Bodendorf – Bunești – Szászbuda

Bodendorf – Bunești – Szászbuda se află într-o zonă colinară la 496 m altitudine, între Brașov și Sighișoara. Bundorff/ Bodendorf/ Vila Bodonis este atestat documentar din anul 1337. În anul 1500, localitatea avea 88 de gospodării, 3 păstori, 1 învățător și 5 săraci. În 1910 existau aici 1022 de oameni, majoritatea sași (germani). Sașii au plecat. În 2002, satul Bunești are 726 de locuitori.

DSC_2398

DSC_2373

DSC_2388

Biserica gotică fortificată a fost construită pe la sfârșitul secolului 13, după care au fost variate dezvoltări pe parcursul secolelor; zidul este format din roci sedimentare depuse în mările trecutului, existând și fosile vizibile în aceste pietre. Este o frumoasă biserică, fortificată cu contraforturi și înconjurată cu zid de apărare: ea proteja sătenii în timpul atacurilor turcești, când satul era devastat și incendiat. Zidul de apărare a fost ridicat începând cu secolul 14, apoi prin secolele 15-16 au fost adăugate 4 turnuri și camere de provizii. Exista și o fântână, zonă de depozitare a cerealelor și de adăpostire a animalelor domestice. Din această biserică se păstrează un potir de argint realizat în Brașov în prima jumătate a secolului 15. În interiorul construcției există o inscripție realizată de preotul Johannes Nösner în 1680: „Hör! Hast Vor eIne gVte SaCh, aber`s geht Von statt geMaCh, fahre getrost fort, nICht Verzag, es fäLLt keIn aLt EICh aVff eInn SChlag”. Ceva de genul: „Ascultă! Eşti pe drumul cel bun, chiar dacă mersul e încet, nu dispera, nici un stejar bătrân nu cade sub o singură lovitură.” Bine, pe vremea lui nu se putea ca toată pădurea de stejari seculari să fie rapid tăiată cu drujbele…

DSC_2311

DSC_2338

DSC_2348

Au fost deci și vremuri când o biserică fortificată, cu ziduri de piatră, era vitală pentru comunitate. Iar cei care nu erau rapid în biserică în timp ce veneau turcii… erau căsăpiți imediat. Nu erau timpuri prea amuzante. Acum acea comunitate de sași nu mai există, iar clădirile realizate prin truda celor din trecut, sunt lăsate să se degradeze… lent… dar sigur… Oricum, construcțiile mai reprezentative de la Bodendorf sunt încă în stare rezonabilă… dar dacă faci o vizită la multe dintre monumentele de arhitectură din Transilvania, vei constata un dezastru generalizat care arată imbecilitatea vremurilor actuale. Excepțiile pozitive sunt puține, extrem de puține. Iar situația este de înțeles, dacă vezi cum noii locatari au adus caii și oile în casele construite de cei care au plecat… cum se face foc de tabără în mijlocul locuinței… și cum primarul ales democratic prin majoritatea voturilor cetățenilor… este un domn care doarme pe jos în fața birtului.

062 087 091 112 120 126 144 146 155 158 162 166 168 189 192 195 197 200 205 208 212 216 226 232 239 244

229

DSC_2662

DSC_2673

© dr. Peter Lengyel

to share or not to share?

Acest articol a fost publicat în Splendori in Iubita Noastra Transilvania. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Bodendorf – Bunești – Szászbuda

 1. s zice:

  700 de ani au rezistat aceste sate/cetati/biserici si au trebuit doar 23 de ani postdecembristi sa le anihileze… oare nimeni nu doreste salvarea lor? oare chiar nimeni nu poate?
  un Viscri salvat este doar o floare dintr-o mare de flori….restul pot sa ajunga gunoaie? si sa devina neant!!… si ar fi pacat

  Apreciază

 2. Alin Ciula zice:

  Sunteti f. prolific. Sa fie din cauza vremii nefavorabile, aveti timp de scris? A aparut o intreaga serie de articole: Cârta, Baia Mare, etc… Superbe imaginile, insotite de texte pertinente si bine documentate 🙂 O munca titanica, felicitari! Speram ca datorita efortului dvs. sa se mai trezeasca din adormiti.

  Apreciază

 3. Clementina Timus zice:

  Este o surpriza extraordinara sa gasesc postarile Dvs. Complimente pentru aceasta nobila ocupatie si nu in ultimul rand sincere multumiri pentru a ne trezi interesul de a le vizita la fata locului. Asemenea monumente am mai vazut in insula Gotland din Suedia unde are loc un festival medieval foarte apreciat.
  Cred ca noi toti ar trebui sa fim mai activi si sa punem presiune pentru a intretine, restaura si introduce in circuit turistic cultural.
  Slava Domnului ca Fundatia Mihai EminescuTrust este activa si macar asta e un semn de speranta
  Multa sanatate si continuati nobila pasiune! Felicitari!

  Apreciază

 4. Un ilustru anonim zice:

  Ca de obicei, foarte frumos, Peter. Imbogatesti pe cei din jur cu ceea ce te anima si pe tine. Cred ca scopul principal este altul, totusi. Probabil este acela de a atrage atentia asupra degradarii de sub ochii nostri.

  Apreciază

 5. Clementina Timus zice:

  Si eu sunt profund impresionata sa cunosc aceste valori inestimabile. Voi populariza printre cunostinte; Mi-as ingadui sa va fac o propunere de a completa cu mai multe informatii , harti documente istorice, bisericesti( acolo unde se notau nasterile, decesele, nunti etc ) pentru o cat mai cuprinzatoare colectie de date. Un cunoscut si prieten a initiat Muzeul virtual Mihai Eminescu si mi-a venit ideea sa va propun sa faceti acelasi lucru, solicitand contributii de la cei care le poseda , iar muzeul valorileo transilvane sa fie circulat si cunoscut si in afara tarii.
  Banuiesc ca si Mihai Eminescu Trust are o serie de documente si imagistica din zona si adunate ar constitui o carte de vizita si poate ratiunea de a face presiune pe ministerul culturii si cultelor de a sprijini proiectele de restaurare si conservare. apoi cred ca si fundatii si asociatii ale fostilor sasi acum in Germania sau urmasii lor si-ar dori conservarea memoriei de suflet.
  Va doresc succes si sa ne mai bucurati cu asemenea minuni
  clementina

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s