In memoriam: vie, frumoasă, îndurerată – merită să mori pentru ea

In memoriam: Chicho Mendes (1944-1988) ecologist brazilian care proteja pădurea amazoniană în fața devastării, asasinat de bogătași crescători de vite; Ken Sarowiwa (1941-1995) nigerian, lider al tribului Ogoni, care a pornit o campanie non-violentă de protejare a teritoriului lor în fața companiilor petroliere, arestat, condamnat la moarte de un tribunal militar și executat; Dian Fossey (1932-1985) zoolog american dedicat cercetării și protejării gorilelor de munte din Ruanda, ucisă de braconieri; Joan Root (1936-2006) conservaționist și cineast britanic născut în Kenya, sub influența realizărilor ei mari suprafețe fiind declarate protejate, ucisă de braconieri; P. D. Majhi (1959-2007) ranger la rezervația Pakke de protejare a tigrilor din India, unde a destructurat grupări de braconieri, a fost ucis de braconieri; Amit Jethwa (1975-2010) ecologist care lucra pentru protejarea naturii în fața mineritului ilegal în pădurea Gir, singura rezervație a leilor asiatici, împușcat mortal de ucigași plătiți, în fața Curții Supreme din Gujarat, Ahmedabad, India. Câteva nume și date înșirate într-un filmuleț care prezintă vârful icebergului acestei probleme. Recent, cu ocazia Conferinței aniversare Earth Summit Rio +20 derulat în Brazilia (iunie 2012) au devenit mai mediatizate dispariții/ executări ale ecologiștilor sudamericani, brazilieni, care încercau să protejeze pădurea amazoniană în fața variatelor agresiuni umane: analiza datelor arăta că doar în Brazilia într-un deceniu au fost uciși peste 365 de ecologiști, cu o rată de un ecologist ucis pe săptămână (lideri de opinie interesați de ecologie, oameni de media, ecologi, ecologiști); cum poate arăta situația în alte zone similare… crezi că ai putea avea acces la date reale? Există o bătălie pentru resurse, în care sunt implicate guverne, corporații transnaționale, firme locale, mafii de variate feluri, care vor să exploateze om și natură, indiferent de consecințe. Multe lucruri se pot întâmpla în aceste zone cu biodiversitate încă naturală… sau în cele cu alte fenomene “mai civilizate”, aparent cel Putin. Acțiuni ecologiste care interferează cu politicile guvernamentale canadiene legate de subiectul gazelor și țițeiului, sunt privite apropiat de structurile specializate și există tendința de etichetare a unor inițiative de protejare a naturalului ca fiind teroriste.

Ecologismul – o preocupare periculoasă? Cât timp te preocupă să faci pe gunoierul voluntar și să convingi și pe alții să adunați gunoaie din pădure, de la margine de baltă sau de pe lângă drum, vei primi poate și câte o frumoasă și strălucitoare insignă de doi bani, să o poți purta cu mândrie de imbecil. Dacă vei face poze frumoase cu ceva pasăre și vei zice copiilor ce importantă este sănătatea Planetei, cât mai vag posibil… atunci totul este bine. Poți face pliante despre dezvoltare durabilă, vag de tot. Poți organiza dezbateri publice, totul cât mai vag posibil. Dacă te vei ocupa de hrănirea păsărelelor din parcuri și eventual să le pui niște căsuțe/ scorburi artificiale vei fi exact ceea ce au ei nevoie să aibă, niște ecologiști-de-carton care să bifeze “marile subiecte ale mediului” prin astfel de glume făcute în public. Desigur, este important să se facă curățenie pe lângă baltă, să fie puse scorburi artificiale în parc, dar dacă se rămâne la acest nivel… natura este terminată.

