Liber la braconieri

Cine parcurge peisajele din România, poate observa cu ușurință diminuarea dramatică a efectivelor de animale sălbatice… aflate sub presiunea vânătorilor/ braconierilor (de multe ori acțiunile de exterminare fiind realizate de aceleași găști de agresori ai valorilor naturale, când legal, când ilegal). Capre negre, cerbi, căprioare, iepuri… vai de ele, populațiile se află în cădere liberă. Se derulează un adevărat genocid, adică este subminată viabilitatea populațiilor unor specii… dintre care unele sunt protejate pe hârtie, dar asta nu le apără de gloanțele care se îndreaptă legal sau ilegal către ele. Nu este o noutate, acest fenomen este o caracteristică a ultimelor 2 decenii. Braconajul este prezent peste tot, inclusiv în arii protejate, parcuri naționale, iar reprezentanții braconierilor fac legile în Parlament. Tot vânătorii/ braconierii fac “evaluările efectivelor din teren”, de aceea “datele oficiale” sunt lipsite de relevanță, fiind rezultate din interesul de a avea cote de vânătoare cât mai mari… indiferent de consecințe.

Pe parcursul anilor 1990, caprele negre din Parcul Național Munții Rodnei – Rezervație a Biosferei, au fost braconate în așa măsură încât efectivul acestora a scăzut cu circa 95%… de la cca. 600 la cca. 30, rămânând deci o minusculă prezență a lor… iar recunoașterea situației dramatice a fost posibilă doar prin implicarea societății civile, a ONG-urilor de mediu și mai ales a noastră de la UNESCO Pro Natura… nicidecum ca rezultat al activității organelor statale care în loc să își facă treaba, de fapt erau parte a problemei. Nici acum nu este altfel. Un urs care purta un emițător în cadrul unui proiect de monitorizare a fost recent braconat în Maramureș. Ursul a fost împușcat ilegal: se poate presupune că cei care au arme de vânătoare cu care un urs poate să fie ucis, sunt de fapt vânători-legali aflați în acțiune ilegală… de braconaj… nu de parcă pentru urs ar avea importanță dacă a fost omorât legal sau ilegal. Îmi place cum scria Csibi Magor: “În Glasul Maramureșului gestionarul șef al fondului unde s-a braconat încearcă să dea vina pe noi, spunând că n-am făcut cunoscut autorităților faptul că monitorizăm urși. El a uitat doar că la el oricum nu este voie să se vâneze. Probabil de acum încolo se va da pe stație: nu trageți la nimic, trece ursul WWF…”

Un alt urs prins în laț în Dâmbovița a reușit să omoare braconierul (care îl lovea cu o rangă)… Acest gest frumos și natural de autoapărare a ursului… este rezultatul disperării unei vietății aflate în stare critică… prinse în lațul în care se chinuia de o vreme. Aceste două cazuri recente de urși braconați prin Carpați au devenit cunoscute ca rezultat al unor situații aparte (emițătorul de monitorizare și braconierul ucis)… dar câți alți urși au fost omorâți ilegal, braconați, murind în chinuri groaznice, ca rezultat al acțiunii braconierilor, la care se adaugă sutele de urși protejați și totuși omorâți anual…. legal…. de vânători… criminali în serie pasionați de ucidere din plăcere? Cât poate oare populația de urși să suporte un asemenea masacru? Oare câți dintre “urșii-problemă”, care uneori au ajuns să atace sau să ucidă câte un om fără vină aflat în habitatul ursului, sunt de fapt urși răniți de braconieri/ vânători, scăpați din lațuri sau din capcane de fier, sau cu un glonț în spate cu o rană infectată, incapabili de a duce o viață normală de urs, dar având o furie imensă asupra speciei umane care le-a provocat atâta suferință? Un braconier dâmbovițean ucis de marele stăpân al pădurilor care se apăra de agresor, apoi doi alți braconieri reținuți pentru complicitate la acest caz de braconaj… iar ursul este căutat pentru a fi executat… Oare urmează să fie executați și braconierii sau “ei sunt speciali” și vor primi 1 an cu suspendare, mai apoi vor ieși în Natură să braconeze în continuare? Măcar dacă l-ar bracona din greșeală pe judecător…

