Plumb, alice, genocid şi păsărica ce nu mai cântă deloc

DSC_0041

În sezonul 2012-2013, conform Ordinului 1355 din 4 mai 2012 publicat în Monitorul Oficial 323 din 14 mai 2012, până la 15 mai 2013 vor fi împușcate legal 14.865 căprioare (Capreolus capreolus), 2.386 cerbi (Cervus elaphus), 359 capre negre (Rupicapra rupicapra), 22.325 mistreți (Sus scrofa), 122.263 iepuri de câmp (Lepus europaeus), 37.741 vulpi (Vulpes vulpes), 1.385 jderi de copac (Martes martes), 505 jderi de piatră (Martes foina), 3.086 viezuri (Meles meles), 29.904 potârnichi (Perdix perdix), 828 ierunci (Bonasa bonasia), 225.585 prepelițe (Coturnix coturnix),  46.858 porumbei gulerați (Columba palumbus), 3.571 porumbei de scorbură (Columba oenas), 43.515 turturele (Streptopelia turtur), 122.509 guguștiuci (Streptopelia decaocto), 67.325 sturzi de iarnă (Turdus pilaris), 79.992 sturzi de vii (Turdus iliacus), 25.008 gâște de semănătură (Anser fabalis), 21.707 gâşte de vară (Anser anser), 50.957 gârlițe mari (Anser albifrons), 127.853 rațe mari (Anas platyrhynchos), 64.900 rațe mici (Anas crecca), 3.570 rațe fluierătoare (Anas penelope), 4.460 rațe cu cap castaniu (Aythya ferina), 3.120 rațe moțate (Aythya fuligula), 3.120 rațe pestrițe (Anas stepera), 1.715 rațe sunătoare (Bucephala clangula), 3.410 rațe lingurar (Anas clypeata), 3.768 rațe sulițar (Anas acuta), 5.790 rațe cârâitoare (Anas querquedula), 645 rațe cu cap negru (Aythya marila), 16.729 sitari de pădure (Scolopax rusticola), 19.832 becaține comune (Gallinago gallinago), 4.425 becaține mici (Lymnocryptes minimus)… 467.292 ciocârlii de câmp (Alauda arvensis) șamd, șamd,….  șamd. Etc. etc. etc. etc. Etc. Despre urşi, lupi şi altele asemenea animale protejate pe hârtie, dar împuşcate cu sutele cu acte legale în fiecare an, vom discuta în alt articol.

_DSC1978 218

Oricum, se poate constata un adevărat masacru. Fauna sălbatică este bătaia de joc a nesimţiţilor care fac legile în această ţară. Doar dacă îţi închipui cam ce grămadă însângerată ar reprezenta sutele de mii de ciocârlii de câmp, împuşcate; malefic… păsărică moartă… alta şi altă pasăre, care nu mai cântă, deloc. Always, rămâne însângerată şi tăcută pe vecie. Grămada aceasta uriaşă de vietăţi muribunde, este înconjurată de şleahte de psihopaţi cărora le face plăcere să ucidă? O vietate sălbatică trăia în stilul ei natural, undeva în ceva petec de habitat care nu a fost încă distrus de om; aici ea a fost căutată de oameni care au venit să o ucidă, din distracţie. Te întrebi, cine are problemă cu ele şi de ce este permis să fie ucise legal, aşa, la grămadă? Cine permite un asemenea măcel, cine semnează aceste acte de barbarie? Pare acesta genocid sau distracție din sport a unor oameni rezonabili, culţi şi cu pretenţii de a reprezenta modele demne de urmat? Păsăricile mari şi mici, umplute cu alice de plumb ce vin în jeturi din ţevi ce împrăştie moartea în peisajul natural… îţi poţi închipui cum se zbat în sânge, muribunde, apoi încremenesc ele rând pe rând, moarte de tot. Plumb, un fel de sumbru-de-bacovia. Pe lângă cele care sunt raportate ca împuşcate, oare câte sunt cele care rămân pe dinafara actelor, plus câte păsări nerecuperate, “pierderi colaterale” care putrezesc pe ceva câmpuri, căzute în stuf sau printre tufe… Mai trebuie adăugat la aceste date şi acele animale care sunt împuşcate ilegal, braconate de aceeaşi vânători sau de alţi braconieri. Te mai miri că nu prea vezi animale sălbatice nici măcar în rezervaţii, zone protejate, iar în afara lor nici pe atât?