Dacă pui sub semnul întrebării anumite problematici legate de resurse, tăierea de pădure, braconajul în care sunt implicați și onorații politicieni, distrugerea stocurilor de pește din Oceanul Planetar, lipsa de sustenabilitate a societății consumeriste capitalist-democratice, aspecte demografice șamd… deja nu prea primești insigne. Sau le primești fără să le vadă prea mulți. La unul dintre congresele importante legate de biodiversitatea acestei Planete, undeva în sudul Asiei, discutam cu câțiva colegi… cât de ușor poate să fie înscenat orice, să îți pună în camera de hotel un pachet cu heroină și să te aresteze… Cine te mai scoate de acolo, peste câte decenii? Doar la nivel de braconieri, crescători de vite, tăietori de pădure șamd se pune problema să te omoare împușcat, iar acolo unde mizele sunt mai mari, se pot găsi variate soluții otrăvitoare sau “accidentale”, situații vagi în care nimeni nu mai știe ce să creadă.

Pare că uităm repede ce însemnă libertatea de exprimare versus lipsa acesteia. Îți amintești despre astfel de aspecte fundamentale, atunci când discuți cu colegi care lucrează în sectorul neguvernamental de mediu în Africa: îți șoptesc timizi că dacă ei ar face afirmațiile pe care tu le poți face liber în Europa, ei nu ar mai avea cum să plece acasă. Astfel de idei au devenit deja obișnuite, dar profunzimea detaliilor poate să mai fie încă surprinzătoare. Așa a fost, neplănuit și excelent de bine, o discuție îndelungată despre acest subiect, cu un coleg și prieten din Africa. Inițial la CoP Ramsar de la Palatul Paralmentului din București, apoi la hotel, subiectul a fost analizat din toate unghiurile, reluat mai multe zile în șir. Oricum, era mai interesant decât o prezentare cu încă un lac din Patagonia, și un vierme endemic care dispare mâine, în timp ce din altfel-de-viermi există din ce în ce mai mulți.

Colegul african povestea că el nu dă niciodată exemple din țara din care vine… unde locuiește. Vorbește de alte state africane, de alte zone, dar niciodată despre ce este acasă. La un moment dat îl preocupa subiectul pesticidelor, DDT care și acum se pulverizează prin Africa, îl preocupau efectele asupra oamenilor… agresiuni asupra sănătății umane produse de variate substanțe cu bioacumulare. Dar cât timp președintele este un fel de dealer și promotorul “campaniei de luptă împotriva malariei”, prin utilizarea masivă de pesticide în natură, pe câmp și în locuințe… Oare la ce se expune cel care analizează consecințele campaniei…? Desigur, pentru cei obișnuiți (deja) cu libertățile aparente sau permise ca supape în democrațiile neoliberale europene/ occidentale, este greu de închipuit cam cum este o dictatură care nu caută folosirea mijloacelor mai subtile, ci rezolvă “problemele apărute”, scurt și cu maximă eficiență (cu toate că sistemul ‘funcționa’ cândva și pe la noi). El povestea: dacă vorbești cu sătenii, nu e bine, dacă vorbești la emisiunea ta la radio nu e bine, dacă vorbești la ceva conferință internațională, nu e bine… adică în general dacă vorbești, nu e bine! Bine este să faci pliante, să aduni gunoaie la malul lacului și să zâmbești ca boul în ceva campanie de greenwashing. Mi-a plăcut o afirmație de-a lui… în care zice că dacă crezi că DDT omoară oamenii, și faci astfel de afirmații, ei te omoară mai repede decât DDT-ul. Iar pe fața lui neagră nu se percepea nici un fel de zâmbet.

A fost sunat cu recomandarea să nu analizeze subiectul care îl preocupa. Nu este singurul căruia îi este dat de înțeles că nu este sănătos pentru el (și pentru cei din familia lui) să se preocupe de detaliile anumitor problematici. Interesant ce zicea: ONGurile nu trebuie să știe toate, să vadă toate, să înțeleagă toate, să pună întrebări despre orice… că omul poate să fie luat de pe stradă, să nu îl mai vadă nimeni. Oriunde în lume, când se pune problema tăierilor de pădure – legale și ilegale (care e diferența, când legile sunt dictate de mafioți?), a exploatării resurselor, pescuitului, vânătorii, braconajului… de fapt afirmațiile tale ating anumiți oameni care se află în spatele mafiilor respective. Microhidrocentrale, parcuri eoliene, subvenții pentru variate infrastructuri distrugătoare de natură dar care sunt botezate aberant ca fiind pentru “energie verde”… și ale căror finanțare se face din banul strâns de la oameni care oricum nu mai au capacitate de a se ține pe linia de plutire din punct de vedere economic: acesta este un dezastru pentru natură și pentru oameni, creat și implementat de mafii transnaționale, cu brațe corporatiste și guvernamentale. Dacă analizezi astfel de situații, interferezi cu afacerile unor grupuri de interese/ ale unor mafia… nu există altă cale. Concluzia destul de tristă, dar susținută de mai multe persoane apte să analizeze astfel de situații, este că schimbarea nu prea vine de la vârful societății, deoarece dacă cineva vrea schimbare în bine… repede este izolat și eliminat de sistem; totodată, schimbarea nu vine nici de jos, din societatea civilă aflata “la firul ierbii”, deoarece după o creștere oarecare, în general nesemnificativă, inițiativele se blochează la genunchiul broaștei… și acolo se înțepenesc.

