesante, abordarea unor subiecte aflate oarecum în domeniul de preocupare a societății… măcar a unei părți cât de cât semnificative a acesteia.

DSC_4504

Blogul acesta a devenit un experiment interesant, un exercițiu de creativitate, de abordare a unor subiecte care mă preocupă… Dacă începi o aventură intelectuală precum este cea de creare a unui blog pe subiecte naturalistice și societale, nu prea ai exemple de funcționalitate bună, cel puțin nu pe la noi. Sau nu am aflat de ele? Oricum, chiar dacă ar exista, asemenea “modele” nu se pot replica ușor, deoarece fiecare context personal este unul unic… Un model funcțional poate arăta că în principiu… se poate. Totuși, variabilă este capacitatea de formulare, alta este disponibilitatea de a aloca timp & energie… alta este disponibilitatea de a accepta riscuri prin abordarea unor subiecte sensibile. Dar dacă nu te manifești… orice potențial ai avea, el rămâne inutil. Manifestarea publică este un “dans” care te expune, cu părți pozitive și evident, riscuri. A găsi tonalitatea adecvată, a zice ceea ce trebuia zis în contextul momentului… încât instantaneu poți să vezi rezultatul… Poți vedea care este reacția publică la ideile în cauză… Discutăm la telefon, pe facebook, skype… și uneori Live… la un ceai de fructe. Mă întreba o prietenă apropiată, de unde vin subiectele, ideile, cum îmi fac chef de a scrie, cum aloc timp și energie pentru dezvoltarea acestui blog… atunci când ar fi altele de făcut… șamd. Păi, devine un fel de obișnuință, așa cum cineva scrie pentru o revistă, sau face rapoarte la serviciu despre ceea ce “trebuie să facă”… diferența este că aici eu decid ce subiecte abordez, despre ce scriu, când și cum o fac.

DSC_7247

Ideea este să găsești energia să renaști permanent, să definești subiectele care pot să fie abordate la un mod coerent în timpul disponibil și cu resursele disponibile… Nu este vorba doar de subiecte ale unor postări separate, ci grupuri de subiecte care te preocupă… Pentru început au fost abordate variate arii protejate – Parcuri Naționale, Rezervații ale Biosferei, situri Natura 2000 din Carpați, de pe Dunăre și din alte variate peisaje mai îndepărtate – cu diversitatea lor peisagistică și biodiversitatea lor spectaculoasă. O altă categorie pe care o consider semnificativă este analiza unor aspecte politico-societale, referitoare la mișcarea de mediu, ecologism politic, dezvoltare durabilă, comunicare, educație șamd. O idée manifestată recent este abordarea valorilor arhitecturale din Transilvania… pe care le priveam de o vreme ca fiind interesante, dar nu prea era timp de ele… Gradual, o vizită de observare superficială, apoi documentare mai serioasă, apoi o altă vizită de a fotografia eventual ceea ce este mai semnificativ și ce nu ai avut timp să vezi la o simplă trecere… și cu încetul se poate contura un material fotografic și ideatic demn de a ajunge eventual postat online.

DSC_9339

Când prezinți castele, cetăți, arii protejate… cât de jenant este să urmeze un subiect legat de javre, 12 câini ciobănești care au ajuns să mă atace în fața unui hotel de lux, haitele de câini comunitari care atacă oameni pe stradă… și pot să îi și omoare în mijlocul orașului. Totuși, subiectul trebuie abordat… Important este a găsi acel mod de formulare care să păstreze ce doreai să zici, dar să fie inteligibil și de cei cărora le scriai… un fel de echilibristică în privința dimensiunilor textului, modului de formulare șamd. Desigur, multe subiecte naturalistice ar trebui cândva prezentate, am și realizat variate drafturi/ notițe, cu subiecte de interes… de la arme biologice la organisme modificate genetic (GMO), la problematica energeticii inclusiv a celei nucleare, eoliene șamd, la masacrarea păsărilor migratoare în Malta, etc etc. Dar omul are resurse limitate, și decât să arunci în mediul virtual ceva vag, mai bine păstrezi textul și imaginile până există timp de a crea din ele ceva rezonabil de coerent… Desigur, nu există nici timp nici energie, pentru perfecțiune. La modul realist, se poate avea pretenția de la sine de a menține ștacheta la un nivel pe care ai dori să îl vezi manifestat  – nu doar în teorie ci și în transpunerea în practică a genialelor idei de experți teoreticieni care fac analiza subiectului denumit “comunicarea naturii”. Teorii perfecte despre comunicare… dar lipsite de implementare. Ce să mai zic de implementarea ideilor de conservare a naturalului… care nu sunt nici măcar comunicate… că nu este … cine… Poate în viitor… după Criză, în Era Nouă – Ecologică?

DSC_4411

© dr. Peter Lengyel

DSC_9391

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Comunicarea Naturii – 2 Ani de Blogging

 1. Doina Cioaca zice:

  Multi ani inainte si la cat mai multe postari! Din partea mea ai toata admiratia pentru ceea ce faci. Felicitari Peter!

 2. Alin Ciula zice:

  Confesiuni sincere, si un model de urmat 🙂 Cine poate, si cine are cunostintele si daruirea necesara. Ar trebui sa va clonam, cel putin in fiecare judet sa existe un ‘Peter’, poate s-ar mai schimba lucrurile. Multa sanatate si putere!

 3. peterlengyel zice:

  Cei care aveti dorinta de a incerca elaboraea unor articole pe subiecte legate de mediu/ conservarea biodiversitatii, puteti sa ma contactati: lengyelpeter@yahoo.com

  Pana acum, pe blogul Aliantei pentru Conservarea Biodiversitatii, pornit la sfarsitul lui decembrie 2012, in urma cu 3 luni si ceva, exista 25 de articole:
  http://aliantapentruconservareabiodiversitatii.wordpress.com

 4. Salut Peter. Sunt unul din cititorii tai fideli si trebuie sa marturisesc faptul ca imi doresc sa ajung sa scriu articole atat de bine elaborate si documentate precum cele ale tale. Si eu scriu la mine pe blog despre natura, fauna, biodiversitate si sporturi si alte activitati in aer liber, dar nu am atata experienta „tehnica”, scriind mai mult din pasiune despre aceste lucruri.
  Mai mult, dau ocazional „share”, „RT” si alte forme de distributie a articolelor de aici, pe care le consider un exemplu de buna practica in blogosfera. In loc sa scriem despre ce vedem la televizor sau ce citim in ziar sau pe la altii, mai bine ne documentam temeinic si generam noi articole pe subiecte interesante, nu prilej de scandal si de online bullying si trolling.

  Keep up the good work, de fiecare data cand vei avea o crestere de trafic gandeste-te ca cineva a citit pe nerasuflate articolul cu pricina si l-a redistribuit. Felicitari inca o data, sper sa apuc sa vad un zero pus la acesti doi ani de blogging!

 5. peterlengyel zice:

  O postare interesanta despre blogging, care are si cateva comentarii pertinente: cred ca merita citite.
  http://mathbabe.org/2012/12/27/suggested-new-years-resolution-start-a-blog/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s