Un clopot se aude de departe

11873427_709871865785986_6186382916819521395_n

De ce nu înfloresc pajiștile așa cum o făceau și devin copleșite de iarba dracului, sârmoasă și uscată… de ce au secat fântânile… de ce pârâul nu mai curge… unde este bătrâna pădure în care ne petreceam zilele copilăriei? Cineva a betonat râul… iar lacul acela imaculat este acum o parcare asfaltată, înconjurată de gunoaie. Animalele sălbatice sunt ucise bestial… din plăcere. Undă de poluare, pești morți adunați și mâncați de săraci… se mai face o nouă centrală nucleară? De ce nu te mai interesează o carte bună, de ce nu mai ai timp de Cultură, de ce nu mai ai plăcerea să asculți muzica aceea care cândva te făcea fericit… de ce nu poți vorbi despre ceea ce simți? De ce ai 1 milion de minute pe mobil… și ele rămân tăcute. Fete și băieți cu gadgeturi ultimul răcnet… caută disperați un magazin de etnobotanice… un fel de distorsionată întoarcere la natură. Există semne ale decadenței… am putea observa. Un clopot se aude de departe, dar nu se știe cine trage de el.

Din betoane se construiesc biserici în draci… inclusiv din fonduri publice, preoți cretini cântă prin megafoane pentru a lua banii unor mase imbecilizate – scurse înapoi în Evul Mediu…. în timp ce se închid spitale, iar în școli este dezastru, degradare, decădere. Nu a mai rămas nimic sfânt în acest fel de societate, unde până și religiozitatea pupatului de icoane este exploatată ca o afacere profitabilă, ce crește ca o tumoră pe spatele maselor de săraci dobitoci. Ce poate să fie un blestem mai mare, ce poate avea un grad mai mare de perversitate diabolică decât o asemenea mafie preoțească… care îi manipulează pe cei mulți și proști și are deja și influență politică manifestată în preajma alegerilor? Satane în sutane? O șleahtă de preafericiți într-o turmă de preatriști. Îți poți măcar închipui cum Isus sau apostolii ar fi cerut bani, ar fi fost apți să îți umble pe la buzunar, ca hoți șmecheri care în numele Zeului vor să se îmbogățească pe seama ta și a altor sărmani? Dacă un preot ar crede măcar vag în existența unei Zeități, niciodată nu și-ar permite să ia banii săracilor, a oamenilor sărmani pe care îi spoliază biserica. Dumnezeul lor atotputernic nu a vrut să le dea bani, iar ei ahtiați după alte și alte bunuri lumești… vor să îi ia pe ai tăi. Au o misiune sfântă, să îți ia banii, iar tu să nu poți cumpăra o carte copilului care merge la școală, sau ghete sau o haină mai groasă pentru iarnă! Cât de jalnic poate asta să fie? Unde se poate găsi speranță de mai bine, de lumină intelectuală… Este nevoie de un nou Iluminism mai mult decât oricând: Aveți curajul de a vă folosi propriul simț al Rațiunii! Spiritul uman are nevoie de libertatea să zboare, are nevoie de științe și arte; altfel, strâns între chingile dogmelor aberante, retrograde, iraționale – lipsite de orice contact cu realitatea, poate exista doar o târâtură… nicidecum Omul. Un clopot se aude de departe, dar nu se știe cine trage de el.

Oi amețite sunt înșirate în mers fără vlagă. Niște boi stau să se uite la turmă. Păstorul acestor dobitoace este boul cel mai mare… înconjurat de ceața cea mai groasă; în timp ce bea whisky și râgâie caviar (icrele sturionilor aflați pe muchia extincției după sute de milioane de ani de existență… preumană) el, Marele Bou crede în mâna invizibilă care reglează piețele și nu vede cum masa de dobitoace intră în nămolul din care nu știe pe unde să mai iasă… întreaga societate este înglodată în proiect. Pe rând, “oile” și “boile” se scufundă în mâzga acea care de departe părea strălucitoare, dar acum nu te lasă să mai ieși din ea. Cam care trebuie să fi fost atmosfera acelor civilizații locale care au depășit cândva capacitatea de suport a ecosistemelor locuite de ei… și au dispărut… ca experimente eșuate? Cu resursele nu te joci… cu apa, nici cu foamea. Au fost prea mulți pentru Insula Paștelui și au ajuns să se mânânce între ei, după ce au digerat totul? Au lăsat câte un bolovan pe care scrie mare: voi nu așa să faceți, mai ales când va exista o singură Civilizație Planetară. Vă rugăm din suflet, voi nu așa să faceți!

