Grecia – Atena – Muzeul Național de Arheologie

Pentru a avea o impresie realistă asupra valorilor culturale și artistice din Grecia Antică, este fundamental importantă vizitarea Muzeului Național de Arheologie din Atena, cel mai mare muzeu din țară și unul dintre cele mai relevante din Lume. Colecțiile sunt constituite din peste 20.000 de artefacte (obiecte create de oameni) începând cu preistoria și terminând cu antichitatea târzie. Există aici o uluitoare colecție de sculpturi reprezentând zei, animale, minotauri, oameni… variate amfore, vaze, măști, obiecte de podoabă. Fresca cu antilope, sfinxul înaripat,… dacă vezi frumusețea liniilor și formelor… extraordinar. Admirând aceste obiecte create de oamenii din urmă cu peste două milenii, pe lângă plăcerea estetică oferită de ele, ne putem face o impresie despre extraordinarele capacități artistice ale creatorilor din acele vremuri și modul lor de a vedea Lumea. Multe dintre obiectele expuse au fost recuperate din mare, unde au ajuns odată cu vapoarele scufundate în urmă cu 2 milenii… și îți poți doar închipui cam câte astfel de obiecte pot să mai existe și acum în imensitatea spațiului marin al Mediteranei. Când am vizitat acest muzeu, unele zone erau închise, așadar va fi necesară cândva o altă zi de admirare…

Statuia de bronz de la Artemision (Poseidon sau Zeus… nu se știe… deoarece lipsește obiectul pe care îl purta… posibil trident), este o statuie cu ceva mai mare decât dimensiunile reale ale omului; a fost recuperată din mare. Impresionant, mai ales detaliile feței umane!

Sfinx înaripat

Minotaur

Jockey of Artemision – statuie ecvestră de bronz, de cca 2,9 m lungime, datând din anii 200-140 îen. Calul poartă un copil negroid, de circa 10 ani. A fost descoperit în 1928 la 40 m adâncime în mare, de către scafandri care adunau burete. Capul calului, extraordinar.

Antikythera Ephebe este o statuie de bronz reprezentând un bărbat tânăr, statuie de 1,94 m, regăsită în 1900 în mare, descoperită de scufundători care adunau burete; vasul care transporta statuia s-a scufundat prin 70-60 îen; pe baza monezilor, probabil că venea de la Ephesus.

Frescă cu antilope

Marathon boy/ Ephebe din Marathon este o statuie de bronz regăsită în 1925, în golful Marathon din Marea Egee. Este datată 325-300 îen. Poziția arată că în mod original statuia se sprijinea de o coloană.

Aphrodite, Pan și Eros. Zeița Afrodita încearcă să se apere de zeul Pan… care are picioare de capră și care îi face avansuri erotice. Datat la circa 100 îen.

Fragment dintr-o statuie de bronz ecvestră a lui Augustus, secolul I en.

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în Despre Cunoastere. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Grecia – Atena – Muzeul Național de Arheologie

 1. peterlengyel zice:

  de pe facebook:
  ::::::::::::::::::

  Razvan Popescu shared PragerU’s video.
  Deci … da! credeam că sunt io un incult în materie de artă și nu am chiar deloc simț estetic… dar iată un alt subiect cu care sunt absolut și total de acord cu băieții ăștia de la Prager University… Uff … mi s-a mai luminat ziua … deci chiar nu sunt io cumva … societatea chiar a luat-o pe pustie cu valorile și ierarhizarea lor

  https://video-vie1-1.xx.fbcdn.net/hvideo-xft1/v/t43.1792-2/11402183_927806187262238_849216941_n.mp4?efg=eyJybHIiOjE1MDAsInJsYSI6MjkyNH0%3D&rl=1500&vabr=452&oh=2413ec6d5505497cf1c4f52c26c739d6&oe=55DC27FF

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s