Castelul Bánffy de la Válaszút – Răscruci

768

Válaszút – Răscruci este situat la 26 km nord-est de Cluj – Kolozsvár – Klausenburg, către Gherla – Szamosújvár – Armenierstadt. Intrarea în castel se face pe o poartă din fier forjat, având caracter baroc; avea cândva blazonul familiei Bánffy. Coloane dorice susțin balconul castelului pe fața spre domeniu – opus vederii dinspre șosea. În interiorul castelului, coloane corintice cu capiteluri înfrumusețate cu motive vegetale… vitralii… sculpturi cu ființe mitologice… Biblioteca avea 400 de cărți. Un șemineu mare, sculptat în piatră, are și blazoanele familiilor Bánffy şi Wesselényi. Pe baza fotografiilor vechi se pot reconstitui și alte artefacte: existau aici 3 picturi de mari dimensiuni, un candelabru antic cu sticlă din Veneția, un gobelin de 6 metri reprezentând zeița Ceres… picturi cu membrii familiei șamd.

Localitatea Válaszút – Răscruci este atestată documentar din 1325 – Valazut; în 1387 prin decizia lui Zsigmond király – rege al Ungariei, așezarea a ajuns în proprietatea familiei Bánffy. Ruperea unui dig al unui eleșteu de pe valea Borsa – Borșa, în primăvara lui 1499, a dus la mari pierderi de vieți umane și afectarea localității. În 1658 tătarii au făcut ravagii, ucideri, incendieri, urmate de foamete și molime. Au urmat alte și alte incursiuni ale turcilor și tătarilor, iar o parte din populație a fost luată pentru a fi utilizată la muncă forțată de către turci.

Castelul Bánffy de la Răscruci este un castel neoclasic eclectic, construit în secolele 18-19; au fost ridicate edificii care azi nu se mai păstrează, altele au fost incorporate în dezvoltările care au urmat; între 1752-1755 au fost construite casa de oaspeți și grajdurile. Aici au locuit baronul Bánffy György (1739–1805), cu soția lui, Wesselényi Zsuzsanna (1743–1800); Baronul Bánffy György (1772–1832); Contele Bánffy Dénes (1776-1854) a realizat reconstruirea grajdurilor, construcții impozante. Baronul Bánffy Albert (1818-1886) locuia aici cu soția lui, Esterházy Ágnes; a realizat îmbunătățiri și renovări, iar la castel a fost inaugurat și un centru de echitaţie.

Baronul Bánffy Ádám (1847-1887) a locuit aici cu soția lui, Wesselényi Mária; era priceput în managementul agricol, importând semințe productive, creator de artă în domeniul apiculturii și zootehniei; caii de rasă au câștigat variate concursuri. Era un aristocrat transilvănean, mare pasionat al artelor, literaturii, istoriei; a studiat la Cluj și la Berlin, apoi a creat aici un interior de castel care era de o frumusețe extraordinară… așa cum a văzut în locurile culte ale Europei. În castel se păstrează o parte din mobila sculptată renascentistă – din care unele elemente au fost expuse de către baronul Bánffy Ádám în 1878 la Expoziția Mondială din Paris; casete de lemn în tavan, sculptate în stil renascentist german, cu blazonul și genealogia familiei Bánffy, precum și personalități istorice ale Transilvaniei și Ungariei. Sculptor priceput, realiza teracotă și picturi, și îi plăcea să interpreteze muzică instrumentală. Mobilierul și alte obiecte de decorare care dădeau caracterul unic și fastuos al interiorului castelului, au fost proiectate de el, la executarea cărora au lucrat meșteri… și a contribuit și baronul. În castel există o soba de teracotă cu smalț verde – obiect cu valoare de operă de artă – în stil renascentist; are modelate scene istorice ale Ungariei, de la alegerea lui Árpád, întemeierea Ungariei, adunarea de la Ópusztaszer, bătălia de la Mohács – 1526, statui de atlași șamd; această sobă de teracotă este un artefact similar celui care a fost finalizat în 1878-1879 și prezentat la Expoziția Națională de la Székesfehérvár (1879) unde i-a plăcut mult împăratului Franz Josef, și a fost dăruită lui de către baron, obiect montat în salonul Castelului Grassalkovich din Gödöllő – de unde a dispărut în vremurile tulburi ale Războiului Mondial 2 – dar “refăcut” recent pe baza celei păstrate în Castelul Bánffy de la Válaszút – Răscruci.

Bánffy Albert (1871-1945) a locuit aici cu soția lui, Charlotte Montbach; s-a ocupat de amenajarea parcului castelului, care avea și un lac de agrement, fântână arteziană, un columbar (locație cu porumbei) în stil japonez. În alt sat aparținând azi de aceeași comună, Bonțida, mai există un castel aparținând familiei Bánffy… parcurile celor două castele erau legate printr-un aliniament de plopi. Dealtfel, familia Bánffy avea și un palat la Kolozsvár – Klausenburg – Cluj. În 1896, Bánffy Albert – pe teren cumpărat de el, a ridicat școala din localitatea Válaszút – Răscruci, care a fost inaugurată la 16 septembrie 1899 și funcționează și azi.

Fiul lui gróf Wass Endre și a lui losonczi báró Bánffy Ilona, în acest castel s-a născut Szentegyedi és Czegei gróf Wass Albert (1908-1998), scriitor; a emigrat de pe aici și a lucrat la Universitatea din Florida – SUA. A scris numeroase romane, cu subiecte istorice, politice, sociale; acum, în onoarea lui sunt ridicate zeci de statui. Genealogia familiei transilvane a lui Wass Albert se poate urmări până în perioada Árpádiană, în urmă cu un mileniu; titlul de gróf (conte) a fost oferit de împărăteasa Maria Terezia a Austriei și regină a Ungariei, în anul 1744. Gróf Wass Albert a studiat la Cluj, Hohenheim-Germania, apoi la Sorbona – Paris, obținând diplome în silvicultură și management al animalelor sălbatice. Au existat mai multe atentate împotriva lui. În 1985, a existat o încercare de asasinare a lui, cu bombă pusă în hotelul Holiday Inn din Cleveland – SUA… dar Interpolul a interceptat cazul. Unul dintre fii lui, Wass Huba, general în armata SUA, a fost printre cei care au făcut designul operațiunii Furtună în Deșert… 1991.

Cât despre castel… În 1944, trecerea frontului de război a dus la incendierea bibliotecii și jefuirea obiectelor care puteau să fie furate. Au urmat vremuri sumbre. Între 1967 și 2007, în clădirea castelului a funcționat o “școală specială”… iar starea clădirii este în conformitate cu realitățile trecutului recent și ale degradării actuale.

702 719 730 740

© dr. Peter Lengyel

to share or not to share?

Acest articol a fost publicat în Splendori in Iubita Noastra Transilvania. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Castelul Bánffy de la Válaszút – Răscruci

 1. peterlengyel zice:

  Wass Albert: Háromféle magyar
  Elmondja: Both Gábor

  Apreciază

 2. peterlengyel zice:

  Wass Albert: Üzenet haza
  Elmondja: Sinkovits Imre

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s