Bocşele sunt grămezi din lemn de esenţă tare, mai ales fag (dar şi ulm, frasin, paltin etc), bucăţi de 1 metru aşezate radiar, constituind o formaţiune de circa 4 m înălţime şi 8 m diametru; sunt construite cu grijă apoi acoperite cu un strat de rumeguş şi pământ de circa 0,4 m grosime, movile în care lemnul arde mocnit şi se transformă în cărbune de lemn sau mangal. Bocşele au o structură internă, nu sunt simple grămezi… în interior au o cameră de combustie la care duce un tunel care permite aprinderea mormanului… când se introduce o cârpă îmbibată cu benzină şi apoi aprinsă. Pentru ca arderea să fie mocnită, aportul de oxigen este controlat prin găuri în cuvertura de pământ, răsuflători care sunt deschise sau închise depinzând de vigurozitatea arderii din interior. Arderea este lentă, durează circa (2)-3-(4) săptămâni, dependent de dimensiunea bocşei şi de calitatea procesului… arderea lentă asigurând calitate bună a carbonizării; zilnic se introduc pe un canal vertical noi lemne. Bocşa este permanent supravegheată pentru a menţine arderea mocnită. Pericolul de a se surpa sub oameni sau de a cădea în furnalul central când este alimentat… este un risc… mare. O preocupare medievală, fum, funingine… mangal vândut local sau exportat în vestul Europei.
O zi frumoasă de octombrie, 2018. Oprim la o bocșă aflată în construcție: un bărbat și un băiat lucrează cu lemnele pregătite deja, să le pună ordonat, aranjat. Deja de pe la început se simte stilul morocănos-agresiv al omului, nu prea are chef de prezența noastră, iar de fotografiere și/ sau filmare în care să apară și el sau copilul, nici atât. Îmi zice în câteva cuvinte că asta e a patra bocșă pe care o face anul acesta, că mâine mai vin niște oameni care o să îl ajute să acopere lemnele cu stratul izolant de pământ/ cenușă. Iar luni o să le dea foc. Vor arde 21 de zile. Dar piața este slabă, e multă muncă cu ele, așa că nu se știe cât vor mai exista astfel de preocupări. Îi zic de importanța aspectelor tradiționale ale vieții, de eco-turism, de promovare, vizitatori șamd; se uită indiferent la mine, și știe el de ce. Îi zic că voi face câteva cadre cu drona, la care el se retrage cu băiat cu tot, că nu dorește să apară în imagini. Am observat că în ultima vreme oamenii devin din ce în ce mai reticenți la fotografiere, filmare, turiști șamd; inclusiv pe aici, în Maramureș; când niște turiști străini încercau să facă niște poze cu câțiva oameni care făceau fân/ clăi, a fost un moment penibil de tot…; sau dacă vrei să faci un cadru cu niște turiști la o vâltoare, sau cum ei se plimbă cu căruța prin sat… vezi niște priviri… demne de un referendum anti-turism.
Îl întreb pe omul nostru dacă are un număr de mobil pe care să îl pot suna să îl întreb de faza în care se află careva bocșă, pentru a îmi putea programa ieșiri de fotografiere. Îmi zice sec că aici în vale oricum nu este semnal; poate are dreptate, poate nu, oricum se simte atitudinea. Când îți imaginezi că ai un subiect bun, care ar merita să fie transpus în ceva film idilic și perfect, cu cadre impecabile, trase în cele mai bune condiții, cu scurte povești despre acest tip de activitate… atunci te izbești de realitate. De non-idilismul vieții din văile acestea ale munților. De oameni care demult au uitat să zâmbească.
Dacă scormoneşti puţin suprafaţa bocşei arse, vezi că în interior jarul este încă roşu
Început de noiembrie 2019. O scurtă oprire la bocșele din care iese fumul. Vremea nu e prea bună pentru fotografiere, poate nici chef nu am de ele. Dar măcar așa, câteva cadre. Cât de mult contează să ai dispoziția necesară? Odată am trecut pe la bocșele astea și erau condiții foarte bune, dar nici nu am oprit; eram obosit, poate veneam de undeva departe, sau plecam undeva departe, oricum e clar că nu aveam deloc capacitatea să fac pozele; cu toate că atunci era momentul; erau lumini faine și fuioare de fum ieșeau din mai multe bocșe care ardeau în interior; din câte îmi amintesc era toamnă; cu mai mulți ani de zile în urmă; poate 5 sau 8 ani. Și regret și azi momentul… că nu am făcut acel efort minimal, de a trage cele mai bune cadre, în luminile plăcute, cu Soarele care se vede de dincolo de fum. Cu jocul dintre locurile clare și luminoase, îmbinate cu fumurile mai groase sau mai risipite. Păcat.