Atunci când România va avea un Ministru al Mediului care să aibă gândire umană de ecologist, se va găsi modalitatea de ștergere a cotelor de vânătoare ațintite acum asupra unor specii aflate în pericol de extincție. Totodată, se va găsi modalitatea de a da liber la reducerea efectivelor de braconieri, utilizând orice mijloace. Atunci când se constată că o anumită abordare nu prezintă efectele scontate, adică braconajul are consecințe din ce în ce mai dramatice asupra faunei mari de pe la noi, trebuie găsite modalitățile care să tempereze agresivitatea criminală a ucigașilor în serie. Știu că sună dur, dar se cunosc modalități eficiente de a reduce numărul “dăunătorilor”… prinderea lor cu capcane, otrăvire, împușcare fără somație, arderea cuiburilor șamd. În Parcuri Naționale africane (de prin Kenya, Africa de Sud șamd), braconierii sunt împușcați la fața locului de către rangerii parcului… și pentru aceste acțiuni de stârpire a criminalității contra Naturii, ei trebuie să fie felicitați și luați drept model. Africanii au ales o Strategie de Comunicare eficientă, a ideii că acestea sunt valori naturale de interes național și internațional, care trebuie protejate la mod concret, nu prin povestiri de adormit copii… pliante, workshopuri și alte glume. Este ușor de constatat că dacă braconierii nu sunt eliminați, ei vor ucide din nou animale: gloanțele sunt o modalitate eficientă de a stopa aceste acțiuni.

Consider că România trebuie să învețe ceva de la africani, în privința modalităților de a face managementul valorilor naturale… a Parcurilor Naționale, a faunei de mamifere mari șamd, protejarea a ceea ce mai există valoros în acest peisaj… nu doar prin decrete de 2 lei pe hârtie sub formă de sul, ci prin intervenție directă și eficientă atunci când este cazul. Pare o intervenție dură, dar care este altă variantă decât să îi împuști la fața locului? Să le dai pliante? La ce efective de braconieri sunt prin peisajele noastre, ar fi bine de stabilit o cotă de extragere anuală și pentru această categorie de vânat (“pentru păstrarea echilibrului ecologic”), la fiecare fond de vânătoare: lejer ar putea să fie extrase din teren 5.000-10.000 de piese, fără să fie periclitată supraviețuirea lor. Nici nu ar trebui împușcați chiar toți braconierii: doar câțiva dacă ar fi trimiși acasă la colet împreună cu animalul braconat, ar fi îndeajuns ca ceilalți să nu iasă cu atâta dezinvoltură la măcelărit resturile faunei rămase ca prin minune prin peisajul atât de agresat de oameni.

Când se va implementa un astfel de sistem, și Parlamentul o să fie mai puțin aglomerat, iar partidele de vânătoare vor avea mai puțini participanți care să se împuște între ei… sau să împuște trecători… cerbi, căpriori, copii, femei, bărbați fără nici o vină. Întrebarea este, va fi oare capabilă societatea de pe la noi să ia măsurile care au eficiență, în încercarea de a proteja valorile naturale? Sau vor fi elaborate noi teancuri de documente fără nici un fel de relevanță, strategii de dezvoltare durabilă, strategii de comunicare și alte texte lipsite de orice contact cu realitatea, dar conforme cu o “mare abureală europeană”? Din păcate, la o asemenea clasă politică de 2 bani, cu o caricatură de Minister al Mediului, este mai probabil să fie așa cum scrie Doru Bușcu în Cațavencu: “Probabil că, după ce toți urșii vor fi uciși, guvernul va avea grijă să șteargă din această poveste toate urmele de labă.”