DSC_0026 DSC_0044 DSC_9965 DSC_9997

Pe Facebook am văzut un desen cu un om ieșind fericit din ceva canal subteran urban, având în mâini o pușcă și un șobolan; există și un text: “Vânătoarea sportivă ar trebui permisă, cu condiția să i se ofere și celuilalt șobolan o carabină”.

© dr. Peter Lengyel

DSCN0087

Despre acest subiect pot să mai fie citite:

Fabula vânătorului împăiat

https://peterlengyel.wordpress.com/2012/10/11/fabula-vanatorului-impaiat/

Ursul, mafia şi prompteristele

https://peterlengyel.wordpress.com/2012/09/28/ursul-mafia-si-prompteristele/

Rangerul, ursul şi braconierul

https://peterlengyel.wordpress.com/2012/09/24/rangerul-ursul-si-braconierul/

Liber la braconieri

https://peterlengyel.wordpress.com/2012/09/20/liber-la-braconieri/

Democraţia contra vânătorii – Cantonul Geneva, Elveţia

https://peterlengyel.wordpress.com/2012/04/30/democratia-contra-vanatorii-cantonul-geneva-elvetia/

Ce nu ştim despre sălbăticiunile noastre

https://peterlengyel.wordpress.com/2012/03/19/ce-nu-stim-despre-salbaticiunile-noastre/

Ecologismul şi vânătoarea – coliziunea a două sisteme de valori

https://peterlengyel.wordpress.com/2012/02/16/ecologismul-si-vanatoarea-coliziunea-a-doua-sisteme-de-valori/

Vânătoarea, crimă împotriva biodiversităţii

https://peterlengyel.wordpress.com/2012/02/05/vanatoarea-crima-impotriva-biodiversitatii/

Pe tati îl mânâncă un animal mare

https://peterlengyel.wordpress.com/2012/01/23/pe-tati-il-mananca-un-animal-mare/

Jalnicul vânător şi plăcerea de a ucide

https://peterlengyel.wordpress.com/2012/01/21/jalnicul-vanator-si-placerea-de-a-ucide/

Braconierul bătrân şi capra neagră

https://peterlengyel.wordpress.com/2012/01/13/braconierul-batran-si-capra-neagra/

Animal sălbatic în iarna carpatină

https://peterlengyel.wordpress.com/2012/01/11/animal-salbatic-in-iarna-carpatina/

Istoria caprelor negre în Munţii Rodnei

https://peterlengyel.wordpress.com/2011/06/12/istoria-caprelor-negre-in-muntii-rodnei/

Munţii Rodnei – paradisul caprelor negre

https://peterlengyel.wordpress.com/2011/06/07/muntii-rodnei-%E2%80%93-paradisul-caprelor-negre/

Acest articol a fost publicat în Animal Salbatic. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

16 răspunsuri la Plumb, alice, genocid şi păsărica ce nu mai cântă deloc

  1. Cristiana Uzuna zice:

    Reblogged this on Av. Cristiana Uzuna.

    Apreciază

  2. fleursdelixir zice:

    Reblogged this on Mi-am desenat aripi and commented:
    LEGAL does NOT make it RIGHT!

    Apreciază

  3. E. Petrescu via e-mail zice:

    Ciocârliile sunt, la ora actuală, foarte apreciate de vânătorii italieni ce ne ”vizitează” și care, după ce le ucid, le duc în Italia și le vând unor restaurante. Sunt adevărate delicatese pentru italieni și francezi. Deci nu întâmplător s-a aprobat o cifră astronomică pentru vânătoare. În timpul acestor ”carnagii”, în Bărăgan și în Dobrogea, nu pier doar Alauda arvensis, ci și suratele lor mai mari care sunt protejate (Melanocoypha calandra). Vânătorii se scuză că nu le prea pot deosebi. Este o afacere grasă mai ales pentru principala noastră asociație de vânătoare (AGVPS) unde sunt membri atâția dintre parlamentarii români.
    O mână spală pe alta… Nu-i așa!!?

    Apreciază

  4. M. Preoteasa via e-mail zice:

    Autorizatiile de vanatoare date pentru asemenea specii in numar foarte mare si probabil la preturi de nimic sunt o poarta deschisa braconajului pentru membrii braconieri ai AGVPS.
    Le da posibilitatea sa se plimbe cu arma pe camp cu acoperire legala zile in sir. E o activitate care scapa usor de sub control si ar trebui regandita sub lumina celor intamplate.

