Bolovani

Observi distracția mediatică în jurului meteorului/ meteoritului: un bolovan de 7.000-10.000 tone și diametru de 15-17 metri (după evaluări ale NASA de după eveniment), o stâncă cu mult fier a intrat din spațiul extraterestru în atmosfera Planetei noastre… cu o viteză de 15-30 km pe secundă, respectiv 54.000-108.000 km/ oră (… venea cam tare… de 40 de ori  mai repede decât viteza sunetului…) și s-a dezintegrat la circa 30-70 km altitudine în zona Munților Ural… făcând ca suflul evenimentului să ducă la rănirea a circa 1.200 de oameni; 3.000 de clădiri sunt avariate. Bucăți ale meteorului au ajuns la nivelul solului, ca meteoriți ce au lăsat niște cratere. Orașul Chelyabinsk, locul evenimentului, are circa 1 milion de locuitori, baze nucleare și depozite de arme chimice…

 

Acest bolovan care a produs evenimentul este atât de nesemnificativ ca dimensiune, încât nici nu a fost detectat înainte de a intra bombastic în atmosferă, deși sunt cunoscute foarte multe obiecte asemănătoare dar mai butucănoase… asteroizii… Centura de asteroizi, situată între orbitele lui Marte și a lui Jupiter, are foarte mulți bolovani mari, uriași sau mici, până la dimensiunea unor granule de praf… unele au peste 400 km lungimea axei mari: Vesta, Pallas, Hygiea… iar Ceres are 950 km, o mică planetă care consolidează o treime din masa de roci a centurii de asteroizi. Acest brâu de asteroizi este materia din care se putea consolida o planetă, dar această agregare nu a fost posibilă din cauza perturbațiilor gravitaționale produse de uriașul Jupiter, cea mai mare planetă a Sistemului Solar, o planetă de 318 ori mai grea decât Pământul (și de 1.321 de ori mai voluminoasă deoarece este în mare parte format din hidrogen și heliu); plus că Jupiter mai are cel puțin 67 de sateliți (acolo să vezi Luna… Lunile). Din centura de asteroizi pot să iasă bolovani care ajung în coliziune cu diferite planete sau sateliții acestora. Există astfel de mici bucăți care au căzut pe Terra și sunt păstrate în muzee… Pe lângă centura de asteroizi, mai există asteroizi apropiați de Terra, ca și asteroizi troieni (oare de ce le zice așa…, tu ce crezi?).

 

Interesant că deși se consideră că nu este nici o legătură… fiind traiectorii totalmente diferite, evenimentul din Rusia din 15 februarie 2013 este la 15-16 ore diferență de trecerea prin vecinătatea Terrei a asteroidului 2012 DA14, o coincidență… un bolovan de 45X95 m, care trece la doar 27.000 km, deci extrem de aproape față de dimensiunile despre care discutăm în domeniul astronomiei.. și totodată apropierea cea mai mare a unui obiect cosmic de asemenea dimensiune, care a fost previzionată până acum de capacitatea intelectuală umană. O altă coincidență este că la câteva mii de km est față de acest loc este zona Tunguska în mare parte nelocuită în anul 1908, când un asteroid sau un fragment de cometă, oricum ceva obiect venit din spațiul extraterestru, cu dimensiunea de circa 100 m a produs o explozie de 10-50 megatone care a culcat la pământ 80.000.000 de arbori… pe 2.150 kmp, o zonă circulară cu diametrul de 52 km. Explozia a fost atât de puternică, încât acest eveniment din Siberia a produs schimbări ale presiunii atmosferice detectabile până și în Marea Britanie. Bine că nu a căzut în Transilvania spre exemplu, dar nici la Brussels sau la New York încă nu e târziu… timp este.

 

Dacă vezi craterul Chicxulub din Peninsula Yucatan (Mexic), un crater cu diametrul de peste 180 km, produs de un impact din urmă cu 65-66 milioane de ani la limita Cretacic-Terțiar… stratul de iridiu prezent în depozitele formate în acele timpuri la nivelul Planetei și coincidența cu dispariția în masă a dinosaurienilor… frumos eveniment. Un bolovan de circa 10 km diametru, a venit cu o viteză caracteristică acestor obiecte. Explozia a eliberat o cantitate de energie de 2 milioane de ori mai mare decât cea produsă de cea mai puternică bombă nucleară construită de oameni până în prezent… Unde de șoc au produs cutremure și erupții vulcanice la mari distanțe, megatsunamiuri au făcut ravagii, incendii au cuprins vegetația. Cerul a fost întunecat decenii la rând, climatul a fost schimbat radical… la fel ecosistemele, biodiversitatea… iar după stabilizare… a existat linie deschisă pentru diversificarea mamiferelor… mai apoi maimuțelor, atât de importante pentru existența noastră.