© dr. Peter Lengyel


sinaia_141

PS. În locuri mai vizitate de turiști, până în urmă cu circa 5-10 ani era destul de obișnuit să vezi oameni care au urși în lesă, cu care să se fotografieze turiștii. Acest individ de pe Valea Prahovei, fotografiat parcă la Sinaia, nu era foarte fericit din cauza că a ajuns în poză. Crezi că avea ceva acte oficiale pentru a ține ursul acela printre oameni, crezi că autoritățile nu puteau să îi prindă (pe el și pe urs) și să îl întrebe pe om despre situație? Dar dacă scotea 100 Euro și dădea la polițist „tradiția”, sau celui de la altă „autoritate”, totul era perfect.

Acest articol a fost publicat în Animal Salbatic. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

26 de răspunsuri la Liber la braconieri

 1. Dorinw6 zice:

  Frumos scris. Din pacate…tot din pacate vom ajunge sa spunem multi ani de-acum incolo.

 2. radu george zice:

  in decursul anilor am avut ocazia a cunoaste multe metode folosite de catre braconieri si de vanatori pentru prinderea si impuscarea ursilor.Dar razbunarea ursilor mai devreme sau mai tarziu tot vine.Felicitari pentru articol.

 3. userangry zice:

  Inca odata aveti mare dreptate…Mai ales in ceea ce priveste solutia,poate parea dur, insa va impartasesc in ceea mai mare parte ideeile. Si mai cred ca ne apropiem cu pasi enormi de ora 1, si trebuie musai sa facem ceva, trebuie sa se poata face ceva in privinta asa.

 4. Daniel zice:

  De acord, trebuie facut ceva cu braconierii. Fenomenul se produce la scara larga si are adepti din toate paturile sociale.
  Week-end-ul trecut fotografiind Alcedo Atthis am descoperit ca exista ursi intr-o locatie din Podisul Transilvaniei la altitudini cuprinse intre 350m si 600m, fapt surprinzator deoarece nicaieri nu apare ca fiind prezent in regiunea respectiva.
  Cum ajung sa fiu voluntar la voi la Pro Natura? Nu pot sa va accesez site-ul din motive de antivirus.

 5. csuporj zice:

  Daca-i asa bine sa fie multi ursi, de ce nu se duc din Romania in Alpi macar vreo 500 ? Din locurile unde-s prea multi.

  „Am incercat sa exportam ursii in tari precum Germania si chiar m-am mirat ca nu sunt interesati.”
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7646498-ministrul-mediului-laszlo-borbely-romania-trebuie-exporte-mai-multi-ursi.htm

  • peterlengyel zice:

   In primul rand, ideea ca „numarul ursilor este prea mare” se bazeaza pe parerea unora care au impresia ca ei au capacitatea intelectuala si dreptul moral sa stabileasca ce este bine sa existe in natura salbatica din Carpati; evaluarea dimensiunii populatiei de ursi din Romania se bazeaza preponderent pe povesti vanatoresti. In schimb, habitatele naturale ale ursilor sunt realmente afectate de devastatoare taieri de padure, animalele salbatice care ar reprezenta hrana naturala sunt casapite de vanatori/ braconieri, iar fructele de padure sunt culese de hoarde de oameni saraci. Asa ca unii ursi mai coboara si pe la livezile de pe dealurile din apropierea localitatilor create de om in habitatul natural al ursului.

   In acele zone din care carnivorele mari au fost exterminate de catre oameni, este greu ca aceste specii sa fie reintroduse din cauza ca mare parte a localnicilor devin reticenti. Desigur, nu poti sa ai pretentia de la un german care bea bere pana se oktobereste pe el, sau de la un francez care simuleaza branza (sta si pute), a unui italian care mananca pate din ficat de randunele… sa inteleaga importanta existentei unor ecosisteme functionale, deci avand si populatii sanatoase de carnivore mari. Fara aceasta componenta, ecosistemele nu pot avea capacitate de autoreglare, iar marile ierbivore tind sa aiba populatii din ce in ce mai mari, care duc la degradarea vegetatiei,… totodata lipsa selectiei naturale nu poate sa fie inlocuita cu selectie artificiala… asadar populatiile de ierbivore au tendinta de degenerare genetica.