    Apreciază

    • mariana berechet zice:

      Domnule Lengyel, faceti o informare extrem de interesanta de fiecare data cind interveniti pe lista, de fiecare data sunt acaparata de lectura textelor dvs, dar de fiecare data informarea si msajul din texte imi provoaca o mare deprimare, revolta, furie ( mai ales pentru neputinta mea de a interveni si a stopa distrugerile).
      Va intreb, deci , ce pot sa fac eu ? Eu cetatean de rind care nu am functie publica. Imi puteti da un rol de „jucat” ?
      Dar dvs in afara de a ne informa ce puteti face pentru a stopa distrugerile pe care ni le semnalati ? Concret. Multumesc

      Apreciază

      • peterlengyel zice:

        In postarile de pe blog apar subiecte „pozitive”, spre exemplu legate de descrierea variatelor arii protejate (in care evit sa prezint si gunoaiele pentru a ne focaliza pe valorile naturale existente). Alte postari se refera la subiecte mai putin pozitive, iar masacrarea in masa a animalelor salbatice face parte dintre acestea. O persoana nu poate sa faca mare lucru. Dar poate analiza subiectul, poate face fotografii, poate scrie… bine. Se poate da SHARE. Odata ce subiectul vanatorii devine dezbatut public, se poate schimba ceva. Doresc sa vad ce cote se vor propune in mai 2013! Si atunci se pot pune pustile si tunurile mediatice pe acele persoane care au semnat documente legale care permit o astfel de crima impotriva biodiversitatii. Sa vada cum e ravasita pasarica in sange, care trage sa moara.

        Apreciază

  5. George Romanca via e-mail zice:

    de curiozitate si scrasnind din dinti m-am apucat sa adun nr de exemplare aprobate la ucis si am ajuns la suma de 1.876.000 fara lupi ursi rasi etc. Ceea ce e extrem de tragic e faptu ca acest numar va fi respectat doar in autorizatii; pe teren e cu totul altceva, probabil ca numarul se dubleaza daca nu si mai mult, ca cine sa tina cont sau sa numere? in fata acestor cifre am realizat ce populatii viguroase si sanatoase de animale sunt in tara asta, daca dupa ‘jde ani de vanatoare la stilul, asta ele inca exista!

    Ce nu le aveam eu cu vanatoarea si vanatorii, dar acum sunt pur si simplu inspaimantat de amploarea si influenta pe care o are gruparea asta de creiere netede (cu sau fara permis de vanatoare) si cat de mare e dezastrul pe care-l produc. Mai rau este ca nu vad ce s-ar putea face. In cazul asta fara masuri extrem de dure nu cred c-am putea ajunge la un rezultat, dar cine sa le ia ca ei sunt decidentii.

    Cum naiba am ajuns asa? ce s-a schimbat in poporul asta?

    si ce -o sa se intample cu noi si ai nostrii?

    George Romanca

    Apreciază

  6. daniel zice:

    Uneori ma intreb ce efect ar avea o imagine expusa pe un panou de bulevard, cu o caprioara de pilda, ucisa si cu o rana plina de sange si cu niste scelerati care isi fac poze mandrii de ce au „realizat”. Eventual expusa langa sediul Romsilva.

    Apreciază

  7. Reblogged this on Pasarea Phoenix Remixed & co and commented:
    Cine ne omoară fauna ca să se distreze?

    Apreciază

  8. viesparul zice:

    am dat si eu „share” acestui articol, cu parere de rau ca nu pot face mai mult…

    de obicei, impart cu prietenii mei articolele dvs atat de frumoase despre natura, insa la aceste chestii oribile nu putem fi nepasatori.

    sunt intristat si mai ales revoltat citind cate animale si pasari vor fi impuscate pentru ca asa au hotarat niste nemernici. am sa ma opresc aici, pentru ca numai vorbe spurcate ma napadesc acum, dupa ce am citit articolul.

