Un blog pentru biodiversitate – în 45 de minute

Pro Natura. Aspecte ale Naturalului. O discuție recentă, de 45 de minute la Radio România Cultural, cu Dan Stoica, despre natură, peisaje, fotografiere, educație ecologică șamd. Despre arii protejate din Dobrogea… Munții Măcinului, Canaraua Fetii, Cheile Dobrogei, zona costieră a Mării Negre, Delta Dunării, Câmpia Dunării de Jos… Suhaia, Bistreț, Ciocănești, păsările văzute de aproape, admirate… și fotografiate… cum plesnește apa sub ciocul stârcilor și egretelor. Despre gâște sălbatice în Dobrogea cum energic se ridică în zbor, despre linia țărmului fotografiată din avion în lumină fantastic de interesantă… nu îți vine să crezi că așa frumusețe poate să existe pe la noi. Despre Carpați… și Maramureș… stâncării, cascade, ceața care se ridică peste păduri, lacuri alpine, tinoave, meandre pe râuri, imagini din avion și din balon șamd.

Despre promovarea valorilor naturale în vestul european și la noi, despre comunicare, documentare, imagine și text, crearea de viziune. Despre parcurile de eoliene pe Via Pontica. Microhidrocentrale în situri Natura 2000, Garda de Mediu, apa care dispare în tuburi subterane… văile sălbatice care sunt accesibilizate pentru buldozere și excavatoare. Mafii energetice. Fragmentarea habitatelor, Natura care se distruge pas cu pas inclusiv în situri Natura 2000, ultimele locuri naturale pe care România le mai are. Cazul Pețea, extragerea apelor termale… până la distrugerea acestui ecosistem care avea specii endemice… melcul termal și roșioara lui Racoviță. Comisii, discuții… dar mafia atât de mare încât nimic nu a putut să fie făcut la timp, pentru a stopa distrugerea. Vinovată este toată administrația, inclusiv Ministerul Mediului. Ca și omul pe care l-ai omorât, mai greu poate să fie ca înainte.

Despre resurse umane, resurse de timp, resurse financiare, capacitate, interes, dorința de a face performanță din promovarea Naturii… sau delăsare și lipsă de vizibilitate pentru arii protejate. Despre ieșirea din banal, despre investirea în cunoaștere, înțelegerea esențialului, transpunerea naturii în imagine inteligibilă. Despre Lumină, condițiile de fotografiere, crearea de imagine despre acvile, scolopendră, greier borțos, țestoase de uscat, șarpe rău, viperă cu corn, plante rare… Imaginea Semnificativă care poate ajuta la salvarea de la degradare a zonelor cu valori naturale, astfel încât locurile să devină iubite de oameni, să devină vizitate… protejate.

Despre educația ecologică în natură, despre copiii care îmbrățișează copacul, care se apropie destul de mult de natură pentru a îi vedea frumusețea. Despre clasa politică și înțelegerea ecologismului… sau lipsa de înțelegere în timp ce preocuparea este orientată către religiozitatea de Evul Mediu. Despre viitorul acestui blog… arii protejate, dezvoltare durabilă, politici de mediu, filosofie a științei șamd.

Înregistrarea discuției respective se poate accesa în format MP3 aici:

un blog pt biodiversitate-peter lengyel-13.03

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în Interviuri. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Un blog pentru biodiversitate – în 45 de minute

  1. Diminescu Nicolae zice:

    Felicitari pentru aceasta noua interventie, pacat ca televiziunea nu este interesata de ilustratiile video sau foto pe care le detineti, cred ca le puteti propune o emisiune pe tema biodiversitatii, cat despre temele filozofice si politice, partidele politice mai ales ecologiste ar putea loc in bancile unui curs, despre ecologie, ecologism si politica.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s