Rezervația Pădurea Esechioi – Dobrogea

Pădurea Esechioi este situată în extremitatea sud-vestică a Dobrogei de la noi: este un trup de pădure xerofilă dominată de specii de stejari, având și poieni stepice. Prin Decizia nr. 31 din 1980 a Consiliului Popular Constanța, o suprafață de 27,7 hectare devine rezervație naturală botanică și zoologică. Prin Legea 5/2000, Pădurea Esechioi devine rezervație naturală de interes național pe 26 hectare, având cod 2365.

 

Situl Natura 2000 Pădurea Esechioi – Lacul Bugeac are o suprafață de 2.966 hectare, cuprinse altitudinal între 0 și 141 m, cu o medie de 21 m, aparținând de regiunea biogeografică stepică. În Formularul Standard al sitului se menționează existența unor habitate de interes comunitar, dintre care unele sunt relevante pentru Pădurea Esechioi și vecinătatea imediată a acesteia: vegetația forestieră ponto-sarmatică cu stejar pufos, vegetația de silvostepă euro-siberiană cu Quercus sp., păduri balcano-panonice cu cer și gorun, tufărișuri de foioase ponto-sarmatice, stepe ponto-sarmatice. Dintre speciile de animale de interes comunitar este prezentă rădașca (Lucanus cervus), țestoasa de uscat dobrogeană (Testudo graeca), popândăul (Spermophilus citellus). Mai sunt menționate broasca râioasă verde (Bufo viridis), brotăcelul (Hyla arborea), șopârla de iarbă (Podarcis taurica), șarpele rău (Coluber caspius).

 

Din zona Pădurii Esechioi se cunoaște prezența a circa 850 de taxoni vegetali (specii și subspecii) care constituie circa 35 de asociații. Pădurea este constituită preponderent din stejari xerofili (mai ales cer Quercus cerris și stejar pufos Quercus pubescens, dar este prezent și stejarul brumăriu Quercus pedunculiflora), dar este bine reprezentată cărpinița (Carpinus orientalis) iar în stratul ierbos sunt prezente numeroase specii cu răspândire mai sudică, din balcani până în florele mediteraneene. Dintre speciile de plante de interes comunitar, în Formularul Standard sunt menționate Echium russicum și Potentilla emilii-popii. Pe lângă acestea, se mai cunoaște prezența în zonă a speciei “de iarbă” Piptatherum virescens, amenințate cu dispariția. Poienile stepice au variate specii interesante, precum Stipa capillata, Stipa lessingiana, Stipa ucrainica, Thymus pannonica, Astragalus ponticus șamd.

 

Imaginile sunt făcute în 2010-2012. Acestă zonă este destul de marginală, puțin cunoscută și rar vizitată. Am fost pe acolo de vreo 7 ori în ultimii 15-20 de ani, începând cu perioada studenției… în variate vizite organizate de mine sau cu colegii de la Mare Nostrum și de la Oceanic Club, cele două ONGuri de mediu relevante din Contanța… Există și imagini diapozitive făcute cu mulți ani în urmă, odată vor fi scanate și postate pe blog. Iar imagini noi din zona Pădurii Esechioi sper sa fie făcute în anul 2013 🙂

 

DSC_0683

192

206 DSC_0624 DSC_0643 DSC_0658 DSC_0673217

Țestoasa de uscat dobrogeană (Testudo graeca)

225 228 234 DSC_0518 DSC_0528 DSC_0543

DSC_0593

DSC_0548 DSC_0558

DSC_0563 DSC_0578

DSC_0603 DSC_0688 DSC_0693 DSC_0707

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în Dobrogea si Delta Dunarii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Rezervația Pădurea Esechioi – Dobrogea

  1. Pingback: Padurea Esechioi | Romanian Turism

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s