Riscurile la care se expun cei care se preocupă de problematici de mediu… care oricum au interferențe politice, dacă vrei dacă nu vrei.. sunt riscuri asumate, conștient sau nu. Chiar dacă vei încerca să rămâi la subiecte tehnice, orice ai zice, afirmațiile tale au încărcătura non-tehnică… politică și economică. Chestiunile tehnice sunt în general la aspecte de detalii, iar dacă privești aspecte strategice de sustenabilitate, ești pe tărâmul politicii, mai mult decât sunt politrucii care luptând pentru putere… nici nu înțeleg astfel de subiecte… vitale. Păcat că discuția cu colegul african nu a fost înregistrată,… sau poate că o are ‘cineva’?

Te poți întreba, oare de ce se expun ecologiștii unor riscuri majore? Pentru că au văzut valoarea Naturalului, au văzut frumusețea și vulnerabilitatea viului și au conștientizat importanța vitală a păstrării funcționalității ecosistemice locale și globale pentru ca Umanul să aibă o șansă de a persista. Protejarea naturalului, crearea unui viitor uman sustenabil din punct de vedere ecologic, nu are nevoie de insigne de gunoieri. Aceste insigne sunt date de fapt de către mafioți politico-exploatatori pentru că nu deranjezi pe nimeni – tu doar aduni gunoaie din pădure, iar jefuirea resurselor și distrugerea naturii poate merge înainte ca și până acum. Arta ecologistului în secolul 21 este de a găsi acel ton care să nu fie banal, eventual provocator de zâmbete din partea mafiilor politico-exploatatorilor, dar totodată să nu fie atât de agresiv încât mare parte a oamenilor să nu se poată identifica cu o astfel de abordare iar centrele de putere să caute modalități de suprimare, având de ales între metode mai mult sau mai puțin directe. Tonul adecvat este dependent de locul politico-geografic și contextul social general, momentul politic, locul în care se fac variatele afirmații, tonul afirmațiilor: se poate presupune existența unei zone adecvate, aflate între banal și hiperagresiv. Zona adecvată se modifică în timp, uneori chiar repede, atât în direcție pozitivă precum au fost evenimentele din 1989 de pe la noi, cât și în sens negativ, cum au fost schimbări nord-americane (SUA & Canada) în timpuri mai recente.