   Retardati umanoizi din vestul aflat in declin moral, nu vor intelege niciodata ce inseamna dreptul ursului de a exista… iar din acest punct de vedere, orice taran de pe orice vale a Carpatilor este mult superior imbuibatilor vest-europeni care au violat Natura si Oamenii din acele zone ale Planetei in care au putut ajunge (America de Nord, Africa, Australia). Daca au fost in stare sa extermine in masa amerindienii, sa faca comert cu sclavi africani dusi pe plantatii, sa distruga australienii… te astepti sa aiba grija ursului? Ei nu au nevoie de Natura, nici de urs,… dar este garantat ca Natura va acoperi odata locul in care a existat acea civilizatie lipsita de sustenabilitate, asa cum de abia se mai vad urmele altor marete civilizatii luxoase, luxuriante… dar lipsite de sustenabilitate.

   • Din pacte nu doar vestul este bolnav si rupt de zonele verzi, ci si noi, cei ce pana in ’89 eram virgini in ganduri si sentimente, ne-am molipsit de boala lor. Dar ce este mai grav este ura, acest pericol, ura care este alimentata si prin media, voit sau nu, ura care a cuprins mintile usoare si infierbantate ale satenilor care, manati de lipsuri si griji, isi revarsa naduful cu valuri de ura casapind fara regrete usul ce se facu „vinovat” de a se apara. Si stau si ma intreb retoric, oare nu ne dam seama ca noi, omenirea, am distrus tot ce-am atins, inclusiv pamantul de sub picioare?

 6. Pingback: Kilövési engedély… orvvadászokra is! » Think Outside The Box

 7. Pingback: Wanted: Ursul brun | Darklorelei's Blog

 8. Dragos B zice:

  Ghost Dog: You know, in ancient cultures, bears were considered equal with men.
  Hunter: This ain’t no ancient culture here, mister.
  Ghost Dog: Sometimes it is.

 9. Eu astept cu mare interes deschiderea sezonului de vanat braconieri si autoritatile care ii sprijina.

 10. Pingback: În slujba celor care nu cuvântă: oamenii care salvează urşi | TOTB.ro - Think Outside the Box

 11. Pingback: Şi urşii se împuşcă, nu-i aşa? | TOTB.ro - Think Outside the Box

 12. peterlengyel zice:

  Nick Cave & The Bad Seeds – We No Who U R (Lyric Video)

 13. peterlengyel zice:

  Poachers pay the ultimate price for ivory after Rhino is left to die in agony

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2589835/Another-rhino-suffers-agonising-death-hand-poachers-rip-horn-head-leave-suffer.html

  India

  Rare one-horned Indian rhino attacked by poachers at wildlife sanctuary

  Forest officials inspect the body of a one-horned rhinoceros killed by poachers in a wildlife sanctuary in northeast India

  Some justice: Forest officials shot and killed two of the poachers after they killed the rhino in the sanctuary, however, a others managed to escape with the horn

  :::::::::::::::::

  Is this all humans are? Diminutive monsters of death and destruction?
  New research suggests that there was never a state of grace. We have always been the nemesis of the planet’s wildlife

  „the most reliable indicator of human arrival in the fossil record is a wave of large mammal extinctions.”

  „Is this all we are? A diminutive monster that can leave no door closed, no hiding place intact, that is now doing to the great beasts of the sea what we did so long ago to the great beasts of the land? Or can we stop? Can we use our ingenuity, which for two million years has turned so inventively to destruction, to defy our evolutionary history?”

  http://www.theguardian.com/commentisfree/2014/mar/24/humans-diminutive-monster-destruction

  :::::::::::::::

  Tigri torturati si ucisi pentru amuzamentul unor oficiali si afaceristi chinezi

  „scăderea numărului tigrilor aflaţi în libertate de la 100.000, acum un secol, la aproximativ 3.000, în lumea întreagă, potrivit listei speciilor vulnerabile a International Union for the Conservation of Nature (IUCN).”