Din câte îmi dau eu seama, activități de astea tradiționale, de producere de cărbune prin bocșe, rar se mai pot vedea prin Europa. Eventual le poți număra pe degete, locurile astea. La un moment dat, rămâne doar un deget, poți alege tu care. Iar apoi, niciunul. Aici în Maramureș mai poți vedea pe bune cum se face, cum se lucrează pe bune, cum e tehnologia… cu oameni reali, păduri reale, cărbune concret care se vinde. Dacă ar avea și o fațetă turistică, pentru a încânta vizitatorii, a le prezenta câteva aspecte, a avea câteva panouri cu poze faine, niște descrieri, o cafenea poate. O parcare. Cred că în esență ar putea aduce mai mulți bani decât ce se primește din vânzarea cărbunilor. Iar efortul în plus este nesemnificativ. Dacă tot ai bocșele care ard, dacă tot cari lemnele șamd. Doar că ar mai trebui ceva capacitate intelectuală. Iar aici… se blochează cam totul.
© dr. Peter Lengyel
Ar mai fi de adaugat cursul de apa de alaturi si aspectul jalnic al locului dupa incheierea sezonului plus niste ani dupa aceea. Dar acestea sint… alte detalii.
ApreciazăApreciază
Valea Cernei, la intrare in Cerna sat a fost singurul loc in care eu am intalnit o astfel de activitate. Locul nu arata jalnic deloc. Era o portiune de maxim 100m liniari in care da, nu era curat, dar nu era intr-o regiune care sa afecteze mediul neaparat, iar in afara de gramezi, in jur nu am vazut daune majore. Din ce am reusit sa imi dau seama, este o activitate prost, foarte prost platita, in raport cu munca grea si riscanta depusa. Adevarata noastra problema legata de muntii nostrii si pe care numai Dumnezeu o mai poate oprii (in oameni mi-am pierdut speranta), este defrisarea salbatica de oriunde, oricum, si oricat.
ApreciazăApreciază
Lemnul acela creste direct sub forma de gramezi 😦
Pe Jiul de vest, pe vremea cind drumul era forestier si nu DN66a, dupa (cred ca) 10 ani de la prima „intilnire”, inca se mai vedeau urmele. De data mai recenta, in Leaota, pe valea Dimbovitei, la marginea sudica a localitatii Dragoslavele (pe drumul vechi spre Tirgoviste, nu pe soseaua spre Cimpulung), puteti vedea cum arata locul dupa 3 ani de la abandonarea activitatii. Urme de acest fel pot fi gasite cam prin toate masivele montane. Ba chiar si in afara granitelor, pina in… Grecia.
Ceea ce ati vazut dumneavoastra probabil ca era mai pe la inceput. Zona aceea nu cumva este in limitele unui Parc National?
ApreciazăApreciază
Pingback: Sărind de la una la alta, legat de lemn și nu prea | Stejar Masiv
Bocsele erau folosite pentru producerea mangalului ( carbune de lemn) un ingredient necesar pentru obtinerea fontei ,fierului si otelului din minereul de fier. Acum nu mai sunt necesare dar este una din acele indeletniciri care sunt pe cale de disparitie.
ApreciazăApreciază
🙂 Românilor le plac grătarele … dar nu le plac tăierile 🤔
❓ Ghici ce – cărbunele pentru grătar tot prin tăierea unor arbori se obține 🌳
🪵 Lemnul este o resursă regenerabilă care poate fi gestionată corespunzător, în interesul societății.
ApreciazăApreciază
Necesar. Aceasta era „tehnologia”. Orice fierărie avea nevoie de el.
ApreciazăApreciază
Se făcea cărbune dar acum il importăm putini mai sint care stiu să le facă
ApreciazăApreciază
În zona Strambu Baiut și Cavnic Maramureș încă mai vezi asa ceva
ApreciazăApreciază
putini au mai ramas care stiu sa lucreze la asa ceva
ApreciazăApreciază
pacat de lemn si de pomii taiati..