Cei care interferează prea mult cu afacerile mari – distrugătoare de mediu – riscă să regrete momentul implicării. Există în mișcarea de mediu la nivel global, prea multe cazuri de finalizare a vieții la un mod suspect, dar cine are capacitatea să analizeze aceste situații? Iar dacă cineva ar avea o implicarea prea mare, cât de tare riscă să devină următorul „caz nefericit”? Mafiile de tăiere a pădurilor, de braconaj, pescuit, mafiile caviarului șamd sunt atât de bine structurate încât ele includ nu doar mafioți precum cei din filme, ci tot setul de polițiști, procurori, judecători, politicieni șamd. Cei care interferează cu asemenea zone de interes, pot ajunge ușor să fie executați scurt pe doi, pot să dispară să nu mai fie văzuți vreodată, pot să fie otrăviți în variate feluri, iradiați, pot să fie condamnați pe baza unor probe trucate (video, audio), expertize false șamd. Care este expertul independent care are credibilitate, nu este și el expus oricăror presiuni… nu are și el iubită, familie? Oriunde este posibilă crearea unei înscenări, că orice se poate face, de la semnături la înregistrări… orice este posibil dacă se pot face chiar și filme cu dinosauri pe care îi vezi ieșind din ou, alții care se bat între ei, pterosauri care zboară… șamd. Orice poate să fie prezentat, în scop de manipulare, oricine poate să fie discreditat, condamnat, executat. Dacă Dominique Strauss-Kahn, în timp ce era şeful Fondului Monetar Internaţional (FMI) a fost arestat în mai 2011 de poliția SUA… sub acuzația că a vrut să o violeze pe o cameristă de la un hotel din New York (… aici ar putea să fie o descriere a ființei…)… iar viața politicianului-finanțist a fost distrusă… el a devenit chiar psihotic… După asta ce se mai poate zice… când în august 2011 i se cere iertare că nu a fost nimic fundamentat… deoarece camerista nu e credibilă… După acest scandal nu a mai candidat la alegerile prezidențiale din Franța 2012, unde era considerat ca având șansele cele mai mari… Deci, de facto, șeful FMI și potențialul președinte al Franței a fost distrus pe baza unor declarații ale unei cameriste, care nu au fost apoi considerate demne de a fi crezute? Câți sunt cei de la care nu va cere niciodată nimeni iertare… spre exemplu ecologiști condamnați/ executați pe baza “unor păreri de la cameriste” din alte zone, mai marginale?

Sunt numeroase exemplele în care oamenii care interferează cu anumite interese semnificative, nu neapărat legate de mediu, sunt executați/ asasinați, nu doar pe la periferiile societății ci și în zonele centrale ale marilor puteri; spre exemplu, pot să fie amintite cazurile președintelui SUA John Fitzgerald Kennedy asasinat în noiembrie 1963 sau ale americanului Martin Luther King Jr. asasinat în aprilie 1968 în această minunată țară a libertății de exprimare. Față de anii 1960, la ora actuală lucrurile nu par să fie mai bune, nici în SUA nici la nivel global. Ce rezultă de aici? Că există opțiunea de a te păstra în domenii periferice, adunarea de gunoaie de la margine de pădure și plimbarea cu insigna de 2 bani, mare mândrie… activități ecologiste de gunoier pentru care poți să primești și finanțare de la diferite structuri care au nevoie de greenwashing…. Sau poți să te implici în subiecte mai importante, dar care ating și interese, iar contra-reacția poate să fie dură, ușor fatală. O vreme te poți păstra și pe paliere intermediare, dar cât poate dura asta? Și ce sens poate avea?

Această postare se bazează mult pe un filmuleț ce are doar 5 minute, un film care merită văzut, revăzut, revăzut. Despre o Planetă care respiră natural, cu peisajele ei splendide, cu diversitatea biologică ce o diferențiază de orice alt loc sterp, cu unicitatea ei, dar și agresarea ei prin supraexploatare, consumerism; totodată, oamenii care luptă până la moarte, pentru salvarea speranței… clopote bat pentru acei oameni și pentru alți ecologiști care vor urma să fie uciși:

She’s Alive… Beautiful… Finite… Hurting… Worth Dying for.

PS. Inițial draftul acestui text avea un titlu oarecum banal, “Ecologismul – o preocupare periculoasă?” Dar un titlu care parafrazează cel al filmulețului din link, este mult mai adecvat: “Vie, frumoasă, îndurerată – merită să mori pentru ea”. Din acest text, o parte a fost postată pe lista [conservarea_biodiversitatii] – Ramsar CoP 11 – despre riscurile afirmațiilor, Monday, July 9, 2012 12:21 AM

PS2. 8 mai, 2014. Mă sună un prieten să îmi relateze ce se petrece acum prin Rezervația Biosferei Delta Dunării – Sit Natura 2000, Sit Ramsar șamd: sunt arate zone cu Salicornia și variate alte “habitate prioritare”, pentru a primi subvenții agricole; stuful este incendiat pe mii de hectare în zona centrală a Deltei, și îmi mai zice cu durere cam ce trebuie să fie acolo cu mii de cuiburi de păsări… multe “specii protejate”; terenuri sunt ierbicidate, transformate în parcele agricole. Dar cine poate să zică ceva? Vrei să ai probleme? Te rog să nu amintești numele meu.

