Situl Natura 2000 Ciocănești – Dunăre

În vecinătatea cursului Dunării, amonte de Călărași, o suprafață de 904,1 hectare este protejată prin situl Natura 2000 ROSPA0021 Ciocănești – Dunăre, o arie cuprinsă altitudinal între 0 și 28 m, aparținând de regiunea biogeografică stepică. O fermă piscicolă de 220 (255?) hectare produce puiet de pește și pește de consum, în 12 bazine mărginite de diguri. Ferma se află pe vechiul amplasament al bălții Boianu-Sticleanu; ea produce anual circa 200 de tone de pește, pe lângă puiet de crap, știucă, somn și specii alohtone. În zonă există cursuri naturale de ape, canale cu vegetație palustră și/ sau submersă abundentă, iar marginile apelor au fâșii de stuf și alte plante de mlaștină. Peisajul mai cuprinde pășuni pe care vedem popândăi… o pădure de luncă pe malul Dunării șamd. Conform hărții sitului, acesta cuprinde și Ostrovul Ciocănești, înconjurat de apele danubiene. Conform Formularului Standard, în perioada de migrație situl găzduiește peste 20.000 de exemplare de păsări de baltă, ceea ce îl face candidat potențial pentru a deveni sit Ramsar.

Conform Formularului Standard al sitului, aici cuibăresc 28-32 perechi de stârc roșu (Ardea purpurea), 24-31 p. rață roșie (Aythya nyroca), 2-4 p. buhai de baltă (Botaurus stellaris), 3-6 p. prundăraș de sărătură (Charadrius alexandrinus), 8 p. barză albă (Ciconia ciconia), 8-11 p. herete de stuf (Circus aeruginosus), 80-100 p. egretă mică (Egretta garzetta), 12-32 indivizi de piciorong (Himantopus himantopus), 12-20 p. de stârc pitic (Ixobrychus minutus), 7-8 p. cresteț pestriț (Porzana porzana), 12-50 p. chiră mică (Sterna albifrons), 40-50 p. stârc de noapte (Nycticorax nycticorax).  În timpul pasajului, acest sit este vizitat de 20-200 indivizi de stârc galben (Ardeola ralloides), 130-240 i. rață roșie (Aythya nyroca), 120-130 gâște cu gât roșu (Branta ruficollis), 24-40 i. de prundăraș de sărătură (Charadrius alexandrinus), 200-400 exemplare de chirighiță cu obraz alb (Chlidonias hybridus), 200-400 chirighițe negre (Chlidonias niger), 600-800 berze albe (Ciconia ciconia), 24-32 lebede de iarnă (Cygnus cygnus), 12-40 egrete mari (Egretta alba), 60-200 egrete mici (Egretta garzetta), 40-50 picioroange (Himantopus himantopus), 2-6 ferestrași mici (Mergus albellus), 2-4 indivizi de gaie brună (Milvus migrans), 30-70 de indivizi de pelican creț (Pelecanus crispus), 40-130 de cormorani mici (Phalacrocorax pygmeus), 200-600 bătăuși (Philomachus pugnax), 120-140 lopătari (Platalea leucorodia), 20-80 țigănuși (Plagadis falcinellus), 20-40 ciocântorși (Recurvirostra avosetta), 180-500 chire de baltă (Sterna hirundo), 40-80 fluierari de mlaștină (Tringa glareola).

Dacă ai ocazia să privești câteva ore viața acestor păsări, vei observa variatele patternuri de comportament, o frântură mică dar semnificativă din modul în care ele își duc existența. Vei vedea unele mai solitare (buhai de baltă), altele gregare (cormorani), unele în perechi (prepelițe), altele în familii cu pui (țigănuși) șamd. Variate moduri de hrănire ale păsărilor de baltă, de la scufundări subacvatice ale corcodeilor la pândirea tăcută a prăzilor de către stârci și egrete… în nenumărate variante de abordare. A privi cum se fugăresc stârcii cenușii, sau cum vânează pești… unul avea chiar două prăzi în cioc când ăi făceam o fotografie. A sta o după-masă și a privi plonjarea chirighițelor în apă, de unde la un pescuit de succes pasărea se ridică cu un peștișor mic în cioc… A admira aceste făpturi în Natură, în locul unde ele își duc viața lor sălbatică, este un privilegiu pentru sufletul omului citadin de secol 21… cel puțin pentru cei capabili să perceapă asemenea surse de liniște și reîncărcare. A privi cum stârcul galben prinde o broască sau o larvă de libelulă, sau cum stolurile lor fac ture deasupra apelor… în ultimele raze ale zilei care se termină… în momentele când stârcii de noapte încep să iasă din desișuri și să stea înșirați pe la margini de ape sau pe parii pescăriei…