ApreciazăApreciază
In trecut lemnul era un material de construcție regenerabil. Azi e exploatat cu sălbăticie, în exces. Postarea era pentru o explicație etimologică, nu un îndemn la tăieri. Azi avem materiale de construcție mai eficiente și mai de durată. Și combustibil mai simplu de procesat. Cuptor electric sau pe gaz, nu mai e nevoie de carbuni.
ApreciazăApreciază
Mangalul obtinut in bocse eta folosit in metalurgie sinindustrie
ApreciazăApreciază
Bunicul meu se ocupa cu asta
ApreciazăApreciază
Le admiram cu ceva vreme în urmă înșirate pe malul stâng al Oltului, în apropiere de Racoș.
Muncă grea și riscantă, pe bani nu tocmai buni, murdară și nesănătoasă. Dar era singura sursă de venit pentru oameni harnici lipsiți de alte perspective…
Mi-l aduc aminte pe un localnic tânăr cu ochi imposibil de albaștri, în contrast cu praful de cărbune ce-i mânjea fața și de exclamațiile turiștilor mei: ” woow, he should be on a fashion magazine cover!”
ApreciazăApreciază
Iosca, fierarul din Plaiu Foii, facea asa ceva, dar de dimensiuni mai mici. Acum el e plecat la ceruri, ca si fumul bocselor
ApreciazăApreciază
Erau, da nu se mai face cărbune, pe drumul forestier de deasupra de Slimnic spre Copșa
ApreciazăApreciază
si in zona Caras/Timis se facea mangal, exista si un oras numit Bocsa.
ApreciazăApreciază
Protejati mediul!! Nu il mai poluati!! Importati
ApreciazăApreciază
aici arta……
ApreciazăApreciază
Pericolul de a se surpa, este foarte mare, de aceea mangalizatorul, trebuie să folosească o scară de lemn, pe care să se deplaseze să pună lemn în „găurile ” apărute
La Herculane, mangalizatorul a ignorat acest lucru și a căzut în bocșă. La temperatura aceea…… n-a mai rămas nimic! Mare tragedie!
ApreciazăApreciază
Am urmărit procesul de producție a mangalului, tatăl meu era maistru forestier și pentru că avea în plan și predarea de mangal avea o echipă specializată în așa ceva . Îi priveam cu respect în timpul procesului de lucru .
ApreciazăApreciază
Procedee medievale de producere a combustibilului, local – acum ar insemna poluare…
ApreciazăApreciază
Tutorial pentru 1 Mai, cărbuni naturali
ApreciazăApreciază
Mangalul de bocșă este folosit și la tratamentul termic având o putere calorică mai mare decât lemnul la origine.
ApreciazăApreciază
după mangal s a folosit acest
cox (huila, antracid) mult mai bun si mai mult!
ApreciazăApreciază
huila și antracitul sunt superiori caloric turbei, lignitului și mangalului
ApreciazăApreciază
De sute de ani cei care prelucrau fierul la cald adică fierarii care de obicei erau țigani foloseau mangalul. Pentru grătar se folosește de vreo 40 de ani de când ne-am domnit sa nu zic altfel. Pana atunci nu a stricat nimeni mangalul pe grătare. De fapt nici nu este sănătos dar asa ajung atâția oameni la spital. Dar ce sa faci cu gustul omului? Știu ca mulți ma vor contrazice dar este dreptul lor. Omenirea involueaza mereu. Dar nu toți suntem la fel.
ApreciazăApreciază
Și cum faci carnea pe grătar? Ce combustibil sănătos folosești?
ApreciazăApreciază
Respect pt. Forjorii Tigani ….simteau unda de topire….
ApreciazăApreciază
de ce nu e sănătos? E de fapt tot lemn ars. Chiar as fi curios sa aflu mai multe pentru că nu am mai auzit asta. Teoretic mangalul sau lemnul ars ar trebui sa aibă proprietăți similare. Merci
ApreciazăApreciază
este un studiu pe undeva…am citit acum vreo 4 ani…aprox, in care spune ca fumul depus pe carne e ff nociv….cam cum ai fuma 20 tigari….cautati daca sunteti curios. Eu folosesc electric, nu ca nu am mancat si preparat cu carbuni dar sa stiti ca parca nu imi mai place …..