© dr. Peter Lengyel

Nu este nevoie să dai share, sau poate.

Acest articol a fost publicat în Miscarea de Mediu. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

31 de răspunsuri la In memoriam: vie, frumoasă, îndurerată – merită să mori pentru ea

 1. Omagiul meu marelui ecologist si omagiatorului sau!

  Stefana Bianu

  Apreciază

 2. irina pancu zice:

  Poti alege sa nu mori pentru ea, dar vei disparea oricum odata cu ea… „Cei mari” nu ar putea face nimic daca nu ar exista acei „mititei” dispusi sa ii serveasca (sa le faca treburile murdare) pentru cativa banuti. Eu nu mai cred ca „pestele de la cap se strica”. Tine de fiecare dintre noi. Pana la urma si asasinul platit poate decide, in ultima clipa, sa nu apese pe tragaci….Nimic nu e in zadar, nici gestul marunt al omului care nu-si arunca gunoiul aiurea si nici jerfa celor care au fost ucisi.

  Apreciază

 3. peterlengyel zice:

  Martin Luther King Jr. Had An Amazing Way With Words. Here’s A Powerful Example That’s Rarely Seen
  http://www.upworthy.com/martin-luther-king-jr-had-an-amazing-way-with-words-heres-a-powerful-example-thats-rarely-seen?c=to2

  Apreciază

 4. peterlengyel zice:

  Cand vezi modul in care acest om este capabil sa formuleze aspectele esentiale… si sa le expuna in public… Ceva extraordinar!
  The Martin Luther King Jr. Speech That Could Have Saved Millions Of Lives

  http://www.upworthy.com/the-martin-luther-king-jr-speech-that-could-have-saved-millions-of-lives

  Apreciază

 5. peterlengyel zice:

  45 Years Ago We Lost Martin Luther King To Blinding Hatred. That Night, This Helped Us See Again

  http://www.upworthy.com/45-years-ago-we-lost-martin-luther-king-to-blinding-hatred-that-night-this-helpe

  Apreciază

 6. peterlengyel zice:

  Martin Luther King – I Have A Dream Speech – August 28, 1963

  Apreciază

 7. peterlengyel zice:

  Martin Luther King’s Last Speech: „I’ve Been To The Mountaintop”

  Apreciază

 8. peterlengyel zice:

  Martin Luther King – But if Not – FULL SERMON

  Apreciază

 9. peterlengyel zice:

  Martin Luther King Interview- Civil Rights (Merv Griffin Show 1967)

  Apreciază

 10. peterlengyel zice:

  New Scientist: Bat man and Putin: In exile for fighting for wildlife

  biodiversity conservation…

  „I worked at the Russian Academy of Sciences (…) My lawyer said I would go to a penal colony if I was convicted. So I fled the country in December 2012, leaving my family behind. Vitishko stayed, and is now in jail after being convicted of violating his curfew.”

  http://www.newscientist.com/article/mg22229670.300-bat-man-and-putin-in-exile-for-fighting-for-wildlife.html#.U2ehYKK6rX5

  Apreciază

 11. Claudia Gican via FB zice:

  Despre adevaratul ecologism.
  Nu pot sa va citez un fragment fara sa pun tot textul, dar vreau doar sa amintesc ca inclusiv opinia publica, oamenii de rand, infiereaza ecologistii.

  Ii consideram poate extremisti, exagerati si ne intrebam de ce nu se limiteaza la strangerea gunoaielor.
  Ii consideram absurzi in lupta cu cei care defriseaza, incendiaza, polueaza, braconeaza pentru ca din start credem ca e o lupta pierduta si apoi, suntem multi, trebuie sa traim si sa mancam, nu sa pastram protejate colturi de planeta…

  Ce sa mai, ecologismul e o poveste despre care cei mai multi nu stim nimic si cel mai mare rau pe care-l facem e ca, asemeni ideii induse de politica si media, credem ca ecologismul inseamna STRANSUL dupa ALTII.