  http://totb.ro/tigri-torturati-si-ucisi-pentru-amuzamentul-unor-oficiali-si-afaceristi-chinezi/

 14. peterlengyel zice:

  TOTB: Un urs salveaza o cioara de la inec:

  „Evenimentul s-a petrecut la Grădina Zoologică din Budapesta şi a fost filmat de un vizitator, Aleksander Medves, care a şi postat clipul pe internet. Cioara căzuse într-o baltă din habitatul ursului şi nu mai reuşea să iasă; iniţial, ursul a vrut să o prindă cu labele, dar nu a reuşit, aşa că a luat-o uşor cu dinţii şi a pus-o pe jos, apoi a plecat de lângă ea. Nedumerită, cioara a stat o vreme întinsă pe jos, uitându-se în jur.

  Gestul ursului a stârnit comentarii aprinse pe internet, unele susţinând că, de fapt, ursul a scos cioara din apă cu intenţia de a o mânca mai târziu, pentru că atunci era sătul. “Oricât de mult ne-ar plăcea să ne credem într-un film marca Disney, realitatea este că animalele nu au sentimente şi probabil că ursul nu ştia ce face; mai degrabă a acţionat în baza unui instinct de pescuit somonul”, a scris Hjalmar Nyman, care se identifică drept om de ştiinţă. Iar dezbaterea nu s-a oprit aici, lista comentariilor mărindu-se pe măsură ce materialul video se răspândeşte pe internet.”

  http://totb.ro/video-un-urs-salveaza-o-cioara-de-la-inec/

 15. peterlengyel zice:

  „According to the report, the situation is worst in poorer countries, where wildlife numbers have fallen by 58% on average, between 1970 and 2010. Latin America had the biggest declines, with 83% of all animals lost in the last 40 years.

  Some of the most imperiled species include African forest elephants, whose numbers have plummeted by an estimated two-thirds in just the last decade, following a massive rise in poaching for ivory.

  Marine turtles have fared just as badly, falling by 80% in abundance in the last 40 years, the report concludes.

  (…)

  In Kenya, the situation has grown so desperate that shoot-to-kill orders have been given to park ranges in an effort to combat heavily-armed poachers. Globally, hundreds of park and wildlife rangers have been murdered by poachers in recent years.”

  http://alert-conservation.org/issues-research-highlights/2014/10/5/global-rally-against-devastating-wildlife-poaching

 16. bags baney zice:

  in com. Soimari braconajul a devenit sport national pur si simplu toti idioti braconeaza si omoara bietele animale cu niste topoare lungi politia nu se sesiseaza datorita relatiilor braconierilor.

 17. bags baney zice:

  iar daca incerci sa-i spui primarului localitati soimari imediat te paraste braconierilor care ii sint votanti loiali.

 18. peterlengyel zice:

  cine sunt braconierii?

  Cetatean german aflat la braconaj, impuscat mortal de partenerul de vanatoare, in Arad

  http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/cetatean-german-aflat-la-braconaj-impuscat-mortal-de-partenerul-de-vanatoare-in-arad.html

  Conform reprezentantilor Politiei Judetene Arad, incidentul a avut loc la marginea localitatii Neudorf, unde doi barbati – un cetatean german in varsta de 49 de ani si un localnic de 47 de ani – participau la o partida ilegala de vanatoare.

  Purtatorul de cuvant al Politiei Judetene Arad, Ovidiu Liber, a precizat ca la un moment dat, in timpul partidei de vanatoare, cetateanul german, care avea rezidenta in localitatea Zabrani, a fost impuscat mortal de celalalt barbat, fiind lovit in piept de un glont de calibru 3,06.

  ”Medicii chemati la fata locului au efectuat manevre de resuscitare, dar fara succes, iar victima a fost declarata decedata”, a spus reprezentantul Politiei Arad.

  Politistii si procurorii Parchetului Judecatoriei Lipova au facut cercetari la fata locului, iar suspectul a fost retinut pentru 24 de ore. Acesta va fi dus in instanta, cu propunere de arestare preventiva pentru ucidere din culpa, uz de arma neletala fara drept, nerespectarea regimului armelor si munitiilor si braconaj.
  Ambii vanatori detineau legal armele, insa partida de vanatoare nu era autorizata.