ApreciazăApreciază
am urmărit un studiu al unor cercetători pe digi life și da…aceasta era concluzia. E mai sănatos lemnul ars atunci pe loc, decat cărbunele, iar carnea ținută în bere comparativ cu cealaltă gătită simplu.
Nu ne rămane decat să încercăm!
ApreciazăApreciază
Am vazut la depozit Tg. Carbunesti, jud Gorj. In anii 1993-1996. Era o familie din jud. Mureș, erau negri din cap pînă în picioare, cind vorbeam cu ei se vedeau doar ochii in cap si gura restu tot un catran. Totu mergea la export
ApreciazăApreciază
Gogoseanu Constantin
la așa ceva nu se lucrează pe pofte după program trebuie să fie cineva prezent non stop si faceau prin rotație mai ales cînd se dădeau gurile de aerisire, nu era voie să ardă cu flacăra pentru că scopu era să rezulte carbune nu cenușe
ApreciazăApreciază
Da, am vazut asa ceva, dar nu stiam cum se numeste.
Multumesc pentru informatie.
ApreciazăApreciază
Felicitări! celor care mai știu asa ceva.
ApreciazăApreciază
Un reportaj si despre varniță? tot un procedeu foarte complex
ApreciazăApreciază
BOCȘA ROMÂNĂ, langă Reșița.
Ghici ciupercă ce faceau?
ApreciazăApreciază
…permanent Mănăstirea Neamț până prin 1950…și ulterior statul prin Intreprinderea Forestiera au făcut mangal in bocșe la care lucrau cu plată maramureșeni!!
ApreciazăApreciază
Da pe vremea IFET-ului se producea foarte mult, îl transportam la Vlahita.
ApreciazăApreciază
Și la noi, în Prahova se făcea în trecut mangal, mai ales în Valea Doftanei. Aceasta activitate a dispărut.
ApreciazăApreciază
in zona Avrig am vazut multe chiar am cumparat carbuni de acolo …..
ApreciazăApreciază
Felicitări pentru descriere. Am contribuit și eu la astfel de construcții.
ApreciazăApreciază
Taxa de poluare plătesc sau au Euro 7.Tanczos ce zici???
ApreciazăApreciază
tocmai de aia nu te lasa sa filmezi,la Viscri se face f sa stie nimeni!!!
ApreciazăApreciază
Din pacate aceste bocse de mangal sunt extrem de rare.Cred ca vom importa si carbune de gratare..
ApreciazăApreciază
DIN PĂCATE DE FOARTE MULȚI ANI IMPORTĂM CĂRBUNI.
ApreciazăApreciază
mai nou se face din lemn presat, gen peleți sau brichetei cat niste chiftele. In Germania la Lidl așa am găsit.
ApreciazăApreciază
În zona Bacău se nu mesc Măngălarii. Bunicul meu se mai ocupa cu așa ceva.
ApreciazăApreciază
..Și uite așa se duc pe powla pădurile Maramureșului și nu numai..
ApreciazăApreciază
…crima ecologica continuata.
ApreciazăApreciază
corect, dar nimeni nu le are grija!
ApreciazăApreciază
…politicienii au alte prioritati intre alegeri…pentru ei si haita lor.
ApreciazăApreciază
La iesire din Viscri catre Bunesti, pe partea stinga (la citeva sute de metri de drumu principal) se face asa ceva! dar proprietaru nu te lasa sa filmezi!
ApreciazăApreciază
Foarte interesant… dar, din curiozitate, ne poate spune cineva, care este nivelul de poluare in acest proces? Nu de alta, dar si despre masinile electrice, cele ce „nu polueaza”, s a constatat ca poluarea e foarte mare in procesul de producere a lor si mai bine s ar abandona…
ApreciazăApreciază
foarte mare
ApreciazăApreciază
Iti dai seama numai de aproape.
Nu exista poluare, nu este fum ca la produse petroliere sau carbune de mina, nu raman resturi care nu se descompun.
