Tăul Chendroaiei – Munţii Gutâi

Tăul Chendroaiei numit şi Tăul de sub Gutâi reprezintă “lacurile nivale” (unii îl consideră “lac periglaciar”); este situat sub Creasta Cocoşului, la 1043 m altitudine, pe versantul nordic al Munţilor Gutâi. Aici găsim două ochiuri de apă de doar 5 pe 10 respectiv 5 pe 15 m, reminiscenţe ale unui fost lac care era mult mai mare, dar prin colmatare, înmlăştinire, s-a transformat într-un tinov bombat, care are circa 2,7 hectare. În preajma zonei lacustre cu apă liberă, există deci un tinov, o mlaştină oligotrofă, grosimea turbei ajungând la 8 metri. Emil Pop (1960) zice despre Tăul Chendroaiei că este „unul dintre cele mai superbe tinoave”. Zona înmlăştinită este înconjurată de păşune şi mai apoi margine de pădure. Tinovul este foarte bombat, mai înalt cu 6 metri la centru faţă de periferie. Date despre flora Tăului Chendroaiei găsim în Mititelu D., Dorca Mariana, Flora a două rezervaţii botanice din Maramureş: Lacul Morărenilor şi Tăul de sub Gutâi, Analele Ştiinţifice ale Universităţii Al. I. Cuza, Iaşi, 1983, Tom XXIX, s. II, Biologie, p. 27–28. Flora este reprezentată de Sphagnum recurvum, Sph. magellanicum, Sph. fuscum, Polytrichum strictum, Vaccinium uliginosum, V. vitis-idaea, V. oxycoccos, V. myrtilus, Empetrum nigrum, Eriophorum vaginatum, Drosera rotundifolia, Molinia coerulea, Carex pauciflora, Carex limosa, Lycopodium inundatum, Scheuchzeria palustris, Andromeda polifolia. Lagg-ul are Equisetum limosum, Deschampsia caespitosa, Carex rostrata, Carex canescens, Carex flava, Carex nigra, Carex biharica, Epilobium palustre, Eriophorum angustifolium, Juncus conglomeratus, Scirpus silvaticus. Dintre nevertebratele acvatice prezente se pot menţiona: trichoptere Oligotricha striata, Silo graellsi, plecoptere – Perla pallida, Nemurella pictetii.

DSC_5362

DSC_5349

DSC_6701Fluturele Apollo mic (Parnassius mnemosyne)

DSC_6675 DSC_6687..

DSC_7540 DSC_7653

DSC_7565 DSC_7600 DSC_7628

© dr. Peter Lengyel

DSC_7138

to share or not to share?

Acest articol a fost publicat în Arii Protejate in Maramures. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Tăul Chendroaiei – Munţii Gutâi

 1. Grig zice:

  Imaginea a treia este foarte „in tema”. Pentru exactitate: dsc_3147.jpg
  Specie protejata? Mizerie comuna? Un mic compromis… stiintific?
  „Element floristic nordic rar”!

  • peterlengyel zice:

   Deja asteptam aceasta intrebare. Este un vehicul puternic al unui prieten/ cunoscut, cu care se poate ajunge cu echipamente variate (grele, costisitoare si sensibile) in acele locuri in care se poate derula activitatea de analiza/ fotografiere etc. Are cauciucuri cu crampoane, un motor mare (si afisaj digital care arata si consumul care la extrem poate ajunge pe perioade scurte si la 100 litri de benzina la 100 km), cutie de viteze automata,… nu risca sa ramana pe panta mare si sa cada-necontrolabil asa cum a fost accidentul cu SUV-ul de la Administratia Parcului Natural Muntii Maramuresului…. in care doar norocul a facut ca oamenii sa supravietuiasca dupa o perioada de coma… spitalizare etc.

 2. Dacia zice:

  deci. INCREDIBIL ce poze frumoase ai putut face in Romania. Frumoasa tara avem.

 3. michelesato zice:

  wonderful pics!
  thanks for sharing

 4. Marina Theodorescu zice:

  Poate spun deja o banalitate, sunt convinsa ca multi v-au spus deja asta, dar vreau sa-mi exprim admiratia totala pentru ce ati facut si faceti. Nu sunt de specialitate (sunt designer), dar am si eu o mare dragoste pentru natura si am luat contact cu ideile si initiativele Dvs. dintr-un interviu de la Radio Cultural. Am ramas impresionata si am tinut neaparat sa vad blogul si imaginile si sunt cu adevarat fabuloase!
  Va felicit din toata inima! Si va multumesc si eu pentru ce ne-ati oferit tuturor!

 5. Luis Stevens via FB zice:

  Beautiful place Peter!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s