  Ecologismul E O LUPTA pe care o mana de oameni o poarta in tacere.

  Apreciază

 12. Pingback: Natura în mâinile omului | meet the sun

 13. Diana Victoria Hagiu via FB zice:

  Inca o dovada ca odata cu natura murim si noi. Si vor muri si asasinii naturii, odata cu EA.

  Apreciază

 14. Ana zice:

  „She`s alive…” este un filmulet promovat de Pachamama Alliance si cu mare deschidere toti voluntarii, angajatii si cunoscatorii acestei miscari si ideologii doresc sa produca o schimbare in sufletul si inima tuturor, ca sa intelegem cu totii ca suntem parte integranta din natura, sustinand drepturile naturii. Totul se rezuma la CONSUM. Pachamama Romania demareaza diferite activitati educationale si informative (ex.”Fii parte din schimbare”, „4YearsGo” etc… ), pentru a promova Drepturile Naturii in legislatia europeana si nationala. Oricine poate sa faca un mic gest prin implicare directa (cu referire la Atitudine, Consum, Informare, Actiune), indiferent de locul sau grupul in care se simte bine. Sa fim pozitivi…

  Apreciază

 15. peterlengyel zice:

  Virunga’s head ranger Emmanuel de Merode (photo) was shot and almost killed by gunmen in April 2014 just after filing a report critical of UK oil company Soco International PLC. Then Soco supporters tweeted other park rangers: „Don’t think that if we missed your director that we will also miss you.”
  Congo: Africa’s oldest National Park under violent attack by UK oil company
  http://www.theecologist.org/News/news_analysis/2550128/congo_africas_oldest_national_park_under_violent_attack_by_uk_oil_company.html

  TOTB: Cel mai vechi parc natural din Africa, vanat de o companie petroliera britanica

  http://totb.ro/cel-mai-vechi-parc-natural-din-africa-vanat-de-o-companie-petroliera-britanica/

  Apreciază

 16. peterlengyel zice:

  Peruvian Antilogging Activist Edwin Chota Killed

  The activist, Edwin Chota, had received frequent death threats from illegal loggers………..

  http://amazonwatch.org/news/2014/0908-peruvian-antilogging-activist-edwin-chota-killed

  TOTB: Patru activisti anti-defrisare din Peru au fost omorati

  „Un raport al Băncii Mondiale din 2012 estimează că 80% din lemnul peruan pentru export provine din tăierile ilegale.”

  http://totb.ro/patru-activisti-anti-defrisare-din-peru-au-fost-omorati/

  Apreciază

 17. peterlengyel zice:

  Eco-crisis: Deadly assaults on park guards growing

  „In the last decade more than 140 guards have been killed at Virunga in an effort to hold at bay poachers and armed militant groups. The park is a World Heritage site, famous as home to a quarter of the world’s critically endangered mountain gorillas, and an abundance of other African wildlife.”

  http://alert-conservation.org/issues-research-highlights/2014/4/17/eco-crisis-deadly-assaults-on-park-guards-growing

  Apreciază

 18. peterlengyel zice:

  RANGER KILLED BY POACHERS IN GARAMBA NATIONAL PARK, DRC
  African Parks regrets to announce the tragic death of Garamba ranger, Agoyo Mbikoyo, on 25 April in the park. Agoyo was shot by a group of armed poachers a short distance from his patrol unit’s campsite. He managed to return to the campsite but collapsed and died instantly. He was a member of a 10-day patrol unit monitoring herds of elephants in the southern section of the park at the time of the incident.
  Two patrol units, one comprising park rangers and the other members of the Congolese armed forces, were immediately deployed to the area by the African Parks helicopter to provide support for the remaining members of the patrol team. It was also used to return his body to the park headquarters at Nagero for burial. He was buried in Faradje on 26 April.

  An experienced ranger who had worked at Garamba for more than seven years, Agoyo Mbikoyo, strove tirelessly to protect the park and its wildlife, including elephants, from poaching. He leaves his wife and children who will be financially provided for in terms of a group accident policy put in place by African Parks.