Existau și societăți locale sustenabile, dar au fost înghițite de lumea agresivă actuală. Cum de oameni ai trecutului … erau fericiți și se iubeau în căsuța de pe deal, un spațiu amenajat sumar, înconjurați de livadă… pădure… munte? Semănau semințe și culegeau fructe. Aveau plăcerea de a privi cum cresc recoltele pe care noi le-am numi eco/ bio, aveau plăcerea de a asculta cum dimineața cântă păsările codrului. Simțeau pulsul Naturii, seara priveau Apusul și știau ce vreme urmează să fie. Trăiau în comuniune cu Natura, erau parte din ea. Se spălau în apa rece a pârâului și știau unde trăiește cerbul legendar, acvila, ursul. Străbăteau călare peisajul… iubeau pământul pe care noi ne obișnuim să nici nu îl atingem. Nu erau infestați de goana după obiecte care imediat își pierd mirajul când sunt atinse. Nu acumulau datorii. Nu erau stresați. Erau umani și fericiți. Exista familie, întrajutorare, comunitate umană funcțională. Pe atunci nu era criză de mediu și extincție în masă a speciilor, nu exista criză economic-financiară și morală… cu consecințele devastatoare asupra familiilor, sănătății, umanului. Un clopot se aude de departe, dar nu se știe cine trage de el.

Orice om care mai păstrează ceva Natural și Sfânt în sufletul lui, simte că nu asta este societatea pe care o dorea, nu asta a fost promisiunea. Se simte nevoia eliberării de sub tirania goanei după creștere… a acaparării de bani ca scop al existenței umane. Se simte nevoia întoarcerii la Natură, la puritatea aceea ancestrală, la adimirarea existentului, la frumusețea peisajului, la Sanctitatea Munților și la apele acelea sălbatice atât de admirate prin epoca romantică. Se zice că va exista un templu umanist-ecologist apt să facă noul proiect de societate sustenabilă… apt să ofere sens și speranțe de existență pentru Civilizația Umană. Există Oameni care în loc să urască întunericul, vor aprinde făcliile. Am întâlnit o parte dintre acei Oameni: despre o parte dintre ei nu vei auzi niciodată… și așa este bine să fie, alții sunt mai vizibili… artiști, gânditori, ecologiști, oameni de știință. Cred că și Tu vei aprinde odată făclia pentru Civilizația Umană Sustenabilă… altfel, ești doar parte a problemei și nu a soluției. Trebuie să existe pe undeva o licărire de speranță realistă, credibilă, naturală… umanistă… pentru Civilizația Sustenabilă. Un clopot se aude de departe. Și, parcă… încetul cu încetul… se aud mai multe? Au început să fie trase clopotele pentru Oameni?

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în Ecologism politic. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

14 răspunsuri la Un clopot se aude de departe

 1. Ștefan Ciurescu zice:

  Da, se jeluie clopotul dar, ascultătorii sunt surzi…

  Apreciază

 2. Georgeta Ionescu zice:

  …si ici colo, cate un clopotel, cling, cling…

  Apreciază

 3. Dan Ghenea zice:

  Iluminismul a fost o utopie. Si sfarseste acum ca toate utopiile: in cosmar.
  Iluminismul a fost o exacerbare a rationalizarii lumii. Am devenit foarte mesteri la dominarea si secarea lumii prin ratiune. Una dintre victimele colaterale a fost inteligenta noasta emotionala. Stim fizica atomului, dar nu mai suntem in stare sa ne citim emotiile elementare. Emotii elementare care au maturat ca uraganele istoria secolului XX.
  Lumina ratiunii e un dar de pret. Dar Iluminismul a fost doar o ambitie fara masura, fara echilibru, in cele din urma, o minciuna.
  Apelul la ratiune este un strigat in desert. Dupa secolul XX, cine mai crede in ratiuni superioare sau in superioritatea ratiunii?
  Gestionarea emotiilor ar putea fi cheia.

