Biserica fortificată Kleinschenk – Kissink – Cincșor

Kleinschenk – Kissink – Cincșor (tradus din germană ~ Hanul Mic), este pe cursul din Transilvania a Oltului, la contactul Podișului Hârtibaciului cu Depresiunea Făgărașului, la cca 80 km de Brașov în direcția Sibiului. Atestată documentar din 1377 în liste fiscale papale – Rudbertus de Parvo Promotorio, iar în 1434 este menționată – Kyssenk.

Începerea construcției din piatră și cărămidă se produce în secolul 13… rezultând o bazilică. Ulterior, în 1427 biserica de stil gotic târziu este terminată, iar modificările care au urmat sunt nesemnificative. Atacuri ale turcilor și tătarilor care intrau în Transilvania a făcut necesară fortificarea edificiului. Devine biserica fortificată în a doua jumătate a secolului 15, prin înălțarea zidurilor de apărare din jurul ei, care au contur poligonal și 4 turnuri de apărare. Pe un zid se vede un ceas solar. Un clopot din clopotniță este datat 1644, iar în micul muzeu din interiorul bisericii se mai păstrează un potir din secolul 15 și un clopot mic din 1499. În vecinătatea ei se află fosta parohie și fosta școală evanghelică.

În 1532 trăiau aici 27 de familii. În 1599 localitatea a fost afectată de atacurile cazacilor din zona Ucrainei, apoi incendiat în 1603 de mercenari valoni veniți din ceea ce azi este Belgia. În secolul 18 au fost conflicte între cei din Kleinschenk – Kissink – Cincșor cu cei din satul vecin, Voila, din cauza că limita dintre terenurile lor era reprezentat de cursul Oltului, care la un moment dat și-a modificat traseul… În 1850, din cei 782 de locuitori, 576 erau sași (germani). Sașii au început să emigreze prin 1978. În 2002, localitatea avea 651 de locuitori, dintre care 31 erau sași. În 2011, în sat mai erau 22 de sași. Ca și în multe alte zone rurale de pe la noi, oamenii de azi din acest sat (“din Uniunea Europeană”) sunt săraci, populația este îmbătrânită, interesul pentru cultură este aproape de inexistent, în schimb există mare atracție față de alcool; tinerii în mare parte au plecat. Azi biserica evanghelică fortificată de la Kleinschenk – Kissink – Cincșor este în afara interesului, cu excepția unor vizitatori…

1110

1070 1081 1085 1090 1095

1102 1100

© dr. Peter Lengyel

to share or not to share?

Acest articol a fost publicat în Splendori in Iubita Noastra Transilvania. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Biserica fortificată Kleinschenk – Kissink – Cincșor

  1. Pingback: La țară: Prin Mărginimea Sibiului – Locomotor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s