Situl Natura 2000 Grădiștea Căldărușani Dridu

La circa 30-45 km de București, într-o zonă de câmpie cu caracteristici rurale, există un Sit Natura 2000 denumit Grădiștea-Căldărușani-Dridu ROSPA0044. Situl are suprafața de 6.642,3 hectare, terenuri situate între 44 și 101 m altitudine, aflate în regiunile biogeografice stepică și continentală… la limita acestora. În aria sitului sunt incluse mozaicuri de habitate, de la zone umede lacustre, bălți, canale, cursuri naturale de ape, la fânațe, pășuni, fragmente ale legendarilor Codrii ai Vlăsiei… pădurile ocupând 45% din suprafața sitului. Pădurile sunt constituite din variate specii arborescente, de la specii de stejari, cer, jugastru, frasin, la sălcii, plopi etc. Lacurile din zonă sunt urme ale existenței unor limanuri fluviatile sau rezultate din ridicarea de baraje și diguri; luciul de apă este habitatul unde persistă peștișoara (Salvinia natans) o plantă aflată pe Lista Roșie. Există aici 3 suprafețe de apă mai consistente: lacurile Căldărușani și Dridu și balta numită Balta Neagră, acestea fiind înconjurate de stufărișuri, păpuriș, rogozuri… inclusiv cu zone acoperite de stânjenei de baltă (Iris pseudacorus); cursuri de ape care șerpuiesc prin câmpie, împrejmuite pe alocuri de tufărișuri și zone cu păduri, sunt adevărate coridoare ecologice, totodată reprezintă atracție pentru specii aflate în migrație, ca locuri de hrănire și odihnă… iar pe timp de primăvară-vară se instalează aici efective ale speciilor cuibăritoare.

 

Conform Formularului Standard al sitului, aici cuibăresc 35-50 perechi de stârc galben (Ardeola ralloides), 25-28 indivizi de rață roșie (Aythya nyroca), 7-8 perechi de buhai de baltă (Botaurus stellaris), 2 p. de barză albă (Ciconia ciconia), 3-4 p. de erete de stuf (Circus aeruginosus), 40-60 p. de egretă mică (Egretta garzetta), 12-20 p. de stârc pitic (Ixobrychus minutus), 70-80 p. stârc de noapte (Nycticorax nycticorax), 7-8 p. cresteț pestriț (Porzana porzana), iar crestețul cenușiu (Porzana parva) este considerat ca fiind relativ comun. Dintre păsările aflate în pasaj, situl este utilizat de 20-200 indivizi de stârc galben (Ardeola ralloides),  3-8 exemplare de lebădă de iarnă (Cygnus cygnus), 40-210 egrete mari (Egretta alba), 60-200 egrete mici (Egretta garzetta), 80-90 de cormorani mici (Phalacrocorax pygmeus), 400-700 de bătăuși (Philomachus pugnax), 40-80 de fluierari de mlaștină (Tringa glareola). Pe lângă acestea, relativ comună este chira de baltă (Sterna hirundo) iar rare sunt aparițiile de chirighiță neagră (Chlidonias niger), piciorong (Himantopus himantopus), ciocîntors (Recurvirostra avosetta), ferestraș mic (Mergus albellus). În migrație apare și gârlița mare (Anser albifrons), dar putem vedea aici și barză neagră (Ciconia nigra), stârc purpuriu (Ardea purpurea), șerpar (Circaetus gallicus). Dintre speciile cuibăritoare, mai merită amintite: prigoria (Merops apiaster), pupăza (Upupa epops), precum și privighetoarea de zăvoi (Luscinia luscinia) și privighetoarea roșcată (Luscinia megarhynchos).

