Rezervația Biosferei Südost Rügen – Germania

Acest text a fost postat pe Lista Mediu: Vilm, natura și protecția… Monday, October 22, 2007 11:40 AM

21_p1

396 397

Insula Rügen. Rezervația Biosferei Südost Rügen înființată în 1990, pe o arie de 235 kmp, are peisaje atractive, mai ales zone costiere au plaje cu nisip sau stâncării mărginite de bolovănișuri. Substratul geologic este reprezentat de morene terminale modelate de procesele glaciare, pe care se instalează păduri, pajiști. Este o importată zonă de cuibărire și migrație pentru păsări, are totodată ecosisteme marine cu alge verzi și roșii, zone de reproducere a heringului din Marea Baltică șamd. Există aici și monumente funerare megalitice din Epoca Pietrei.

331 332 334

1Vilm_p1 2_p1 3_p1 6_p1 7_p1

Rezervația Biosferei Südost Rügen cuprinde evident partea de sud-est a insulei Rügen, și include 7 zone strict protejate, care au în total 4.084 hectare; una dintre ele este Insel Vilm, care are doar 171 hectare ca arie de protecție strictă, din care insula este de fapt și mai puțin, doar 94 hectare. Vilm se află într-un golf sudic numit Rügisher Bodden. La ora asta, în octombrie 2007, în zona Rügen, cocorii se văd pe câmpuri, stoluri de gâște sălbatice coboară spre sud…. Am mai fost pe aici de câteva ori, și dacă revin înseamnă că există ceva motive…

4_p1 8_p1 12_p1 14_p1 15_p1 16_p1 17_p1 19_p1

Imagine de toamnă târzie. Soare și liniște, o liniște incredibilă. Vilm este o insulă măruntă, de-abia are 2,5 km lungime, situată în nord-estul Germaniei. Stejari colosali, trunchiuri de multe secole, rupte de trecerea vremurilor. Mesteceni ici-colo, fagi mai mulți, dar mai ales pădure de stejari… Ultima pădure virgină a Germaniei, nu a mai fost masacru de pădurar de 5 secole. În jurul insulei, o mare albastru-închis-cenușie, ca o idilică cerneală a copilăriei, Marea Baltică, sau cum îi zic germanii, Ostsee… Niște nori pufoși albi plutesc pe linia orizontului, peste tot jur-împrejur. Câteva lebede strălucesc albe în trecerea deasupra mării, gâturile lor întinse, bătaia viguroasă a aripilor… foarte frumos.

338 351 353 354 355 357 359 360

Pe insula Vilm, arie protejata din 1936, cea mai importată caracteristică este prezența pădurilor care nu au fost agresate de circa 500 de ani, ceea ce a făcut posibilă dezvoltarea unor exemplare viguroase extraordinar-de-monumentale, aparținând unor specii arborescente, preponderent stejari, fagi. După sute de ani de existență, unele exemplare cad la pământ, sau se uscă ‘pe verticală’, oricum trunchiurile lor colosale se destramă în locul unde semințele au încolțit, puieții au crescut, arborele și-a trăit viața multiseculară. Rupturi, trunchiuri sucite căzute sau putrezind lent în poziție verticală…. coaja desprinsă, diverse putregaiuri, scorburi de nenumărate tipuri, trunchiuri fragmentate în fel și chip, despicate, coroane rupte, răni ale trecutului îndepărtat, sau mai recente, refăcute sau nu. Există trunchiuri pline de ciuperci, o adevărată cuvertură din corpuri de fructificație mai tinere, mai pline de spori sau deja aflate în descompunere, valuri de existență fungică temporară trăind pe trunchiul unui arbore care nu mai viețuiește. Astfel, arborii bătrâni, scorburoși, rupturi masive de ‘lemne’ aflate în diferite stadii ale descompunerii, fac posibilă prezența unor specii de cerambicide (croitori), precum și a unor specii de chiroptere (lilieci) care nu au condiții de existență în păduri mai puțin bătrâne. Vilm are peste 300 de specii de plante.

20_p1 22_p1 23_p1 335 336

Dacă vezi pădurea de pe Vilm, pare incredibil că așa-ceva a putut să supraviețuiască în Germania, sau undeva prin Europa de Vest, arii unde biodiversitatea este dezastruos afectată de ‘civilizația umană’. Despre insula Vilm, pictorul Carl Gustav Carus, a scris în Journey to Rügen, 1819, cu aproape 2 secole în urmă: ‘Hardly ever have I again experienced the same overwhelming sense of nature at its most pure, its most beautiful and its most alone, as then, on that small secluded island which has yet to be discovered by visitors to Rügen.’ Această afirmație legată de splendoarea naturală excepțională este valabilă și azi, dar este mai acută, de atunci natura degradându-se mai peste tot, cu puținele excepții de genul Vilm-ului.