ApreciazăApreciază
in locu unde se face mangalu,citiva ani nu creste un fir de iarbă! Nu e poluare(puțină)
ApreciazăApreciază
sa stiti ca o soba dintr-o casa de la tara scoate mai mult fum. Aceste bocse ard mocnit, fumul este filtrat prin pamant iar ce iese in atmosfera seamana cu o ceata alba nu prea densa (Aeratoarele de care se vorbestei in descriere, pentru a intretine arderea se faceau prin subtierea stratului de pamant de deasupra (nu se dadea tot pamantul izolant la o parte ci doar cat sa patrunda aerul si sa iese fumul, pamantul doar se subtia, ele nu ardeau ca niste furnale, ci mocnit, stins)
ApreciazăApreciază
Bravo pentru explicații! Poate așa se mai temperează ecologiștii ăștia infierbantati, care produc mai mult fum și cu mult mai toxic, într-o săptămână, cu mașinile personale. Zic și eu!
ApreciazăApreciază
În comerț există cărbune de Bocsă dar din lemn de esență moale și arzi un sac sa faci un grătar; deci cel de care vorbiți nu e in Romania, poate la export
ApreciazăApreciază
mersi, chiar nu știam in detalii procesul.
ApreciazăApreciază
Meserie.
ApreciazăApreciază
In zona Baiutului mai bine zis la Strambu Băiuț se lucrează tot timpul cu așa ceva
ApreciazăApreciază
Ultimele mangale (bocse), pe care le-am vazut, au fost cu 30 de ani in urma, la Drencova pe clisura Dunarii (langa Berzasca). Era unul, Podaru, care le facea din cioate, turugi, lemne inodate, orice lemn de proasta calitate ce nu putea fi prelucrat, doar esenta tare, aduse in port de mocanita din muntii Banatului. Aveau cam 20-30 m., in diametru si lucra la construirea ei cam 2-3 luni de zile. Ardeau mocnit cam o luna, chiar mai mult. De ce nu se mai face? Pe clisura s-a nascut embargoul iar Podaru s-a apucat de trafic cu combustibil peste frontiera. Intr-o noapte nu s-a mai intors acasa. A fost gasit tarziu plutind, undeva mult in aval, cu craniu ingaurit. Cam asta a fost embargoul pe clisura. Au ramas10 copii orfani. A disparut si el iar mocanita ce cara lemnul a disparut si ea, cativa ani mai tarziu. Sa nu credeti ca nu s-au mai taiat padurile. Nu s-au carat in 50 de ani cu vapoarele cat s-au carat in 10 ani cu camioanele. Munti Banatului au devenit plesuvi
ApreciazăApreciază
Și acu sunt în zona Banat…
ApreciazăApreciază
Oare de aici a ieșit și expresia „freacă mangalul”?
ApreciazăApreciază
Pe vremuri mangalul se folosea la furnale de topit minereu de fier, la Toplița.
ApreciazăApreciază
Cel mai bun mangal, dar și cel mai scump era obținut din lemn de alun.
ApreciazăApreciază
…Resita
ApreciazăApreciază
nu, nu! Toplița si Govajdia jud Hunedoara erau furnale mici dar mari consumatoare de mangal.
ApreciazăApreciază
În Portugalia, cineva de acolo, obținea astfel cărbunii!!✅👍(singura diferență e că la ei aveau încăperi mari, înalte, captusite cu cărămidă, iar deasupra venea o cupolă mare de tablă).
ApreciazăApreciază
Așa se lucra mai demult.Erau oameni angajați la fostul IFET care asta făceau mangal sau cărbune din lemn. Dupa cel stingeau sortau și cu vagoanele la Germania
ApreciazăApreciază
Tot așa se făcea mangalul și la Cărbunari, Șcinăpari, Stăncilova, Bocșa … în Munții Banatului, acum 100 de ani. Astăzi se folosesc instalații industriale mai eficiente, cu pierderi mult mai mici de lemn.
ApreciazăApreciază
Paltinul nu este o esență tare nu se poate compara cu fagul, frasinul, stejarul și așa mai departe.
ApreciazăApreciază
La prima vedere nu știam ce este,…dar citind comentariile ,
Mi-am dat seama.,.interesant.
ApreciazăApreciază
și eu am aflat prima dată despre așa ceva, mi s-a părut interesant și am distribuit…
ApreciazăApreciază
Deci se fac cărbuni,…care ard mocnit ore întregi??