 19. peterlengyel zice:

  Octavian Alexandru Berceanu scrie:
  1 min · Bucharest ·

  Violenta practicata de mafia padurilor pentru descurajarea celor care pazesc sau fac investigatii sau anchete este practicata inca din 1990. Singura diferenta este ca acum lumina reflectoarelor este pusa pe taierile ilegale. In combaterea braconajului, de exemplu, gradul de periculozitate si incidenta conflictelor este mult mai mare insa aproape de fiecare data autoritatile tin sub control informatiile, iar media mainstream nu difuzeaza informatii. De-a lungul timpului au existat un numar impresionant de cazuri, iar sectorul forestier, incluzand exploatarile forestiere, paza padurilor, combaterea taierilor ilegale si a braconajului are cea mai mare incidenta a „accidentelor” de munca. Nimeni nu spune ca in paduri, pe langa razboiul combaterii taierilor ilegale din timpul zilei, exista un razboi mult mai agresiv, pe timpul noptii pentru combaterea braconajului. Cei care isi permit sa braoneze sunt fix cei care au venituri ilicite din taierile ilegale. Si enumar aici pe sefi ai politiei, procurori, politicieni locali, potentii financiari locali, prefecti si primari. Timp de 10 ani in care am trait in acest mediu, am intalnit noptea la braconaj in grupuri bine organizate, pe cei care pe timpul zilei ii verificam pentru taieri ilegale sau le ceream ajutorul in combaterea lor. Pe timpul noptii cei din tabere teoretic in opozitie, faptasi si reprezentantii institutiilor se reuneau sub fratia infractiunilor silvice. https://www.google.ro/url… In spatele pozei care a castigat premiul la National Geografic sta si alt adevar. Ursii respectivi, la nivelul sutelor sunt braconati in arealul taierilor ilegale masive petrecute pe Valea Trotusului, judetul Bacau. In spatele pozei se afla esecul celor putini care se opun celor multi, dedicati distrugerilor la un nivel incredibil pentru Europa. Atat o parte importanta din populatia locala cat si autoritatile au contribuit in liniste si acoperiti, la taieri ilegale pe mii de hectare si fapte de braconaj aproape zilnice. Spun acoperti pentru ca lucratorii Securitatii nu mai sunt demult lucratori pentru Romania.

 20. peterlengyel zice:

  Urs braconat în jud. Harghita
  Publicat in 03 Iun 2015 ora 3:48 pm de radiomures

  M2, cum a fost botezat tânărul mascul de urs brun, se află într-un program de cercetare derulat de Asociația „Grupul Milvus”.
  Ultima informaţie primită de cercetători de pe colarul montat la gâtul ursului a fost înregristrată în data de 27 mai, la ora 11.00 din interiorul localităţii Lupeni, judeţul Harghita.
  Cercetările sunt continuate acum de polițiștii harghiteni.
  Mai multe ne spune coordonatorul de proiect din cadrul Grupului Milvus, Csaba Domokos:

  Ursul brun este o specie strict protejată în România, atât de legislația autohtonă, cât și de convențiile internaționale din domeniu, semnate și ratificate de România.
  Conform Legii Vânătorii, valoarea de despăgubire în cazul unor fapte ilicite în cazul speciei urs este de 40 000 de Euro.
  Aceeași lege prevede pedepse cu închisoarea sau cu amendă pentru actul de braconaj.

  http://www.radiomures.ro/stiri/urs-braconat-in-jud-harghita.html

 21. peterlengyel zice:

  Cum a clasat Parchetul Oravița un dosar de braconaj cu nouă suspecți, între care și șeful AJVPS Caraș-Severin

  http://www.argument-cs.ro/content/cum-a-clasat-parchetul-oravi%C8%9Ba-un-dosar-de-braconaj-cu-nou%C4%83

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s