A privi egretele mici cum pescuiesc de pe mal sau stând în apă mică… înaintând până când apa le ajunge la piept și privind atent vecinătatea lor imediată pentru a observa prada potențială… apoi o fulgerătoare mișcare, ciocul-capul se scufundă sub apă… cu rezultat pentru pasăre sau fără… dar fiecare încercare are sens dacă îți este foame. Prada este rapid înghițită, aproape instantaneu dispare în gât; dacă într-un loc cu multe egrete adunate la hrană, o pasăre a prins un pește mai mărișor, ea se retrage în loc mai ferit pentru a consuma prada fără să producă „invidia” altei păsări și a risca eventual pierderea peștelui. A privi cum își aranjează penajul, cum își înfoaie penele albe și cum fiecare pană este atent curățată… pentru a rămâne pasărea alb-imaculată a întinderilor de mlaștini… Dealtfel, egretele acestea albe, cu penaj imaculat, sunt destul de gălăgioase și se bat mult dacă se adună în locuri unde hrana este mai concentrată. Inevitabil apar hârjoneli pentru locurile mai bune, cârâieli destul de stridente. A privi egretele mici cum se bat între ele pentru un loc de pescuit mai bun, cum se decide raportul de forțe prin ridicări în aer și urmăriri agresive, prin care pasărea mai puternică alungă pe cea mai slabă… A urmări mișcările când gracile, când dure, ridicarea lină în zbor sau bătălia cu adversarul-de-moment, atacuri și retrageri, contra-atacuri, fugărire, evitare… interesant. Când un exemplar își etalează egretele, penele fine care o înconjoară ca un voal, apare o imagine incredibil de frumoasă… o atmosferă mirifică în luminile apusului… stropii de apă la fulgerătoarele atacuri asupra prăzilor subacvatice. Merită să vezi spectacolul zilnic al vieții lor, măcar odată în viață.

Există aici inițiative de găsire a unor soluții de utilizare sustenabilă a resurselor naturale, în care să fie integrate aspecte legate de producția de pește care să poată fi comercializate ca produse eco… rezultate ale unor practici de acvacultură prietenoase cu mediul, combinate cu ecoturism, protejarea păsărilor, precum și absorbția de finanțare din scheme europene…  În publicația ICPDR, Danube Watch ¾, 2010, apare un articol cu titlul Promoting Paymets for Ecosystem Services in the Danube Basin, în care sunt amintite aspecte din acest sit. La o vizită în teren putem observa existența unor suprafețe de ape libere, erau și câțiva pelicani la vizita noastră, dar vedem și mari suprafețe cu firele întinse peste ape, care au menirea să diminueze dorința păsărilor de a se hrăni cu peștii din ape. Oricum, păsările sunt liniștite, se vede că ele se simt bine și nu sunt supuse stresului… ceea ce merită remarcat, iar cei care au conștientizat importanța acestor valori naturale, merită felicitați.

PS. Mulțumiri sincere colegilor care au ajutat la clarificarea apartenenței unora dintre exemplarele aflate în imagini (Szilárd Daróczi, dr. Ion Constantin).

PS2. Conform lui Cristian Mihai, printre speciile care au mai fost observate aici se pot menționa nagâțul cu coada albă (Vanellus leucurus/ Chettusia leucura) – un exemplar observat la 23 octombrie 2010 de către Florin Chirilă și Paul Tibu; la o ieșire din 23 octombrie 2011, Florin Chirilă și Cristian Mihai au observat 2 exemplare de pescăruș mic (Larus minutus), 2 exemplare de pescăriță mare (Sterna caspia) și un codalb (Haliaeetus albicilla). La 15 ianuarie 2012, Florin Chirilă și Cristian Mihai observă aici 2 exemplare de pelican creț (Pelecanus crispus) și peste 150 exemplare de cormoran mic (Phalacrocorax pygmeus).