    Apreciază

  9. viesparul zice:

    am intalnit un grup de oameni care fotografiau pasari. anul trecut, in Bulgaria, la Capul Kaliacra. erau cam 15 oameni, occidentali, „inarmati” cu lunete, binocluri si aparate foto performante, imbracati ca si niste vanatori insa placerea lor era sa observe, sa filmeze si sa fotgrafieze. nu sa ucida.

    subiectul „vanatorii” acestor oameni erau niste pasari micutze, cat niste vrabii (nu ma pricep la asta) si oamenii mi-au atras atentia, intrucat unul dintre ei m-a rugat sa ma opresc un pic pe loc si sa nu fac zgomot; l-am intrebat de ce si mi-a aratat, pe o tufa, o mica pasare. fireste ca am respectat rugamintea, ca si ceilalti turisti obisnuiti, vreme in care „vanatorii” au observat cu atentie pasaruica, pana aceasta si-a luat zborul de-acolo, de buna voie.

    asa mi-as dori sa vad si in Romania ca se intampla, tot respectul pentru acest soi de „vanatoare” si nu sa vad liste prin care o sleahta de dementzi aproba (cu ce drept?) uciderea a mii de animale si pasari de catre o mana de netrebnici frustrati.

    Apreciază

  10. Andrei zice:

    E clar că sistemele Uniunii Europene de supraveghere a fenomenelor din Romania, în care mulți își pun nădejdea, sunt vax. Posibil politicieni din țările vestice să fie și ei părtași la masacru, iar celor care nu sunt vânători, oricum nu le pasă prea mult.

    De asemeni, majoritatea populației din România sunt fie indiferenți, fie aprobă aceste lucruri. Sunt aceiași indivizi care lasă gunoaie în zonele naturale, sau braconează, construiesc vile stricând peisajul etc, fără să le pese de felul cum e distrusă natura, sau cum sunt afectați alți oameni.

    Pe de altă parte, e puțin ilogic să susții reducerea sau interzicerea vânătorii, atât timp cât există industria cărnii de consum, abatoarele etc. Cred că o educație în favoarea vegetarianismului, combinată cu educație în spirit ecologic a populației (prin broșuri, emisiuni tv etc) poate întoarce opinia publică în favoarea unei viziuni asupra vieții în armonie cu natura.

    Apreciază

  11. peterlengyel zice:

    Fiecare pasare pe limba italiana moare

    Anti-Hunting In Romania:

    „Demența cinegetică italienească cuprinde întreg teritoriul României

    și are ca țintă predilectă păsările cântătoare. În 2010, în comuna Jebel din Timiș, patru italieni sunt prinși cu 100 de ciocârlii împușcate. Ei bine, asta e chiar joacă de copii cu praștia, pentru că, în același an, alți doi italieni au împușcat 350 de păsări cântătoare rare, majoritatea ciocârlii, în Brăila. De altfel, în doar câteva zile, în județul Brăila au fost prinși 15 braconieri italieni care au căsăpit mii de ciocârlii, prepelițe și ciocârlani.

    Un an mai târziu, vameșii unguri se prind că pe la ei „zboară” o bună parte din avifauna României spre Italia. 11.000 de păsări cântătoare congelate, prinse într-un transport prin Nagylak și alte 230 găsite într-o mașină la Muraszemenye sunt doar vârful aisbergului. În 2012, un grup de 15 braconieri italieni sunt prinși având la ei mii de privighetori omorâte, pentru ca, în 2013, alt italian să fie prins cu 5.400 de ciocârlii. Asta pentru că, în Italia, din limbi de privighetoare sau de ciocârlie se face un pateu care costă o căruță de bani. Și știm cu toții că italianul suportă orice, dar nu poate trăi fără limbi, mai ales când provin din insula noastră ieftină de latinitate.

    Atâta timp cât asociațiile care dețin fonduri de vânătoare fac cu italienii sute de mii de euro anual,

    să nu vă așteptați că măcelul se va opri. Și nu se va opri nici măcar atunci când vă veți trezi cu canarul din colivie împușcat de un macaronar venit din Florența, cu întregul Ansamblu “Ciocârlia” alicit de un calabrez focos și iute de deget ori cu Ceata lui Pițigoi făcută pateu. Pentru că, să recunoaștem, chiar dacă ne consideră italienii ciori, noi suntem, de fapt, niște papagali.”

    http://www.catavencii.ro/fiecare-pasare-pe-limba-italiana-moare/

    Apreciază

  12. peterlengyel zice:

    Aceste turme de cacati oligofreni care sunt parlamentari si vanatori/ braconieri, ar face totul pentru a impusca tot ce misca prin peisajele noastre. Pasari cantatoare de mici dimensiuni sunt impuscate legal cu sutele de mii. Cat de criminala trebuie sa fie legislatia care permite asa-ceva?

