Situl Natura 2000 Vedea – Dunăre

La vest de Giurgiu, un sector al Dunării cu ostroave, păduri de luncă, lacuri (la Pietrișu), mlaștini, canale, stufărișuri, sectorul inferior al râului Vedea care se varsă în Dunăre la km 527… cu locuri interesante pentru biodiversitate, amonte pe râu pe la Pietroșani, Bujoru șamd. Depozitele loessoide ale Platformei Moesice se întind pe mari suprafețe; depozitele aluviale holocene cu argile, nisipuri, pietrișuri, formează grinduri fluviatile, ostroave înconjurate de brațele fluviului șamd. Pădurile de luncă sunt formate din salcie (Salix alba) în zonele mai joase și plop alb (Populus alba) în zonele mai înalte; mai există plop negru (Populus nigra), velniș (Ulmus laevis), dud alb (Morus alba), iar dintre liane vița sălbatică (Vitis sylvestris) și hamei (Humulus lupulus); există și mari plantații de plop hibrid în zona inundabilă actuală, între dig și cursul fluviului.

Este interesant de închipuit cam cum arăta acest peisaj în stare naturală, înainte de regularizarea apelor din zonă. În cartea Regiunea inundabilă a Dunării, scrisă de dr. Grigore Antipa, apărută la București în 1910 la Institutul de Arte Grafice Carol Göbl, la pg. 14-15 se arată: “De la Zimnicea la Giurgiu, pe o întindere de 59 km, balta ocupă o suprafață de vre-o 19.000 hectare și are o lățime mijlocie de vre-o 4 km trecând în unele locuri peste 5 km și strângându-se aproape de Giurgiu până la mai puțin de 2 km. Aici, până la domeniul Giurgiului (în dreptul ostrovului Mecica), ea formează o câmpie întinsă, (…) presărată cu o serie de lacuri mai mici sau mai mari, care se alimentează cu apa de Dunăre, fie prin gârle speciale, fie prin acumularea apelor rămase de la inundațiunile mari. În domeniul Giurgiului găsim din nou un lac mai mare Balta Mahăru (suprafața de 890 hectare luciu de apă), care se alimentează din Dunăre. Din aval de la o distanță mare, aproape de Giurgiu, prin gârla Cama, cât și prin alte gârle mai mici; din amonte, afară de Cama, ea se mai alimentează și prin diferite alte gârle, care aduc apă tocmai din regiunea Zimnicei.”

Ostrovul Gâsca, de 58 hectare, este declarat rezervație naturală prin Hotărârea de Guvern 2151 din 30 noiembrie 2004. Din februarie 2006, protejate au devenit și ostroavele Cama – Dinu – Păsărica, pe o suprafață de 2.400 hectare; acestea au și păduri seculare de stejari, precum și colonii de cuibărire de mari dimensiuni ale lopătarilor, stârcilor, cormoranilor șamd.

Situl Natura 2000 Vedea – Dunăre ROSPA0108 are suprafața de 22.874,4 hectare, situate între 2 și 114 m altitudine… Situl este situat în regiunea biogeografică continentală, la limita județelor Giurgiu și Teleorman, cuprinzând un sector din lunca Dunării și sectorul inferior al râului Vedea. De remarcat este că mare parte a sitului este teren agricol arabil (58%) – tarlale cultivate cu porumb în 2012, pe lângă care există păduri (15%), pășuni (10%), râuri, lacuri (11%), mlaștini (3%), precum și niște tufărișuri. Râul Vedea izvorăște la 435 m, în jud. Argeș; are lungimea de 244 km, un curs sinuos și se varsă în Dunăre la circa 20 m altitudine.

Conform Formularului Standard al sitului (SPA), aici cuibăresc peste 12 perechi de pescărel albastru (Alcedo atthis), este relative comun stârcul roșu (Ardea purpurea), totodată cuibăresc 50-60 p. stârc galben (Ardeola ralloides), 25-34 p. rață roșie (Aythya nyroca), 33-40 p. barză albă (Ciconia ciconia), 8-10 p. barză neagră (Ciconia nigra), 12-24 p. erete de stuf (Circus aeruginosus), peste 26 p. egretă mare (Egretta alba), 6-7 p. piciorong (Himantopus himantopus), 20-24 p. stârc pitic (Ixobrychus minutus), 120-166 p. lopătar (Platalea leucorodia), 34-41 p. țigănuș (Plegadis falcinellus). În perioada de iarnă există aici peste 240 exemplare de cormoran pitic (Phalacrocorax pygmeus), precum și efective importante de gâște, rațe, lebede șamd. În perioada pasajului, situl este utilizat de 300-400 exemplare de rață roșie (Aythya nyroca), peste 180 berze albe (Ciconia ciconia), peste 48 de berze negre (Ciconia nigra), peste 1.000 de exemplare de cormoran pitic (Phalacrocorax pygmeus), și sunt relativ comuni lopătarii (Platalea leucorodia), țigănușii (Plegadis falcinellus), ciocîntorșii (Recurvirostra avosetta) șamd. În perioada de migrație există pe aici peste 20.000 de exemplare de păsări de baltă… ceea ce face ca situl să fie candidat potențial pentru statutul de sit Ramsar. Aria de Importanță Avifaunistică RO117 Vedea – Dunăre are 22.889 hectare, între 14 și 90 m altitudine; conform BirdLife, aici există în timpul pasajului 450-3.000 de sitari de mal (Limosa limosa) și 20.000-34.000 de pescăruși râzători (Larus ridibundus).