PS3. Următoarea Expediție Naturalistică de Observare și Documentare “Zone Umede Dunărene” este propusă a se derula între 2 și 15 septembrie 2013. Ea va include printre zonele analizate și acest sit. Amploarea activităților va fi dependentă de resursele existente. Donații, sponsorizări, finanțări pentru susținerea acestei inițiative puteți trimite la: Asociația Valea Verde cu sediul în Sighetu Marmaţiei, având contul nr.  RO37BRDE250SV 05663842500 deschis la BRD – GSG Agenţia Sighetu Marmaţiei. Pentru detalii mă puteți contacta pe e-mail: lengyelpeter@yahoo.com

Lacuri-eleștee la Ciocănești

Dunărea

Pescăruș pontic (Larus cachinnans)

Chirighiță cu obraji albi (Chlidonias hybridus)

… Conform unor colegi ornitologi, este sigur că este stârc pitic (Ixobrychus minutus), cu toate că în teren părea mai mare, ceva de genul buhaiului de baltă (Botaurus stellaris)

Țigănuș (Plegadis falcinellus)

Petele violete provin de la florile plantelor care erau între obiectiv și pasăre

Fluierar de mlaștină (Tringa glareola)

Sfrâncioc roșiatic (Lanius collurio)

Pui de potârniche (Perdix perdix), în conformitate cu părerea unor colegi ornitologi, cu toate că în teren păreau mult mai mici și știau să zboare bine… plus că erau câte 2 exemplare în 3 locuri diferite… mai mult dând impresia unor prepelițe (Coturnix coturnix)

Popândău (Citellus citellus)

Găinușă de baltă (Gallinula chloropus)

Stârc galben (Ardeola ralloides)

Stârc cenușiu (Ardea cinerea)

Egretă mică (Egretta garzetta)

Porci domestici… liberi

Corcodel mare (Podiceps cristatus)

Stârc de noapte (Nycticorax nycticorax)

DSC_3654 DSC_3668

DSC_3683

DSC_3743 DSC_3762 DSC_3790 DSC_3791 DSC_3806

DSC_3854 DSC_3853

DSC_3959

DSC_3903 DSC_3888 DSC_3868

DSC_3819 DSC_3839

DSC_3920 DSC_3930 DSC_3905 DSC_3904 DSC_3861 DSC_3860 DSC_3840

DSC_4018 DSC_3963

DSC_4033

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în Campia Dunarii de Jos. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

31 de răspunsuri la Situl Natura 2000 Ciocănești – Dunăre

 1. gabriela zice:

  foarte frumos!

  Apreciază

 2. Cristian Grecu zice:

  Minunata scroafa! Face dealtfel o trecere lina si armonioasa de la mladierea egretei la delicatetea omului. Si nu degeaba se spune ca cea mai buna pasare e porcul.

  Apreciază

  • peterlengyel zice:

   Pare ca porcii se integreaza in seria de imagini, cam ca nuca in perete. Dar este interesant sa vezi animale domesticite aflate in relativa libertate, in contextul producerii de hrana ‘bio’, pentru cei care sunt doar pe jumatate vegetarieni.

   Apreciază

  • Doina Cioaca zice:

   Cristian dragule, daca ai fi vazut si tu acei porci si in special pe cel din apa, stand nemiscat, pe asa mare caldura ce era afara, i-ai fi apreciat mai mult. Ma bucur ca a postat Peter si fotografiile cu porcii.