340 343 344 346 347

Lobul sud-vestic al insulei este nevizitabil, nu există nici un fel de potecă, și este ‘totalmente lăsată Naturii’; zona lobului nord-estic are o potecă circulară care străbate mai cu seamă vecinătatea costieră, prin pădure și pe lângă stufărișuri, astfel încât oamenii care ajung pe insulă pot să își facă o părere despre valorile naturale existente pe această cocoașă de morene și aluviuni. Zilnic este permisă vizitarea insulei de către maxim 30 de persoane, care pot să facă o plimbare pe această potecă: o firmă se ocupă de ghidarea acestora, îi aduce, îi supraveghează și îi duce de pe insulă.

337 339 349 350 362

O plimbare pe poteca din pădure, care ajunge uneori pe coastă, oferă o imagine asupra realităților naturale ale insulei. Arborii seculari, ferigile cu viață scurtă,… pe lângă mare stuful și păsările de baltă, o combinație aparte de existențe. La o plimbare la ora asta prin octombrie, poți vedea câteva sute de lebede cucuiate, rațe sălbatice, câteva mii de gâște. Dealtfel, este extraordinar sentimentul de natură virgină: nu vezi o pungă de plastic, un pet, ceva cât de cât artificial… ceva incredibil cât de multă curățenie este, adică nu se compară cu situații ‘de pe la noi’; aici vezi doar plante și păsări, valuri ce se sparg pe prundiș, pietre aduse de ghețuri care au trecut pe aici cu ocazia ultimei glaciațiuni (de până acum). Pe insula Vilm cuibărește codalbul, o singură pereche; este o specie dependentă de zone umede, deoarece se hrănește mai cu seamă cu pești și păsări de baltă; cuibărește pe arbori de mari dimensiuni. Vedem aici că protecția doar a insulei uscate cu pădure cu tot, fără a asigura protecția zonelor umede din vecinătatea ei, nu ar duce la păstrarea valorilor naturale. Se dorește desemnarea întregii zone umede din aria Vilm, ca sit Ramsar, pe baza acestor realități din teren. Dealtfel, la ora actuală Germania are 33 de situri Ramsar (Convenția de la Ramsar), totalizând 845.000 hectare, toate fiind și situri Natura 2000 (Directiva Habitate și Directiva Păsări a UE), mare parte a lor fiind în zona costieră de la Marea Nordului, mult mai puține în rest. Se zice că pe teritoriul siturilor Ramsar ale Germaniei, efectivele de păsări au crescut față de nivelul anilor 1970, și a crescut și conștientizarea importanței protecției zonelor umede.

363 364 365 367

399 400 402 403 404 405 406 408 409

Deși măruntă, insula Vilm are o istorie interesantă, cu capele și călugări, locuri de pelerinaj demult apuse din fericire. Datele de proprietate asupra insulei Vilm se întind până la 1249, când insula era în proprietatea familiei Putbus. Prin secolele 19- început de secol 20, pe Vilm era o colonie de artiști, iubitori ai peisajului incredibil al zonei, și a luminilor fantastice care se creează prin reflexia razelor de pe mare pe nori, în această arie nordică. Între 1960-1990, Vilm a devenit baza de recreere a miniștrilor GDR, iar la 6 octombrie 1990, a fost inaugurat centrul de documentare International Academy for Nature Conservation, parte din BfN (Bundesamt für Naturschutz = Federal Agency for Nature Conservation), subordonat Ministerului german al mediului. Acum la Vilm lucrează circa 60 de oameni.

372 374 376 377

Insula Vilm are o mica zonă unde sunt clădirile Academiei Internaționale de Conservare a Naturii, în zona centrală; prin Academia sa, Vilm este considerat centru regional de educare în cadrul CBD (Convenția asupra Diversității Biologice). Cum arată centrul de conferințe pentru protecția naturii de la Vilm? Un mic port unde poate acosta o navă de vreo 8 m lungime, ce transportă participanții și personalul dinspre insula Rügen, apoi o clădire numită centru de conferințe, o altă clădire cu sală de mese și birouri și vreo 11 căsuțe cu câte 5 camere, în care se cazează participanții la întâlniri. Cândva un loc de odihnă a miniștrilor RDG, pe atunci casa nr 2. era cea la care venea mr. Honecker, președintele Germaniei Comuniste. Cu excepția casei 2, care a rămas un fel de muzeu, spațiile au fost reamenajate, echipate cu tehnică modernă, calibrat totul pentru întâlniri de circa 40-50 de persoane.