    Sa vedem ce scrie presedintia cand nu a promulgat legea si a trimis textul inapoi la mizerabilii din Parlament: „Or, prelungirea perioadei de vanatoare pentru aceste specii de pasari, care, in tarile vecine, membre ale Uniunii Europene, este interzisa complet – speciile respective fiind considerate un bun public de interes national si international – ar avea ca efect juridic, practic, revenirea la reglementarea anterioara, situatie ce este susceptibila sa atraga declansarea unei noi proceduri de infringement impotriva Romaniei.”

    http://www.hotnews.ro/stiri-mediu-19737873-presedintele-klaus-iohannis-trimis-proiectul-modificare-legii-vanatorii-inapoi-parlament-pentru-reexaminare-societatea-civila-este-parere-promulgarea-legii-transformat-romania-intr-rai-vanatorii.htm

    Apreciază

  13. peterlengyel zice:

    Vlad Petreanu

    Noua Lege a vânătorii: o barbarie legiferată de Parlamentul României

    Senatul a decis să-l sfideze pe preşedintele României, care ceruse reexaminarea Legii Vânătorii – şi, în egală măsură, să ignore semnalele de alarmă trase de societatea civilă în legătură cu aberaţiile din aceeaşi lege. Miercuri, cu un vot de 58 la 27, Senatul a adoptat un raport al Comisiei de agricultură care respinge obiecţiile ridicate de preşedintele României (citiţi documentul preşedintelui aici). Acesta refuzase anterior promulgarea acestei legi controversate – dar, după cum ştim, nu are dreptul să facă asta decât o dată. Dacă Parlamentul îi retrimite legea în aceeaşi formă, dl. Iohannis va fi obligat să o promulge.

    Care sunt cele mai mari probleme ale legii vânătorii, în forma ei contestată?

    1. Proprietarul unui teren nu se poate opune vânătorii pe terenul său, dacă acesta a fost inclus într-un fond cinegetic. Incredibil, nu? Dreptul la proprietate? Un fleac, vânătorii din această ţară consideră că lor nu li se aplică Constituţia.

    2. O altă prevedere inacceptabilă priveşte prelungirea cu până la 3 luni a perioadei de vânătoare la 18 specii de păsări – inclusiv în perioada de împerechere, în unele situaţii. Această decizie intră în conflict cu normele europene şi va determina aproape automat deschiderea unei proceduri de infringement împotriva României.

    3. Noua lege lasă politicienilor decizia în privinţa stabilirii numărului de exemplare ce pot fi vânate dintr-o anumită specie – aceste cifre for fi stabilite prin ordin de ministru. Ce ştie ministrul despre asta?

    4. Însuşi modul în care este schimbată vechea lege este suspect – practic, pentru o lege de 58 de articole sunt 63 de modificări şi completări, ceea ce este nu doar împotriva cutumelor, ci şi împotriva legii care stabileşte normele de tehnică legislativă.

    5. În fine, noua lege a vânătorii deschide larg străinilor vânătoarea la păsări cântătoare, ceea ce va face din România un Românistan în care se vine din ţări unde vânătoarea la păsări cântătoare este interzisă. De altfel, în UE vânarea ciocârliilor mai este permisă doar în 6 ţări – România fiind una dintre acestea – din cauza declinului dramatic al populaţiei de păsări din ultimii ani.

    Vânarea păsărilor e o afacere care are nevoie de masacre pentru creşterea profitului. Un vânător plăteşte o taxă de 50-100 de euro pe zi de vânătoare şi, teoretic, are stabilite nişte limite – la ciocârlie, de exemplu, maximum 100 de exemplare/zi (sursa). Realitatea este, însă cu totul alta – şi este cumplită: “De exemplu, în 2009, în Balta Mare a Brăilei, un braconier italian a fost prins cu 2000 de ciocârlani. În 2010, în județul Brăila au fost prinși 15 braconieri italieni cu mii de ciocârlii, ciocârlani și prepelițe. În 2011, vameșii unguri au interceptat un transport de 11.000 de ciocârlii vânate în România și care plecau în Italia. În 2013, un alt italian a fost prins în Ialomița cu 5.400 de ciocârlii braconate” – declară Ovidiu Bufnilă, purtător de cuvânt din partea Societății Ornitologice Române.