   Apreciază

   • Cristian Grecu zice:

    Si pentru tine si pentru Peter: Pozele cu scroafa sunt excelent integrate in context si meritau postate. Nu am nimic de reprosat. Dimpotriva! Eu personal apreciez foarte mult porcii. Nu e momentul sa vin aici cu detalii dar tocmai datorita experientei de viata pe care mi-a oferit-o un exemplar de Sus scrofa domestica, prin inteligenta si sensibilitatea demonstrate in mod repetat, am decis sa renunt la consumul de carne de porc. As manca insa fara inhibitii sau scrupule de ordin moral carne de (anumiti) oameni, pe care ii consider nu doar inferiori ci si incapabili sa se ridice la nivelul intelectual, emotional si comportamental al unui porc, fie el domestic sau salbatic.

    Apreciază

 3. Doina Cioaca zice:

  Foarte frumoase fotografiile! As putea sa spun ca din ce-am gasit atunci pe teren, nu mare lucru, tu ai reusit sa scoti in evidenta frumusetea naturii. Imi place mult cum se combina culorile in special la tiganusi, ca sa nu mai amintesc despre apusul de soare. Senzational! Felicitari Peter!

  Apreciază

  • peterlengyel zice:

   Asa cum ai observat, Doina, ideea este de a avea capacitatea de a surprinde si a transforma in imagine la un mod cat mai spectaculos, realitatea care exista si pe langa care omul are tendinta sa treaca fara a ii da mare importanta. In acelasi loc puteam sa cautam un morman de gunoaie ascunse pe undeva printre boscheti si o moaca de boschetar betiv care sa sugereze ca totul este definitiv terminat si nu mai are nici un sens sa treci vreodata pe aici… Dar, din cate imi dau eu seama, scopul educatiei ecologice la ora actuala este sa atraga oamenii spre observarea a ceea ce este splendid in Natura, sublimul, frumusetea… care exista inca, dar care din pacate nu devine cunoscut, constientizat ca valoare, de catre marile mase de oameni. Poate ca splendorile naturii lipsesc mai ales din ochii privitorilor…

   Apreciază

   • Cristian Grecu zice:

    Sunt perfect de acord cu tine in ce priveste rostul educatiei ecologice (eu i-as spune chiar „educatie Pro Natura”, ca s-o scot si mai net de sub dictatul antropocentric!), dar cu siguranta ca vei intelege si tu ca cele doua abordari sunt de fapt COMPLEMENTARE si nu ANTAGONICE. Seductia pentru armonia Naturii trebuie sa se imbine cu alergia pentru agresiunea distructiva umana. Tu te ocupi cu fotografiatul bizamilor, eu cu al betivanilor. SE CHEAMA CA LUCRAM IMPREUNA PENTRU ACELASI SCOP!

    Apreciază

   • Ce aparat folositi ?

    Apreciază

   • Doina Cioaca zice:

    De cativa ani buni ma ocup si cu diverse activitati educative, adresate in special elevilor din scoli si am observat ca asemenea fotografii, ca cele prezentate de tine, sunt foarte mult apreciate, in special pentru ca pot vedea multe detalii ale speciei si asa sunt mai usor de retinut, fata de cele pe care le au in manuale, probabil. Brusc capata interes in a cunoaste diverse informatii suplimentare despre specia respectiva si ulterior povestesc parintilor despre ceea ce au vazut si auzit. Faptul ca majoritatea copiilor tin minte ulterior detaliile dintr-o fotografie, spre exemplu: penele de pe capul egretei mici sau a starcului de noapte, zborul arcuit al chirei de balta, culorile penajului prigoriei etc., reprezinta o motivatie pentru a sti mai mult despre aceste specii si asa dobandesc un mai mare respect pentru ele ca fiinte vii. Am participat la cateva expozitii de fotografii din situl Natura 2000 ROSPA0044 Gradistea-Caldarusani-Dridu, adresate elevilor din scoli si le-am vazut reactiile privind tablourile cu pasari. La vernisaj au fost foarte curiosi sa le povestim despre fiecare specie in parte. A fost o sursa de mare bucurie atat pentru ei, cat si pentru mine sa privesc si sa explic aceste frumoase fotografii. Multumesc Peter! Consider initiativa ta un lucru extraordinar, care chiar trebuie facut cunoscut catre un public mult mai larg.