 

O vizită în acest sit (ca și în altele), înseamnă încercarea de a observa Natura… Cât timp este vorba de arbori, aceștia rămân prezenți indiferent de anotimp, înfrunziți, roșiatici sau cu crengi golașe… dar când vine vorba de a observa păsările, este o cu totul altă poveste. Desigur, există specii sedentare care nu părăsesc acest peisaj… mai ales pădurile, dar dacă ai speranțe să vezi abundență de păsări de baltă… poate că vei avea noroc, poate nu. Maluri de ape care azi sunt pline de limicole, mâine pot să fie lipsite de mișcare, când păsările au plecat mai departe, în călătoriile lor fascinante către Africa toamna sau către nordul Eurasiei primăvara, înainte de începerea cuibăritului. Oricum, destule specii cuibăresc aici, care pot fi văzute cum își cresc puii. La o ieșire prin zonă, în principiu tot vei vedea ceva, ce anume… asta depinde de abilitatea ta de a observa detaliile Naturalului, norocul, străduința…. dar dacă vrei să vezi toate păsările, este mai bine să mergi la un muzeu, că alea nu pleacă, alea te așteaptă încremenite, cu privirea lor sticloasă. Aici, în Natură, însă există o dinamică, transformare, viața este în derulare, zi de zi și noapte de noapte, dramatică, imprevizibilă, dură, spectaculoasă.

 

Dacă stai seara și privești întinderile de stuf, apa strălucitoare, pădurea liniștită, arborii seculari… dacă asculți păsările de baltă… țipetele și cârâiturile… te întrebi, unde oare ar putea să fie un loc mai bun pentru proiecte de educație ecologică în apropiere de Capitală? Îmi aduc aminte de taberele de ornitologie, inelare de păsări și protejare a naturii de la Sumony (lângă Pécs, în Ungaria): cu toate că locul, în comparație cu Dridu, nu era atât de prielnic din punctul de vedere al spectaculozității și accesibilității naturalului… totuși era locul de desfășurare pe parcurs de decenii a activităților naturalistice pentru tineri; pentru asta era nevoie de o persoană dedicată, Bank László, iar pe aici lipsește persoana similară. Dar cine știe, poate va apare cineva destul de hotărât să investească o parte a existenței personale în crearea unei activități de acel gen?

 

Acest sit Natura 2000 se află în custodia Clubului Ecologic UNESCO Pro Natura. Este posibilă desemnarea ariei ca sit Ramsar, deoarece în perioada de migrație acesta găzduiește peste 20.000 de exemplare de păsări de baltă.

 

 

Egretă mică (Egretta garzetta)

Stârc cenușiu (Ardea cinerea)

Stârc pitic (Ixobrychus minutus)

Pui de găinușă de baltă (Gallinula chloropus)

Bizam (Ondatra zibethica)

Chirighiță cu obraji albi (Chlidonias hybrida)

Stârc de noapte, juvenil (Nycticorax nycticorax)

Stârc purpuriu (Ardea purpurea)

Capre și oi

Vaci „bio” se bat pe pășune

Butomus umbellatus

Nagâț (Vanellus vanellus)

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în Campia Dunarii de Jos. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

15 răspunsuri la Situl Natura 2000 Grădiștea Căldărușani Dridu

 1. Stefania zice:

  Eu, va multumesc si va felicit, din tot sufletul meu, domnule dr. Peter Lengyel, pentru toate aceste articole uluitoare! O seara minunata va doresc!

  Apreciază

 2. Stefan Bohorquez zice:

  I also think that you are a great Photographer Peter. I am sad not to see you and all friends from the WWN at the COP11. Next time…

  Apreciază

 3. florica zice:

  articol superb si fotografii pe masura!

  Apreciază

 4. peterlengyel zice:

  Daca aceste imagini au fost posibil sa fie facute in doua incursiuni de dupa-amiaza-seara, de cate 2-3 ore, imi pot doar inchipui cam ce fotografii ar putea fi realizate daca cineva ar avea timp, resurse, energie si chef sa stea pe acolo timp de un an… si sa fie pasionat de subiect… Ma gandesc totodata la faptul ca pana si in peisajul rural de campie, care aparent este banal, exista valori naturale putin cunoscute, care nu sunt constientizate nici la nivel local si nici macar de cei care in tara asta ne ocupam de conservarea biodiversitatii… si care pot sa supravietuiasca sau nu, depinzand de deciziile care sunt luate in privinta managementului acelor suprafete…

  Apreciază

 5. Cristian Grecu zice:

  Ca intotdeauna, Peter reuseste sa scoata in evidenta MAI ALES partea armonioasa, estetica a locurilor. Riscul este ca unii dintre noi ar putea fi totusi derutati si sa creada ca acolo chiar e Raiul pe pamant. Nu-i deloc asa, dragilor! Pentru mine este un miracol perpetuu sa constat cum reuseste Natura sa se apere de uratenia si nemernicia omului…din pacate o face tot mai greu si in tot mai putine locuri. In aceste poze nu se vad nici pet-urile, nici anvelopele de tractor, nici deseurile de la constructii si nici nadragii aruncati in nesimtire si rautate peste aceste nestemate ale Naturii. Sit Natura 2000! Vai, vai, vai…

