Castelul Teleki din Satulung – Kővárhosszúfalu – Langendorf

298

Castelul Teleki din Satulung – Kővárhosszúfalu – Langendorf (Maramureș) – acum este monument istoric – a fost construit între 1740 și 1780, de către familia nobiliară a grofilor Teleki. Teleki Mihály (1634-1690) a fost Cancelar al Principatului Transilvaniei, iar ca răsplată pentru activitatea lui, Împăratul Leopold l-a numit Conte; a căzut în lupta pentru apărarea Transilvaniei în fața influenței otomane, la Zernyest/ Zărnești / Tohanu Vechi. Teleki Pál (1677-1731) a fost un filantrop și totodată susținătorul principelui Transilvaniei II. Rákóczy Ferenc – Francisc Rákóczi II în războiul curuț, contra austriecilor. Teleki Sámuel (1739-1822), Cancelar al Transilvaniei, este fondatorul Bibliotecii Teleki din Târgu-Mureș, cu peste 40.000 de volume, incluzând 66 de incunabule, tipărite înainte de 1500, precum și multe alte cărți rare… donate Orașului; acum această colecție are peste 200.000 de volume. Teleki Géza (1843-1913) a fost Ministru de Interne al Ungariei. Teleki Sámuel (1845–1916), a fost explorator, primul care a condus o expediție în nordul Kenyei, a fost primul european care a văzut la 5 martie 1888 lacul Rudolf/ Turkana… pe care el l-a denumit Rudolf; este primul care a ajuns la limita zăpezilor pe Kilimanjaro la 5300 m altitudine (din cei 5895) și primul care a urcat pe Mount Kenya, la 4300 m – din cei 5199 m (aici o plantă îi poartă numele, Lobelia telekii); în sudul Kenyei a descoperit un vulcan activ, care îi poartă numele; dealtfel, a străbătut Tanzania, totodată primul european care a cercetat și/ sau cartat zone însemnate din Riftul African, Etiopia șamd; cartea Kelet-afrikai napló, despre călătoriile în Estul Africii, a fost tradusă și în engleză. Teleki Pál (1879–1941), a fost savant geograf, precum și Prim-ministru al Ungariei. În această familie nobiliară transilvană au mai fost numeroși oameni de cultură, savanți, istorici, scriitori, poeți, colecționari de minerale, luptători, călători, oameni politici șamd.

Castelul Teleki din Satulung – Kővárhosszúfalu – Langendorf. Inițial, castelul a fost construit de Teleki Mihály, iar forma eclectică actuală este creată în 1891 sub patronajul lui Teleki László Gyula, cel mai mare proprietar de terenuri din zonă la începutul secolului 20. Aici el avea o bibliotecă de 4.000 de volume. După terminarea vieții lui, ultimul proprietar al castelului a fost soția lui, Hadadi báró Wesselényi Ilona, care după război a murit la Salzburg. Pe domeniul din Kővárhosszúfalu al conților Teleki este acum un parc dendrologic, un arboret cu exemplare multiseculare. Acum castelul este restaurat / pregătit de un om de afaceri, pentru a deveni hotel.

Pe lângă acest castel, familia Teleki mai avea Castelul Teleki din Pribilești – Maramureș, Palatul Teleki din Kolozsvár / Cluj, Castelul Teleki din Kendilóna/ Lone/ Luna de Jos – Cluj, Castelul Teleki din Sáromberke / Dumbrăvioara – Mureș, Castelul Teleki din Felső-Marosujvár / Uioara de Sus – Ocna Mureș – Alba, Castelul Teleki din Kápolnás / Căpâlnaș, Casa Teleki din Nagybánya / Baia Mare. Reședința principală a familiei Teleki era Castelul de la Gernyeszeg / Gornești. Multe dintre aceste edificii se află în stare deplorabilă.

313

© dr. Peter Lengyel

to share or not to share?

Acest articol a fost publicat în Splendori in Iubita Noastra Transilvania. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Castelul Teleki din Satulung – Kővárhosszúfalu – Langendorf

  1. Felicitări pentru articolul bine-documentat!

  2. Pingback: Castelul Teleki din Satulung

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s