Pentru a se face și Grill??
ApreciazăApreciază
Salut,vreau sa va spun ca si acum linga localitatea Polovraci mai sunt astfel de bucse unde localnicii fac carbunele pentru gratare.
ApreciazăApreciază
carbunele mangal este solicitat la export, dar si la noi pentru gratare, o astfel de exploatare a lemnului am vazut-o in localitatea Toplet de langa Baile Herculane, cu deosebirea ca aici se foloseau si crengile de minim 1 cm. O data ,,cuptorul” aprins nu se mai umbla la el pana la finalizarea procesului de carbonificare.
ApreciazăApreciază
Foarte interesant! Înainte de 2000 am văzut asaceva în zonă Harghita sau Covasna, parca pe lângă Odorheiul Secuiesc
ApreciazăApreciază
Cărbune perfect pentru forjat.
ApreciazăApreciază
Se mai face si in Elvetia. In zona centrala a Elvetiei nu s-a oprit fabricatie niciodata. In alta zona se face din nou.
ApreciazăApreciază
Așa se ,,făcea,, cărbunele la Carbuna! Când eram copii, mergeam cu tata la bureți și când ne întorceam din pădure, făceam un popas la lucrătorii de acolo!
ApreciazăApreciază
La Lupeni Harghita aproape toata comuna este carbunar si eu cumpar mangal de bocsa de la ei calitatea 1
ApreciazăApreciază
Aveam și noi în Neamt pe Grintiesul Mic
ApreciazăApreciază
lemnul cel mai bun de făcut mangal este lemnul de prun !
ApreciazăApreciază
Salutare prieteni ai mangalului, si la Piatra Neamt si in com Garcina se facea mangal la bocse de pamant. Mai exista o modalitate de a face mangal in bocse metalice. Mangalul net superior se facea im bocse de pamant. Noi faceam export…acum cumparam un mangal de ultima calitate de la altii..
Pacat, mare pacat!
ApreciazăApreciază
Buna ziua! In prezent se mai realizează astfel, bocșe? Numele poate avea o legătură cu numele localității Bocsa din județ Sălaj? Dacă e greșit, scrieți.
ApreciazăApreciază
intre timp omenirea a descoperit alte forme de energie…
ApreciazăApreciază
Și uite așa poluăm aerul, prin arberi incomplete pt obținerea mangalului. Dăm sănătatea pe o lopată de cărbuni! Grătarele le fac alții!
ApreciazăApreciază
Mai mergeți în p…lă cu poluarea.
Citiți Fefeleaga. Oamenii trăiesc cum pot, nu cum ați învățat voi la televizor.
ApreciazăApreciază
putini mai sunt care se ocupa cu asa ceva va disparea acest mestesug acu au niste iprovizatii metalice in care se produc
ApreciazăApreciază
Si in munții Neamtului la fel se face CĂRBUNELE DIN LEMN. Acoperă tot cu pământ si arde mocnit.
ApreciazăApreciază
Foarte interesant! Frumoase imagini! Mulțumesc!
ApreciazăApreciază
Am fost forjor-tratamentist cu sc profesională și vechime. Am avut colegi țigani bătrâni. Am invatat multe secrete in ale calirii, dar nu am auzit niciodată ,,unda de topire,, Exista niste culori vânat sau argintiu, auriu, după care te orientezi la calire. Restul e mit
ApreciazăApreciază
Și din toată grămadă aia, rămâne cam 10% cărbune, restul de 90% se pierde prin ardere…
ApreciazăApreciază
Să vedem acum dacă mai fac grătar. UE interzice arderea lemnului. Pe coclauri cu ce se va încălzi lumea? Pe domeniile lor nu se pune problema asta. L-aș duce în creerii munților ca să vadă realitatea nu din luxul biroului, hotelului care sunt plătite de noi proștii. Au uitat când se kkau în fundul curții și se stergeau cu coceni, frunze, iarbă sau pe pantaloni că doar îi spăla proasta de nevastă. Educația lasă de dorit și acum.
ApreciazăApreciază
Am facut ,,bocșe,, prin anii 80 in Grosii Tiblesului….pe Valea Bradului…
ApreciazăApreciază
Eu am muncit mult la așa ceva.