    Nu-mi place vânătoarea. Mi se pare un obicei crud, degradant şi fără nici un rost, prin care unii ucid fără să rişte nimic vieţuitoare care nu-i ameninţă în nici un fel. Mi se pare că vânătoarea nu doar că n-are nimic bărbătesc în ea ci, dimpotrivă, este o expresie a maximei laşităţi pe care o poate manifesta omul modern.

    Înţeleg, totuşi, că e nevoie de vânătoare pentru reducerea unor populaţii de dăunători, în anumite situaţii, sau pentru protejarea unor comunităţi aflate în pericol. Dar de la asta şi până la legiferarea masacrelor e o cale foarte lungă – şi o coborâre foarte adâncă în josnicie.

    Există o petiţie on-line împotriva noii legi a vânătorii. Vă rog s-o semnaţi aici. E ultima speranţă.

    Noua Lege a vânătorii: o barbarie legiferată de Parlamentul României

    Apreciază

  14. peterlengyel zice:

    Ziarul Clujean: După mafia lemnului vine rândul animalelor din pădurile noastre. Ministerul Mediului scade tarifele de vânătoare pentru străini!

    Grațiela Gavrilescu, ministru la Ministerul Mediului sub coordonarea Guvernului Ponta, vrea să dea un Ordin de ministru prin care să scadă tarifele de vânătoare pentru cetățenii străini. Tariful ar urma să fie scăzut pentru animalele mari, ucise în pădurile noastre.

    Când toate țările din Uniunea Europeană își protejează pădurile și animalele care trăiesc în ele, România vrea, prin Ordin de ministru, să scadă tarifele și astfel să încurajeze vânătoarea în pădurile țării. Culmea, speciile rare s-au ieftinit.

    De exemplu, pentru un urs mediu, vânătorii din alte ţări vor da şi cu 3.000 de euro mai puţin faţă de cât dau acum.

    După 14 ani, în care tarifele au rămas neschimbate, noul Ordin de ministru cu preţurile minimale pentru vânătoare valabile în cazul cetăţenilor străini ar putea intra în vigoare de luna viitoare.

    Cea mai mare diferenţă este în cazul unui urs de 400 de puncte, adică nici prea mare, nici prea mic. Cei care vor să împuşte un astfel de exemplar, vor da numai 4.000 de euro, în loc de 7.000, în prezent, relatează protv.

    Punctajul este dat de măsurători, după standardele internaţionale. Şi urşii mai puţin valoroşi s-au „ieftinit” cu 2.000 de euro. În plus, vânătorul plăteşte cu 500 de euro mai puţin pentru un animal pe care l-a rănit, dar nu a reuşit să-l prindă.

    Modificările vin în contextul în care acum o lună pe reţelele de socializare au circulat scene şocante, cu animale ucise, se pare, de vânători străini. Imaginile au stârnit furia opiniei publice.

    În cazul cerbului comun, „reducerile” sunt de 300 până la 700 de euro, în funcţie de mărimea trofeului. Cele mai valoroase şi mai rare exemplare au, culmea, cele mai ample tăieri de preţuri.

    Pentru mistreţii care intră în bătaia puştii apar scăderi de 50 de euro pe toate categoriile în nouă grilă aflată în dezbatere publică.

    Administratorii fondurilor de vânătoare susţin modificările Ministerului: „Ele sunt tarife de plecare. Ele se fixează în funcţie de cerere şi oferta şi de preţul internaţional. Deci, plecând de la serviciile oferite, de la tipul de vânătoare pe care-l oferă, aceste tarife pot fi mari sau mici, în funcţie de interesul pe care-l ai faţă de specie. Dacă tu vrei să protejezi o anumită specie, atunci pui tarife mari.”

    La noi, doar Marmota s-a scumpit cu 100 de euro, iar ciocârliile vor putea fi vânate doar câte 50 pe zi, de persoană, faţă de 100, acum. Anual, peste 3.000 de străini vânează în România.

    Nouă grilă de preţuri este în dezbatere publică.

    http://ziarulclujean.ro/dupa-mafia-lemnului-vine-randul-animalelor-din-padurile-noastre-ministerul-mediului-scade-tarifele-de-vanatoare-pentru-straini/#

    Apreciază

Lasă un comentariu