Pământul – singura rezervație naturală a Universului cunoscut

merita văzut: The Lie We Live

Dacă privești imagini realizate dinspre spațiul extraterestru, Planeta noastră este un mic Paradis… un glob albăstrui-verzui cu nuanțe de safir, cu albastrul oceanelor, verdele zonelor acoperite de vegetație, cu albul calotelor de gheață polară, cu gălbui-cremul deșerturilor, cu albul norilor… o imagine extraordinară. Greu se pot percepe marile metropole sau alte artefacte umane, iar granițele-frontierele nu există pe o astfel de imagine a realităților ecosferei. Toată viața din Universul cunoscut de noi se desfășoară la suprafața acestei planete speciale. Privită din spațiul extraterestru, Terra este o minunăție vie în imensitatea întunecată și lipsită de viață, o minusculă Planetă… aflată pe un fond negru cu sclipitoare stele îndepărtate.

Globul Terestru este locul în care Ecosfera de azi a rezultat din miliarde de ani de evoluție naturală. Cândva pe acest glob nu exista nici un fel de viață, apoi au fost organisme simple, mai apoi altele mai complexe, ecosisteme dominate de dinosauri, iar acum suntem aici și noi. Realitatea naturală, biologică, ecologică a acestei Planete speciale este cel mai magnific, cel mai interesant spectacol care ne este accesibil… Gorilele sunt în ceva arie minusculă din Africa, doar acolo există ele. Pinguinii pe ghețurile din sud, urșii polari pe ghețurile din nord. Balenele sunt în singurul Ocean Planetar, iar uciderea lor în masă poate duce la dispariția lor, nu doar de pe Terra, ci de oriunde. De sus nu se vede, dar știm că păsări mărunte migrează în număr de miliarde de pe un continent pe altul, odată cu schimbarea anotimpurilor. În Ecosfera privită de sus, ești pe undeva și tu și sunt și eu, dar deloc nu părem să fim singurii care contează.

Sunt pe Planetă zeci de milioane sau poate peste 100.000.000 de specii (din care știința a descris cca. 2 milioane), inclusiv specia umană. Toate speciile sunt endemice pentru Planetă, adică nu trăiesc decât aici și nicăieri altundeva. Deși există subdiviziuni, provincii biotice, spre exemplu diferențieri de flore și faune australiene, africane șamd, este totuși evident că din punct de vedere ecologic există o mare coerență la nivel global, ecosfera funcționează ca o mare și unică entitate vie, așa cum este menționată în teoria Gaia. Cât de multă dragoste ar trebui să existe față de acest loc – o adevărată grădină a Edenului, un Paradis în care trăim noi, oamenii inteligenți, iubitori, creativi. Și totuși, este în derulare o criză ecologică globală, dispariția în masă a speciilor, degradarea habitatelor și consecințele periculoase ale subminării resurselor de care civilizația umană globală este dependentă.

Este nevoie de conturarea unei viziuni științifice globale, planetare, integratoare… care să analizeze procesele derulate până acum, care au dus la realitatea actuală. Este nevoie de o sinteză asupra fenomenelor evolutive naturale, cu aspectele geologice, paleontologice, paleogeografice, paleoclimatice, precum și cu ulterioarele transformări sociale, istorice care au creat caracteristicile Lumii actuale. Trebuie analizate și înțelese în profunzimea lor, pentru a putea previziona cele ce vor urma.

Date există, extraordinar de multe, dar sintezele coerente și bine structurate, care să poată să fie utilizate în educație, inclusiv în informarea/ conștientizarea liderilor politici… acestea sunt puține. Odată cu specializarea domeniilor științifice, se produce o izolare pe caste, o întrerupere a comunicării cu alte domenii, o adâncire în tematica de specialitate și o luptă concurențială acerbă cu cei din propriul domeniu… iar astfel progresul este în feliile hiperspecializate. Clanul cercetătorilor de coropișnițe nu discută cu clanul cercetătorilor de miriapode. Ecologia planetară are menirea să integreze detaliile de specialitate, în încercarea de a recompune marea imagine a fenomenului ecologic derulat pe Planeta noastră… și doar aici, din câte cunoaștem până acum. Având o asemenea viziune de ecologie planetară, se pot contura variantele concrete pe care civilizația umană le are pentru viitor.

Oare ce înțelegere au liderii politici asupra realităților ecologice planetare, atât în ceea ce privește aspecte din trecut, cât cele actuale și a opțiunilor existente pentru viitor? Dar industriașii, economiștii, finanțiștii, cum stau ei cu înțelegerea Lumii naturale în care existăm… ce părere au ei despre criza ecologică globală produsă de oameni? Când vezi ce comportamente au, poți avea impresia că vezi niște huligani drogați, șefi de bandă care iubesc doar puterea, o șleahtă de indiferenți și incapabili intelectual. Dar, situația este oarecum diferită: fiecare a încercat să fie tare în domeniul lui, politicienii au luptat pentru puterea politică, industriașii au acaparat puterea economică, finanțiștii au uneltit pentru a controla fluxurile financiare. Scopul era succesul momentan, iar consecințele privind viitorul au fost lăsate în fa calculelor și analizelor.

Oamenii au nevoie de apă, hrană, locuință, îmbrăcăminte, surse de energie, educație, sănătate, mediu de viață sănătos, comunicații, libertate, precum și o viață culturală. Dacă analizezi aceste nevoi umane, constați că fără un mediu de viață sănătos, nu poate exista satisfacerea nevoii de apă, hrană, sănătate șamd… adică acele elemente fără de care ființa biologică umană nu poate exista. Ecologismul are menirea de a face ca rezultatele științelor ecologice să ajungă la mintea politicienilor, economiștilor, finanțiștilor, liderilor de opinie… a celor care exercită puterea în societatea actuală. Trebuie să urmeze selectarea celor capabili să înțeleagă miza și cooptarea lor în crearea planurilor de salvare a civilizației umane.

PS. Acest text urmează să fie dezvoltat, aici sunt doar câteva idei care vor sta la baza lui. Totodată, vor fi separat analizate aspecte legate de demografie, guvernare globală șamd. O să fie frumos 🙂

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în Ecologism politic. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s