ApreciazăApreciază
Multe minuni mai are si viata asta…
ApreciazăApreciază
La mine în sat făcea acest lucru ,,căuaciul” satului pentru a-și asigura necesarul de cărbuni la ,,căuăcie”(forjă),azi nu mai este.
ApreciazăApreciază
Trebuie continuata tradiția din tata în fiu. Gândiți-vă și la interesul turistic. Merita învestitia atât din punct de vedere economic cât și turistic! Bineînțeles cu îmbunătățirile de rigoare privind eliminarea riscurilor la care s-a făcut referire! Cu stima!
ApreciazăApreciază
Ce îndeletniciri grele si periculoase, de care nici nu știam!
ApreciazăApreciază
O sa dispara si meseria asta ….
ApreciazăApreciază
La Buta (Campu lui Neag) a fost si ultima ce.am văzut-o era la Cerna Sat!!!
ApreciazăApreciază
Ferneziu Baia Mare
ApreciazăApreciază
Lemnul de la baza ..pleacă la lungimea de 1 m ..iar când ajungi sa i pui vârful ..se folosesc mai scurte ! Se învelește cu frunza. ..cat de multa ..si un strat de pământ de ..minus 15 cm ! Tasând mereu fiecare strat ! Daca este din E T ( esența tare ) …scade 70% din greutate ! Si va ieșii ..7,3 la 10 mc
ApreciazăApreciază
Lucrarea mea de Licență ! Azi nu se mai practica’cică sunt interzise.
ApreciazăApreciază
Cu asa ceva se ocupau parintii Meier, eu eram copil pe vremea aia, dar imi aduc aminte ce greu si ce murder era.
ApreciazăApreciază
La noi la Negulesti era un meșter Moș Nicu Lutescu un om șugubăț la bocsa la jlabau
ApreciazăApreciază
Mama ne povestea ca facea cu bunicul de astea….La Garcina
ApreciazăApreciază
O tehnică veche, dar care și azi are secrete…am citit într-o carte despre complexitatea acestui proces de ardere…
ApreciazăApreciază
Nu numai in Maramu ci in foarte multe locuri din țară există și acum bocșe.
ApreciazăApreciază
Oare, cei din vestul Europei, ce au păduri, procedează la fel cu copacii lor?
ApreciazăApreciază
asta este metoda arhaică de obținere a cărbunilor, acum nu mai este utilizată …; normal, Germania nu prea mai are paduri seculare deloc, nici Anglia nu mai are paduri seculare …. asta era practica peste tot in Europa, nu am inventat noi aceasta metoda.
ApreciazăApreciază
Cărbunele mangan bun de tot pentru un grătar,că fierăritul nu se mai prea practica,va rugam sa nu ii opriți pe acești producători.
ApreciazăApreciază
La noi in Neamt Piatra Soimului Negulesti puctul Jlabau era propio un santier ardeau 3* 4 bocse permanent!
ApreciazăApreciază
Și la Hangu – Bolătău.
ApreciazăApreciază
Foarte interesant!
ApreciazăApreciază
Și la Moldova Veche între duzi lîngă iazurile de decantare prin anii 75’—80’ mai făceau carbune.
ApreciazăApreciază
Nu am văzut până acum , e în stilu cum făcea gluga de coceni .Cărbuni care se vând acuma pentru grătar tot așa sunt făcuți ?
ApreciazăApreciază
Se făcea mangal la Barnar pe valea Bistriței, (între Crucea și Broșteni)…
ApreciazăApreciază
Și la mine in satul Bistra Mureșului se faceau pe timpul lui Ceaușescu am stat cu stina de oi lîngă bucsa de cărbuni pacat că sa pierdut obiceiul
ApreciazăApreciază
Mangalul se foloseste în industrie la un tratament termochimic al unor piese din oțel numit cementare.
ApreciazăApreciază
Frasin și paltin …esență tare ?Găsesc în saci : pin,plop,mesteacăn,tei…esență tare,nu?
ApreciazăApreciază
Pe la noi la cei care făceau cărbuni li se zicea „săhălbari”
ApreciazăApreciază
Cât trăiește omul, învață… Cunoșteam doar produsul finit, nu și modul de preparare
ApreciazăApreciază
Primele furnale din Calan si Hunedoara,(sec. XlX) au fuctionat cu mangal, fabricat in Muntii Poiana Ruscai si Muntii Surianu(zona Bosorod). Unii locuitori din aceste zone s-au ocupat cu transportul carbunilor la Hunedoara si Calan.