379 382 383 385 387 389 391 392 393 395

La Vilm se organizează anual circa 70 de întâlniri, dintre care circa 20 sunt organizate de Academie, iar restul sunt activități ale diferitelor entități care închiriază spațiul. 2007 Octombrie 17-22, este perioada în care la Vilm, în cadrul Academiei a fost derulată o întâlnire focalizată pe planurile de management pentru zone umede Ramsar/ Natura 2000. Au fost desemnate prin Europa tot felul de arii protejate, Ramsar, situri Natura 2000, dar cum anume se face managementul lor, este o chestiune destul de cețoasă încă…. atat în vest, cât în estul european, ce să mai zic de Asia șamd. Dealtfel, la Vilm sunt și persoane în ‘stagii de perfecționare’, spre exemplu de la ministere din Tadjikistan, Tibet/ China etc. Stau băieții pe aici câteva săptămâni, mai învață limba engleză, germană, mai învață modul de abordare vest-european, ceva comportament interuman, așa că e bine. Apoi pleacă înapoi în Asia.

59_p1 60_p1

Dar până la întoarcere, poți admira apusul roșiatic, ai ocazia să asculți cum apele negricioase de seară se sparg de coastă, cum foșnește Pădurea în noapte, cum luna galbenă răsare și cum încep să strige câteva bufnițe… prin semi-întuneric.

10_p1 11_p1

DSCN1466

DSCN1455 DSCN1458 DSCN1460 DSCN1474

DSCN1453 DSCN1471

DSCN1461

PS. Acest text se bazează pe experiența oferită de participarea la următoarele evenimente:

2004 May 5-9: “International Expert Workshop: Ways to promote the ideas behind the CBD’s Ecosystem Approach in Central and Eastern Europe” May 6th PowerPoint Presentation: “The Situation of Ecosystem Approach in Romania”.

2005 June 1-3: International workshop: “Climate Change and Biodiversity Conservation in Central and Eastern Europe” ppt presentation: “Biodiversity and Climate Change – Global Issues and Some Examples from Romania”

2007 October 18-22: International Academy for Nature Conservation, Ramsar Secretariat: ‘Training Course: Management Plans for Ramsar Sites in Central, Southern and Eastern Europe – a contribution to the CBD Programme of Work on Protected Areas.’

368 369 370 371 416 417

Despre această zonă am inclus o scurtă descriere și niște imagini în cartea de 100+ pagini publicată în 2008, având titlul Best European Environmental Practices for Biodiversity Conservation, realizat în cadrul unui proiect a Green Valley Association, IUCN Regional Office for Europe și UNESCO Pro Natura; Vilm este unul dintre cele 25 de subiecte prezentate în această publicație.

Vilm Island. A small German island, 94 hectares, 2.5 km long, covered by forest, with a facility for nature conservation education (conferences, seminars, trainings); this place is an example of old-growth forest with large exemplars of different trees. There was no tree-cutting in the last 5 centuries, and the island is protected area from 1936. Giving an image of how the nature would look without human aggression, it is an magnificent place for its beauty and tranquility.

It is a tiny spot on the map of Western Europe, where nature is Nature, part of the South-East Rügen Biosphere Reserve. The South-Western part of the island is closed for humans, while the north-east area has a path, mostly on costs and partly in the forest: it was established a maximum number of visitors/ day, 30 people. From October 6th, 1990, there is the International Academy for Nature Conservation, part of BfN (Bundesamt für Naturschutz = Federal Agency for Nature Conservation) of the German Ministry of Environment. This facility is a regional education center for the Convention on Biological Diversity.

Regarding Vilm island, the painter Carl Gustav Carus, wrote in the Journey to Rügen, 1819: ‘Hardly ever have I again experienced the same overwhelming sense of nature at its most pure, its most beautiful and its most alone, as then, on that small secluded island which has yet to be discovered by visitors to Rügen.’

378 380 384 407

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în Biodiversitate in Europa. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Rezervația Biosferei Südost Rügen – Germania

 1. Grigore D. zice:

  Salut,
  Ca de obicei, informatii la subiect si imagini spectaculoase.
  Ai reusit sa scoti in evidenta lemnul „mort” care da atata viata padurilor. Din pacate in sistemul de la noi acesta este eliminat atat din paduri cat si din ape, rolul sau ecologic de suport, adapost si hrana pentru nenumarate organisme fiind ignorat in mare masura.
  Grigore D.

  • peterlengyel zice:

   Merci pentru aprecierea pozitiva. Cat despre imagini, ele sunt spectaculoase fata de momentul in care au fost realizate, cu limitarile tehnice de atunci. Daca voi face din nou imagini in acel loc, ele vor arata altfel, adica mult, mult-mult mai bine. 🙂

 2. Imagini foarte spectaculoase! Imi place mult postul tau.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s