    Apreciază

 4. Nicu Drăgan zice:

  De apreciat efortul depus şi rezultatele obţinute. Aş avea o remarcă: o selecţie mai riguroasă respectiv un număr mai mic de fotografii expuse şi o postprocesare mai „blândă” a acestora ar scoate în evidenţă cele câteva foarte bune cadre.
  Spor şi lumină !

  Apreciază

  • peterlengyel zice:

   Merci pentru apreciere, cat si pentru remarci. Privind selectarea imaginilor, pe langa cele care au o oarecare ‘valoare artistica’, am obiceiul sa includ si altele spre exemplu serii de fotografii care incearca sa fie ‘descrieri in imagine’ ale modului de viata a cate unui animal. dar, iti dau dreptate ca ar putea sa fie incercata o reducere a numarului imaginilor… si implicit cresterea mediei calitatii celor incluse. Scopul prioritar al acestor postari pe blog este ca ele sa contribuie la educatia ecologica. In privinta caracteristicilor imaginilor, acestea incearca sa se apropie cat mai mult de ceea ce am perceput eu pe teren. Desigur, perfectiune nu exista si nici nu va exista, nici in fotografiere nici in altele, in schimb avem niste incercari de caracterizare ale unor zone, cu speciile care le populeaza, cu descrierea in text si imagine a unor entitati care au fost vizitate in general cu ocazia unor incursiuni scurte sau mai rar, analizate prin vizite mai indelungate.

   Apreciază

   • Doina Cioaca zice:

    Pentru un om pasionat de natura, orice imagine surprinsa nu este un surplus, ci mai degraba vede ceva nou, o actiune sau continuarea unei actiuni. Are mereu ceva de descoperit in orice imagine si asta e un lucru bun.

    Apreciază

  • Cristian Grecu zice:

   Sper ca-mi permiteti sa nu fiu de acord cu Dvs. Nu suntem la un concurs foto aici. Consider ca cu cat oferta e mai bogata cu atat fiecare isi poate alege ceea ce e pe gustul sau. Si, dupa cum se stie, de gustibus non disputandum. Dvs poate cautati excelentza in fotografie, si asta e ok! Dar poate pe mine ma intereseaza doar dinamica unei parti a corpului unei pasari – si ea poate fi sesizata doar intr-o fotografiere in ‘rafala’. Pe acest blog extragerea esentei din cantitate nu reprezinta neaparat o sporire a calitatii. Dimpotriva!

   Cat priveste „postprocesarea mai blanda”, v-as ruga sa detaliati un pic. Nu sunt tocmai un expert in fotografie si intotdeauna doresc sa invat de la altii mai buni. Va multumesc cu anticipatie!

   Apreciază

 5. Pingback: FOTO Situl Natura 2000 Ciocănești – Dunăre | TOTB.ro - Think Outside the Box

 6. Pingback: FOTO Detunatele, spectacolul stâncos din Apuseni | TOTB.ro - Think Outside the Box

 7. Pingback: FOTO Plimbare prin situl Ramsar Bistreţ - Dolj | TOTB.ro - Think Outside the Box

 8. Mircea zice:

  Si eu ma bucur sa vad cat mai multe fotografii, ele spun mult mai bine povestea locului cuiva care are timpul sa le parcurga.

  Apreciază

 9. Pingback: Expediție prin natura virgină: Situl Natura 2000 Confluența Jiu – Dunăre | TOTB.ro - Think Outside the Box

 10. Pingback: FOTO Călătorie pe ape și uscat: Situl Ramsar Confluența Olt-Dunăre | TOTB.ro - Think Outside the Box

 11. Felicitari! Initiativa de laudat.”O poza valoreaza cat o mie de cuvinte”. Natura este cea care ne hraneste ACUM.

  Apreciază

 12. Elsa Naumann zice:

  I’m afraid I don’t understand the Romanian but that is a beautiful collection of images!

  Apreciază

 13. Jan Veber via FB zice:

  super!!

  Apreciază

 14. Sever Avram via FB zice:

  Magnifique, vraiment …

  Apreciază

 15. Aitosi Kawanami via FB zice:

  Great !

  Apreciază

 16. Raisa Petrov via FB zice:

  Extraordinare fotografiile!!!!

  Apreciază

 17. Superbe poze! Great pictures! Love it!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s