  „The untimely death of ranger, Agoyo Mbikoyo, leaves his wife without her husband and his children without their father and we extend our sincere condolences to them over their loss,” said Erik Mararv, Garamba’s park manager. „Agoyo will also be sorely missed by his fellow rangers for his commitment to conservation and his role in our fight against poaching.’’

  Source: Cynthia Walley
  Published Date: 04 May 2015
  http://www.african-parks.org/Blog_175_Ranger+killed+by+poachers+in+Garamba+National+Park%2C+DRC.html

  Apreciază

 19. peterlengyel zice:

  The Telegraph: British pilot shot dead by elephant poachers

  „Helicopter pilot Roger Gower killed by elephant poachers in Tanzania while working for a charity trying to bring them to justice

  Roger Gower, 37, was taking part in an anti-poaching operation with authorities in Tanzania when the criminals he was tracking fired on his aircraft.

  He was hit by an AK47 in midair and managed to land his helicopter but died before rescue teams arrived.”

  http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/crime/12131864/British-pilot-shot-dead-by-elephant-poachers.html

  Apreciază

 20. peterlengyel zice:

  „Scores of people around the world were murdered last year while trying to protect their communities from illegal mining and logging, palm oil agriculture, and other industrial development projects, according to a London-based environmental and human rights organization.

  The number of confirmed killings—185 activists across 16 countries—increased by 59 percent from 2014, according to Global Witness. It was the highest death toll in one year since the group began tracking such killings in 2002, said campaign leader Billy Kyte, who wrote the group’s new report on the persecution and murders of environmental and land rights activists in 2015.

  The nation with the highest death toll was Brazil, where there were 50 confirmed murders of environmental activists, Global Witness found. In the Philippines, 33 were killed, including 25 indigenous Lumad involved in opposition to mining on their ancestral lands in the Mindanao region.

  The total number of killings may have been much higher, Kyte said, because there are “many areas of the world where we can’t get information, and there’s under-reporting because of media repression, such as China, Central Asia, and parts of Africa.”

  Among 2015’s unverifiable deaths, “between 100 and 200 people were killed in protests over development in the Oromia province, in central Ethiopia,” he said. “But we need to have names of the people, when they were killed, and a direct link to the cause. There was no media that could tell us the names of those people.”

  Government corruption contributed to the murder rate, according to the report.

  http://www.takepart.com/article/2016/06/19/2015-was-deadly-year-around-world-environmental-activists?cmpid=tpenviro-eml-2016-06-25

  Apreciază

 21. peterlengyel zice:

  in cadrul IUCN am avut si eu ocazia sa discut de multe ori cu acest om absolut minunat – Alexey Yablokov

  cu regrete in suflet pentru fiecare disparitie de acest gen, total de acord cu cele scrise de colega noastra – Purificació Canals

  :::::::::::::::::::::

  Purificació Canals
  1 hr ·

  I had the pleasure and honour to share my 8 years as IUCN Councillor (2000-2008) with Alexey Yablokov. Amazing scientist and strong committed environmentalist. Great expert on marine mammals and ecosystems, as well as on the impact of nuclear power on nature and human health. Member of the Russian Academy and founder of the Russian branch of Greenpeace. He never stopped to claim for denuclearisation. What a great example of committed scientist!.
  Thank you Alexey for all what you did from Russia to the world.
  May his memory be eternal.

  Alexei Yablokov, grandfather of Russian environmentalism, dies at 83

  http://bellona.org/news/nuclear-issues/2017-01-alexei-yablokov-grandfather-of-russian-environmentalism-dies-at-83

  Apreciază

 22. peterlengyel zice:

  http://www.bbc.com/news/world-africa-39683731

  Kuki Gallmann shot and wounded at Kenya conservation park

  Apreciază

 23. via FB zice:

  The killing of two activists who successfully campaigned to shut down a mine has shocked environmentalists in Turkey who fear their deaths will embolden others to kill to protect their profits

  https://www.theguardian.com/environment/2017/oct/18/the-threats-continue-of-retired-couple-chills-fellow-activists-in-turkey

  Apreciază

 24. Pingback: Natura în mâinile omului | meetSun.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s