  Apreciază

  • peterlengyel zice:

   Intr-una din cele doua seri de fotografiere pe la Dridu, Cristi Grecu a venit cu noi, cealalta seara a fost cu noi dr. Grigore Davideanu. Asa ca desi pe traseu Cristi zicea ca ii place acest peisaj rural, am avut de constatat impreuna ca nici acest loc nu este perfect, adica se vede ca omul traieste prin zona… Perfectiune nu cred ca mai exista undeva… eventual in Sahara sau pe Luna. Se pot face usor imagini cu cauciucuri de tractor sau pungi de plastic. Insa, lasand la o parte aspectele mizerabile, putem sa ne minunam ca mai exista populatii destul de sanatoase ale unor pasari de balta, care reusesc sa supravietuiasca in peisajul in care “amprentele” omului sunt lasate peste tot. Imi si inchipui cam cum se plimba vanatorii si impusca din placere, la gramada, ceea ce inca exista.

   Apreciază

  • Asta este adevarat… din pacate. Oare de ce nu stiu sa beneficieze.. oamenii de pe urma a ceea ce a lasat Dumnezeu din plin in aceasta tara ?

   Apreciază

 6. Nu am stiut de aceste frumuseti ale naturii aflate langa capitala. Va multumesc pentru informare si provocarea facuta. Pozele si descrierea sunt foarte frumoase si de calitate asa cum ne-ati obisnuit de fiecare data. Va doresc mult succes in activitatea pe care o desfasurati.
  Cu respect: ing. Antonie Fanica

  Apreciază

 7. jesus guerrero zice:

  Felicidades desde México por dar a conocer en la red este maravilloso lugar y lo mas importante la biodiversidad que existe en el mismo, esperando sigan informando en la red, para poder tener información verdadera sobre las rutas migratorias Terestres, Acuaticas y Aereas que se dan en el mundo, de flora y fauna, para poder hacer entender a mas ciudadanos universales sobre la importancia de los diferentes ecosistemas que tiene esta maravillosa tierra.

  Congratulations from Mexico to raise awareness on the network this wonderful place and the most important biodiversity that exists in the same, hoping to continue to report on the network in order to have true information about migratory routes Terestres, Aquatic and Aerial given in the world of flora and fauna, to make citizens more universal understanding of the importance of the different ecosystems that have this wonderful land.

  Apreciază

 8. Kevin Hyland zice:

  Fabulous photographs! Wish I’d had time to see that site whilst we were there. Thanks for those. Makes me want to come back to Romania on holiday! Kevin

  Apreciază

 9. Pingback: FOTO Plimbarea de sâmbătă: Situl Natura 2000 Grădiștea Căldărușani Dridu | TOTB.ro - Think Outside the Box

 10. peterlengyel zice:

  Am mai facut o dupamasa de fotografiere, in urma cu cateva zile.

  Apreciază

 11. cristina zice:

  superbe fotografii!! intr-adevar e o arta sa surprinzi doar partile frumoase, de fapt mai degraba cred ca tine de „optimism” :))). ma bucur ca am norocul sa merg cu bicicleta prin locurile acestea ..

  Apreciază

  • peterlengyel zice:

   Atat de multe imagini au fost facute cu gunoaie, arbori taiati, poluare samd (si nu era greu sa le faci, nici sa gasesti subiecte nici sa realizezi imaginea din punct de vedere tehnic), incat prin media a fost creata impresia generala ca pe la noi Natura este iremediabil distrusa…. iar daca asa este, atunci omul crede ca nu prea mai are sens sa te ocupi de ceva care este fara sansa de a persista. O miscare de protejare a naturalului nu poate exista in asemenea atmosfera de predare inainte de lupta. O abordare care sa arate valorile naturale existente, atrage atentia asupra frumusetii si fragilitatii, dar si a vitalitatii salbatice prezente inca in peisajele pe care le locuim si noi. O incercare de a deschide ochii celor multi asupra Splendorii Salbatice.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s