Parcul Național Sounio – Grecia

Parcul Național Sounio este unul dintre cele 10 astfel de arii protejate din Grecia. Situat în sud-estul teritoriului, în peninsula Attica pe coastele Mării Egee, este la 69 km față de Atena. A fost înființat în 1974 (1971?). Are suprafața de doar 3.500 hectare (după alte date 4.000, 4250), din care 750 (500, 525) de hectare reprezintă zona centrală cu grad de protecție mai mare. Peisaje marine, zone costiere stâncoase, stepe sărăturate… Zona are valoare mare din punct de vedere peisagistic, geologic și paleontologic, are totodată o biodiversitate ridicată (mai ales în comparație cu zonele costiere puternic urbanizate) și valori arheologice/ culturale de interes internațional.

Roci vulcanice, marmură (calcare metamorfozate), precum și calcare carstificabile creează o mare diversitate de substrat geologic. Au fost găsite plante fosile care azi trăiesc în zone vestice ale mediteranei (Pinus maritima, Quercus suber) sau specii care azi trăiesc la altitudine ridicată (Pinus nigra, Buxus sempervirens)… Dintre mamifere, au fost descoperite fosile de urs (Ursus arctos), cerb (Cervus elaphus), orbete (Spalax sp) șamd… specii care acum nu mai există prin zonă. Există aici păduri mediterane de pin Aleppo (Pinus halepensis), maquis continental și costier – care include și Quercus coccifera; câteva specii de plante endemice (Centaurea laureotica, Centaurea attica ssp. asperula), variate specii de orhidee, șoim mediteranean (Falco eleonorae), șacali (Canis aureus), delfini șamd adaugă atractivitate pentru observatorul naturalist.

Zona este declarată sit Natura 2000 GR3000005 care are 5374,32 hectare, cuprinse altitudinal între 0 și 305 m… situate în regiunea biogeografică mediterană. În Formularul Standard al sitului se arată prezența unor plante de interes comunitar (Onobrychis ebenoides, Centaurea raphanina ssp mixta), animale de interes comunitar precum țestoase de uscat (Testudo marginata, T. hermanni), șopârla scink (Chalcides ocellatus), vipera cu corn (Vipera ammodytes), existența a 1-5 exemplare de focă (Monachus monachus)… o specie care exista și în Marea Neagră dar a dispărut… deja.

Capul Sounio (Sounion) este o atracție turistică atât pentru peisajul splendid al zonei costiere cu stânci și insule (Insula Patroklos), biodiversitatea extraordinară, cât și ca rezultat al existenței ruinelor templului antic al lui Poseidon, Zeul Mării din mitologia clasică… Poseidon este un zeu important pentru o civilizație bazată pe călătorii pe mare; în statui el era reprezentat având un trident cu care pornea furtunile pe mare. Templul este la circa 60 m deasupra nivelului mării. Deși există și vestigii arheologice mai vechi, coloanele de marmură albă ale templului actual au circa 2.450 de ani… (construit pe la 440 îen). Cercetările arheologice de aici au dus la scoaterea la lumină a variatelor statui, inscripții etc. La acest templu se făceau sacrificări de animale și se lăsau variate cadouri pentru Poseidon. Sounion este amintit deja în poemul Odiseea, scris în urmă cu circa 2.800 de ani de Homer. Dealtfel, zona Sounion este parte din nenumărate legende cu minotauri, centauri, bătălii epice șamd.

Minele de argint, zinc, fier, plumb de la Lavrio au funcționat deja în antichitate… până în secolul 20 când au dat faliment. Există aici peste 260 de minerale, dintre care unele se cunosc doar aici de pe întreaga Planetă. O perioadă bună pentru a vizita zona este primăvara timpurie, prin aprilie-mai. Imaginile au fost realizate la început de aprilie 2012.

PS. Mulțumesc colegului dr. Cosmin Manci și colegilor din Grecia, mai cu seamă lui Vassilis Psallidas pentru determinarea/ confirmarea determinării speciilor.

Asphodelus aestivus

Anagyris foetida

Potârnichea chukar (Alectoris chukar)

Matthiola sinuata (?)

Orchis italica

Calicotome villosa

Centaurea raphanina

Calicotome villosa

Calicotome villosa

Calicotome villosa

Testudo marginata

Urginea maritima

Euphorbia dendroides

Pistacia lentiscus

Orchis italica

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în Biodiversitate in Europa. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s