 

Craterul Vredefort din Africa de Sud are 300 km diametru, 2,023 miliarde de ani vechime… și este parte a UNESCO World Heritage. Un crater mult mai recent și extrem de bine păstrat, produs de un eveniment petrecut în urmă cu doar 50.000 de ani, este Meteor Crater din deșertul Arizona (Statele Unite), care are diametrul de 1,2 km și adâncimea de 170 m, în jurul ei existând un inel cu înălțimea de 45 m; sub centrul craterului există depozite de 210-240 m, deci la momentul impactului a fost un “deranj” destul de mare. Cratere foarte vechi sau de dimensiuni mai mici nu au lăsat urme în timpul scurs, dar dacă privești Luna prin telescop, vezi cam cât de plină este suprafața ei de impactul diferitelor obiecte: pe acest corp ceresc nu existau acele condiții-terestre care să șteargă relativ rapid urmele de impact. La fel este suprafața altor sateliți, spre exemplu Callisto care se învârte pe lângă Jupiter (unul dintre cei cel puțin 67 de sateliți) are un uriaș crater numit Craterul Valhalla… cu cercuri concentrice care ajung la un diametru de 3.800 km.

 

Dacă acest eveniment astronomic din Rusia, 15 februarie 2013 prezenta o coincidență cu ziua mediatizată ca fiind problematică pe baza calendarului maiașilor (21 decembrie 2012)… atunci să vezi ce distracție era printre marile hoarde de naivi. Atunci să vezi prostele de la televiziuni cum explicau cu voce tremurândă care este situația… că “bolovanul a căzut din cauza schimbărilor climatice”. Mai veneau la televiziune și tot felul de astrologi care vorbeau de “Marte în Conjuncție cu Venus. Muntele Venus. Peisajul de pe care pădurea a fost defrișată de meteorit”.

 

În ultimele secole, odată cu dezvoltarea științei, cu telescoape din ce în ce mai performante, a fost posibilă observarea realităților astronomice la un mod mai detaliat. Interesant este că omul a ajuns să poată calcula traiectoria diferitelor obiecte chiar și atunci când avea la dispoziție unelte primitive… în urmă cu milenii, iar odată cu dezvoltarea tehnologică recentă, a informaticii șamd, capacitatea de analiză a crescut mult. Subiectul impactului potențial al unor asteroizi este prelucrat și în variate producții cinematografice hollywoodiene; în toate aceste filme, există un final fericit, happy end, deoarece omul are nevoie de asemenea abordări pozitive. Omul are nevoie foarte mare de abordări pozitive.

 

PS. Din fericire pentru noi, evenimentele de acest gen, cu efecte dure la nivel planetar, se întâmplă foarte rar.

 

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Bolovani

 1. Statistic vorbind, daca asteroidul sau cometa ce a dus la disparitia a 70 % dintre specii, inclusiv a dinozaurilor, a lovit Pamintul acum 65 de milioane de ani, atunci, teoretic, am putea dormi linistiti cel putin 10 – 15 milioane de ani.Conform unor noi calcule, desi amenintarea exista, ea ar fi mult mai mica decit se credea.
  Deci, probabil acest subiect trebuie tratat doar din punct de vedere stiintific.

  Apreciază

 2. peterlengyel zice:

  Early Earth less „Hellish” than previously thought

  „Conditions on Earth for the first 500 million years after it formed may have been surprisingly similar to the present day, complete with oceans, continents and active crustal plates.

  This alternate view of Earth’s first geologic eon, called the Hadean, has gained substantial new support from the first detailed comparison of zircon crystals that formed more than 4 billion years ago with those formed contemporaneously in Iceland, which has been proposed as a possible geological analog for early Earth.”

  (…)

  „Two schools of thought have emerged: One argues that Hadean Earth was surprisingly similar to the present day. The other maintains that, although it was less hostile than formerly believed, early Earth was nonetheless a foreign-seeming and formidable place, similar to the hottest, most extreme, geologic environments of today. A popular analog is Iceland, where substantial amounts of crust are forming from basaltic magma that is much hotter than the magmas that built most of Earth’s current continental crust.”

  http://www.geologypage.com/2014/09/early-earth-less-hellish-than.html#ixzz3EuAEOMfe

  Apreciază

 3. peterlengyel zice:

  ce a ajuns si explorarea spatiala…

  The Telegraph: Russia’s abandoned space shuttles at the Baikonur Cosmodrome, in pictures

  http://www.telegraph.co.uk/news/science/picture-galleries/11691839/Russias-abandoned-space-shuttles-at-the-Baikonur-Cosmodrome-in-pictures.html

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s