  Apreciază

  • peterlengyel zice:

   Iluminismul inteles ca abandonare a increderii oarbe in dogme religioase lipsite de orice credibilitate, a indepartarii de misticismul de ev mediu, detestand dictatura religioasa si fanatismul care sta la baza acesteia,…. a fost o directie care a adus incredere in existenta legilor naturii, in capacitatea omului de a intelege Lumea prin puterea mintii umane rationale, totodata a promovat raspandirea culturii/ artelor/ stiintelor catre marile mase de oameni. Din acest punct de vedere, stiinta actuala precum si libertatea de gandire, sunt in buna parte rezultatul acestui mod de abordare. Daca nu exista Iluminismul, si deci nu exista nici stiinta moderna, noi nu am exista, cred ca nici tu si nici eu, ca am fi murit din cauza unei infectii ‘banale’ candva in copilarie. Sau eram arsi pe rug.

   Apreciază

 4. Cristina zice:

  E f frumos articolul. Din pacate cine nu a avut niciodata o legatura cu Pamantul nu va intelege acest text…

  Apreciază

 5. Dan Ghenea zice:

  Oricare ar fi meritele Iluminismului, nu mai e o solutie pentru lumea de azi. Pentru simplul fapt ca lumea de azi este rezultatul ducerii doctrinei iluministe pana la ultimele consecinte.

  Apreciază

  • peterlengyel zice:

   Evident ca nu poate sa fie identic, deoarece au trecut cateva secole. Dar esenta Iluminismului pare ca este uitata in lumea actuala care isi cauta o directie rezonabila de inaintare. Daca vezi cum apar ca ciupercile secte religioase – care mai de care mai aberante-, intelegi la ce ma refer. Daca vezi frenezia construirii de biserici, constati o alunecare spre dogmatismul si religiozitatea de ev mediu… care exclude existenta unei societati cat de cat rationale, apte de a analiza situatia si a gasi solutii functionale. Doar cand se va inchide ultima scoala si seva darama ultimul spital, atunci se vor putea aloca toate resursele pentru a construi si mai multe biserici, cuiburi de indoctrinare religioasa retrograda. Frumoase perspective. Desigur, asta este pe la noi, ca la altii bisericile au fost transformate in variate cladiri utile, spre exemplu biblioteci.

   http://www.zf.ro/business-international/olanda-transforma-bisericile-in-biblioteci-sau-teatre-si-camioane-intregi-de-obiecte-religioase-ajung-in-tari-din-toata-lumea-9679063

   Apreciază

   • Dan Ghenea zice:

    Exista si mai multe „secte” laice aberante – cei care trebuie sa-si cumpere la fiecare 6 luni cel mai nou telefon, cei care se sinucid mergand cu 250 la ora pe sosea, cei care cultiva cu obstinatie uratul, cei care jura doar pe branduri si imagine, cei care mananca prea mult, cei care nu mananca deloc si multe, multe altele. Pe care nu le-as numi aberante dintr-un singur motiv: nu mai exista norma.

    Apreciază

   • peterlengyel zice:

    Da, problemele exista si in domenii nonreligioase. Dar manipularea religioasa masiva, crede si nu cerceta, da banii la popi, popa care este vocea zeitatii care te va pedepsi pentru ceea ce faci… acestea sunt de Ev Mediu sau mai rau decat atat…. iar cand sutanistii sunt in combinatie cu puterea politica, riscurile sunt si mai mari.

    Apreciază

 6. Eugen zice:

  Din pacate clopotele bat si pentru strangerea turmei, si pentru prapad, si pentru moarte. Asta e realitatea cruda care foarte bine este aratata aici.

  Apreciază

 7. peterlengyel zice:

  Christian militias launched attacks in Bangui, hoping to overthrow Muslim coup leader Michel Djotodia. The attacks unleashed a wave of sectarian violence.

  http://www.voanews.com/content/un-says-half-of-car-needs-aid/1824723.html

  Apreciază

 8. Pingback: Deșertul de asfalt și drumul spre nord | Dragoş Şerban

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s