Tot în această zonă, în mare parte cuprins de situl SPA, avem situl Natura 2000 ROSCI0088 Gura Vedei – Șaica – Slobozia: are suprafața de 5.813 hectare, situate între 2 și 54 m altitudine; include și Ostrovul Năsturelul care este rezervație naturală. În Formularul Standard al sitului (SCI), se arată prezența variatelor specii de interes comunitar printre care specii de pești (Gobio albipinatus, Aspius aspius, Rhodeus sericeus amarus, Misgurnus fossilis, Sabanejewia aurata, Cobitis taenia, Gymnocephalus schraetzer, Gymnocephalus baloni, Zingel zingel, Zingel streber), amfibieni (Bombina bombina), reptile (Emys orbicularis), mamifere (printre care specii de lilieci – Rhinolophus mehelyi, Rhinolophus hipposideros, Miniopterus schreibersi, Myotis emarginatus, Myotis myotis, precum și vidră – Lutra lutra).

PS. Expediția Naturalistică de Observare și Documentare “Zone Umede Dunărene” este propusă a se derula în primele 2 săptămâni din mai 2013. Ea va include printre zonele analizate și acest sit Natura 2000. Amploarea activităților va fi dependentă de resursele existente. Donații, sponsorizări, finanțări pentru susținerea acestei inițiative puteți trimite la: Asociația Valea Verde cu sediul în Sighetu Marmaţiei, având contul nr.  RO37BRDE250SV 05663842500 deschis la BRD – GSG Agenţia Sighetu Marmaţiei. Pentru detalii mă puteți contacta pe e-mail: lengyelpeter@yahoo.com

Lebăda de vară (Cygnus olor), adult și juvenil

Cuc (Cuculus canorus), juvenil

Fluierari negri (Tringa erythropus)

Egretă mare (Egretta alba/ Casmerodius albus)

Bătăuș (Philomachus pugnax)

Prundăraș gulerat (Charadrius dubius)

Fluierar de mlaștină (Tringa glareola)

Rață roșie (Aythya nyroca)

Egretă mică (Egretta garzetta)

Stârc cenușiu (Ardea cinerea)

Stârc purpuriu (Ardea purpurea)

Corcodel mic (Tachybaptus ruficollis), juvenil

Rață roșie (Aythya nyroca)

Rață lingurar (Anas clypeata)

Fluierari negri (Tringa erythropus)

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în Campia Dunarii de Jos. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Situl Natura 2000 Vedea – Dunăre

 1. eliz1982 zice:

  faine peisajele cu buturugile in apa.

  si cucul care sta pe floarea soarelui arata foarte fain

  la rata rosie imi place cum au iesit reflexiile colorate in apa

  Apreciază

 2. Georgeta Ionescu zice:

  cel mai talentat pictor, ramane natura…

  Apreciază

 3. Laura Alexandrov zice:

  Ca de obicei: felicitari!

  Apreciază

 4. nicoara paul zice:

  superbe fotografii!
  un mod fericit de a arata splendorile de langa noi!
  (giga) felicitari autorului.
  nicoara paul

  Apreciază

 5. Pingback: FOTO Pe urmele lui Grigore Antipa, la Situl Natura 2000 Vedea – Dunăre | TOTB.ro - Think Outside the Box

 6. Pingback: FOTO Călătoria de weekend: Parcul Național Sounio – Grecia | TOTB.ro - Think Outside the Box

 7. Frumoase imagini mai ales cele din sedintele foto cu pasari… M-ar fi interesat cum se ajunge acolo si daca avem voie sa intram sa fotografiem… Merci.

  Apreciază

 8. Carmen Pop via FB zice:

  Multumesc domnule Lengyel pentru minunile neascunse ale naturii pe care ni le impartasiti! E minunat ca exista oameni ca dvs, pasionati, devotati visului lor! Multumesc inca o data!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s