ApreciazăApreciază
in lunca Doftanei la Brebu in amonte 100m. de podul de la IPL. Am cumparat un sac ultima data in 1997.
ApreciazăApreciază
Gata și cu bocsele, că poluează! Mâncăm mici fripți cu lupă la soare! Gata și cu afumatorile! Mâncăm soanca, clisa și cârnați vopsite cu euri! Foaie verde de dudau, e din ce în ce mai bine!
ApreciazăApreciază
Anii trecuți(prin 2019) am văzut în Munții Poiana Ruscă la Nădrag în TM așa ceva.
ApreciazăApreciază
Daca nu supraveghezi zi si noapte riscul sa compromiti toata productia este enorm !!! Este o munca de sclav !!!
ApreciazăApreciază
23 erau pe Valea Runcului !
ApreciazăApreciază
Tata a lucrat ani de zile la bocşe, mai era un tip care se făcea mangan, acesta era făcut în bocşe mari din tablă compus din trei elemente.
ApreciazăApreciază
Unde pot gasi cite o tona si la ce pret ,multumesc?
ApreciazăApreciază
Pentru comenzi de carbune pentru gratar apelati la producator 0742217166
ApreciazăApreciază
paltin vrancea pret pe kg 2,5 lei
ApreciazăApreciază
la noi în Munți Calimani au existat asemenea oameni care se ocupau de aceste bocse si ierau numiti ” cărbunari ” .Ultimele pe care le-am vazut au fost prin ani 70÷75.
ApreciazăApreciază
Mai nou se acoperă cu un clopot confecționat din tabla.Se elimină niste riscuri tehnologice și de accident.
ApreciazăApreciază
Se mai fac si in ziua de azi eu am făcut pina acum 3 ani dar din lipsa de lemn am renunțat
ApreciazăApreciază
Bunicul meu trăia din asa ceva!
ApreciazăApreciază
Am văzut asa ceva,la Costești de Orăștie.
ApreciazăApreciază
Le găsești și pe râul Cheia (de Vâlcea) în sus.
ApreciazăApreciază
Si la Vârfurile se făceau!
ApreciazăApreciază
Pe valea Putnei, zona Vidra am văzut acum 10 ani și circul mult prin Romania.
ApreciazăApreciază
ultima data am vazut acum doi ani la Baia de Fier. Am inteles ca acum este interzis
ApreciazăApreciază
Află semnificația expresiei ”a freca mangalul”
https://www.universulargesean.ro/afla-semnificatia-expresiei-a-freca-mangalul/
ApreciazăApreciază
Nu mai povestiti cum se face ca se vor sesiza ONG-urile de mediu ca nu au filtre de fum si polueaza.
ApreciazăApreciază
Nu se polueaza deoarece se obtine un carbune activ vegetal folosind prima reactie din piroliza lemnului si scapam de aparenta de carbon
ApreciazăApreciază
Așa fac și eu cărbunele pentru desen.
ApreciazăApreciază
Pe valea Bratcuței Bihor au existat cel puțin două ,până în 1985 cred.
ApreciazăApreciază
Și în Valea Iadului Bihor la Explotarea Forestieră au fost pe vremea lui Ceaușescu,celor care se ocupau de ele li se spunea ,,Bocșeri”
ApreciazăApreciază
E de lucru la asa ceva.
ApreciazăApreciază
Apreciez! Teoretic cunosc procesul, dar nu l stăpânesc!
Va felicit! Voi da ți valoare lemnului mai puțin valoros!!
ApreciazăApreciază
Gheorghe Lucăcel a fost ultimul bocșer din zonă. Muntii Poiana Ruscai si Muntii Surianu (zona Bosorod).
ApreciazăApreciază
Se mai spune și retortă.
ApreciazăApreciază
Munţii Meseş, Sălaj am văzut spre marea mea mirare o astfel de activitie. La noi în sat în Apusenii de nord a rămas doar numele unui astfel de loc: Cărbunari.
ApreciazăApreciază
e o tehnica sa arzi mangalul, se foloseste in parlament
ApreciazăApreciază